Gość Wojciech1500 #1076 Napisano 4 Lipca 2015 Mój pierwszy Orient Po otrzymaniu drugiego życia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 744 #1077 Napisano 5 Lipca 2015 Jeszcze jedno . Tydzień noszenia , jedna sekunda w przód 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1078 Napisano 5 Lipca 2015 fajny zegarek, odnoszę wrażenie, że Orienty są nieco dokładniejsze niż Seiko... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4102 #1079 Napisano 5 Lipca 2015 fajny zegarek, odnoszę wrażenie, że Orienty są nieco dokładniejsze niż Seiko...Ja dokładnie tak samo wydaje mi się, że są lepiej wyregulowane fabrycznie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1080 Napisano 9 Lipca 2015 Taki retro klimat: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb71 1851 #1081 Napisano 9 Lipca 2015 fajny zegarek, odnoszę wrażenie, że Orienty są nieco dokładniejsze niż Seiko... Coś w tym jest. Posiadam obecnie jednego Orienta - Bambino. Jest bardzo dokładny. Przez tydzień zrobił +10s. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz D 126 #1082 Napisano 10 Lipca 2015 Burns, fajny ten retro jest. Kiedyś pewnie w końcu się skuszę.Tymczasem leci do mnie limitowany M-Force wypuszczony na 50 lecie firmy Mam nadzieję że dotrze za kilka dni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TabaQ 53 #1083 Napisano 11 Lipca 2015 (edytowane) Mój najnowszy nabytek Czyli superdokładny czarny Bambino, na żywo nie jest taki duży jak wydaje się na nadgarstkowym. Edytowane 11 Lipca 2015 przez TabaQ 0 "**wno chłopu nie zegarek..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 183 #1084 Napisano 11 Lipca 2015 Ten aś jest tak duży jak się wydaje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sopel808 192 #1085 Napisano 12 Lipca 2015 Dorzucę coś od siebie Orient Curator Grey 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz D 126 #1086 Napisano 16 Lipca 2015 W końcu dotarł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4102 #1087 Napisano 17 Lipca 2015 Ciekawe te indeksy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1088 Napisano 17 Lipca 2015 Rzeczywiście ciekawe, a w połączeniu z "falami" dodają zegarkowi morskiego charakteru. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex_k 1107 #1089 Napisano 17 Lipca 2015 Pokazywałem swojego orienta już w wątku powitalnym, ale aby dołączyć do klubu wklejam i tu. Do marki mam sentyment. Mojego orient kupiłem około 20 lat temu za zaoszczędzone stypendium. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irytek102 1 #1090 Napisano 17 Lipca 2015 Pierwszy automat, pierwszy Orient. Od wczoraj na ręce: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1091 Napisano 17 Lipca 2015 Kupujecie na Watches Tour? Mają tam świetne cany, w porównaniu do sklepowych polskich. Odnośnie do bambino, widzialem na żywo i uważam, że są nieco zbyt duże, jak na ten styl - 40mm bez koronki powinien być maksymalnem rozmiarem podmankietowca. Widziałem również curatora i też wydaje sieciut za duży. Kwestia subiektywna, lecz oglądając zdjęcia wydawało mi się, że to są nieco mniejsze zegarki. Mam eleganckiego orienta ze wskaźnikiem rezerwy chodu i dochodze do wniosku, że to chyba najbardziej subtelny orient, rozmiar w sam raz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1092 Napisano 17 Lipca 2015 Idealny rozmiar to 39,2, OS który już wyszedł produkcji, zastąpiony jakimś badziewiem z rzymskimi cyrfami. Zegarek na maksa prosty, jednak gra świateł na kunsztownych indeksach wystarczy za wszelkie "bajery" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1093 Napisano 17 Lipca 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1094 Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) Podobny nieco do SARB-ów. Gdy zegarek ma możliwość dokręcenia, to wskaźnik rezerwy nie jest potrzeby, natomiast przy zegarkach noszonych na zmianę z innnymi, nie posiadajacych możliwości dokręcania, taki wskaźnik jest bardzo pomocny oczywiście to nie tak, że zachwałam, bo mam, ale jesli ze wskaźnikiem, to taki: ładniejszy OS wygląda zaś tak: Podobają mi się koperty tonneau, ale takie proporcjonalne. Ponieważ kemmner tonneau i OS-y są poza moim budżetem, wybór padł na ORIENT FERAE, najabardziej podoba mi się taki na bransolecie (można dodać potem brązowy pasek): Edytowane 17 Lipca 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #1095 Napisano 17 Lipca 2015 TzW, co ty opowiadasz za niestworzone rzeczy z tym dokręcaniem i ni jak mającym się do tego wskaźnikiem naciągu? Przypomnę Orient zapisał, że nie zaleca notorycznego ręcznego dokręcania w zegarkach z naciągiem automatycznym... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1096 Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) Nie widzę nic niestworzonego w tym, co napisałem. Nie pisałem, że nakręcałbym co chwila zegarek automatyczny z dokrętką. Jeżeli jednak nie mam ani możliwości dokręcania, ani wskaźnka rezerwy, a zegarek jest noszony na zmianę z innymi i nie przechowuję go w rotomacie, to wskaźnik jet bardzo przydatny. Choć w zasadzie wskaźnik rezerwy jest zawsze przydatny, nawet w zegarku z dokrętką. Dla mnie to najbardziejprzydatne udogodnienie w zegarku automatycznym. Najłatwiej dostepne chyba w orientach, swoją drogą uważam, że orienty są o ładniejsze niż seiko - porównując modele w tym przedziale cenowym, a OS-y to już w ogóle majstersztyk w dziedzinie stylizacji kopert i tarcz i zaopewne mechanizmy też świetne. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1097 Napisano 17 Lipca 2015 W moim OS doznania słuchowe przy dokręcaniu są jeszcze dramatyczniejsze niż w ETA. Chyba rzeczywiście lepiej nie szaleć z ręcznym dokręcaniem w Orientach. Za to w 6R15 koronka pracuje tak komfortowo, że wydaje się wręcz stworzony do ręcznego dokręcania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #1098 Napisano 17 Lipca 2015 czyli + dla seiko za mechanizm. Ale dizajnersko OS wygrywa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71883 #1099 Napisano 17 Lipca 2015 Kontempluję zakup tego modelu - ma ktoś? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość anger76 #1100 Napisano 17 Lipca 2015 swoją drogą uważam, że orienty są o ładniejsze niż seiko - porównując modele w tym przedziale cenowym, a OS-y to już w ogóle majstersztyk w dziedzinie stylizacji kopert i tarcz i zaopewne mechanizmy też świetne.Pisaliśmy o tym, jeśli chodzi o koperty to zdecydowanie Seiko, jeśli o chodzi o to co pod szkłem, zdecydowanie OS, jeśli chodzi o mechanizmy to jakość bardzo porównywalna. IMO stylistycznie jednak Seiko, z uwagi na konsekwentne trwanie przy klasycznej prostocie, z nowej serii Orient Star osobiście niczego bym nie przytulił, za bardzo barokowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach