Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest juz nawet kopia naszej Pandy. Na zewnatrz kosmetyczne zmiany, a technicznie dokładnie skopiowany Fiacik. Dopóki beda chetni na takie badziewie, doputy beda to oferować. (niedługo chinofiat rusza na podbój europy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Precista. W ogóle nie udaje Radiomira. Nic a nic.

post-2988-0-95189000-1330867445.jpg

Wszystko jest w porzadku, bo nie jest w 100% chińska, prawda? Tylko ''tak własciwie nie do końca wiadomo jaka'' Takiego nie wstyd nosic, a nosic MM to obciach i wiocha. Tak?

Nie mam czasu wyszukiwac więcej przykładów na wzornictwo PAMa, bo w pracy jestem.

Proponuje ortodoksom wyrzucic wszystko co jest chińskie nawet posrednio, i nie jeśc potraw zawierających ryż.

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trochę Panowie zboczyliście z tematu :!:

To jest z tego co pamiętam forum zegarkowe "Jaki zegarek masz dziś na ręku?" :???:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mik

sorry ale to niestety nie jest to EOD z mojej strony - kolega @Lawnowerman zapodał sporo zdjęć i tez, które wymagają komentarza na forum publicum a nie na PW

Na początek przypomnijmy sobie o czym tu rozmawiamy, bo mod @Lawnowerman wspaniałomyślnie wykasował był wstawione przez siebie zdjęcia podróbki (nazywam to po imieniu!), Paneraia, którą raczył się pochwalić - czyżby się wstydził? ... Ale tak się składa, że na forum mamy zdjęcia innego usera: http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....922&start=0 ... Poniżej mamy corpus delicti tejże dyskusji - czyli marina militare made in china:

a1e4e594cb061d1b.jpg

a tu porównanie ze specjalną edycją Panerai Marina Militare

2b681aa434bf5941.jpg

cóż w sumie wystarczy usunąć z tarczy nazwę firmy - "Panerai" i nazwę linii produktowej - "Luminor" i faktycznie kolego moderatorze nie ma żadnej różnicy he he.

...

- zapożyczenia w produktach różnych marek są oczywiste. Wtedy można się zastanawiać gdzie jest granica której nie wolno przekroczyć i nie ma luminora mariny z taką tarczą

...

Niby nie ma luminora z taką tarcza jak twoja chińska podróbka? Jak to nie ma jak jest!

Mogę się mylić w datach ale pierwsze Marina Militare zostały zrobione dla Egipskiej marynarki gdzie na przełomie lat 40/50). To co jest na zdjęciu powyżej to replika (odsyłam do googla jeśli ktoś ma wątpliwości czy replika to podróbka czy też oryginał).

I teraz możemy podyskutować o kopiowaniu (kradzieży własności intelektualnej!) wzornictwa - czy jest jakiś Orient GMT (prawie jak rolex?), czy może Epos z napisem na tarczy "Submariner"? Ciekawe dlaczego nie? ...

Teza moda @Lawnowerman jest następująca (sorry jeśli nie oddaje tego w 100%) - Panerai nie ma patentów do koperty, pokaż mi innego Pama z taką tarczą - ergo chińczyk zaprezentowany powyżej nie jest podróbą. Jego miejsce zdaniem moda @Lawnowerman jest na tym forum wśród innych Zegarków, przez duże "Z". Powiem krótko – żałosne ...

To tyle z mojej strony w temacie... Osobiście, tak jak pisałem wcześniej, szanuje wybór i jednocześnie nie kupuje argumentu dostępności cenowej - mnie nie stać na Patka co nie oznacza ze kiedykolwiek kupie chińczyka z napisem Patek na czymś przypominającym tarcze i co więcej, że zacznę się nim chwalić na forum.

Bycie modem to przywilej ale tez obowiązek i szczerze mówiąc jestem zażenowany, tym że żaden ze "starych" modów ani tez admin nie zareagował ale widocznie takie jest teraz to forum.

Z mojej strony over and out – to miejsce sałaje się czymś na wzór stadionu dzisieciolecia. Nigdy tam nie chodziłem i już chyba jestem za stary na zmianę nawyków.

Powodzenia na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś Ty! Mikołaj - przecież wskazówka sekundowa ma inny kolor :???:

Jak dla mnie korozja idei.

Może by tak wątek MM z tego tematu jak i z Galerii przenieść w inne miejsce? Scalić? Zegarek nie jest wart uwagi, ale zjawisko i dyskusja o nim jak najbardziej na miejscu i wskazana - tyle, że w jednym i innym niż te w której są gałęzie tej dyskusji prowadzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
cóż w sumie wystarczy usunąć z tarczy nazwę firmy - "Panerai" i nazwę linii produktowej - "Luminor" i faktycznie kolego moderatorze nie ma żadnej różnicy he he.

...

Niby nie ma luminora z taką tarcza jak twoja chińska podróbka? Jak to nie ma jak jest!

No to zdecyduj się w końcu - wystarczy usunąć czy w końcu jest ???

Bo chyba lekko masz zamglone oczy jak piszesz.

Szkoda, że nie skomentowałeś wcześniej wystawioych zdjęć Seiko / Orienta / Archimede / Stowy....

Pomijam już przypadek wklejonej Precisty a'la Radiomir :sad:

Zabrakło argumentów, czy to po prostu wycieczki osobiste (obaj wiemy za co.... ;) )

Teraz Ci głupio nie mozesz się odgryźć inaczej - to na forum dasz do pieca. :grin:

mnie nie stać na Patka co nie oznacza ze kiedykolwiek kupie chińczyka z napisem Patek

Analogia iście Einstenowska :roll:

Z mojej strony over and out

Dziękóweczka "ziomuś" i żegnamy machaniem rączką... :wink: :wink: :wink:

Z mojej strony pragnę wyjaśnić, że osobiście nie widzę nic zdrożnego w posiadaniu takiego czasomierzaz punktu widzenia prawnego. Z moralnego jest to dyskusyjne.

Jak napisał Darek Ch. zegarek ten jest na cienkiej czerwonej linii między wiemy czym a czym... :/ Stąd zniknęły moje zdjęcia. W żaden sposób nie promowałem ani nie chwaliłem w/w marki - pokazywałem jedynie co mam jak pozostałe kilka tysięcy osób na 543 stronach tego wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mbubu

Kurcze, walczycie o to coś jakby chodziło o honor własnej babci.

Nie dziwcie się (posiadacze MM) reakcjom. To tak jak byście na forum miłosników i podziwiaczy pięknych modelek umieścili fotki roznegliżowanych kuracjuszek sanatorim dla cierpiących na demencje starczą.

Albo na forum audiofilskim wychwalali najwyzszy poziom nowego wzmaka lampowego od Manty.

Wydźwięk identyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurcze, walczycie o to coś jakby chodziło o honor własnej babci.

Nie dziwcie się (posiadacze MM) reakcjom. To tak jak byście na forum miłosników i podziwiaczy pięknych modelek umieścili fotki roznegliżowanych kuracjuszek sanatorim dla cierpiących na demencje starczą.

Albo na forum audiofilskim wychwalali najwyzszy poziom nowego wzmaka lampowego od Manty.

Wydźwięk identyczny.

Porównanie nietrafne, bo gdyby to było forum tylko OP, no może jeszcze AP i VC to tak. :mrgreen:

Ale trafia sie też Ruhla, Slawa i Kienzle, Festina, Jaquec de cos tam.... :neutral:

A te raczej do lampowców nie należą :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mbubu

Nie trafne - Twoim zdaniem. Moim w pełni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie trafne - Twoim zdaniem. Moim w pełni :)

ok. luz. :mrgreen: :mrgreen:

MM w sejfie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny ten Czech Majowy... a Vostok też bardzo fajny, co to za model?

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

...ale co, mówicie, że to podróba? :sad: Po czym poznajecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...ale co, mówicie, że to podróba? :sad: Po czym poznajecie?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi