ibar 1 #1426 Napisano 6 Kwietnia 2018 Jak przyjedzie to się pochwalę @ibarCzarny ...hmm - jakoś od zawsze mam takie opory,że gdyby się "oksyda" niechcąco zadrapała, to wtedy będzie wyglądać paskudniejMasz rację, póki co jest ok, oczywiście branzoletka lekkie ryski nabrała, ale też czarne . Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #1427 Napisano 10 Kwietnia 2018 Ano dziś sikorek dotarł do mnie ... obiecałem się pochwalić - więc sie chwalę - 4 dni z Tokio do PL (w tym niedziela) więc bardzo ładnie,choć ciut dziwacznie leciał - Tokio->Londyn->Drezno->Katowice Zapakowany solidnie W pudle poduszki pneumatyczne i folia bąbelkowa Seyiajapan dorzuciło też katalog "Seikaczy 2017/2018 " .... i firmową ściereczkę... pierwotnie miał być SARX055 - jako uzupełnienie rodzinki mechanicznej z kraju wiśni,no ale skoro "wyszły" - to póki co, jest Oceanus I już na łapie - jeszcze bez korekcji kajdana ... Nie wiem kiedy był ostatni raz synchronizowany w Tokio, ale miał 1s różnicy z moim budzikiem DCF po zmianie strefy czasowej Szczerze mówiąc, jeszcze go dokładnie nie "obwąchałem" bo nie miałem czasu, a i bez dobrego światła, szkoda oczy męczyć Jeśli ktoś by miał spolszczony tutorial, to bardzo chętnie, choć to w zasadzie dość prosty zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszA 1118 #1428 Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Gratuluje zakupu, będziesz zadowolony.Miałem S100 i żałuje ze sprzedałem.Co do prostoty, będziesz zaskoczony ile w nim można ustawiać rzeczy Poszukam instrukcji, może ją jeszcze mam. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez MariuszA 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #1429 Napisano 13 Kwietnia 2018 Oglądam tego Ocka trzeci dzień ... i muszę przyznać, że Casio zaskoczyło mnie bardzo dobrą jakością wykonania tegoż zegarka,i na dodatek w dość przyzwoitej cenie - tu odnoszę się do innych "bardziej renomowanych" producentów swiss made Wykończenie koperty, szlify, krawędzie IMO na najwyższym poziomie.Gdyby konstrukcja koperty umożliwiała założenie ekskluzywnego skórzanego paska, spokojnie mógłby robić za "garniturowca" na bardziej oficjalne okazje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agent Boris 9 #1430 Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Gratuluje zakupu, będziesz zadowolony.Miałem S100 i żałuje ze sprzedałem.Co do prostoty, będziesz zaskoczony ile w nim można ustawiać rzeczy Poszukam instrukcji, może ją jeszcze mam. Gdybyś miał spolszczoną wersję to również poproszę, w j ang zawsze coś może umknąć Też jestem posiadaczem S100. Jestem nim zachwycony. Zegarek perfekcyjny. A datownik i jego wykończenie to mistrzostwo świata! Ooo! I tutaj się chwaliłeś MOIM zegarkiem? Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #1431 Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) @Agent Boriss napisał :A datownik i jego wykończenie to mistrzostwo świata! Datownik jak sądzę ma oddzielny napęd (silnik krokowy?), bo dosłownie sekundę po północypłynnie wjeżdża kolejny numerek dnia.W innych "kwarcach" nie odbywa się to tak piknie Poza tym, sam zegarek podoba się też osobom mało lub wcale "wtajemniczonym" w świat zegarkowy- zwłaszcza intrygują te dość dyskretne, ale jednak widoczne niebieskie refleksy mniej zauważają kunsztowne wykonanie koperty - tj. linie oraz szlify i ich jakość Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Waldeusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agent Boris 9 #1432 Napisano 18 Kwietnia 2018 @Agent Boriss napisał :A datownik i jego wykończenie to mistrzostwo świata! Datownik jak sądzę ma oddzielny napęd (silnik krokowy?), bo dosłownie sekundę po północypłynnie wjeżdża kolejny numerek dnia.W innych "kwarcach" nie odbywa się to tak piknie Poza tym, sam zegarek podoba się też osobom mało lub wcale "wtajemniczonym" w świat zegarkowy- zwłaszcza intrygują te dość dyskretne, ale jednak widoczne niebieskie refleksy mniej zauważają kunsztowne wykonanie koperty - tj. linie oraz szlify i ich jakość Perfekcyjny i magiczny zegar... Żaden zegarek jeszcze mnie tak nie oczarował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8960 #1433 Napisano 18 Kwietnia 2018 (...) Datownik jak sądzę ma oddzielny napęd (silnik krokowy?), (...)Zgadza się - napęd każdej wskazówki w tym zegarku zrealizowany jest na osobnym silniku krokowym, których mamy aż cztery: wskazówka sekundowa, wskazówka minutowa, wskazówka godzinowa i datownik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Invictus83 0 #1434 Napisano 12 Maja 2018 WitamMam problem z oceanusem OCW T100.Wskazuje mi czas z Tokio. Po wybraniu miasta Paryż (lewym dolnym zmieniam tryb a prawym dolnym ustawiam sekundnikiem według zewnętrznej koronki) sekundnik stoi w miejscu ale godzina, minuty i data wskazują ok. Co zrobić żeby zapamiętać to ustawienie (miasta i strefy czasowej) i żeby ruszył ten sekundnik (jak naciskam ponownie lewy dolny to wraca mi czas z Tokio?Proszę o pomoc.Z góry dzięki pozdrawiam Marcin. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8960 #1435 Napisano 13 Maja 2018 Początek tak, jak piszesz: najpierw krótko lewy dolny, aby przejść do World Time, następnie wielokrotnie krótko prawy dolny, aż sekundnik wskaże PAR, następnie przytrzymaj przez 2 sekundy lewy górny przycisk, aby przełączyć się pomiędzy czasem STD, a DST (teraz w lato oczywiście ustawiamy DST). Jak już ustawisz prawidłowo DST, po około 5 sekundach sekundnik powinien powrócić do wskazania ustawionego miasta domowego PAR. Aby zatwierdzić ustawienia, przytrzymaj prawy górny przycisk przez 3 sekundy. Sekundnik wskaże na chwilę tryb AM lub PM, zależnie od tego, jaki czas jest ustawiony, a następnie powróci do trybu timekeepingu z nowo ustawioną strefą czasową PAR. Teraz należałoby ustawić prawidłowo datę i czas. Można bawić się manualnie i jeśli potrzebujesz, to Ci opiszę krok po kroku, jak to zrobić, ale jak masz już dobrze ustawioną strefę czasową, to wystarczy tylko manualnie odebrać sygnał kalibracji z nadajnika z Mainflingen w Niemczech i to powinno załatwić sprawę. Aby uruchomić manualnie odbiór sygnału synchronizacji, w trybie timekeepingu przytrzymaj lewy górny przycisk przez 2 sekundy. Wówczas sekundnik najpierw na chwilę powędruje na "Y" (Yes - tak) lub "N" (No - nie) (w Twoim przypadku na "N", bo w ostatniej dobie z sukcesem się nie synchronizował), następnie na "R" (Ready - gotowy do odbioru sygnału) i po dłuższej lub krótszej chwili, jeśli tylko złapie sygnał kalibracji, sekundnik powędruje na "W" (Work - w trakcie odbierania sygnału). Jeśli sekundnik przestawia się co chwilę pomiędzy "W" i "R", oznacza to, że sygnał jest niestabilny i synchronizacja najprawdopodobniej nie powiedzie się. Właściwie zakończona synchronizacja powinna wyglądać tak, że sekundnik stoi długo (kilka minut) na "W", następnie na 5 sekund wskazuje "Y" i powraca do trybu timekeepingu, czyli sekundnik powraca do swojej pierwotnej funkcji wskazywania sekund czasu bieżącego. Największe prawdopodobieństwo odebrania sygnału z sukcesem jest w nocy, należy wówczas położyć zegarek na parapecie na oknie wychodzącym na zachód oraz tarcza zegarka powinna być skierowana godziną 12-tą w kierunku Niemiec. Jeśli zrodziłyby się jeszcze jakieś pytania odnośnie tego modelu, daj znać - postaram się pomóc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikom 5 #1436 Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) Mam pytanie do osób ściągających zegarki z Japonii. Co myślicie o zakupach prze eBay? Jeśli sprzedawca jest z Japonii a nie na przykład z Hong Kongu, to czy można zakładać, że dostanie się oryginał a nie podróbkę? Bo niesamowicie kusi mnie OCW-S100-1AJF (przegapiłem jak był nowy na bazarku) lub ewentualnie OCW-S3000-1AJF a na eBay można kupić za około 10 procent mniej niż na seiyajapan.com... Czy lepiej jednak brać z global.rakuten.com gdzie ceny są podobne do tych z eBay ale dochodzi jeszcze koszt wysyłki? Macie jakieś doświadczenia ze sprzedawcami z eBay? Bo jak do tej pory ściągałem z Japonii tylko pióra wieczne i problemów nie było, ale to jest produkt nieco mniej podrabiany niż zegarki. Będę wdzięczny za Wasze opinie. Edytowane 31 Maja 2018 przez Pikom 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artsky 52 #1437 Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) To jest sprawdzony sprzedawca, więc raczej nie masz się czego obawiać poza cłem i VAT: https://www.ebay.com/itm/CASIO-OCEANUS-OCW-S100-1AJF-Elegant-Titanium-Watch-Tough-MTV-JAPAN-OCW-S100-1A/292308152148?epid=144214687&hash=item440eec6f54:g:Ew0AAOSwTM5Y4vjZ Edytowane 1 Czerwca 2018 przez artsky 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pikom 5 #1438 Napisano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Niestety ten akurat sprzedawca ma ofertę droższą niż regularne sklepy. Ale będę obserwował. A zastanawiam się nad tą ofertą:https://www.ebay.com/itm/CASIO-Watch-Oshianas-radio-wave-solar-OCW-S100-1AJF-Mens-from-japan-F-S/202174275462 EDITHmmm... Ciekawe. Jeszcze rano cena 602 a teraz 518. To już staje się naprawdę interesujące. Jeszcze raz dziękuję za opinię o sprzedawcy Edytowane 1 Czerwca 2018 przez Pikom 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iras_ 13 #1439 Napisano 22 Czerwca 2018 Nie mogę spać, skaczę po przypadkowych tematach i widzę świeże wpisy o zegarku, który miałem w planach przynajmniej pół dekady temu Zakup nie był priorytetowy i planów nie udało się zrealizować, ale kiedyś chętnie bym go u siebie widział. OCW-S100-1AJF cały czas jest w produkcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4587 #1440 Napisano 22 Czerwca 2018 W produkcji to nie wiem ale dostępny w sprzedaży tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #1441 Napisano 28 Czerwca 2018 Czas mi dziś wyjątkowo wolno płynie...Ta... sikorek jest dostepny Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibar 1 #1442 Napisano 5 Lipca 2018 Czy ktoś zmieniał branzoletkę, na pasek skórzany w swoim ocku. Ma dość nie typowe rozwiązanie. Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibar 1 #1443 Napisano 9 Sierpnia 2018 Sam odpowiem, da się zmienić, z tym że trzeba dobrać odpowiednie teleskopy, u mnie 6mm po dwie sztuki na stronę. Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mnfd 105 #1444 Napisano 26 Sierpnia 2018 Nowy faworyt. Jak się przykleił do ręki tak zszedł tylko na poniższe zdjęcie (na świńskiej racicy ) Ja nie wiem jak Japończycy to robią. Ale on jest fenomenalny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #1445 Napisano 9 Września 2018 Nowy faworyt. Jak się przykleił do ręki tak zszedł tylko na poniższe zdjęcie (na świńskiej racicy ) Ja nie wiem jak Japończycy to robią. Ale on jest fenomenalny. Czasami piękno tkwi w prostocie formy Dla mnie ma znaczenie czytelność tarczya z dodatkowych "wodotrysków" zwykle się nie korzysta lub baaardzo okazjonalnie Też lubię ten model i często zakładam, a i dodatkowo "robi" za wzorzec do kontroli odchyłki innych mechaników 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mnfd 105 #1446 Napisano 10 Września 2018 Czasami piękno tkwi w prostocie formy Dla mnie ma znaczenie czytelność tarczy Plus jeden.Ostatnio sobie uświadomiłem, że w zasadzie to wszystkie moje zegarki są proste w formie, czytelne, bez wodotrysków. I pytanie/ciekawostka: będąc w Polsce zegarek nawet leżąc w głębi pokoju synchronizuje się praktycznie codziennie. A będąc w Hiszpanii, koło Barcelony, nie udało mu się to ani razu... A myślałby kto, Polska, kraj 3go świata 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8111 #1447 Napisano 10 Września 2018 (edytowane) Plus jeden.Ostatnio sobie uświadomiłem, że w zasadzie to wszystkie moje zegarki są proste w formie, czytelne, bez wodotrysków. I pytanie/ciekawostka: będąc w Polsce zegarek nawet leżąc w głębi pokoju synchronizuje się praktycznie codziennie. A będąc w Hiszpanii, koło Barcelony, nie udało mu się to ani razu... A myślałby kto, Polska, kraj 3go świata Może to kwestia zasięgu ? Edytowane 10 Września 2018 przez Marak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mnfd 105 #1448 Napisano 11 Września 2018 W obu przypadkach jestem ~700km od nadajnika Z resztą Hiszpania powinna być w zasięgu brutyjskiego nadajnika. No ale nic, taka tam ciekawostka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablozpueblo 70 #1449 Napisano 11 Września 2018 W obu przypadkach jestem ~700km od nadajnika Chyba jednak nie. 0 Zegarki nie mają duszy... one ją kradną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mnfd 105 #1450 Napisano 11 Września 2018 Aaa, fakt, mea culpa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach