Gość sszwedo #10376 Napisano 4 Kwietnia 2009 dawno tutaj nie byłem i kolekcja szwedo mnie wgniotła w fotel. Gratuluje pięknej kolekcji.Dziękuję za uznanie. To efekt wielu lat kolekcjonowania i odmawiania sobie innych przyjemności 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TIK TAK 1201 #10377 Napisano 4 Kwietnia 2009 Ale więcej w pasówce IWC z IWC, niż w Polonezie z silnikiem BMW, BMW. Koperta to kawałek stali tylko+koronka, obudowa.Mariusz ma rację, to nie IWC. Jeśli kupujesz Concorda z werkiem El Primero to masz Concorda, nie zenitha. Ale pasówka bardzo ładna. 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 2 #10378 Napisano 4 Kwietnia 2009 Dobra koniec off'a. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #10379 Napisano 4 Kwietnia 2009 POwitołSzukam zamiennika dla styranego życiem Timexa t77761.Porównawcze z ufokiem od casio: G-shock G-056:Fajny patent z podwójnym językiem (przyjemnie wygląda, a połączone są do kupy, wiec nie sprawiają problemów):Straaaasznie brzydki, ale waveceptor i niewielkie rozmiary kuszą 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Majowy Diabeł #10380 Napisano 4 Kwietnia 2009 timex ładniejszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SphinX 77 #10381 Napisano 4 Kwietnia 2009 fajne te PRECISTY...tylko szkoda, ze rozmiar mocno damski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #10382 Napisano 4 Kwietnia 2009 fajne te PRECISTY...tylko szkoda, ze rozmiar mocno damski Nie każdy lubi patelnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #10383 Napisano 4 Kwietnia 2009 fajny ufo z japonii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SphinX 77 #10384 Napisano 4 Kwietnia 2009 Nie każdy lubi patelnie alez ja nie mowie o patelniach.....ale zegarki w rozmiarze 38 mm i mniejsze to chyba sam przyznasz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #10385 Napisano 5 Kwietnia 2009 alez ja nie mowie o patelniach.....ale zegarki w rozmiarze 38 mm i mniejsze to chyba sam przyznasz Wiem, wiem. Dla mnie 42mm to absolutne minimum, no chyba że do garniaka to ostatecznie może być 40 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 6387 #10386 Napisano 5 Kwietnia 2009 Cała reszta nie ma nic wspólnego z wytwórcą z Schaffhausen dlatego trudno uznać to za zegarek IWC. Sorry, ale taka jest prawda. Ja też zazdroszczę Seikenowi tego zegarka ale wyrażam to bardziej explicite 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #10387 Napisano 5 Kwietnia 2009 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmabi 3 #10388 Napisano 5 Kwietnia 2009 W pasówkach jest coś fascynującego, mechanizmy, który przetrwały ze sto lat i nadal odmierzają czas połączone z kawałkami stali stają się fajnymi zegarkami. Takiego Vacherona nosiłbym z dumą i dla mnie mimo wszystko byłby Vacheronem. A dla "producenta" - szacunek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość McIntosh #10389 Napisano 5 Kwietnia 2009 Kolejna "radosna twórczość", mojej "produkcji". Zegarek kolegi Seikena pochodzi ode mnie. Bardzo proszę się pastwić.Pozdrawiam wszystkich. W pasówkach jest coś fascynującego, mechanizmy, który przetrwały ze sto lat i nadal odmierzają czas połączone z kawałkami stali stają się fajnymi zegarkami. Takiego Vacherona nosiłbym z dumą i dla mnie mimo wszystko byłby Vacheronem. A dla "producenta" - szacunek. Każdy ma prawo do wyrażania własnych poglądów i tu nie chodzi o pastwienie się jak zostało wyżej napisane. Pasówka na pewno podróbą nie jest, bo przypuszczalnie zawiera oryginalny mechanizm. Uprzedzając święte oburzenie od razu dodam, że celowo użyłem sformułowania "przypuszczalnie", bo zdarza się, że stare mechanizmy nie zawierają w sobie wszystkich oryginalnych części, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję. Dla mnie zegarek IWC, Vacheron Constantin czy jakiejkolwiek innej firmy to taki, który posiada numer referencyjny i znajduje się w katalogu producenta, koniec, kropka. Skoro więc "pasówka" nie jest podróbą, ale też nie jest oryginalnym zegarkiem, to przychodzi mi na myśl jedno określenie - radosna twórczość. I tak właśnie należy na te dziwne twory patrzeć, a nie usiłować dorabiać jakieś niezrozumiałe ideologie. I to tyle, eod. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #10390 Napisano 5 Kwietnia 2009 Rygoryzm kolegi McIntosh'a nieodmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój. Ale pozwolę sobie na dwie uwagi :- niewątpliwie zegarki zbudowane w oparciu o stare,niepowtarzalne i doskonałe technicznie mechanizmy IWC,Patka czy Vacherona (powiedziałbym kamienie milowe zegarmistrzostwa) zasługują na większe uznanie, - czy na określenie dziwny stwór nie zasługuje bardziej katalogowy IWC z werkiem 7750 ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 380 #10391 Napisano 5 Kwietnia 2009 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sszwedo #10392 Napisano 5 Kwietnia 2009 Reszta w galerii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tsuki 0 #10393 Napisano 5 Kwietnia 2009 ech, ruski są coraz fajniejsze... ten Twój jest naprawdę świetny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robak 117 #10394 Napisano 5 Kwietnia 2009 Dzisiaj nowy nabytek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #10395 Napisano 5 Kwietnia 2009 I tu się mylisz - jest takich kilka w Polsce silnik BMW 3,0 - ze świateł kopie prawie wszystko. Daj jakiś link proszę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #10396 Napisano 5 Kwietnia 2009 Rygoryzm kolegi McIntosh'a nieodmiennie wprowadza mnie w dobry nastrój. Ale pozwolę sobie na dwie uwagi :- niewątpliwie zegarki zbudowane w oparciu o stare,niepowtarzalne i doskonałe technicznie mechanizmy IWC,Patka czy Vacherona (powiedziałbym kamienie milowe zegarmistrzostwa) zasługują na większe uznanie, - czy na określenie dziwny stwór nie zasługuje bardziej katalogowy IWC z werkiem 7750 ? Nie, bo cały jest firmowany przez IWC.I koprta i środek są IWC. Określenie pasówka jest może nie za ładne ale mówi prawdę.To nie jest IWC, tylko werk IWC |wpasowany| w kopertę od czegoś...NIe ma się co obrażać, ale nie ma też co pisać, ze jest to IWC. Bo nie jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KURNAJANEK 8 #10397 Napisano 5 Kwietnia 2009 dziś na spacerku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys 0 #10398 Napisano 5 Kwietnia 2009 Kolejna "radosna twórczość", mojej "produkcji". Zegarek kolegi Seikena pochodzi odemnie. Bardzo proszę się pastwić.Pozdrawiam wszystkich. Nie przejmuj sie, mnostwo zegarkow do poczatku XX wieku to niejako pasowki. Zegarmistrze kupowali mechanizmy, koperty i skladali, czesto ze swoim nazwiskiem na tarczy.Wiele firm produkowalo niejako pasowki, wladajac w koperty cudze mechanizmy. Zegarek jest swietny. Trzeba byc tworczym tak jak Ty, nawiedzony puryzm to slepa uliczka w zegarmistrostwie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bEEf 3 #10399 Napisano 5 Kwietnia 2009 Mam pytanie - czy w tych pasówkach tarcze są oryginalne, czy tylko mechanizmy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #10400 Napisano 5 Kwietnia 2009 Mam pytanie - czy w tych pasówkach tarcze są oryginalne, czy tylko mechanizmy?W tym zegarku powyżej porcelanowa tarcza i wskazówki oryginalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach