tarant 2972 #401 Napisano 26 Listopada 2020 Odsyłam na pierwszą stronę tego tematu. Zamieściłem tam zdjęcia półgodzinnego linkowca Eppnera. Widziałem taki mechanizm pierwszy raz w życiu. Potem jeszcze dwa. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #402 Napisano 26 Listopada 2020 Skrzynia moim zdanie jest już z okresu kiedy Eppner nie produkował własnych wzorów i mechanizmy były wkładane do skrzyń zakupionych w stolarniach Świebodzickich (tak myślę że było w tym wypadku). Numer mechanizmu wskazuje na produkcję już w zakładzie w Srebrnej Górze, skrzynia jest absolutnie w stanie pierwotnym oprócz pokazanych "prób" wklejeń współczesnym klejem. Pierwszy raz widzę w realu tak wykonaną skrzynkę, z taką formą usłojenia rowkami. Podobny mechanizm był również niedawno wystawiony na lokalnej niemieckiej zatoce , w skrzyni typowej dla wykonania z okresu pracy zakładu na terenie Wlenia w bardzo ładnym stanie. Niestety nie można mieć wszystkiego, ale myślę że trafił do Polski również W tym roku było już kilka zegarów produkcji Eppnera z mechanizmem bicia dostępnych na rynku. Mnie się udało zdobyć dwa ✌️... dwa mi uciekły 😪 ... Pocieszam się że to nie ostatnie, które się pojawiły. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #403 Napisano 26 Listopada 2020 Mogę potwierdzić autentyczność Eppnera Leszka. Takie same wskazówki mam w Eppnerze z wychylnikiem sygnowanym A. Eppner & Co in Silberberg. Podobnie mechanizm nie budzi moich wątpliwości, mam identyczny. 3 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #404 Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Wojtku, myślę, że skrzynia jest dokładnie ta sama, poznaje po detalach ... Dzięki Wojtku , 😉 bo by mie tu Krzysiu na "grilu" znowu przypiekł😁 Edytowane 27 Listopada 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #405 Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) To jest Twoje zdjęcie, moja skrzynia jest inna. Skrzynie z tak "ryflowanymi" plecami mam przy beckerze, też z taką głęboką snycerką na drzwiach. W poniedziałek sprawdzę numer, co pozwoli określić czas, kiedy była moda na takie skrzynie. Edytowane 27 Listopada 2020 przez WueM 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #406 Napisano 27 Listopada 2020 O ... 😉 Super , tak jak przypuszczałem , takie skrzynie mogły być produkowane przez niezależną stolarnię sprzedającą skrzynie wielu producentom. Dziękuję Wojtku 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #407 Napisano 27 Listopada 2020 1 godzinę temu, WueM napisał: To jest Twoje zdjęcie, moja skrzynia jest inna. Skrzynie z tak "ryflowanymi" plecami mam przy beckerze, też z taką głęboką snycerką na drzwiach. W poniedziałek sprawdzę numer, co pozwoli określić czas, kiedy była moda na takie skrzynie. No, moja też Beckera i rok 1881. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #408 Napisano 29 Listopada 2020 takie coś odkryłem na odwrocie tarczy Epnnera ... 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #409 Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) No ja też, ale na tzw. "Jungu" bardzo wczesnym. Chyba nawet tu gdzieś usiłowaliśmy ten napis odcyfrować. Teraz wszystko jasne (w sprawie treści 😀). Edytowane 29 Listopada 2020 przez fibo dodatkowe zdjęcie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #410 Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Fajnie, wychodzi na to, że to ten sam... A było w innym temacie. Zegarmistrz Paul Müller in Schöneberg Berlin. Myślę, że to ten. Pozdrawiam Jacek Edytowane 29 Listopada 2020 przez JASI 4 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #411 Napisano 29 Listopada 2020 Mam pytanie , może ktoś wyjaśni co oznacza. " Kgl: Hof : " na wychylniku ? nie mogę znaleźć ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #412 Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Ja bym czytał to tak : Gebr. Eppner znaczy Gebruder - Bracia Eppner. Kgl. to Königlich-królestwo. Hof uhrmacher - zegarmistrz dworski. In Berlin - w Berlinie. Pozdrawiam Jacek PS Zegarmistrz dworski wcale nie oznacza, że pracował na dworze. Tu wytłumaczenie z forum niemieckiego, tłumaczone przez translator. W rzeczywistości ci dworscy zegarmistrzowie nie byli zatrudnieni na dworze, byli sklepami z zegarkami lub uznanymi zegarmistrzami, którzy otrzymali tytuł, ponieważ dostarczali „dwór” lub pracowali dla niego. Natychmiast przychodzą mi na myśl nazwiska takie jak Hartmann, Felsing, Löbner i Eppner, którzy mieli duże sklepy i warsztaty w Berlinie i mogli nazywać się „nadwornymi zegarmistrzami”. Pozdrawiam Jacek Edytowane 29 Listopada 2020 przez JASI 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #413 Napisano 29 Listopada 2020 Dzięki 😉 👍 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #414 Napisano 29 Listopada 2020 No a ja się bez znajomości języka niemieckiego zażarcie sprzeczam z Leszkiem 😀. Dzięki bardzo Jasi, coś mi się wyjaśniło. Trochę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #415 Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Niedawno Kolega zastanawiał się nad tym napisem, rozszyfrowałem, a teraz tylko wkleiłem... Pozdrawiam Jacek PS Kgl można też rozwinąć jako Königlicher, dalej Hof Uhrmacher. Wtedy można to tłumaczyć jako Zegarmistrz królewski, albo nadworny... Edytowane 29 Listopada 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #416 Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Umyty , linki wymienione, naoliwiony , przetestowany, czeka na resztę ... kolejny krok do przodu (przed i po ...) Edytowane 1 Grudnia 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #417 Napisano 4 Grudnia 2020 Ruszył , jak przystało na wyrób fabryki Eppnera - bez problemu 😁 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #418 Napisano 4 Grudnia 2020 Tarcza 21 cm robi jednak wrażenie 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #419 Napisano 4 Grudnia 2020 Noooo ...... te budziki nad nim , ... też 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #420 Napisano 5 Grudnia 2020 A propos wskazówek to są ręcznie wykonane z mosiądzu ... dość ciekawa robota. 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #421 Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Do dopieszczenia zostały tylko rzeźbione drzwi ... Edytowane 5 Grudnia 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #422 Napisano 5 Grudnia 2020 Zupełnie zmienia się wygląd, jak werk wszedł w swoje pudło. Tarcza robi jeszcze większe wrażenie 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #423 Napisano 5 Grudnia 2020 45 minut temu, LESKOS napisał: Do dopieszczenia zostały tylko rzeźbione drzwi ... No i jeszcze wagi 😉 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #424 Napisano 6 Grudnia 2020 Kiedyś katalogowałem zdjęcia zegarów, już mi się nie chce. Ale podczas remanentu znalazłem taki: Tabliczka - wychylnik daje pewne dane do datowania. Raczej nie dawano podówczas w prezencie starych zegarów. Wygląda, że te dwuwagowe Eppnery prawdopodobnie nie były produkowane we Wleniu. Ale Srebrna Góra też niekoniecznie wydaje się być miejscem ich powstania. Mamy kolejną rzeźbioną skrzynię w stylu szwarcwaldzkim (no, niech będzie, szwarcwaldzko - neogotyckim ), raczej mało popularnym na Dolnym Śląsku. No i znowu mosiężne wskazówki. Wygląda, jakby zlecono ich produkcję komuś wyspecjalizowanemu w wykonywaniu wskazówek do zegarów kominkowych, Boulle. A takie Eppner przecież produkował. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #425 Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Mechanizm dokładnie taki sam, numer mam starszy 3585 czyli niecałe 577 numerów mniej , ale wszystkie cechy charakterystyczne (łącznie z tarczą i wskazówkami takie same). Przypuszczałem że to początek lat siedemdziesiątych i to raczej by się to potwierdzało. Co do tego gdzie były produkowane mechanizmy 🤔... wydaje mi się że to była jednak Srebrna Góra. Mam jeszcze numer 5192, mechanizm konstrukcyjnie identyczny, a właściwie prawie identyczny - z jednym wyjątkiem fizycznej wielkości... Na zdjęciach tego nie widać dokładnie ale różnica w blachach jest znaczna . Różnica w wymiarze szerokości w podstawie blach to 2 cm. Różnica wielkości tarcz to również 2 cm . Jak by klasyk powiedział ..."przypadek ?" Mechanizm 5192 współpracuje z tarczą 18 cm. Co do ciekawej skrzyni to drzwi "dojrzewają"... zostało woskowanie na ciepło 😉 Edytowane 6 Grudnia 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach