Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, rydzo napisał(-a):

Teraz sobie sprawdzam appką Watch Accuracy Meter i SPB083 robi -18/-23 w zależności od położenia. I to się zgadza od tego jak przez ostatnie tygodnie porównuję z zegarem atomowym, średnio 20s gubi na dzień. 

Co do noszenia. Ja SPB nie zdejmuję nawet na noc, kupiłem go właśnie dla lumy bo czasem w nocy wybudzenie przez dziecko. Więc nakręcony to jest. Niby praca biurowa, z domu ale ja go nie zdejmuję tygodniami więc tu problemu nie powinno być.

Teraz sprawdzam SDGM001 i robi kilka sekund do przodu. I właśnie tutaj słabe nakręcenie mogło być problemem bo w appce go sprawdzałem i robił +100s ale pewnie po długim postoju potrzebował dużo czasu na nakręcenie. A zatem chyba nie ma problemu po tym upadku.

W ogóle SDGM przez pierwszy rok chodził u mnie na max sekundę odchyłu. W 2 tygodnie potrafił mieć łączną odchyłkę kilka sekund. Ale potem się coś rozregulował i już robił kilkanaście sekund dziennie. Zobaczymy jak teraz bo 3-4mce leżał w szufladzie. Nie mam rotomatu i raczej mieć nie będę bo póki co 2 automaty.

W ogóle przy 6r15 zauważacie różne odchyłki przy różnym odłożeniu? Mam wrażenie, że tarczą do dołu robi mniej odchyłki. Mierzone appka w tel i kiedyś w ogóle pomiar na dłuższym okresie. 

Po tak długiej przerwie i noszeniu divera teraz SDGM001 wydaje się taki lekki. 

Od kilku dni intensywnie testuje swojego SPB157J1 i od 3 dni robi na plus 16-19s i wydaję mi się że większość tej odchyłki robi w nocy jak jest odłożony. 

Jak nie jest dobrze nakręcony to robi fatalne rezultaty(pisałem o tym na forum).

Appka Watch Accuracy Meter pokazuje mi +20s ale regulowałem przy jej pomocy mojego Orienta i trzeba liczyć jej dokładność na jakieś +- 7s (przy założeniu że przystawiamy mikrofon do "gołego" mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawcie mnie jesli sie myle ale 6R15 i 6R35 wychodza z fabryki w ogole niewyregulowane, do tego lubia byc nakrecone - dokladnosc chodu mocno spada przy niskiej rezerwie chodu. Sprobowalbym demagnetyzowac a jak to nie pomoze (i jest po gwarancji) to dobry zegarmistrz i regulacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles

...albo nic nie robić. Jak się wylosowało na seikowej loterii +20sek to niestety jest w specyfikacji. Nosić, olać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Jxxer napisał(-a):

Im droższe Seiko tym większe rozczarowanie 😛

Dlatego kupuję tylko tanie Seiko (poza Alpinistem). Kolejne w drodze Seiko 5 khaki pilot na 7S26 :) . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jxxer napisał(-a):

Im droższe Seiko tym większe rozczarowanie 😛

Nierozsądne są takie osądy 🙂 Grand Seiko też to dotyczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Gio napisał(-a):

Nierozsądne są takie osądy 🙂 Grand Seiko też to dotyczy?

Pisałem o Seiko. Grand Seiko traktuję jako osobną markę i nie miałem jeszcze z tymi zegarkami do czynienia więc na ich temat się nie wypowiadam :)

Ale nowe KS z 6R31 będzie miało pewnie te same problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Jxxer napisał(-a):

Pisałem o Seiko. Grand Seiko traktuję jako osobną markę i nie miałem jeszcze z tymi zegarkami do czynienia więc na ich temat się nie wypowiadam :)

Ale nowe KS z 6R31 będzie miało pewnie te same problemy.

Nie wiem, czy problemy, ale dokładność chodu może być bardzo podobna. Tylko w czym problem?

Obraz 04.02.2022, godz. 21.19.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Macmac napisał(-a):

Nie wiem, czy problemy, ale dokładność chodu może być bardzo podobna. Tylko w czym problem?

Jakby świeżo kupiony zegarek za 7500zł robiłby mi te +25s na dobę to dla mnie mógłby być to problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
3 minuty temu, Jxxer napisał(-a):

Jakby świeżo kupiony zegarek za 7500zł robiłby mi te +25s na dobę to dla mnie mógłby być to problem.

kupiesz panie marinemastera i robi +14 na dobę? niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Jxxer napisał(-a):

Ja nadal nie rozumiem .. kupiłeś zegarek z mechanizmem o określonej specyfikacji, działa tak jak napisane jest w instrukcji. Czego oczekiwałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Jxxer napisał(-a):

Od kilku dni intensywnie testuje swojego SPB157J1 i od 3 dni robi na plus 16-19s i wydaję mi się że większość tej odchyłki robi w nocy jak jest odłożony. 

Jak nie jest dobrze nakręcony to robi fatalne rezultaty(pisałem o tym na forum).

Appka Watch Accuracy Meter pokazuje mi +20s ale regulowałem przy jej pomocy mojego Orienta i trzeba liczyć jej dokładność na jakieś +- 7s (przy założeniu że przystawiamy mikrofon do "gołego" mechanizmu.

A który kosztuje 7500?

Niesiesz zegarek do zegarmistrza mówisz, że nie rzyczysz sobie rozkręcania, ale poprosisz o zmierzenie dokładności ( i amplitudy w różnych pozycjach). Zapłacisz za to max 20zł, zegarmistrz wie co robić i po tym pomiarze usłyszysz jakieś wnioski. To składają roboty, bywają suche, źle wyregulowane, z zamałą amplitudą, a jak duży rozjazd między pozycjami to i średnio poskładane. W nocy jak zegarek leży na płasko to tryby są odciążone, a raczej równomiernie obciążone przez grawitację, nie ma takiego nierównomiernego tarcia między ich płaszczyznami...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chapter ring klepany na nocnej zmianie, ale poza tym jest piękny. 32028c12cb2fee65d1b1fafc48aea65d.jpg

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
18 minut temu, dzajro1 napisał(-a):

Chapter ring klepany na nocnej zmianie, ale poza tym jest piękny. emoji7.png32028c12cb2fee65d1b1fafc48aea65d.jpg

Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko ;) fajny, niech się nosi. Padi mają 2 kolorową lumę, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE!

Nie w tym midelu.

A co do oryginału, czemu w twoim sekundnik niezgodny ?

IMG_20220205_110903.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Noodles napisał(-a):

Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko ;) fajny, niech się nosi. Padi mają 2 kolorową lumę, nie?

Samurai PADI ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
NIE!
Nie w tym midelu.
A co do oryginału, czemu w twoim sekundnik niezgodny ?

IMG_20220205_110903.thumb.jpg.29535ec9b92ea61ce25e29183bc40e6d.jpg
Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
6 minut temu, dzajro1 napisał(-a):

Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal?? emoji15.png

Na to wygląda. Albo kupiłeś podróbę albo ktoś otwierał zegarek i zmienił sekundnik. W obu przypadkach należałoby się obawiać o wodoszczelność... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, dzajro1 napisał(-a):

Ze sklepu czy z drugiej ręki ? Pokaż tył i w ogóle pokaż więcej szczegółów.

Tak ten model jest podrabiany, ale ma trochę więcej ordynarnych szczegółów, tutaj nic więcej poza sekundnikiem nie widzę, ale co tam wnioskować po jednym zdjęciu.

Jak z drugiej ręki, może ktoś sobie zmienił na taki co mu się bardziej w jego mniemaniu podobał.

2 godziny temu, Noodles napisał(-a):

Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko ;) 

Już wie, że jednak nie, coś jest nie teges, chapter przestawili, żeby zmylić przeciwnika. - haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dzajro1 napisał(-a):

Wygląda, że to wskazówka z takiego Sumo.

10_02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20220205-210958.jpg 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi