Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

klimat jest.

tak na czasie:

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Świąt jak tylko mogę, to wracam do tych dwóch, znanych od lat, ale wciąż odkrywanych na nowo płyt:

post-64635-0-29384400-1428695839_thumb.jpg

"In the Wake..." to perfekcyjne rozwinięcie formuły genialnego debiutu, ale to "Lizard" jest uderzeniem nowatorstwa i prawdziwego muzycznego geniuszu. Co ciekawe, kupiłem ten egzemplarz w 2003 roku, jeszcze w liceum (w międzyczasie wyszły ładniejsze wznowienia, ale do tego wydania się przywiązałem i tak już zostało), lecz spośród wszystkich arcydzieł King Crimson (czyli: pierwsze trzy, trylogia z lat 73-74, "Discipline" i "THRAK") do tego chyba najdłużej dojrzewałem. I ta dojrzałość daje satysfakcję. Wielka muzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja w takim razie zapodałem sobie ich koncercik: 

King Crimson - Live In Japan

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, obejrzę sobie niebawem, bo tego chyba nie widziałem. Materiał z "construKction of light" i "The Power to Believe" na ogół świetnie wypadał na żywo. Dzięki za ciekawy namiar :)

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

KLONE - trochę lżejszy, współczesny rock progresywny z ... Francji. Zespół przeszedł ciekawą ewolucję.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Separatystyczna muzyka :D , niestety wpada w ucho i dziś cały dzień to nucę :/

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"The Great Deceiver", część "...Acts Of Deception (The Magic Circus, or Weasels Stole Our Fruit)", czyli po ludzku - dysk 3. Nigdy chyba nie wyjdę z podziwu dla tych niesamowitych lat 1973-1974, zespół w tym okresie jest moim zdaniem zespołem wszech czasów. Choć i wcześniej, i później też nie szczędzili arcydzieł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele zespołów, które wywarły na mnie duży wpływ, w jakiś sposób pomogły mi się rozwinąć. King Crimson niebywale poszerzył mój muzyczny horyzont, otworzył na jazz, ambient etc. - teraz cały czas odczuwam niedosyt, ciągle szukam. Mam wrażenie, że słyszę, rozumiem więcej. Na każdej płycie KC jest coś co mnie ujmuje, zawsze coś innego i to jest piękne.

Na dzisiejszą noc przewiduję dwa zupełnie odmienne albumy:

https://www.youtube.com/watch?v=yLtrg-3ahrU

https://www.youtube.com/watch?v=aVrTORySXjU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

King Crimson niebywale poszerzył mój muzyczny horyzont, otworzył na jazz, ambient etc. - teraz cały czas odczuwam niedosyt, ciągle szukam. Mam wrażenie, że słyszę, rozumiem więcej. Na każdej płycie KC jest coś co mnie ujmuje, zawsze coś innego i to jest piękne.

Doskonale powiedziane! Mam podobnie - King Crimson to taka baza, z której wyruszam na dalsze muzyczne poszukiwania. Imponuje mi idea tego zespołu - twórczości, ale i samego pojmowania muzyki. Mam na jakimś VHS-ie jeszcze wywiad z Frippem (nagrany bodajże w Akwarium), w którym mówi o tym, że jak słucha Hendrixa i Bartoka, to przemawia do niego ten sam "wielki muzyk".

Dzięki za link do płyty Bruce'a - wiele o niej słyszałem, ale jej samej nigdy nie słuchałem. Niebawem to nadrobię. "Theme from Imaginary Western" chyba jednak bardziej podoba mi się w wersji Mountain.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to w sumie jestem w głębi duszy metalowcem, ale lubię rap. A teraz prawie sam rap dla gimbazy się robi typu Lil Wayne, bleh.

Choć ostatnio pokazały się dwie genialne rzeczy, nowy Kendrick Lamar i nowe Run The Jewels.

https://www.youtube.com/watch?v=G-S9mtYowPY

https://www.youtube.com/watch?v=hRK7PVJFbS8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ostatnio przede wszystkim John, tym razem z zespołem. Kurczę, byli muzycy, którzy jednym akordem gitarowym (Jimi i "Little Wing", "Bold as Love", "1983...", "Manic Depression") czy linią wokalu (Czesiek, no i bohater niniejszego wpisu oczywiście) wywołują dreszcz w człowieku. Wszyscy znają od lat, ale nie zaszkodzi przypomnieć:

Zacznijmy może od przełomowej "Rubber Soul":

Niedoceniony kawałek z "Let It Be":

Chyba najlepsza rockowa piosenka, która nie trafiła na regularny album:

Aha, musi być coś z "Abbey Road", energetyczny kop:

https://www.youtube.com/watch?v=axb2sHpGwHQ

I na zakończenie chyba mój ulubiony moment w całej dyskografii The Beatles:

John-Lennon-Andy-Warhol.jpg

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sobie zakupiłem ostatnio m.in. płytę (obecnie jej właśnie słucham - jest extra, polecam!), z której pochodzi ten właśnie kawałek:

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzisiaj w u glowie mam ten kawalek..

Na takich utworach się wychowywałem :)  SUPER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, "Child In Time" to rockowy pomnik. Jeszcze częściej słucham wersji z "Made In Japan".

A dziś słucham sobie rewelacyjnego soundtracku Tangerine Dream do "Złodzieja" w reżyserii Michaela Manna:

Thief.png

Wiele lat temu oglądałem ten film, ale nie zapomniałem, jak ta muzyka genialnie korespondowała z widokami takimi jak ten:

tumblr_ni9lldFZxu1rabsaeo1_1280.jpg

(źródło: http://41.media.tumblr.com/51ee28197dd29f49be6ecd7b7df4841f/tumblr_ni9lldFZxu1rabsaeo1_1280.jpg)

@Quadrifoglio Verde, lubisz krautrocka, prawda? A znasz tę płytę? Jeśli nie - gorąco polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

politycznie, ale ciągle rockowo:

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sugarocker

Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, moja święta trójca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi