Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

jak dla mnie wyszedł im kolejny odgrzewany kotlet

http://c-watch.co.jp/ww/sarx055.html

tylko cena jak za trufle a nie kotlet ,

jak tak dale pójdzie to przyjdzie Wam kupować kastraty, wypłochy, wydmuszki w cenach Grand Seiko krzywe jak Rolex ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś taki bez polotu ten SARX, chyba jak każdy :ph34r:

a bieda MASy - no cóż, prawie 5k za czarnego to już trochę sporo. Za niebieskiego z resztą też  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu,że Seiko robi dobre zegarki.

post-93096-0-44291300-1510820828_thumb.jpeg

post-93096-0-04286000-1510820841_thumb.jpeg

️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie chcę, żebyśmy za chwilę rozpoczęli jakieś dysputy natury filozoficznej, ale chciałbym wiedzieć, co dla Kolego oznacza pojęcie "dobre zegarki"? Żeby nie było wątpliwości, ja również cenię sobie zegarki SEIKO  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę, żebyśmy za chwilę rozpoczęli jakieś dysputy natury filozoficznej, ale chciałbym wiedzieć, co dla Kolego oznacza pojęcie "dobre zegarki"? Żeby nie było wątpliwości, ja również cenię sobie zegarki SEIKO  ;)

Dobry zegarek dla mnie to:

1.Stosunek jakość- cena. (do 2-3 tys. bez konkurencji)

2.Własne DNA konkretnych modeli i to w bardzo budżetowych cenach ( podkreślić należy już kultowość niektórych patrz skx,Monster)

3.Niezawodne, trwałe,sprawdzone i dokładne werki (przynajmniej do takich mam szczęście).

4.Luma (tu chyba nie potrzeba opisu)

5.Dobrze, a nawet bardzo dobrze wyprofilowane koperty,które świetnie trzymają się nadgarstka.

6.Ponadczasowy nienudzący się i „nieoczojebny disajn”

Jak widzisz bez zbędnych filozoficznych wywodów.Pewnie wielu Kolegów dopisałoby jeszcze pewnie kilka swoich punktów i argumentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

2.Własne DNA konkretnych modeli i to w bardzo budżetowych cenach ( podkreślić należy już kultowość niektórych patrz skx,Monster)

3.Niezawodne, trwałe,sprawdzone i dokładne werki (przynajmniej do takich mam szczęście).

4.Luma (tu chyba nie potrzeba opisu)

5.Dobrze, a nawet bardzo dobrze wyprofilowane koperty,które świetnie trzymają się nadgarstka.

6.Ponadczasowy nienudzący się i „nieoczojebny disajn”

Jak widzisz bez zbędnych filozoficznych wywodów.Pewnie wielu Kolegów dopisałoby jeszcze pewnie kilka swoich punktów i argumentów.

W takim razie pełna zgoda  ;) Nie szukałem zbytnio po internetach, w tym Twoim Seiko jest 6R? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Sumo bije 6R15.Porównywalny jest do eta 2824.Równie dobry i sprawdzony wół roboczy .Aktualnie montowany jest również do zegarków droższych niż Sumo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W Sumo bije 6R15.Porównywalny jest do eta 2824.Równie dobry i sprawdzony wół roboczy .Aktualnie montowany jest również do zegarków droższych niż Sumo.

Mam to 6R15 w Alpiniście i faktycznienie nie ma na co narzekać. No i rezerwa chodu zauważalnie dłuższa niż w przypadku 2824. Mój dociągnął do 53h.

post-34987-0-10281300-1510823680_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie do Alpiniście to samo serducho co i w Sumo.Długa rezerwa chodu to nawet przewaga nad wspomnianą eta 2824.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dokładnie do Alpiniście to samo serducho co i w Sumo.Długa rezerwa chodu to nawet przewaga nad wspomnianą eta 2824.

Nawet nie przeszkadza mi to, że 6R15 pracuje z niższą częstotliwością niż 2824  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie możnaby napisać o Citizenie. Ze swoich doświadczeń uważam że stosunek jakość - cena jest nieco lepszy w Citizenie. Miyote 9015 (porównywaną często z 2824) też bym postawił wyżej niż 6R15. Ustępuje Seiko tylko rezerwą chodu, ale za to (podkreślam, że z moich doświadczeń!) ma stabilniejszą odchyłkę. Miałem kilka 6R15 i tylko 2 miały stabilną odchyłkę przy pozostawianiu zegarka w różnych pozycjach, miałem/mam też kilkanaście 9015 i wszystkie miały niewielką odchyłkę między pozycjami. Poza tym były zazwyczaj lepiej wyregulowane fabrycznie.

Podsumowując - oba mają dobry stosunek jakość - cena, chociaż jak mam wybór to wolę coś z 9015 niż 6R15. Ale nie jestem obiektywny bo aktualnie mam jedno Seiko i chyba z 10 Citizenów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SBDC 051

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

gdzie udało Ci się kupić? chciałem go gdzieś przymierzyć ale w PL jeszcze nigdzie nie widziałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

gdzie udało Ci się kupić? chciałem go gdzieś przymierzyć ale w PL jeszcze nigdzie nie widziałem. 

Już są. Do mnie dojdą jutro najpewniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiedziałem że sprzedajesz też Seiko :) 

btw. wciąż czekam na ofertę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mam wszystko co najlepsze ;) a co do oferty dam znać ja będę wiedział :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie możnaby napisać o Citizenie. Ze swoich doświadczeń uważam że stosunek jakość - cena jest nieco lepszy w Citizenie. Miyote 9015 (porównywaną często z 2824) też bym postawił wyżej niż 6R15. Ustępuje Seiko tylko rezerwą chodu, ale za to (podkreślam, że z moich doświadczeń!) ma stabilniejszą odchyłkę. Miałem kilka 6R15 i tylko 2 miały stabilną odchyłkę przy pozostawianiu zegarka w różnych pozycjach, miałem/mam też kilkanaście 9015 i wszystkie miały niewielką odchyłkę między pozycjami. Poza tym były zazwyczaj lepiej wyregulowane fabrycznie.

Podsumowując - oba mają dobry stosunek jakość - cena, chociaż jak mam wybór to wolę coś z 9015 niż 6R15. Ale nie jestem obiektywny bo aktualnie mam jedno Seiko i chyba z 10 Citizenów ;)

A mnie Miyota jakoś nie za specjalnie się kojarzy.Pierwszy powód jest taki,że koledze zegarek z takim mechanizmem zatrzymał się z dnia na dzień.Drugi jest taki,że dokładnie taką Miyotę pakują do chińczyków za 200-300 zł dostępnych na Ali....s.Trzeci powód to jakby nie patrzył to mechanizm Seiko to ich własny in-house.Wybieram zdecydowanie 6R15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z tego, co mi wiadomo, to w tym sikorze jest taka specjalna luma, aktywująca się wyłącznie w warunkach stanu nieważkości ;-)

Edytowane przez fidelio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie Miyota jakoś nie za specjalnie się kojarzy.Pierwszy powód jest taki,że koledze zegarek z takim mechanizmem zatrzymał się z dnia na dzień.Drugi jest taki,że dokładnie taką Miyotę pakują do chińczyków za 200-300 zł dostępnych na Ali....s.Trzeci powód to jakby nie patrzył to mechanizm Seiko to ich własny in-house.Wybieram zdecydowanie 6R15.

To że jednej osobie zatrzymał się jeden zegarek niewiele mówi o mechanizmie, równie dobrze mogła to być wina skrawka metalu po obróbce koperty - bez otwarcia zegarka nic nie wiadomo.

Do tanich Chińczyków za 200-300 zł na pewno nie pakują Miyoty 9015 - jak już to 8* (do bardzo tanich pakują swoje wynalazki).

Do taniej Miyoty trzeba raczej porównywać najtańsze mechanizmy Seiko/TMI, a i tak np. miyota 8* miała dokręcanie (bez stop sekundy), kiedy konkurencyjny 7S26/36 nie miał.

Mechanizmy Miyota produkuje Citizen Watch CO, więc można uznać że w Citizenie to inhouse, zresztą np. w Citizenie Grand Touring Miyota 9015 ma oznaczenie Citizen cal. 9012.

Edytowane przez M.Mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak piszesz, tylko są dwa ale: 9015 to 28800vph vs 6r15 21600vph czyli wyższa częstotliwość lepsze trzymanie czasu, ale też szybsza praca elementów a co za tym idzie możliwe szybsze zużycie, to jednak może być czasami pomijalne.

Podejrzenia jakie padają na forach, że mechanizm 9015 jest dosyć cienki, a na pewno cienkie są jego elementy składowe w postaci trybów. Na werdykt jeszcze za szybko, ale zachodzi ryzyko, że to nie jest mechanizm na lata tzw. jednorazówka - zegarek ma ładnie wyglądać i wygląda, służyć przez okres gwarancji ( 5 lat) i jak padnie to do wyrzucenia cały zegarek, albo cały mechanizm do wymiany ... Ale jakoś wątek się urwał czy taki mechanizm można kupić na wolnym rynku, czy nawet w serwisie bo Citizen się z tym nie obnosi ...

Czyli przyszło nam żyć w takich czasach, że zegarki kupuje się oczami - mowa o tych budżetowych ... Ładna obudowa, ładna tarcza, napis AUTOMATIC, ale tak naprawdę ile ten mechanizm znaczy jako wół roboczy nikt nie wie i niewielu chce wiedzieć! 

Do tanich Chińczyków za 200-300 zł na pewno nie pakują Miyoty 9015 - jak już to 8*

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że jednej osobie zatrzymał się jeden zegarek niewiele mówi o mechanizmie, równie dobrze mogła to być wina skrawka metalu po obróbce koperty - bez otwarcia zegarka nic nie wiadomo.

Do tanich Chińczyków za 200-300 zł na pewno nie pakują Miyoty 9015 - jak już to 8* (do bardzo tanich pakują swoje wynalazki).

Do taniej Miyoty trzeba raczej porównywać najtańsze mechanizmy Seiko/TMI, a i tak np. miyota 8* miała dokręcanie (bez stop sekundy), kiedy konkurencyjny 7S26/36 nie miał.

Mechanizmy Miyota produkuje Citizen Watch CO, więc można uznać że w Citizenie to inhouse, zresztą np. w Citizenie Grand Touring Miyota 9015 ma oznaczenie Citizen cal. 9012.

Pewnie tak jest jak piszesz.To,że jeden zegarek się zatrzymał niewiele znaczy.Natomiast zgodzić się musisz,że mechanizmu Seiko ani ety (chyba że chińskiej)nie uświadczysz w żadnym wynalazku czy chińczyku.Miyota natomiast firmuje tego typu zegarki.Mnie osobiście to razi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi