Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pinus

Rozmiary współczesnych zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest Twoja kolekcja? B)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest Twoja kolekcja? B)

Niestety nie i mi to nie grozi.

Po jednej z dyskusji jaki zegarek pasuje do garnituru postanowiłem zrobić taki krótki przegląd po rozmiarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

W związku z obecną modą, na rynku obserwuje się trzy główne rozmiary: DUŻY, ZBYT DUŻY, OGROMNIASTY...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj tam, nie czepiajcie sie rozmiarów,

to nasza jedyna biżuteria, poza "smyczą",

więć nie dziwi, że niektórzy lubią jak widać ją z daleka.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobrze, że taka moda. Facet z zegarkiem 34 mm wygląda na MOD EDIT jak dla mnie. Oczywiście mowa o okrągłej kopercie.

Moim zdaniem na męskiej ręce dobrze wyglądają zegarki (w zależności od wielkości chłopa, że tak powiem) 38-46mm.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34mm to faktycznie maławo, ale równie żałośnie wygląda facet z talerzem na ręku B) Chyba optymalny rozmiar oscyluje w okolicach 40-42mm, ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czekam na taki 47,5 mm B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobrze, że taka moda. Facet z zegarkiem 34 mm wygląda na MOD EDIT jak dla mnie.

A to o " MOD EDIT", lub " MOD EDIT" faceta świadczy średnica jego zegarka?

Ciekawa teoria.

A jaka pragmatyczna - kupujesz wielka patelnię za 300zł i jestes maczo, który z pogarda patrzy na tych niedorobieńców z jakąś posraną calatravą o średnicy 34 mm. To musi być niedorobiony dupek, skoro dał się tak otumanić, ze wydał kasę na mały zegarek... W dodatku na jego koszuli nie ma zadnych napisów.. Buty ma w jednym nudnym kolorze, bez pasków, siatki i swiatełek z trąbką. A i samochód jakiś taki mały i płaski... A dom tylko parterówka, zamiast 10 pięter..

Ergo - niedorobiony...

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A ja czekam na taki 47,5 mm "

- w pełni popieram Twoje 47 mm , Yaro , ale to 0,5 mm to czysta ekstrawagancja ! B)

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś pilot?

chronofil - nie komentuję; wysil się na bardziej ambitną zaczepkę, na poziomie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chronofil - nie komentuję; wysil się na bardziej ambitną zaczepkę, na poziomie B)

A co niby masz komentować? I o jakim poziomie mówisz?

Jesli facetów noszących zegarek 34mm nazwałes MOD EDIT , to poziom dyskusji ustaliłes.

Z racji zamiłowania do vintage bardzo często noszę zegarki (choćby do sprawdzenia, zanim trafia do gablotki) o średnicy koperty 31, 32, 33, 34, 35, 36mm... No i co z tego? Tak lubię i tak noszę. Jakie Ty masz prawo nazywać mnie MOD EDIT?

Jeśli powiesz "nie podobają mi się małe zegarki męskie i uważam, że źle wygladają i nie pasują do wspólczesnych facetów" - to jest Twoje święte prawo i głos w dyskusji.

Jeśli mówisz, że "faceci z zegarkiem 34mm sa niedorobieni", to po prostu ubliżasz i raczej sam szukasz zaczepki.

Uwazam, że Twoja opinia w tej formie jest nie na miejscu i to tyle w dyskusji.

O rozmiarach zegarków było na forum juz mnóstwo razy, więc ni c nowego nie mozna wnieść...

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 100% popieram słowa Chronofila, każdy nosi taki zegarek jaki mu się podoba i nazywanie osób które lubią mniejsze zegarki niedorobieńcami tylko świadczy o Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz, że "faceci z zegarkiem 34mm sa MOD EDIT",

Ja tego nie powiedziałem. Ja powiedziałem, że w moim odczuciu na takich wyglądają, co wcale nie oznacza, że tacy są.

Czytaj dokładnie.

Co więcej, mowa o współczesnych zegarkach, o tym jest ten temat.

Zegarki vintage to inna bajka i rządzą się swoimi prawami.

Mówiłem o moim odczuciu w odniesieniu do nowych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój ideał ustaliłem na poziomie 42 mm.44 mm to już absolutny max i sikor musiałby mnie urzec czymś poza rozmiarem (tak jak to zrobił np. Corum Romulus Chronograph z COSC)wink.gif Większe rozmiary to przegięcie pały,i to jest tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia (żeby czasem znów z pierdoły się tu jatka nie wywiązała...). Mniejsze też już nie dla mnie, choć mam dwa :38 mm i kwadrat,też nie za duży.

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Ja nie mam problemu z noszeniem małych zegarków tj 36 mm średnicy, lecz konieczne jest by taki zegarek miał jak najmniejsza lunetę/ największy cyferblat w stosunku do rozmiaru koperty. Ideałem wydaje się być Junghans Max Bill,na nadgarstku taki zegarek wydawał mi się na zdecydowanie większy, niż było to w rzeczywistości (38 mm), równie dobrze po mimo malej średnicy koperty wyglądają Nomos'y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczucia mozna mieć różne ale trzymajmy poziom dyskusji, żarty jak najbardziej - bo śmiech to zdrowie - podobno, ale nie obrażajmy siebie wzajemnie lub kogos innego . Dziekuję za wyrozumiałość .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Temat średnicy koperty zegarka był wałkowany wielokrotnie. Każdy nosi to, co lubi. Natomiast ja uważam, że czasomierz powinien być dopasowany do wielkości nadgarstka w taki sposób, aby uszy koperty nie wystawały poza jego obręb. I to właściwie tyle. Przy moim obwodzie rzędu 19,5 cm, górna granica średnicy koperty wynosi 44 mm. Z kolei minimalną średnicę określiłem sobie na poziomie 38 mm i dotyczy ona zegarków klasycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat średnicy koperty zegarka był wałkowany wielokrotnie. Każdy nosi to, co lubi. Natomiast ja uważam, że czasomierz powinien być dopasowany do wielkości nadgarstka w taki sposób, aby uszy koperty nie wystawały poza jego obręb. I to właściwie tyle. Przy moim obwodzie rzędu 19,5 cm, górna granica średnicy koperty wynosi 44 mm. Z kolei minimalną średnicę określiłem sobie na poziomie 38 mm i dotyczy ona zegarków klasycznych.

AMEN - i tę wypowiedź Mariusza można śmiało uznać za kwintesencję odpowiedzi na pytanie.

Dla mnie również minimum jest 38mm, zaś maksimum 46mm (z racji nieco grubszego nadgarstka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Majowy Diabeł

Pinus

fajna robota, dzięki

szkoda, że również najwięksi ulegli populistycznej gigantomanii - chwała rolkowi, że się trzyma (choć w górnych granicach)

w istotę zegarka (zwłaszcza garniturowego) powinna być wpisana elegancja, a nie blichtr

powtórzę - czas umierać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super zestawienie - dzieki!

Tak od siebie - mam na reku Glycine Bienne 1914 - 44mm i odkad go nosze to inne (mniejsze - np. ML Pontos 40mm i mniejsze ok 38mm) jakos mi nie pasuja - czuje, ze sa za male. Pytanie czy jakbym zalozyl np. U-boota 55m mialbym podobne odczucia do Glycine...? Czlowiek sie przyzwyczaja do duzych zegareczkow...:blink:

Pozdrawiam!

Hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinus

fajna robota, dzięki

szkoda, że również najwięksi ulegli populistycznej gigantomanii - chwała rolkowi, że się trzyma (choć w górnych granicach)

w istotę zegarka (zwłaszcza garniturowego) powinna być wpisana elegancja, a nie blichtr

powtórzę - czas umierać

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronofil ma rację. Troszkę umiarkowania...to tylko :blink: zegarki... (teraz wyluzujcie!!!) Zabrzmi to obrazoburczo, ale fundamentalizm zawsze prowadził do wojny! Zgadzam się również z TIK-TAKIEM - On też ma ciekawy pogląd na temat. Sprzeczność? chyba jednak nie bardzo...

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Dla mnie optimum, to 43-45 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że niektórzy wykazuja się inteligencją w komentowaniu rozmiarów. Trudno.

Moim zdaniem optymalny rozmiar to zegarek dobrany do szerokości nadgarstka. Uszy wystające poza obrys w każdym przypadku wyglądają nieciekawie. Zegarek, każdy poza garniturowcem, wolę mozliwie duży. W moim przypadku dobrze wyprofilowany to nawet i 45 ujdzie, optymalnie 42-44, ale garniturowy - w przedziale 35-40 jest zupełnie ok.

Przypinanie łatek, obdarzanie epitetami zaleznie od tego jakiej wielkości ktos nosi zegarek jest płytkie

. Jednak zdecydowanie bardziej pasuje mi ktoś z małym zegarekiem na ręku typu 36mm Caltarava niż z patelnią na chudym przegubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.