loco50 20485 #3276 Napisano 31 Sierpnia 2016 To nie jest kwestia dojrzenia, ale wygody i skuteczności użytkowania.Jak kiedyś pisał w Komandosie i w swojej książce Sergiusz Mitin -nóż to jest narzędzie i ma służyć do cięcia.Wygląd jest ważny ale to sprawa drugorzędna.Nóż o krótkiej i szerokiej głowni średnio sprawdza się jako narzędzie tnące- może służyć do ostrzenia ołówków lub przecięcia zapętlonego sznurowadła.Ja mam Gerbera Fatty( oczywiście nie porównujmy jakości wykonania Gerbera i Spyderco) z taką głownią i to jest nóż, który do niczego się nie nadaje. A Spyderco?No cóz- płaci się za trendy "spajderskość" i okrągły otwór w głowni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3277 Napisano 31 Sierpnia 2016 Już kiedyś to pisałem, nóż to narzędzie, a to są "koziki do mania" , ot tak by poprawić humor posiadacza...,ladny gadget w komplecie z zegarkiem posiadającym zawor helowy do....mycia rąk w biurowej toalecie.I jeszcze, większość wcale ich nie używa.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20485 #3278 Napisano 31 Sierpnia 2016 Święte słowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Testral 22 #3279 Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Większość posiadaczy folderów nie potrzebuje taktycznej głowni i prostoty użytkowania. Nóż to narzędzie , ale też gadżet, męska biżuteria w parze choćby właśnie z zegarkiem.Pozostaje kwestia wyglądu, jestem fanbojem marki, po prostu ogromna większość pajęczaków mi się podoba, w odróżnieniu od np. Benchmade czy Kershaw. Domino jest chyba kwintesencją Spyderco za sprawą wyglądu, materiałów i wykonania. Oj, długo będę się nim cieszył! Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Testral 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3280 Napisano 31 Sierpnia 2016 Potwierdzileś tylko moje słowa No i nie zgodzę się że noż to bizuteria, może być ozdobny, ale to zawsze bedzie narzędzie, choć oczywiscie każdemu wolno mysleć i traktować swoje rzeczy jak chce.... P.S I nazwa 'folder' adekwatna do tego typu noża skladanego-do oglądania 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Testral 22 #3281 Napisano 31 Sierpnia 2016 No pewnie, że potwierdziłem. Dla mnie to zabawki do noszenia. Mam też takie, które pracują, choć się nie przemęczają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3282 Napisano 31 Sierpnia 2016 No i ok 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebak 3453 #3283 Napisano 31 Sierpnia 2016 Łatwiej się otwiera paczki z zegarkami Kiedyś miałem jeden zegarek. Też odmierzał czas. Można dyskutować w nieskończoność o zegarkach z zaworami helowymi w biurowych toaletach, samochodach z silnikami 500 KM do jazdy po zatłoczonym mieście, czy lornetkach Zeissa do obserwowania wróbli w ogródku. Co kto lubi. Bo czy trzeba kupować tego typu rzeczy, żeby wykorzystywać je w 100%? Mogą po prostu dawać radość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gorz 2 #3284 Napisano 2 Września 2016 Nie podobały mi się kiedyś spyderco jak ktoś kiedyś napisał są tak brzydkie że chyba projektują je po ciemku. Ale z czasem zaczęły mi się podobać i nawet stałem się posiadaczem 2 z czego obecnie używam Delicy FFG jako EDC i jestem z niej bardzo zadowolony. Szerokie ostrze nie sprawdza się obecnie jednak pierwotne noże miały szerokie ostrza z różnych względów. Cięcie nie było ich jedyną funkcją no i szeroka głownia robiła większe kuku przy pchnięciu.Może ludziom podobają się z atawistycznych względów. Cena Spyderco nie zawsze jest wygórowana biorąc pod uwagę więcej niż przyzwoite wykonanie użyte materiały i wysokość tej ceny na rynku pierwotnym w USA. Noże z dziurką Benchmade wcale nie są tańsze. 0 Gorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #3285 Napisano 7 Września 2016 Pomimo posiadania 2 scyzoryków Victorinox nie jestem zbytnio wkręcony w temat noży...ale wczoraj z ciekawości poszedłem do sklepu pomacać i pobawić się Sanrenmu 710, popularny budżetowiec z Chin. Mały,ale wariat...ostry jak cholera,poręczny,zgrabny. Nie kupiłem,ale dziś zastanawiam się dlaczego nie? Cena do jakość super. Ma ktoś i używa? Testy w necie zachęcają...kasa śmieszna 45pln 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #3286 Napisano 7 Września 2016 710 to już klasyk. Mam i ja Wersja DESERT. Używam od trzech lat i od trzech lat polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #3287 Napisano 7 Września 2016 apropo tematu Victorinox Tricks (gościu prowadzi fajny kanał na YT)bardzo fajny sposób na używanie dodatkowych bitów i "przedłużkę" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #3288 Napisano 7 Września 2016 Pomimo posiadania 2 scyzoryków Victorinox nie jestem zbytnio wkręcony w temat noży...ale wczoraj z ciekawości poszedłem do sklepu pomacać i pobawić się Sanrenmu 710, popularny budżetowiec z Chin. Mały,ale wariat...ostry jak cholera,poręczny,zgrabny. Nie kupiłem,ale dziś zastanawiam się dlaczego nie? Cena do jakość super. Ma ktoś i używa? Testy w necie zachęcają...kasa śmieszna 45pln Tu masz fajny Sanrenmu, też za***iście ostry na dzień dobry 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #3289 Napisano 7 Września 2016 o ile dobrze mi się wydaje to forumowe VISy to sanrenmu 710. Jak za dobrą kasę to bierz, fajny nożyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #3290 Napisano 7 Września 2016 VIS to nie 710 ale też bardzo fajny.Żonie kupilem taki: http://allegro.pl/noz-skladany-sanrenmu-7056lui-glt-t4-nowosc-2015-i6251242924.html i tez sobie chwali. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #3291 Napisano 7 Września 2016 Tu masz fajny Sanrenmu, też za***iście ostry na dzień dobry Link mi sie nie wklieł do Vis'a 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukanio 2 #3292 Napisano 8 Września 2016 Ja używam Morę Companion Heavy Duty MG ze stali węglowej bardzo dobra stal jak na taki budżetowy nożyk. Polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #3293 Napisano 8 Września 2016 No, no całkiem sympatyczny folder do noszenia na co dzień w kieszeni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #3294 Napisano 14 Września 2016 Victorinox, limitowana wersja PL Może i bym się skusił, ale... Łódź mniejsza od Lublina i Torunia!... więc sobie daruję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #3295 Napisano 14 Września 2016 A o co chodzi z tą Łodzią? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #3296 Napisano 14 Września 2016 Pewnie, że czcionka mniejsza, a miasto większe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7791 #3297 Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Bo Lublin jest wielki duchem i historią, A Toruń to wiadomo - Maybachy, radio ciepłych beretów..A w łodzi to nawet morza nie ma..... Ed. W Łodzi. Edytowane 14 Września 2016 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #3298 Napisano 14 Września 2016 "W mieście Łodzi, w którym nawet psom spacerek szkodzi." 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #3299 Napisano 14 Września 2016 Bo Lublin jest wielki duchem i historią, A Toruń to wiadomo - Maybachy, radio ciepłych beretów..A w łodzi to nawet morza nie ma..... Duże litery stawiasz losowo, czy to jakaś sugestia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #3300 Napisano 14 Września 2016 Dla Łodzi robią oddzielną limitację z dzielnicami.. najbliżej ostrza mają być Bałuty.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach