Kujakov 1902 #24151 Napisano 4 Lutego 2022 Presage mówią dzień dobry! 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jxxer 221 #24152 Napisano 4 Lutego 2022 5 godzin temu, rydzo napisał(-a): Teraz sobie sprawdzam appką Watch Accuracy Meter i SPB083 robi -18/-23 w zależności od położenia. I to się zgadza od tego jak przez ostatnie tygodnie porównuję z zegarem atomowym, średnio 20s gubi na dzień. Co do noszenia. Ja SPB nie zdejmuję nawet na noc, kupiłem go właśnie dla lumy bo czasem w nocy wybudzenie przez dziecko. Więc nakręcony to jest. Niby praca biurowa, z domu ale ja go nie zdejmuję tygodniami więc tu problemu nie powinno być. Teraz sprawdzam SDGM001 i robi kilka sekund do przodu. I właśnie tutaj słabe nakręcenie mogło być problemem bo w appce go sprawdzałem i robił +100s ale pewnie po długim postoju potrzebował dużo czasu na nakręcenie. A zatem chyba nie ma problemu po tym upadku. W ogóle SDGM przez pierwszy rok chodził u mnie na max sekundę odchyłu. W 2 tygodnie potrafił mieć łączną odchyłkę kilka sekund. Ale potem się coś rozregulował i już robił kilkanaście sekund dziennie. Zobaczymy jak teraz bo 3-4mce leżał w szufladzie. Nie mam rotomatu i raczej mieć nie będę bo póki co 2 automaty. W ogóle przy 6r15 zauważacie różne odchyłki przy różnym odłożeniu? Mam wrażenie, że tarczą do dołu robi mniej odchyłki. Mierzone appka w tel i kiedyś w ogóle pomiar na dłuższym okresie. Po tak długiej przerwie i noszeniu divera teraz SDGM001 wydaje się taki lekki. Od kilku dni intensywnie testuje swojego SPB157J1 i od 3 dni robi na plus 16-19s i wydaję mi się że większość tej odchyłki robi w nocy jak jest odłożony. Jak nie jest dobrze nakręcony to robi fatalne rezultaty(pisałem o tym na forum). Appka Watch Accuracy Meter pokazuje mi +20s ale regulowałem przy jej pomocy mojego Orienta i trzeba liczyć jej dokładność na jakieś +- 7s (przy założeniu że przystawiamy mikrofon do "gołego" mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7876 #24153 Napisano 4 Lutego 2022 Poprawcie mnie jesli sie myle ale 6R15 i 6R35 wychodza z fabryki w ogole niewyregulowane, do tego lubia byc nakrecone - dokladnosc chodu mocno spada przy niskiej rezerwie chodu. Sprobowalbym demagnetyzowac a jak to nie pomoze (i jest po gwarancji) to dobry zegarmistrz i regulacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24154 Napisano 4 Lutego 2022 ...albo nic nie robić. Jak się wylosowało na seikowej loterii +20sek to niestety jest w specyfikacji. Nosić, olać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jxxer 221 #24155 Napisano 4 Lutego 2022 Im droższe Seiko tym większe rozczarowanie 😛 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127720 #24156 Napisano 4 Lutego 2022 55 minut temu, Jxxer napisał(-a): Im droższe Seiko tym większe rozczarowanie 😛 Dlatego kupuję tylko tanie Seiko (poza Alpinistem). Kolejne w drodze Seiko 5 khaki pilot na 7S26 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #24157 Napisano 4 Lutego 2022 Godzinę temu, Jxxer napisał(-a): Im droższe Seiko tym większe rozczarowanie 😛 Nierozsądne są takie osądy 🙂 Grand Seiko też to dotyczy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jxxer 221 #24158 Napisano 4 Lutego 2022 4 minuty temu, Gio napisał(-a): Nierozsądne są takie osądy 🙂 Grand Seiko też to dotyczy? Pisałem o Seiko. Grand Seiko traktuję jako osobną markę i nie miałem jeszcze z tymi zegarkami do czynienia więc na ich temat się nie wypowiadam Ale nowe KS z 6R31 będzie miało pewnie te same problemy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #24159 Napisano 4 Lutego 2022 44 minuty temu, Jxxer napisał(-a): Pisałem o Seiko. Grand Seiko traktuję jako osobną markę i nie miałem jeszcze z tymi zegarkami do czynienia więc na ich temat się nie wypowiadam Ale nowe KS z 6R31 będzie miało pewnie te same problemy. Nie wiem, czy problemy, ale dokładność chodu może być bardzo podobna. Tylko w czym problem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jxxer 221 #24160 Napisano 4 Lutego 2022 10 minut temu, Macmac napisał(-a): Nie wiem, czy problemy, ale dokładność chodu może być bardzo podobna. Tylko w czym problem? Jakby świeżo kupiony zegarek za 7500zł robiłby mi te +25s na dobę to dla mnie mógłby być to problem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24161 Napisano 4 Lutego 2022 3 minuty temu, Jxxer napisał(-a): Jakby świeżo kupiony zegarek za 7500zł robiłby mi te +25s na dobę to dla mnie mógłby być to problem. kupiesz panie marinemastera i robi +14 na dobę? niestety 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #24162 Napisano 4 Lutego 2022 10 minut temu, Jxxer napisał(-a): Jakby świeżo kupiony zegarek za 7500zł robiłby mi te +25s na dobę to dla mnie mógłby być to problem. Ja nadal nie rozumiem .. kupiłeś zegarek z mechanizmem o określonej specyfikacji, działa tak jak napisane jest w instrukcji. Czego oczekiwałeś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #24163 Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Jxxer napisał(-a): Od kilku dni intensywnie testuje swojego SPB157J1 i od 3 dni robi na plus 16-19s i wydaję mi się że większość tej odchyłki robi w nocy jak jest odłożony. Jak nie jest dobrze nakręcony to robi fatalne rezultaty(pisałem o tym na forum). Appka Watch Accuracy Meter pokazuje mi +20s ale regulowałem przy jej pomocy mojego Orienta i trzeba liczyć jej dokładność na jakieś +- 7s (przy założeniu że przystawiamy mikrofon do "gołego" mechanizmu. A który kosztuje 7500? Niesiesz zegarek do zegarmistrza mówisz, że nie rzyczysz sobie rozkręcania, ale poprosisz o zmierzenie dokładności ( i amplitudy w różnych pozycjach). Zapłacisz za to max 20zł, zegarmistrz wie co robić i po tym pomiarze usłyszysz jakieś wnioski. To składają roboty, bywają suche, źle wyregulowane, z zamałą amplitudą, a jak duży rozjazd między pozycjami to i średnio poskładane. W nocy jak zegarek leży na płasko to tryby są odciążone, a raczej równomiernie obciążone przez grawitację, nie ma takiego nierównomiernego tarcia między ich płaszczyznami... Edytowane 4 Lutego 2022 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #24164 Napisano 5 Lutego 2022 Szlify tego zawodnika też bardzo lubię. 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 5671 #24165 Napisano 5 Lutego 2022 Chapter ring klepany na nocnej zmianie, ale poza tym jest piękny. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24166 Napisano 5 Lutego 2022 18 minut temu, dzajro1 napisał(-a): Chapter ring klepany na nocnej zmianie, ale poza tym jest piękny. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko fajny, niech się nosi. Padi mają 2 kolorową lumę, nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #24167 Napisano 5 Lutego 2022 NIE! Nie w tym midelu. A co do oryginału, czemu w twoim sekundnik niezgodny ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8111 #24168 Napisano 5 Lutego 2022 1 godzinę temu, Noodles napisał(-a): Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko fajny, niech się nosi. Padi mają 2 kolorową lumę, nie? Samurai PADI ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 5671 #24169 Napisano 5 Lutego 2022 NIE! Nie w tym midelu. A co do oryginału, czemu w twoim sekundnik niezgodny ? Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal?? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #24170 Napisano 5 Lutego 2022 6 minut temu, dzajro1 napisał(-a): Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal?? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Na to wygląda. Albo kupiłeś podróbę albo ktoś otwierał zegarek i zmienił sekundnik. W obu przypadkach należałoby się obawiać o wodoszczelność... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #24171 Napisano 5 Lutego 2022 41 minut temu, dzajro1 napisał(-a): Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal?? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Ze sklepu czy z drugiej ręki ? Pokaż tył i w ogóle pokaż więcej szczegółów. Tak ten model jest podrabiany, ale ma trochę więcej ordynarnych szczegółów, tutaj nic więcej poza sekundnikiem nie widzę, ale co tam wnioskować po jednym zdjęciu. Jak z drugiej ręki, może ktoś sobie zmienił na taki co mu się bardziej w jego mniemaniu podobał. 2 godziny temu, Noodles napisał(-a): Przynajmniej wiesz, że oryginalne seiko Już wie, że jednak nie, coś jest nie teges, chapter przestawili, żeby zmylić przeciwnika. - haha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22137 #24172 Napisano 5 Lutego 2022 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 9820 #24173 Napisano 5 Lutego 2022 3 godziny temu, dzajro1 napisał(-a): Czyli mam rozumieć że kupiłem zegarek w którym ktoś już grabal?? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Wygląda, że to wskazówka z takiego Sumo. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adventure 607 #24174 Napisano 5 Lutego 2022 Zaczynają składać jak Amfibie, z czego popadnie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41466 #24175 Napisano 5 Lutego 2022 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach