rafi 12784 #23351 Napisano 16 Września 2021 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127962 #23352 Napisano 16 Września 2021 9 godzin temu, Miszkolc napisał(-a): Nie chciałem powielać długiego postu. Nie chcę Ci też robić kłopotów, poprostu pomyślałem że masz te zdjęcia w "telefonie" Dla przykładu obecnie mam założony sailcloth z Geckoty w kolorze innerringu. Oryginalny znasz, ostatni pokazywałem, to trzy pozostałe. Pierwszy już wyrzuciłem, ale tak wyglądał jak na obrazku z neta. Drugi to srebrne nato i trzeci to guma: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #23353 Napisano 16 Września 2021 Myślę, że koledze bardziej chodziło o zdjęcia pasków założonych na zegarek Czasem świetny pasek wygląda na danym zegarku co najmniej średnio, a czasem zdawałoby się kiepski pasior na zegarku sporo zyskuje. Miałem tak z nato od CheapestNatoStraps. Pasek wyglądał jak kawałek piżamy, za to w komplecie z zegarkiem... już kilka osób się pytało, gdzie go kupiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127962 #23354 Napisano 16 Września 2021 (edytowane) 31 minut temu, clusca napisał(-a): Myślę, że koledze bardziej chodziło o zdjęcia pasków założonych na zegarek Czasem świetny pasek wygląda na danym zegarku co najmniej średnio, a czasem zdawałoby się kiepski pasior na zegarku sporo zyskuje. Miałem tak z nato od CheapestNatoStraps. Pasek wyglądał jak kawałek piżamy, za to w komplecie z zegarkiem... już kilka osób się pytało, gdzie go kupiłem No ktoś mi tu podniósł poprzeczkę. Przy okazji znalazłem jeszcze jedno nato na którym próbowałem nosić. Później jak znajdę na kompie dorzucę. Jest i na gumie: Edytowane 16 Września 2021 przez Paulus57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chuba1921 400 #23355 Napisano 16 Września 2021 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Dziwne, że jeszcze nie słyszałeś, ale to chyba ekstremalny przykład jak super zegarek można uzupełnić koszmarnym paskiem. Mocne wejście do grupy. Jeden z ciekawszych modeli. Gratuluję . Dzięki zegarek jest mega . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnkn 226 #23356 Napisano 17 Września 2021 Późno bo późno ale melduję się ze swoim, od dawna planowanym, pierwszym Seiko 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7885 #23357 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) Nowe limitki Alpinista i Presage: https://www.hodinkee.com/articles/the-seiko-alpinist-le-with-a-mesmerizing-dial Edytowane 17 Września 2021 przez cordi7 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4075 #23358 Napisano 17 Września 2021 Seiko Kontiki? 😅 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127962 #23359 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) 24 minuty temu, oprzemyslaw napisał(-a): Seiko Kontiki? 😅 Coś Ty, przecież Seiko tylko własne projekty ma. Choć tak głębiej sięgając może nawiązanie do starego Alpinista?? 28 minut temu, cordi7 napisał(-a): Nowe limitki Alpinista i Presage: https://www.hodinkee.com/articles/the-seiko-alpinist-le-with-a-mesmerizing-dial Ładne nawet, choć "brzmią znajomo". Ładne tarcze. Gdybym miał wybierać, kupiłbym ten eternowski. Edytowane 17 Września 2021 przez Paulus57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7885 #23360 Napisano 17 Września 2021 Tarcza jest swietna ale to, ze Seiko umie robic tarcze wiadomo od dawna. Ja do dzis od czasu do czasu lubie sobie popatrzec na Fuyugeshiki zony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
furraan 386 #23361 Napisano 17 Września 2021 36 minut temu, cordi7 napisał(-a): Nowe limitki Alpinista i Presage: https://www.hodinkee.com/articles/the-seiko-alpinist-le-with-a-mesmerizing-dial Mam dokładnie takie samo odczucie jak oprzemyslaw - prawie jak Eterna Kontiki. Podsumowując - ni pies, ni wydra 🙄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #23362 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) Jak ktoś ma chwilę czasu, to może sobie poczytać o historii Alpinista i KonTiki, a także poszukać wspólnych cech tych zegarków .. może mu się uda Z chęcią kupiłbym tego Seiko, ale boję się, że może okazać się trochę za mały na mój nadgarstek. Pisanie ,,ni pies ni wydra" kolego @furraan o zegarku z ponad 60 letnią historią jest trochę słabe w mojej ocenie. https://timeandmore.pl/blog/2019/05/08/seiko-alpinist-potega-tradycji/ https://ch24.pl/kultowe-zegarki-eterna-kontiki/ Edytowane 17 Września 2021 przez Macmac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9553 #23363 Napisano 17 Września 2021 Chyba już było kilka stron wcześniej o tych nowościach. Alpinista bym brał Tymczasem u mnie kolejny dzień odkurzania staruszków 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
furraan 386 #23364 Napisano 17 Września 2021 Nie mam nic do Alpinista (bo to oczywiście zacny zegarek), ale ta nowa interpretacja dla mnie jest po prostu słaba. Mam 3 zegarki Seiko (Sakura Fubuki, spb147, SNK 803), które mi się podobaj - nie znaczy to jednak, że każdy ,,wypust" Seiko musi mi się podobać. W moim pojmowaniu słabe jest natomiast bezkrytyczne przyjmowanie czegoś, tylko dlatego, że jest nawiązaniem do jakiejś ,,legendy"/etc. Są projekty lepsze i gorsze - ten akurat wg. mnie jest zwyczajnie słaby. Ale jak to w życiu - ,,jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki" 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #23365 Napisano 17 Września 2021 2 minuty temu, furraan napisał(-a): Nie mam nic do Alpinista (bo to oczywiście zacny zegarek), ale ta nowa interpretacja dla mnie jest po prostu słaba. Mam 3 zegarki Seiko (Sakura Fubuki, spb147, SNK 803), które mi się podobaj - nie znaczy to jednak, że każdy ,,wypust" Seiko musi mi się podobać. W moim pojmowaniu słabe jest natomiast bezkrytyczne przyjmowanie czegoś, tylko dlatego, że jest nawiązaniem do jakiejś ,,legendy"/etc. Są projekty lepsze i gorsze - ten akurat wg. mnie jest zwyczajnie słaby. Ale jak to w życiu - ,,jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki" 😉 Nie chodziło mi o to, czy się komuś podoba, czy nie, bo to kwestia gustu. Koledzy mocno sugerowali zapożyczenia z Eterny, a to prawdą nie jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oprzemyslaw 4075 #23366 Napisano 17 Września 2021 34 minuty temu, Macmac napisał(-a): Nie chodziło mi o to, czy się komuś podoba, czy nie, bo to kwestia gustu. Koledzy mocno sugerowali zapożyczenia z Eterny, a to prawdą nie jest. Upss, nie chciałem, mi chodziło tylko o kształt indeksów charakterystyczny dla Kontiki 🙄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
furraan 386 #23367 Napisano 17 Września 2021 45 minut temu, Macmac napisał(-a): Nie chodziło mi o to, czy się komuś podoba, czy nie, bo to kwestia gustu. Koledzy mocno sugerowali zapożyczenia z Eterny, a to prawdą nie jest. Problem polega na tym, że mimo tych 60 lat tradycji, ten nowy projekt bardziej przypomina Kontiki niż ,,protoplastę". Stąd moja ,,konstatacja" - ni pies, ni wydra 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #23368 Napisano 17 Września 2021 Mnie przypomina Alpinista. i do tego mi się podoba jako całość. Widać, że przemyślany projekt. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4455 #23369 Napisano 17 Września 2021 to porównajmy: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #23370 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) 23 minuty temu, Burns napisał(-a): to porównajmy: Z mojego punktu widzenia, to ten model Seiko podobny jest do serii Alpinist, a Eterna do serii KonTiki. .. a że są jednocześnie podobne do siebie?.. jak setki innych modeli innych marek, divery, piloty itd. zawsze jakieś podobieństwo się znajdzie. Z tą różnicą, że powyższe modele mają kilkudziesięcioletnią historię. Edytowane 17 Września 2021 przez Macmac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #23371 Napisano 17 Września 2021 To porównajmy dokładniej. 4 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7885 #23372 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) Jest trochę racji w tym, co pisze @Burns ale jak dobrze poszukac to do bólu można znajdować takie podobieństwa / inspiracje: Edytowane 17 Września 2021 przez cordi7 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #23373 Napisano 17 Września 2021 3 minuty temu, cordi7 napisał(-a): Jest trochę racji w tym, co pisze @Burns ale jak dobrze poszukac to do bólu można znajdować takie podobieństwa / inspiracje: Seiko: Indeksy i wskazówki - prawie identyczne sekundnik jest inny Eterna ma inne indeksy. Ta powyżej ma zupełnie inne indeksy. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7885 #23374 Napisano 17 Września 2021 Dlatego piszę podobieństwa i inspiracje a nie, że są identyczne czy kopiowane. Z dziurbilonów się wyleczyłem ale tego Alpinista bym nosił, fajny rozmiar i tarcza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127962 #23375 Napisano 17 Września 2021 (edytowane) 34 minuty temu, cordi7 napisał(-a): Jest trochę racji w tym, co pisze @Burns ale jak dobrze poszukac to do bólu można znajdować takie podobieństwa / inspiracje: Pytanie tylko, jaki procent cukru w cukrze jest dopuszczalny? I kto może słodzić a kto nie? Edytowane 17 Września 2021 przez Paulus57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach