Burns 4490 #25451 Napisano 9 Września 2022 Ja bym wskazał jeszcze przesadnie podniesioną cyfrę w okienku daty w lewym zegarku na zdjęciu (MM200). 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25452 Napisano 10 Września 2022 6 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Serio Ale dziurska 😱 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlw 3230 #25453 Napisano 10 Września 2022 Oj tam oj tam wszystko w seikaczowskiej normie.. Przynajmniej co do tarcz nie mam zadnego zarzutu..jeszcze Tymczasem zegarki przez noc zrobily - jeden dziesiec sekund w przod a drugi dziesiec do tylu czyli rowno i sprawiedliwie.. A tak wygladala np tarcza gdzie nic nie centrowalo: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #25454 Napisano 10 Września 2022 (edytowane) 15 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Tam kij z centrowaniem. Te szpary przy spasowaniu bransy z kopertą.... Można cieszyć się fajnymi zegarkami, można też szukać dziury w całym . Edytowane 10 Września 2022 przez Macmac 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28102 #25455 Napisano 10 Września 2022 Można cieszyć się fajnymi zegarkami, można też szukać dziury w całym .A ja bym nosił i z tymi wadami A MAS na fajnym pasku będzie wymiatał. Co do dokładności nakręć je ręcznie, ale z wyczuciem do bardzo delikatnego oporu. I koniecznie pamiętaj o tym, że zakręcanie koronki też nakręca. A najlepiej odłóż do pudełka z niezakręconą koronką. I wtedy sprawdź dokładność. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 70322 #25456 Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Edytowane 10 Września 2022 przez SLAWEK 01 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7445 #25457 Napisano 10 Września 2022 21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Tam kij z centrowaniem. Te szpary przy spasowaniu bransy z kopertą.... A widzisz. Ja tam nie widzę problemu z tym spasowanie. Powiem wiecej. Szpara w której można by zmieścić 5zł nie zrobi na mnie wrażenia. Ale niecentrujący bezel o 0,5mm to automatyczna dyskwalifikacja 😜 15 godzin temu, Burns napisał(-a): Ja bym wskazał jeszcze przesadnie podniesioną cyfrę w okienku daty w lewym zegarku na zdjęciu (MM200). Racja. Dziwnie to wygląda. Reszta dni pewnie też ma podobnie. Tak czy siak, fajne modele @jlw! 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #25458 Napisano 10 Września 2022 😂😂😂 GS where is your god now ? 😂😂😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #25459 Napisano 10 Września 2022 5 godzin temu, evilym napisał(-a): A widzisz. Ja tam nie widzę problemu z tym spasowanie. Powiem wiecej. Szpara w której można by zmieścić 5zł nie zrobi na mnie wrażenia. Ale niecentrujący bezel o 0,5mm to automatyczna dyskwalifikacja 😜 Niecentrujący bezel to pół biedy, najgorszy jest niecentrujący chapter ring z indeksami. Bezel ręczenie wycentrujesz i tylko Ty wiesz o problemie, a chapter ring już nie koniecznie 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25460 Napisano 10 Września 2022 20 minut temu, clusca napisał(-a): Niecentrujący bezel to pół biedy, najgorszy jest niecentrujący chapter ring z indeksami. Bezel ręczenie wycentrujesz i tylko Ty wiesz o problemie, a chapter ring już nie koniecznie Mądrego to dobrze się słucha ☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tts 5024 #25461 Napisano 10 Września 2022 On 9/9/2022 at 7:20 PM, jlw said: No tak tylko kto ma zupelnie perfekcyjne?.. To nie jest tak, że "od Onani do Utopi"... każdemu się wtopy zdarzają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #25462 Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Swoją drogą może ciekawie byłoby zrobić ankietę komu jakie mankamenty w zegarkach najbardziej przeszkadzają: niecentrująca wskazówka w kwarcach, niecentrujący chapter ring, niecentrujący bezel, niecentrujące wskazówki, tj. odchylenie wskazówki godzinowej, kiedy minutowa jest na dwunastej, nierówno ustawiona data w okienku (za wysoko, za nisko), szpary między endlinkami a kopertą, niepełne endlinki, zapięcie z blaszki, grzechocząca bransoleta, spieszenie lub późnienie mechanizmu, głośny/szalejący rotor w automatach (jak np. w Miyocie 9015), kiepska luma, brak wystarczającej regulacji w zapięciu, brak półogniw, brak wierconych uszu, otwory montażowe paska zbyt blisko koperty, "plasticzane" elementy w mechanizmie jak np. w Powermatikach 80, data przeskakująca kilka minut przed lub po 24. Może ktoś jeszcze wymyśli jakieś denerwujące cechy zegarków. Powinno być sporo przestrzeni na dyskusję w tym temacie, wszak naszą narodową cechą jest skłonność do narzekania Edytowane 11 Września 2022 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #25463 Napisano 10 Września 2022 (edytowane) 36 minut temu, clusca napisał(-a): Swoją drogą może ciekawie byłoby zrobić ankietę komu jakie mankamenty w zegarkach najbardziej przeszkadzają: niecentrująca wskazówka w kwarcach, niecentrujący chapter ring, niecentrujący bezel, niecentrujące wskazówki, tj. odchylenie wskazówki godzinowej, kiedy minutowa jest na dwunastej, nierówno ustawiona data w okienku (za wysoko, za nisko), szpary między endlinkami a kopertą, niepełne endlinki, zapięcie z blaszki, grzechocząca bransoleta, spieszenie lub późnienie mechanizmu, głośny/szalejący rotor w automatach (jak np. w Miyocie 9015), kiepska luma, brak wystarczającej regulacji w zapięciu, brak półogniw, brak wierconych uszu, otwory montażowe paska zbyt blisko koperty. Może ktoś jeszcze wymyśli jakieś denerwujące cechy zegarków. Powinno być sporo przestrzeni na dyskusję w tym temacie, wszak naszą narodową cechą jest skłonność do narzekania Dodaj plastyk w werku 😎 Edyta @clusca Maciek to zrób temat jak już zabierzesz prawie wszystkie punkty. Z oceną zegara z rzeczami które są do dooopy w posiadanym modelu. Np. Mam Citizena ny0040 od raku i do d*py jest kajda z blaszek oraz chałasujacy werk itp itd. Ciekawe czy by się to przyjęło. Edytowane 10 Września 2022 przez eddi87 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25464 Napisano 10 Września 2022 46 minut temu, clusca napisał(-a): ... niecentrujące wskazówki, tj. odchylenie wskazówki godzinowej, kiedy minutowa jest na dwunastej, ... Dla mnie to dyskwalifikacja zegarka! To najgorsze z najgorszych! Szambo pełne zanurzenie! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28102 #25465 Napisano 10 Września 2022 Dla mnie to dyskwalifikacja zegarka! To najgorsze z najgorszych! Szambo pełne zanurzenie! Za pełne szambo płacę 410 zł, za poprawienie wskazówek 30zł. Cena jaką zapłaciłem 3 lata temu za poprawienie wskazówek w zegarku żony. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25466 Napisano 11 Września 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Miszkolc napisał(-a): Za pełne szambo płacę 410 zł, za poprawienie wskazówek 30zł. Cena jaką zapłaciłem 3 lata temu za poprawienie wskazówek w zegarku żony. Można nawet samemu za 0 zł., tak samo chód poprawić czy wyciągnąć paprocha. No ale właśnie, trzeba zegarek otworzyć ... a jak otworzyć to rozszczelnić. Nie lubię otwierać fabrycznie zamkniętych zegarków, szczególnie diverów. Zamknięty fabrycznie podnosi swoją wartość, przynajmniej dla mnie. Otwierany, grzebany to już nie to ... i ten tego ... głębokie szambo 😜 Taka fobia zegarkowa 😉 Edytowane 11 Września 2022 przez tomaliusz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #25467 Napisano 11 Września 2022 10 godzin temu, clusca napisał(-a): Swoją drogą może ciekawie byłoby zrobić ankietę komu jakie mankamenty w zegarkach najbardziej przeszkadzają: niecentrująca wskazówka w kwarcach, niecentrujący chapter ring, niecentrujący bezel, niecentrujące wskazówki, tj. odchylenie wskazówki godzinowej, kiedy minutowa jest na dwunastej, nierówno ustawiona data w okienku (za wysoko, za nisko), szpary między endlinkami a kopertą, niepełne endlinki, zapięcie z blaszki, grzechocząca bransoleta, spieszenie lub późnienie mechanizmu, głośny/szalejący rotor w automatach (jak np. w Miyocie 9015), kiepska luma, brak wystarczającej regulacji w zapięciu, brak półogniw, brak wierconych uszu, otwory montażowe paska zbyt blisko koperty, "plasticzane" elementy w mechanizmie jak np. w Powermatikach 80. Może ktoś jeszcze wymyśli jakieś denerwujące cechy zegarków. Powinno być sporo przestrzeni na dyskusję w tym temacie, wszak naszą narodową cechą jest skłonność do narzekania Mnie to najbardziej przeszkadza nazywanie zegarkami produktów firmy Diesel 😄 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28102 #25468 Napisano 11 Września 2022 Można nawet samemu za 0 zł., tak samo chód poprawić czy wyciągnąć paprocha. No ale właśnie, trzeba zegarek otworzyć ... a jak otworzyć to rozszczelnić. Nie lubię otwierać fabrycznie zamkniętych zegarków, szczególnie diverów. Zamknięty fabrycznie podnosi swoją wartość, przynajmniej dla mnie. Otwierany, grzebany to już nie to ... i ten tego ... głębokie szambo Taka fobia zegarkowa Dla jasności, podzielam Twoje zdanie i fobie. Co więcej sprawdzam te żeczy na początku i na razie miałem dużo szczęścia. Ale wierz mi, jak trafiłbym białego Sarba z przesuniętymi wskazówkami, to i tak by trafił na przegląd i smarowanie, a przy okazji wyrównanie wskazówek. I kompletnie nie zważałbym na to, że był otwierany.Pod warunkiem, że otwierałby zegarmistrz, a nie rzeźnik 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25469 Napisano 11 Września 2022 Biały Sarb ... hmmm Zatrzymałem się na cenie 1,2k. i więcej nie dam 😝 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28102 #25470 Napisano 11 Września 2022 Mnie to najbardziej przeszkadza nazywanie zegarkami produktów firmy Diesel I smartwatche, "zegarki" z wersją softu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #25471 Napisano 11 Września 2022 2 minuty temu, Miszkolc napisał(-a): I smartwatche, "zegarki" z wersją softu. To się akurat przydaje w górach albo na trasie biegu 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28102 #25472 Napisano 11 Września 2022 Biały Sarb ... hmmm Zatrzymałem się na cenie 1,2k. i więcej nie dam Ale dałbyś 1200 za nieporysowany z przesuniętą o minutę wskazówką godzinową lub datą przeskakującą o 7 rano. To się akurat przydaje w górach albo na trasie biegu Nie mam nic przeciwko nim, tylko to jest smartwatch a nie zegarek., ale tutaj nie jestem ortodoksyjny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #25473 Napisano 11 Września 2022 15 minut temu, Miszkolc napisał(-a): Nie mam nic przeciwko nim, tylko to jest smartwatch a nie zegarek. Co do tego pełna zgoda 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23163 #25474 Napisano 11 Września 2022 56 minut temu, Miszkolc napisał(-a): Ale dałbyś 1200 za nieporysowany z przesuniętą o minutę wskazówką godzinową lub datą przeskakującą o 7 rano.Nie mam nic przeciwko nim, tylko to jest smartwatch a nie zegarek., ale tutaj nie jestem ortodoksyjny. Targowałbym do tysiąca 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #25475 Napisano 11 Września 2022 13 godzin temu, eddi87 napisał(-a): Dodaj plastyk w werku 😎 Edyta @clusca Maciek to zrób temat jak już zabierzesz prawie wszystkie punkty. Z oceną zegara z rzeczami które są do dooopy w posiadanym modelu. Plastik dodany. Poczekam jeszcze na sugestie użytkowników i wrzucę ankietę najpierw. W oparciu o ankietę można pokusić się o stworzenie punktacji do oceny danego egzemplarza zegarka, tak jak np. w odniesieniu do noworodków skala Apgar 12 godzin temu, tomaliusz napisał(-a): Dla mnie to dyskwalifikacja zegarka! To najgorsze z najgorszych! Szambo pełne zanurzenie! Przyznam się, że mam takie dwa zegarki i z czasem przestało mi to przeszkadzać. Jeden z nich nawet swojego czasu trafił do ludzi, a najśmieszniejsze jest to, że po czasie z pełną świadomością jego niedomagań odkupiłem go od kolejnego już właściciela (tak tak, Seiko ). Mając świadomość, że dana "wada" zegarka jest do poprawienia, czy to we własnym zakresie, czy u zegarmistrza, dużo łatwiej jest takie "kanalizacyjne babole" zaakceptować 2 godziny temu, tomaliusz napisał(-a): Można nawet samemu za 0 zł., tak samo chód poprawić czy wyciągnąć paprocha. No ale właśnie, trzeba zegarek otworzyć ... a jak otworzyć to rozszczelnić. Nie lubię otwierać fabrycznie zamkniętych zegarków, szczególnie diverów. Zamknięty fabrycznie podnosi swoją wartość, przynajmniej dla mnie. Otwierany, grzebany to już nie to ... i ten tego ... głębokie szambo 😜 Taka fobia zegarkowa 😉 Zgadzam się, z tym, że dużo łatwiej mi przyjąć do wiadomości, że zegarek był otwierany u dobrego zegarmistrza, a tego mogę być pewien tylko wtedy, jak będę pierwszym właścicielem i sam do tego zegarmistrza zegarek zaniosę 2 godziny temu, Gio napisał(-a): Mnie to najbardziej przeszkadza nazywanie zegarkami produktów firmy Diesel 😄 Z trwoga spoglądam na nadgarstki posiadaczy wielgachnych Dieseli, i niestety muszę przyznać, że coraz więcej widuję takich na ulicy. 2 godziny temu, Miszkolc napisał(-a): Dla jasności, podzielam Twoje zdanie i fobie. Co więcej sprawdzam te żeczy na początku i na razie miałem dużo szczęścia. Ale wierz mi, jak trafiłbym białego Sarba z przesuniętymi wskazówkami, to i tak by trafił na przegląd i smarowanie, a przy okazji wyrównanie wskazówek. I kompletnie nie zważałbym na to, że był otwierany. Pod warunkiem, że otwierałby zegarmistrz, a nie rzeźnik Widziałem ostatnio, że jest kilka na OLX, więc poszperałem i mnie zatkało - nie wiedziałem, że one takie ceny osiągają. Mistrzostwem jest SARB023 w cenie ponad 4k i dopiskiem "prawie Grand Seiko" 1 godzinę temu, tomaliusz napisał(-a): Biały Sarb ... hmmm Zatrzymałem się na cenie 1,2k. i więcej nie dam 😝 Jak porównać ceny "kiedyś i teraz", to SARB za 2k kosztuje relatywnie mniej niż kiedyś za 1200 PLN 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach