Sierżant Julian 1913 #15176 Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Bardzo ładny chronograf: https://www.ebay.com/itm/Vintage-SEIKO-Chronograph-6139-6012-70m-Resistant-Watch-Orologio-Montre-Uhren/233183582436?hash=item364ad318e4:g:u9EAAOSwslJclmeX Jeden problem: Korce, Albania. Otóż ja byłem w Korce. Nawet dwa razy. I to miejsce niezbyt wyglądało na coś, gdzie mógłby kwitnąć taki fajny sprzęt... Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #15177 Napisano 1 Kwietnia 2019 A mnie się podoba tak jak jest teraz najczęściej tzn. na tarczy umieszczane jest logo producenta, informacja o linii / modelu, a jak jest się czym pochwalić to ilości kamieni mechanizmu, rodzaju naciągu, jaki jest WR. Przecież producenci też zdaję sobie sprawę, że zbyt duża ilość napisów czy informacji na tarczy tworzy chaos i raczej nie zachęca to do zakupu. Prezentowane są, informacje które maja wyróżnić dany egzemplarz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8150 #15178 Napisano 1 Kwietnia 2019 Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15179 Napisano 1 Kwietnia 2019 .H. MOSER & CIE. dał radę. Nie jestem przeciwnikiem umieszczania logo na tarczy tylko niepotrzebnych napisów.Według Ciebie niepotrzebnych, inni mają odmienne zdanie.Resztę urządzeń też oceniasz "rzutem oka", bez potrzeby zapoznania się z informacjami umieszczonymi na nich przez producenta ? P.S I jaki H. Moser, znam kilkanaście marek zegarkowych z taką sygnaturą ( więcej niż 5 producentów nosiło tą nazwę, a zegarków pewnie wyprodukowali setki tysięcy, z napisami i bez ) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #15180 Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Bogactwo napisów na tarczy jest częścią ogólnego projektu graficznego. Ich funkcja informacyjna jest drugorzędna, jeśli producent musi przekazać informację np. o wodoszczelności, bo inaczej się udusi, to daje ją na deklu i nabywca jak chce sobie przypomnieć, czy może lewą ręką połowić mydło w wannie, to może zajrzeć. Natomiast jako część designu napisy są tam, gdzie zaplanował je grafik. Dlatego trudno mówić o ich potrzebności czy nie. One nie są potrzebne do czytania, tylko do podziwiania urody (lub nieurody) tarczy. Jeśli wyglądają paskudnie, jest ich za dużo, albo liternictwo za bardzo przypomina "Mein Kampf", to dlatego, że grafik odwalił kichę i tam raczej trzeba kierować pretensję, a nie zastanawiać się, czy potrzeba mieć na piśmie, że zegarek jest automatyczny. Nie potrzeba. Napisy to tylko ozdoba. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #15181 Napisano 1 Kwietnia 2019 Niechcę zaśmiecać wątku ale wiele uznanych marek nie umieszcza informacji typu "automatic", zaczynając od Patek Philippe, Vacheron Constantin, Laurent Ferrier itd. Tak jak wspomniałem logo musi być. Co do Seiko to uważam że w przypadku Grand Seiko napisy powinny pozostać tak jak było wcześniej czyli główny napis Seiko oraz Grand Seiko. Jeśli chodzi o Mosera to np. ten: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15182 Napisano 1 Kwietnia 2019 Niechcę zaśmiecać wątku ale wiele uznanych marek nie umieszcza informacji typu "automatic", zaczynając od Patek Philippe, Vacheron Constantin, Laurent Ferrier itd. Tak jak wspomniałem logo musi być. Co do Seiko to uważam że w przypadku Grand Seiko napisy powinny pozostać tak jak było wcześniej czyli główny napis Seiko oraz Grand Seiko.Nie umieszcza bo sporo posiada mechanizmy z naciągiem manualnym Ale faktycznie, szkoda prądu na roztrząsanie tematu 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #15183 Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) . niepotrzebnych napisów.napis "Geneve" czy "Swiss Made" zalicza się do tych napisów? Skoro jako kupujący jestem świadomy jaki mechanizm kupiłem, to jestem też świadomy z jakiego kraju pochodzi i nie potrzeba mi tego przypominać. Ale na szczęście każdy znajdzie coś dla siebie, ja tam "Automatic" lubię. A co do Arniego - gdzieś widziałem, że ma być dostępny od sierpnia - to jakieś bardziej potwierdzone info? Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41827 #15184 Napisano 2 Kwietnia 2019 Ja wolę jak jest literatura na tarczy. W nowych GS jest jej zbyt mało. Tarcza pusta jest. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #15185 Napisano 2 Kwietnia 2019 A co do Arniego - gdzieś widziałem, że ma być dostępny od sierpnia - to jakieś bardziej potwierdzone info? Na dzień dzisiejszy nie znalazłem żadnej oficjalnej informacji, a że się ,,lekko'' napaliłem, to śledzę temat Przewijają się dwa terminy 1 maja i 1 sierpnia, ale który pewniejszy ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #15186 Napisano 2 Kwietnia 2019 Indeksy jak w Credorze, którego aż dwa modele miałem okazję oglądać w zeszłym roku. Ładna rzecz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #15187 Napisano 2 Kwietnia 2019 Proponuję szybko zamawiać, bo rozejdą się jak świeże bułki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #15188 Napisano 2 Kwietnia 2019 Ładne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #15189 Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Proponuję szybko zamawiać, bo rozejdą się jak świeże bułki Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez vitriol Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #15190 Napisano 3 Kwietnia 2019 Ładne Ładne to ceny 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11622 #15191 Napisano 3 Kwietnia 2019 Proponuję szybko zamawiać, bo rozejdą się jak świeże bułki Przy spadającym kursie funciaka, może lepiej chwilkę zaczekać 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #15192 Napisano 4 Kwietnia 2019 Od kilku dni szukam przyrządu za pomocą którego bez żadnych uszkodzeń odkręcił bym dekiel w Seiko żółwiu oraz samuraju.Szukam coś co byłoby dedykowane tylko i wyłącznie do Seiko i wpadł mi w oko przyrząd który można wydrukować na drukarce 3D.Zaletą tego typu rozwiązania jest to że jest minimalne ryzyko porysowania dekla bo przyrząd będzie z plastiku. Potrzebuję coś takiego aby pomajstrować w zegarku, może zmodować itp. Ktoś używał tego typu narzędzi lub ma jakąś inną alternatywę? Poniższy też byłby fajny ale nie ma gdzie takiego kupić i boję się że będzie zostawiał ślady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15193 Napisano 4 Kwietnia 2019 https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjOoaW8-bXhAhVXibIKHQ99Cn8YABABGgJscg&ohost=www.google.com&cid=CAASE-RoBKz8m6kly4g2TO9jTRaENKQ&sig=AOD64_0nYD_I5UewDOe9FA4-j9_zXJSzgw&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwjh66C8-bXhAhVpkosKHdyDD-IQ9aACCDY&adurl=https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwj8hrD--bXhAhWO6ZoKHRSdA0kYABAJGgJsbQ&ohost=www.google.com&cid=CAASE-RoD5YksZ6e-W7IWZTfE8zHoYU&sig=AOD64_2H2ev2oGcjYmrXS6smfIH8OuiouA&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwj1zav--bXhAhWww4sKHbA2CwIQ9aACCGA&adurl= 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #15194 Napisano 4 Kwietnia 2019 Te przyrządy znam i nie zdają egzaminu w przypadku gdy chcemy bez żadnych śladów odkręcić dekiel.Nie dalej jak dwa lata temu z kolegą przy próbie odkręcenia dekla ten przyrząd mu wyskoczył i przerysował dekiel ze szkłem.Oczywiste jest że to był jego błąd bo i trzeźwy do końca wtedy nie był, jednak wydaje mi się że dedykowane narzędzia do otwierania dekli są najwłaściwsze a jeżeli są jeszcze z twardego plastiku to tym bardziej niewprawna osoba zbyt dużych szkód nie zrobi. Coś takiego tylko pod dekiel żółwia oraz samuraja byłoby ideałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekt 2 #15195 Napisano 4 Kwietnia 2019 Zaletą tego typu rozwiązania jest to że jest minimalne ryzyko porysowania dekla bo przyrząd będzie z plastiku. Potrzebuję coś takiego aby pomajstrować w zegarku, może zmodować itp. Ktoś używał tego typu narzędzi lub ma jakąś inną alternatywę? Poniższy też byłby fajny ale nie ma gdzie takiego kupić i boję się że będzie zostawiał ślady.Można spróbować wydrukować w miękkim materiale (np TPU), ale wtedy nie wiem czy przyrząd nie będzie zbyt miękki do wygenerowania odpowiedniej siły. Zależy jak mocno dokręcane są takie dekle, sam nigdy nie odkręcałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15196 Napisano 4 Kwietnia 2019 Ja myślę że jak się czegoś nie potrafi, nie należy się za to brać.Klucz, typ który podlinkowalem, jest profesjonalnym narzędziem, podobnie jak imak.Używany jest od lat z powodzeniem przez profesjonalistów.Kolega pojęcia jak widać nie ma i sieje teorie rodem z mchu i paproci To mi argument że po pijanemu porysowal dekiel przy próbie odkrecenia To forum profesjonalne, nie grupa na FB 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #15197 Napisano 4 Kwietnia 2019 Mistrzu, u mnie twój poprzedni post wyświetla się tak: https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjOoaW8-bXhAhVXibIKHQ99Cn8YABABGgJscg&ohost=www.google.com&cid=CAASE-RoBKz8m6kly4g2TO9jTRaENKQ&sig=AOD64_0nYD_I5UewDOe9FA4-j9_zXJSzgw&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwjh66C8-bXhAhVpkosKHdyDD-IQ9aACCDY&adurl=https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwj8hrD--bXhAhWO6ZoKHRSdA0kYABAJGgJsbQ&ohost=www.google.com&cid=CAASE-RoD5YksZ6e-W7IWZTfE8zHoYU&sig=AOD64_2H2ev2oGcjYmrXS6smfIH8OuiouA&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwj1zav--bXhAhWww4sKHbA2CwIQ9aACCGA&adurl= To ukryty link pisany atramentem sympatycznym? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15198 Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) U mnie(tablet, telefon) link działa. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3521 #15199 Napisano 4 Kwietnia 2019 U mnie(tablet, telefon) link działa. Chyba tylko u Ciebie... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #15200 Napisano 4 Kwietnia 2019 U mnie też działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach