shreq 233 #176 Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, janekp napisał(-a): A mi sie udalo kupic takie pozycje Lepiej nie mogłeś trafić! Mam i traktuję niemal jak biblię.(Sieverta mam na myśli) Edytowane 14 Listopada 2021 przez shreq 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #177 Napisano 27 Marca 2022 Kolejna ksiazka ,czesto brak producentow ale sa plyty i wymiary ,nie tak zle.Ponad 400 stron. 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #178 Napisano 10 Czerwca 2022 Ciekawe, kto się skusi... już wkrótce: https://arnoldsche.com/en/product/wand-und-bodenstanduhren-der-donaumonarchie/ 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #179 Napisano 10 Czerwca 2022 No jak od Stephana to warto kupic ....cena spora . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #180 Napisano 26 Czerwca 2022 I taka zdobycz przy okazji buszowania .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #181 Napisano 14 Lipca 2022 (edytowane) Mam w nadmiarze 4 pozycje: 1. Terwilliger - The Horolovar 400 day clock repair guide - wydanie 5te. Obwoluta podniszczona, strony okay 2.Lukasz Biały - Historia Fabryki zegarów Junghans - stan idealny 3.Passmore - Anniversary clock adjusting- stan idealny 4.Terwilliger -22nd silent auctions- broszura, stan idealny (aukcja roczniaków w 1979, opisy, zdjęcia) Zainteresowanych proszę na priv Poz. 1 - nieaktualna Edytowane 2 Listopada 2022 przez erzlot zmiana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #182 Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 26.06.2022 o 15:52, janekp napisał(-a): I taka zdobycz przy okazji buszowania .... Witaj Janku (jak tam zdrowie) widzę że jesteś podobnie jak ja zwolennikiem wiedzy pisanej (a nie jak większość naszych Kolegów elektronicznych PDF-ów - te łatwiej spiracić za darmo ) Dzisiejszy weekend w domowych porządkach postanowiłem poświęcić księgozbiorowi Tu tylko katalogi Flumego które ostatnio pokazujesz - a ponieważ ostatnio w kręgach zegarkowych zrobiło się modne określanie wielkości zbiorów na kilogramy, metry sześcienne to mój liczy tylko około pół metra bieżącego . Jak widać na powyższym zdjęciu niektóre pozycje mam zdublowane ale chętnie się wymienię z Kolegami na te których mi może brakuje. Miłej niedzieli Roman p.s. Gdyby nie było chętnych na wymianę to jako że ostatnio zaczynam wysprzedawać moje zbiory - można mnie korumpować tylko jak Sam wiesz nie zawsze udaje się trafić fuksa Edytowane 17 Lipca 2022 przez Kieszonkowe dodanie p.s. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #183 Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) 14 godzin temu, Kieszonkowe napisał(-a): Witaj Janku (jak tam zdrowie) widzę że jesteś podobnie jak ja zwolennikiem wiedzy pisanej (a nie jak większość naszych Kolegów elektronicznych PDF-ów - te łatwiej spiracić za darmo ) Dzisiejszy weekend w domowych porządkach postanowiłem poświęcić księgozbiorowi Tu tylko katalogi Flumego które ostatnio pokazujesz - a ponieważ ostatnio w kręgach zegarkowych zrobiło się modne określanie wielkości zbiorów na kilogramy, metry sześcienne to mój liczy tylko około pół metra bieżącego . Jak widać na powyższym zdjęciu niektóre pozycje mam zdublowane ale chętnie się wymienię z Kolegami na te których mi może brakuje. Miłej niedzieli Roman p.s. Gdyby nie było chętnych na wymianę to jako że ostatnio zaczynam wysprzedawać moje zbiory - można mnie korumpować tylko jak Sam wiesz nie zawsze udaje się trafić fuksa No fajnie ,pewnie z metr literatury posiadam tez😁. Ksiazki w PDF tez mam i to sporo.Zdrowie jest ale niestety obawiam sie ze nie jestem w pelni sprawny.To g....o zostawia slad ....Umysl pracuje duuuuzo wolniej.Choroba zmobilizowala mnie do skatalogowania zbiorow dla syna. Edytowane 17 Lipca 2022 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #184 Napisano 17 Lipca 2022 37 minut temu, janekp napisał(-a): No fajnie ,pewnie z metr literatury posiadam tez😁. Ksiazki w PDF tez mam i to sporo.Zdrowie jest ale niestety obawiam sie ze nie jestem w pelni sprawny.To g....o zostawia slad ....Umysl pracuje duuuuzo wolniej.Choroba zmobilizowala mnie do skatalogowania zbiorow dla syna. Widzę że wprowadzimy nową formę zbierania książek na metry. Na koniec dnia znalazłem jeszcze parę katalogów Flumego. Tak że samych katalogów Flumego będzie ponad pół metra. Do tego dochodzą katalogi Boleya, Georga Jacobsa i Bergeona. Plus cała literatura zegarmistrzowska Polska i obca. Będzie tego też z kilka metrów . A jak myślisz w jaki celu ja robię remanenty. W przeciwieństwie do Ciebie mam same córki i wnuczki. Więc jeśli nie będą wiedziały co mają to wszystko wyrzucą na śmietnik. Miłego wieczoru Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #185 Napisano 27 Lipca 2022 W dniu 17.02.2020 o 20:48, Taraj napisał(-a): Pojawił się katalog zegarów znajdujących się w zbiorach Muzeum Historycznego Kraków (Kamienica Hipolitów) W związku z tym 25.02.2020 w Kamienicy Hipolitów odbędzie się spotkanie i promocja Katalogu. https://www.muzeumkrakowa.pl/aktualnosci/spotkanie-wokol-katalogu-zbiorow-mhk-nr-7-mechaniczne-zegary-domowe-w-zbiorach-muzeum-historycznego-miasta-krakowa-autorstwa-elzbiety-blazewskiej Minęło trochę czasu od ukazania się książki, właściwie księgi, bo 3,5 kg, a dopiero teraz zdecydowałem się na zakup - i nie żałuję. Rewelacyjne zdjęcia, świetne opisy - dokładnie tak jak pisał o niej Kolega @shreq. Tu przykład opisu jednego z zegarów. Pozycja godna polecenia. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #186 Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 27.07.2022 o 21:55, JASI napisał(-a): Minęło trochę czasu od ukazania się książki, właściwie księgi, bo 3,5 kg, ...........a dopiero teraz zdecydowałem się na zakup - i nie żałuję. .....Pozycja godna polecenia. Pozdrawiam Jacek Książka warta swojej ceny nie tylko ze względu na wielkość tu dla porównania z też nie chudym (wyjętym pierwszym z półki) katalogiem aukcyjnym ale też warta ceny ze względu na zawartość - szkoda tylko że ukazała się rok po śmierci autorki nie będzie okazji spotkania i podyskutowania . Te 3,5 kg robi wrażenie i jedyny problem (jak zwykle jestem malkontentem ) to że przy tych rozmiarach źle się czyta. To raczej wydawnictwo albumowe. Ogrom włożonej pracy robi wrażenie ale też i smutek że już raczej nie zgromadzimy takiej kolekcji którą będzie można odsprzedać / przekazać muzeum. Miłego tygodnia Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #187 Napisano 1 Sierpnia 2022 Tylko sprzedać, bo i tak kolekcja trafi do magazynu... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #188 Napisano 1 Sierpnia 2022 Roman, można prosić o pokazanie katalogów Georga Jacobsa. W zależności od tego co zawierają, to być może będę nimi zainteresowany. Pozdrawiam Dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 297 #189 Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Pewnie była mowa, ale teraz książka jest już na rynku. Nie wiem jaki jest nakład, ale podobni niewielki. Pozwoliłem sobie na drobną informację/recenzję - jest tutaj: https://odczasudoczasu.pl/2022/08/zegary-kaflowe-z-kolekcji-edwarda-parzycha-ksiazka-warta-polecenia/ Książka jest do kupienia u nas w salonie na Ursynowie - zapraszam Władysław Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Władek Meller 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vintage_Watches_Collector 191 #190 Napisano 6 Października 2022 To również ja zapowiem moją nową książkę, która na rynek trafi w listopadzie. Nie jest to wprawdzie pozycja naukowa, ale jako książka popularnonaukowa ma być impulsem dla młodych do wejścia w piękny świat horologii i jednocześnie promować nasze środowisko: Starzy wyjadacze może nie znajdą tu wiele dla siebie, ale warto polecać tym, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z zegarami i zegarkami Pozdrawiam Mateusz 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #191 Napisano 21 Grudnia 2022 Książeczka do posłuchania: https://youtu.be/tMgcIEwtLhk Mój zegarek | Maria Konopnicka | Audiobook po polsku 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 297 #192 Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Dwa skrypty z Mechaniki Precyzyjnej. Podstawy Konstrukcji... - wykłady na zajęcia (pewnie wybrane zagadnienia z Mechanizmów zegarowych) Ćwiczenia - na ćwiczenia. Mam podwójne egzemplarze - dlatego udostępniam chętnemu (za free, czyli za koszt transportu c.10 zł Orlen Paczka). Jeśli jest ktoś zainteresowany, to proszę o kontakt. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Władek Meller 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #193 Napisano 20 Marca 2023 W dniu 10.06.2022 o 15:57, Anansi napisał(-a): Ciekawe, kto się skusi... już wkrótce: https://arnoldsche.com/en/product/wand-und-bodenstanduhren-der-donaumonarchie/ Miał być kwiecień ... a tu już informacja o czerwcu ... będę miał prezent , albo żona we wrześniu... Jakoś pozytywnie trzeba myśleć 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #194 Napisano 17 Kwietnia 2023 W dniu 20.03.2023 o 14:29, LESKOS napisał(-a): Miał być kwiecień ... a tu już informacja o czerwcu ... będę miał prezent , albo żona we wrześniu... Jakoś pozytywnie trzeba myśleć 😉 "Zrobiło się" Sommer 2023. https://www.andreewitch.com/wand-und-bodenstanduhren-der-donaumonarchie-1780-1850/ 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #195 Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) No tak , w sklepie nadal Juni 2023 , ale myślę że to jednak będzie już "lato" 🥴 Ps. To się dobrze składa , będę miał prezent dla żony na urodziny 😂🤣😂 Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #196 Napisano 19 Kwietnia 2023 Czy znana jest chociaż orientacyjna cena? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #197 Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 298 Euro ... za to dostawa do PL - DARMOWA 😉 . Dwa tomy w sumie blisko 1200 stron. Problemem jest wydanie tylko języku niemieckim(dla mnie szczególnie). Ale są już sposoby szybkiego tłumaczenia 😉 Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #198 Napisano 30 Czerwca 2023 No i nowelizacja daty wydania ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #199 Napisano 30 Czerwca 2023 Jak to było? Ad calendas graecas, albo w grudniu po południu... Ze względu na to, że staram się unikać polityki przynajmniej w części tematów, pominę trzecią możliwość/opcję. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #200 Napisano 1 Lipca 2023 No tak, ale pomijając wszystkie aspekty polityki, ja chcę to ... Może Mikołaj da się uprosić... ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach