dziadek 1296 #301 Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Może któryś z Kolegów tu czytających włączy się do dyskusji i potwierdzi lub obali nasze tezy i przedstawi jakieś twardsze dowody na poparcie np. swojej tezy. Co by nie pisać, to nabyłeś bardzo fajnego, nietypowego i rzadko spotykanego krzyżowca w idealnym stanie. Nie wiem oczywiście w jakim stanie jest obudowa, ale znając Ciebie, to doprowadzisz ją do perfekcji. Edit. Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Czy ten wklęsły frez pod kołki blokujące płyty jest na całej płycie (czyli po obydwóch stronach słupka) jednakowej głębokości, czy jest stożkowy i dopasowany do stożkowych kołków? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez dziadek 3 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #302 Napisano 26 Sierpnia 2020 27 minut temu, LESKOS napisał: No tak , w zasadzie jesteśmy zgodni co do przyczyn powstania tego mechanizmu. Osadzenie w czasie będzie trudne bo nie ma (ja przynajmniej nie wiem że istnieje) dokumentacja techniczna produkcji , ani też katalogi tych zegarów z mechanizmem krzyżowym. Jedno wydaje się pewne ( wydaje się 😉) powstał w Srebrnej Górze. Dlatego tak mnie fascynują ... Leszek ja sie czepiam bo po prostu zazdroszcze i juz. A tak n a powaznie podtrzymuje tez e ze zegar przez ten mostek nie pasuje mi na Epnera prototypowego,to troche nielogiczn edla mnie,pierwsze nam znane sygnowan e Eppnery mialy mostki frezowane,Beckery tez te pierwsze ,sztanca weszla przy masowce.. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #303 Napisano 26 Sierpnia 2020 Janek , Ja nie odczuwam tego że ktoś się czepia 😉. 😁. . Dyskutujemy , ja sobie tak po prostu składam fakty , ale to nie znaczy że nie jestem w błędzie. A dla mnie to właśnie logiczne że ktoś próbuje coś zmienić i obniżyć koszty (stosuje gotowe materiały) , ale nie podoba mu się to co wyszło, bo nie pasuje do marki i rezygnuje z takich zmian. Zostaje jeden, dwa , kilka mechanizmów na składzie, leży i część kiedyś tam trafia do obiegu .... Dyskutujemy i tyle 😉 Zdjęcie które chciałeś zobaczyć ... ... na brudno - bo mechanizm nie umyty jeszcze . 32 minuty temu, dziadek napisał: Może któryś z Kolegów tu czytających włączy się do dyskusji i potwierdzi lub obali nasze tezy i przedstawi jakieś twardsze dowody na poparcie np. swojej tezy. Co by nie pisać, to nabyłeś bardzo fajnego, nietypowego i rzadko spotykanego krzyżowca w idealnym stanie. Nie wiem oczywiście w jakim stanie jest obudowa, ale znając Ciebie, to doprowadzisz ją do perfekcji. Edit. Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Czy ten wklęsły frez pod kołki blokujące płyty jest na całej płycie (czyli po obydwóch stronach słupka) jednakowej głębokości, czy jest stożkowy i dopasowany do stożkowych kołków? Jest t frez ale tylko przy górnym słupku ... ale słupki numerowane i dopasowane stroną. Obrócenie słupka może powodować blokowanie pracy. Dwa razy miałem taki przypadek - jak nie zwróciłem uwagi ... 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #304 Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Co do płyt jeszcze - to frezowania w tym modelu tak wyglądają... Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #305 Napisano 27 Sierpnia 2020 Eppneroza... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #306 Napisano 27 Sierpnia 2020 Leszek, może byś policzył ząbki temu eppneru we wszystkich kołach 😊 Koło wychwytowe ma 22/8 jak widzę, pośrednie chyba 80 - sprawdzisz? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #307 Napisano 27 Sierpnia 2020 ok Mam zrobione zdjęcia - lepiej się liczy 😉 A mechanizm umyty i tak na sucho ładnie idzie ... tak więc - koło napędowe -100 zębów - zębnik minutowy -8 - koło minutowe 88 zębów - zębnik pośredni 8 - koło pośrednie 80 - zębnik wychwytowy 8 - koło wychwytowe 22 mam nadzieję że się nie pomyliłem ... IMG_6113_2.m4v 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #308 Napisano 27 Sierpnia 2020 Leszek. Mechanizm piękny, ale te recepturki na twoich epnerach są cudne.😍. Lubie je.👌 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #309 Napisano 27 Sierpnia 2020 To jest najlepsze zabezpieczenie drążka kotwicy przed złamaniem i zgięciem ... 😉 Polecam - na poważnie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #310 Napisano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Idziemy z robotą do przodu .Wskazówki wymagały dopolerowania i ponownego oksydowania , ale chyba nieźle wyszło 😉 , a i tarcza nabrała blasku po wyczyszczeniu. Praca nad mechanizmem skończona ... powoli zabieram się za skrzynkę Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #311 Napisano 28 Sierpnia 2020 wahadło też udało się doprowadzić do ładnego stani , choć korozja wżerowa zostawiła ślady ... ale to historia 😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #312 Napisano 28 Sierpnia 2020 Co do Eppnerów - to nie wiele mam do powiedzenia... ale znajomy znalazł taki przypadek ... no i pomyślałem, że się nim podzielę: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #313 Napisano 29 Sierpnia 2020 Całkiem ładny i o ile kojarzę był niedawno, że tak powiem, w obiegu handlowym 😉 (ale nie udało mi się go kupić 😞 ) . Chyba trafił do Polski , co mnie osobiście b. cieszy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #314 Napisano 29 Sierpnia 2020 chyba 1470 Euro, czy jakoś tak... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #315 Napisano 29 Sierpnia 2020 Niestety jeszcze w DE ... na zatoce zacumowany za 1275 EUR 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #316 Napisano 29 Sierpnia 2020 Nie no sprzedany, i odpłynął już dawno ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #317 Napisano 29 Sierpnia 2020 Jest u tatusia, liczymy ząbki. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #318 Napisano 29 Sierpnia 2020 Wojtku , nie wiem czy dobrze liczę (jestem dyslektykiem cyfrowym i przecinkowym 😜 ) ale dokładnie od lewa koła 22,80,88,100 i zębniki po osiem o ile dobre policzyłem czyli tyle ile w moim ... Czy się pomyliłem ? Chyba nie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #319 Napisano 29 Sierpnia 2020 Ja wiem że się nie podaje aktualnych aukcji... ale... https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/a-eppner-co-breslau-soehne-regulator-wanduht-pendeluhr/1495418167-240-2735 zakotwiczony właśnie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #320 Napisano 29 Sierpnia 2020 No to jakieś oszustwo , albo ktoś nie odwołał aukcji , bo to dokładnie ten sam zegar , który teraz jest już Wojtka ... porównajcie z zamkniętą aukcją na zatoce ... https://www.ebay.de/itm/A-Eppner-amp-Co-Breslau-amp-Soehne-Regulator-Wanduht-Pendeluhr-/402297650321?hash=item5daacefc91%3Ag%3AudIAAOSwN1Je6QKJ&nma=true&si=psdy4ccC4oylv4PA%2F%2Fg9GsDNp%2Bo%3D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #321 Napisano 29 Sierpnia 2020 Też mi tak wyszło. Zatem 4840 wahnięć na godzinę i okres drgań 180/121 sekundy. Pracuję nad tabelką, wkrótce opublikuję. Policzysz jeszcze jakieś eppnery? Policzyłem przekładnie w zegarach z książki Tomka, też jest ciekawie. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #322 Napisano 29 Sierpnia 2020 No, ale to trochę to potrwa 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #323 Napisano 29 Sierpnia 2020 22 minuty temu, LESKOS napisał: No to jakieś oszustwo , albo ktoś nie odwołał aukcji , bo to dokładnie ten sam zegar , który teraz jest już Wojtka ... porównajcie z zamkniętą aukcją na zatoce ... https://www.ebay.de/itm/A-Eppner-amp-Co-Breslau-amp-Soehne-Regulator-Wanduht-Pendeluhr-/402297650321?hash=item5daacefc91%3Ag%3AudIAAOSwN1Je6QKJ&nma=true&si=psdy4ccC4oylv4PA%2F%2Fg9GsDNp%2Bo%3D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 No faktycznie... coś tu nie gra... To obecne na zatoce jest z 27.08.2020 ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #324 Napisano 29 Sierpnia 2020 Napisałem do wystawiającego ... zobaczymy co odpowie i czy w ogóle.... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #325 Napisano 29 Sierpnia 2020 7 minut temu, LESKOS napisał: Napisałem do wystawiającego ... zobaczymy co odpowie i czy w ogóle.... Noo , też jestem ciekawy ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach