sergserg 14 #24201 Napisano 14 Lipca 2011 konstrukcję mechanika porównać do robota malującego obraz Tia. I malującego tak 24h/dobę, 7 dni w tygodniu - dziesiątki tysięcy takich samych obrazów 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #24202 Napisano 14 Lipca 2011 dziesiątki tysięcy takich samych obrazów I właśnie tu się mylisz, ciężko znaleźć dwa takie same mechaniki, właśnie przez to jeden egzemplarz się minimalnie śpieszy, drugi trochę późni, czego nie można powiedzieć o kwarcach. Tak na marginesie to chyba zaczęliśmy się czepiać słówek... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #24203 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) I właśnie tu się mylisz, ciężko znaleźć dwa takie same mechaniki, właśnie przez to jeden egzemplarz się minimalnie śpieszy, drugi trochę późni, czego nie można powiedzieć o kwarcach. Tak na marginesie to chyba zaczęliśmy się czepiać słówek... Nie żartuj Tak samo można by powiedzieć o każdym kwarcu (bo oscylator - oscylatorowi nierówny).A poważnie, jeśli mówimy o czymś porównywalnym do indywidualnego malarstwa:Seiko (a dokładnie kilka osób tworzących Seiko Epson Micro Artist Studio) wytwarza w ciągu roku 5 egzemplarzy zegarka Credor Sonnerie, cały proces przebiega ręcznie (podaję za WUSem).Każdy egzemplarz kosztuje 15.7 mln jenów (tj. jakieś 200 tyś. zielonych)http://tonymcnicol.com/2009/06/16/the-seiko-epson-micro-artist-studio/ To jest malarstwo. Przy tym Rolexy, Omegi, itp. to zwykłe fotografie. Edytowane 14 Lipca 2011 przez sergserg 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7750 #24204 Napisano 14 Lipca 2011 Nie znajdziesz 2 takich samych elementów elektronicznych - rezystora, cewki, kondensatora, tranzystora, itd. Duszę to może mieć ręcznie wykonany jeden jedyny egzemplarz danego mechanizmu (mechanicznego czy kwarcowego, czy jakiegokolwiek innego). Mechanizmy/zegarki produkowane masowo w fabryce mają dokładnie tyle samo "duszy" w sobie i niezależnie, czy to kwarc, czy mechanik. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #24205 Napisano 14 Lipca 2011 Nie znajdziesz 2 takich samych elementów elektronicznych - rezystora, cewki, kondensatora, tranzystora, itd. Duszę to może mieć ręcznie wykonany jeden jedyny egzemplarz danego mechanizmu (mechanicznego czy kwarcowego, czy jakiegokolwiek innego). Mechanizmy/zegarki produkowane masowo w fabryce mają dokładnie tyle samo "duszy" w sobie i niezależnie, czy to kwarc, czy mechanik. Niestety wciąż nie rozumiesz o co mi chodzi... Człowiek też nie jest produkowany ręcznie, a mimo to jest żywym, niepowtarzalnym organizmem. W zegarkach mechanicznych właśnie owo "życie" jest fascynujące, gdy czujesz, że masz na ręku ruchomy, tętniący życiem mechanizm, który w razie potrzeby przy odpowiedniej wiedzy możesz samemu naprawić, odnowić, udoskonalić. Obawiam się, że aby to zrozumieć, trzeba mieć właśnie tą "nutę szaleństwa" o której wspomniał sergserg.Żeby nie było, ja też mam w kolekcji zegarki kwarcowe, nawet więcej niż jeden, więcej niż dwa, możliwe nawet, że wiem o kwarcach więcej niż Ci się wydaje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bEEf 3 #24206 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Tu nie chodzi o to, jak są wykonywane, tylko jak są potem używane, jak traktowane przez właścicieli i jak się temu traktowaniu poddają, odwdzięczając, lub buntując. Innymi słowy, jakie relacje i emocje wiążą właściciela z zegarkiem. I to jest istotnie. Jedni chcą perfekcyjnej i niezawodnej maszyny, inni preferują mniej perfekcyjne i bardziej zawodne, bliższe im samym rozwiązania. Więc przestańcie już z tymi analogiami do obrazów, zdjęć i czegokolwiek jeszcze, bo tracicie czas, koledzy Edytowane 14 Lipca 2011 przez bEEf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SIRLUKE1 1846 #24207 Napisano 14 Lipca 2011 Odbiegając od dyskusji, a przy okazji nawiązując do tematu tego wątku U mnie dziś tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #24208 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Nie żartuj Tak samo można by powiedzieć o każdym kwarcu (bo oscylator - oscylatorowi nierówny).A poważnie, jeśli mówimy o czymś porównywalnym do indywidualnego malarstwa:Seiko (a dokładnie kilka osób tworzących Seiko Epson Micro Artist Studio) wytwarza w ciągu roku 5 egzemplarzy zegarka Credor Sonnerie, cały proces przebiega ręcznie (podaję za WUSem).Każdy egzemplarz kosztuje 15.7 mln jenów (tj. jakieś 200 tyś. zielonych)http://tonymcnicol.c...-artist-studio/ To jest malarstwo. Przy tym Rolexy, Omegi, itp. to zwykłe fotografie. Pokaż mi mechanika za 200000 zielonych, który jest trzepany taśmowo. Ps. Czy to dalej jest wątek "Jaki zegarek masz dziś na ręku"? Edytowane 14 Lipca 2011 przez krystekomega 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #24209 Napisano 14 Lipca 2011 Pokaż mi mechanika za 200000 zielonych, który jest trzepany taśmowo. Nie chodzi o cenę i ręczne składanie (w Chinach dalej króluje manufaktura) a unikalność i indywidualność - 5 sztuk na rok. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #24210 Napisano 14 Lipca 2011 planeta daje straszliwie, więc postanowiliśmy wybrać się na basen 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 29173 #24211 Napisano 14 Lipca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SIRLUKE1 1846 #24212 Napisano 14 Lipca 2011 Właśnie dojechał. Zdjęcie na szybko. Na żywo robi niesamowite wrażenie. Miał zostać wystawiony na bazarku, po powrocie z wakacji, ale już został zarezerwowany przez moją żonę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek-zegarek 2 #24213 Napisano 14 Lipca 2011 Aprops obrazów i mechaników 0 Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.Uśmiechnijmy się :-)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #24214 Napisano 14 Lipca 2011 To na pewno Marina Militari 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #24215 Napisano 14 Lipca 2011 A mowia ze Panerai jest stosunkowo mloda firma , total BS 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wraQ 48 #24216 Napisano 14 Lipca 2011 Tak w tym całym off topie wrzuciłeś tą fotkę i nie jestem pewien czy to przykład fotki z netu na super kwarca czy Twój nowy nabytek...Jeśli na Grand Seiko się tak ostatnio wyprzedawałeś to gratuluję, Moim zdaniem warto... Jest piękny Jakie wymiary i dawaj więcej fotek... 0 Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by dayhappy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #24217 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Tak w tym całym off topie wrzuciłeś tą fotkę i nie jestem pewien czy to przykład fotki z netu na super kwarca czy Twój nowy nabytek...Jeśli na Grand Seiko się tak ostatnio wyprzedawałeś to gratuluję, Moim zdaniem warto... Jest piękny Jakie wymiary i dawaj więcej fotek... Wyprzedawałem się na Mantę, bo limitowana wersja akurat wpadła mi w oko i po kilku tygodniach wszedłem w stan o nazwie "muszę mieć". A jak już Manta, czyli spełnianie życzeń, to czemu nie od razu też GS? Są fotki w oddzielnym temacie, w dziale Seiko, zapraszam. Edytowane 14 Lipca 2011 przez sergserg 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldii 44 #24218 Napisano 14 Lipca 2011 karol1302 uprzedzaj ,że kolejnego suba wrzucasz bo moje serce może tego nie wytrzymać .Ale jakoś nie widzi mi się na tym Brosie.Jedyna słuszna guma to Isofrane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #24219 Napisano 14 Lipca 2011 kurcze Waldi, nawet nie wiem że to bros, ale jest włoski więc może masz rację. Co w nim jest takiego, że ci nie pasuje? kolor? czy faktura? może coś innego? mam te paski w kilku SUBach i jestem zadowolony, są wyśmienite jakościowo, bardzo "mięsiste" i cenowo (90zł) też atrakcyjne 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldii 44 #24220 Napisano 14 Lipca 2011 Mam dwa takie paski strasznie lepi się do ręki,wolę większy luz .Dla mnie sub to głównie bransoleta/ryż a jak już guma to wintydżowy isofrane . Zdjęcie jak zwykle świetne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #24221 Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) a ja czekam cierpliwie już kawał czasu aż doleci zza oceanu 800Ti i od razu wrzucam na czarne nato choć oczywiście zgadzam się, że ziarna ryżu to nr 1 Edytowane 14 Lipca 2011 przez karol1302 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldii 44 #24222 Napisano 14 Lipca 2011 No ale 800Ti ma tego bling-blinga jak 5000T .Więc to zrozumiałe . Gratuluję i zazdraszczam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #24223 Napisano 14 Lipca 2011 nooo, też mi się z odpustem kojarzy :) 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #24224 Napisano 14 Lipca 2011 A w ucho byście nie chcieli za tego odpustowego bling-blinga? 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #24225 Napisano 14 Lipca 2011 a jak to pisałem to tak mi koło potylicy śmigało "ciekawe czy Michał już śpi" :) i kurna czuwa 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach