Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

. Zresztą po co miałby być obrotowy w takim zegarku?

Aby mierzyć czas np spaceru :) Ogólnie zastanawiam się nad jego zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, nie jest obrotowy. Koperta to projekt jako reedycja starego Crown Chronograph od Seiko, dlatego luneta jest taka, a nie inna. Coś jak ta w Speedmasterze, tylko po japońsku 😀

Edytowane przez Maro66

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

Nie jest.

Dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paniwie a gdzie kozna zakupic jubille do seiko?

Jakies sprawdzpme jakosciowo produkty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

Paniwie a gdzie kozna zakupic jubille do seiko?

Jakies sprawdzpme jakosciowo produkty?

Strapcode

Uncle Straps

Long Island Watches

A co konkretnie Ci potrza?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jubille do SPB545J1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Burns napisał(-a):

ratunkiem mogłaby być godzina 4:30 i tutaj Mirasowi coś się pokiełbasiło, nie wiem czemu doczepił się tej wersji bo mamy wszystkie indeksy symetrzycznie, data pochylona jest w kierunku odczytu godziny.  Jakby jeszcze tło daty było w kolorze tarczy, ale szybciej znajdziemy tak zrobiony chiński zegarek niż Seiko (nie licząc koloru czarnego).

461116150_Screenshot_20260214_232227_Chrome2.thumb.jpg.39df2d97028249eb0a542aa4bf08694f.jpg

Miras powinien zbesztać z podłogą tak wykonany zegarek, bo to już szczyt szczytów:

Seiko Shop Sla045 Seiko Seiko Diver Sla047 Seiko Prospex 140th Anniversary  Limited Edition

ale coś tam w Seiko kumają jednak

Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Japan Boutique Exclusive Limited  Diver SLGA003

Po pierwsze primo, to ja w ogóle nie przepadam za datownikiem, jest to dla mnie zło. Czasem jednak decyduję się na taką komplikację, bo nie chcę tylko z tego powodu odrzucać niektórych wybitnych, jak dla mnie, zegarków.

Każdy ma swoje poczucie estetyki daty. Jeśli mówimy o dacie pomiędzy godz. 3, a 6, to na mój gust tu jest najbardziej poprawnie (data jest pochylona i tak powinno być). Czy w ogóle powinna być, to już inna sprawa.

imageproxy.png

P.s.

Nikt się do mnie nie zwraca per Miras, oprócz Ciebie i jeszcze jednego gościa, który jest gejem. Nie żebym miał coś przeciwko gejom, ani przeciwko per Miras, ale musisz to wiedzieć :P

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny panie, wpis o poprawnej implementacji daty, podkreślam poprawnej na godzinie 4:30 dotyczył tylko i wyłącznie tego zegarka, a nie tego, który został zacytowany powyżej, bo to już całkowicie inna koncepcja. Nie było też mowy o indywidualnych preferencjach, bo to jak zawsze rzecz gustu a z tym się nie dyskutuje. 

461116150_Screenshot_20260214_232227_Chrome2.thumb.jpg.39df2d97028249eb0a542aa4bf08694f.jpg

Odnośnie P.S. dobrze, że gej nie zwraca się zdrobniale od tego słowa, bo wtedy trzeba by zabezpieczać tyły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSX_20260219_140134.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, beriam napisał(-a):

PSX_20260219_140134.jpg

Bardzo fajna kompinacja :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Bardzo fajna kompinacja :)

Dziękuje.

Trochę spamu będzie z bielizną, którą mam i z tą która dopiero jedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, beriam napisał(-a):

Dziękuje.

Trochę spamu będzie z bielizną, którą mam i z tą która dopiero jedzie :)

A jakie gacie zamówiłeś? Ja bym na szrych nosił ile wlezie :P uncle straps też fajne bransy do tego modelu robi

https://unclestraps.com/products/executive-bracelet-for-various-srpe-models-5-sports

Z przesyłką wyjdzie koło 4 stówek

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

A jakie gacie zamówiłeś? Ja bym na szrych nosił ile wlezie :P uncle straps też fajne bransy do tego modelu robi

https://unclestraps.com/products/executive-bracelet-for-various-srpe-models-5-sports

Z przesyłką wyjdzie koło 4 stówek

Koszt bransy, to koszt zegara +- ;)

U mnie na chwile obecną zagościł Eulit perlon, oczywiście szary.

Jadzie do mnie Ribbed strap Santa Fe oraz Adjustable Single Pass Strap Bumblebee z Cnswatchbands

Dodatkowo THE FORECASTLE CANVAS STRAP od Havestona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, beriam napisał(-a):

Koszt bransy, to koszt zegara +- ;)

U mnie na chwile obecną zagościł Eulit perlon, oczywiście szary.

Jadzie do mnie Ribbed strap Santa Fe oraz Adjustable Single Pass Strap Bumblebee z Cnswatchbands

Dodatkowo THE FORECASTLE CANVAS STRAP od Havestona.

No to wydałeś tyle co na branse :P ale pochwal się jak przyjdą. Ten zegarek można na wszystko wrzucić i będzie dobrze

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260220_101323.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260220_100145.jpg

20260220_100243.jpg

20260220_100408.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.02.2026 o 21:21, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W nurasach brak ramki to żaden feler. Nawet zaleta, bo nie zaśmieca tarczy tool-watcha. Ale w eleganckim zegarku, ładna ramka wokół datownika potrafi mu dodać urody.

DSC01313.thumb.JPG.c06eb34db09d51b12fd4b8ecee669fc8.JPG

Ciekawe podejście. Ramka może dodać urody, fakt. Ale jej brak w niczym nie przeszkadza.

W dniu 14.02.2026 o 23:25, Funky_Koval napisał(-a):

Zgadzam się. Z ramką czy bez data może wyglądać ładnie o ile nie jest w złym miejscu. Np wciśnięta między wódkę a zakąskę na 4.30....

Mi data na 4:30 w moim Chronomasterze totalnie nie przeszkadza. Nawet powiem więcej - za nic bym jej przesunął w inne miejsce. Dlatego podoba mi się również SPB453.

W dniu 15.02.2026 o 12:36, Sol napisał(-a):

O tool-watchu możemy mówić w przedziale cenowym do, powiedzmy, 1500 zł.

Ja się nie czepiam SKX-a, czy żółwia.

Od średniej półki cenowej oczekuję czegoś więcej.

I kiedyś tak było. Sprawdź starsze referencje :)

Dla jednego 1500, dla drugiego 15000 a trzeciego 150 000 🙂

A są tacy co nie dadzą więcej jak 150.

W dniu 15.02.2026 o 17:26, Burns napisał(-a):

Po kolei:

Sama dziura bez ramki wygląda bardzo słabo:

IMG_4149.thumb.jpeg.28d2859c2db2e054f0559c49734ad391.jpeg

ale jakoś broni się w przypadku podwójnej daty:

DSCF2520.JPG

stąd dosyć długo było spoko:

Screenshot_20260215_095949_Chrome.thumb.jpg.d0c73544d0fe71e4a3fe25b1fafb5ada.jpg

Limited Edition Mm300 Blue Zimbe No Seiko Sla027 Orologio Seiko Prospex  Zimbe MM300 No07 Blue

image.jpeg.5d555758ac377356b9d98d07b7d4d259.jpeg

Seiko Prospex Sea Watch SLA045J SLA045J1 SLA045 – Watchkeeper

później nastąpiła aktualizacja normy ISO i pojawił się ogryzek" i znowu nastała tragedia

Seiko Marine Master Seiko Sla045 Seiko Marine Master Seiko Sla045j1 Seiko  PROSPEX 2021 Asia

Seiko Mm300 Seiko Marinemaster Sla023 Seiko Marinemaster 300 Seiko Sla023j1  Seiko Prospex Marine

ratunkiem mogłaby być godzina 4:30 i tutaj Mirasowi coś się pokiełbasiło, nie wiem czemu doczepił się tej wersji bo mamy wszystkie indeksy symetrzycznie, data pochylona jest w kierunku odczytu godziny.  Jakby jeszcze tło daty było w kolorze tarczy, ale szybciej znajdziemy tak zrobiony chiński zegarek niż Seiko (nie licząc koloru czarnego).

Miras powinien zbesztać z podłogą tak wykonany zegarek, bo to już szczyt szczytów:

Seiko Shop Sla045 Seiko Seiko Diver Sla047 Seiko Prospex 140th Anniversary  Limited Edition

ale coś tam w Seiko kumają jednak

Grand Seiko Sport Collection Spring Drive Japan Boutique Exclusive Limited  Diver SLGA003

i kumają jeszcze, bo SBGA463 mimo aktualizacji referencji (wcześniej 229) nie dostało ogryzkiem:

Review: Grand Seiko Spring Drive Diver's Watch SBGA229G

Ciekawe zestawienie potwierdzające jedno. Wszystko to kwestia gustu. Jednym się podoba innym nie. Jednym przeszkadza, innym nie.

Patrząc na komercyjny sukces modelu SPB143, możemy stwierdzić, że zdecydowanej większości ludzi totalnie nie przeszkadza brak ramki, a umieszczanie daty na 4:30 aby utrzymać standard ISO, również nie wpłynęło na wyniki sprzedaży bo tego narazie nie zmieniają.

Natomiast wielu sympatyków nadal będzie tęsknić na latami 90 i wzdychać do SKXa. Ale to też jest ok.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4177.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Krik napisał(-a):

To mój pierwszy w życiu kwarc, i drugie po GMT od Bulovy podejście do japońskiego zegarka. Muszę przyznać, że jestem niezwykle zaskoczony na plus jakością wykonania Seiko Astron 0AB0-1. Mam wrażenie, że część szwajcarskich producentów mogłaby się tu czegoś nauczyć.  

_2200042.jpg

_2200072.jpg

_2200100.jpg

_2200131.jpg

Zdjęcia żyleta, piękny zegarek, zgadzam się z tym co napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi