Jędrula.wawa 1327 #5101 Napisano 30 Kwietnia 2021 6 godzin temu, loco50 napisał(-a): A tu byś Jędrula się zdziwił. Przyprawiono Włochom gębę szmaciarzy bardzo niesprawiedliwie. To był czarny PR że strony Helmutów. Dywizja Panc Ariete, a zwłaszcza Dywizja Spadochronowa Folgore były to jednostki bardzo bitne i napsuły dużo krwi aliantom. Z resztą Włosi byli obok Niemców i sowietów prekursorami tworzenia i użycia wojsk spadochronowych, zanim angolom czy tym bardziej jankesom przeszło przez myśl, że też tak można 😁 Tyle w teorii. Jak wychodziło w praktyce, wszyscy wiemy. 🙄 5 godzin temu, loco50 napisał(-a): Ale będzie ciął? 🤣🤣🤣 A wiesz, pierwsze wrażenie kiedy spojrzałem na glownię Twojego noża, było .... GLADIUS. Na pewno projektant w swoim zamyśle inspirował się tą antyczną bronią, kwestie użytkowe stawiając na drugim miejscu ⚔️ 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5102 Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Jakie są kwestie użytkowe noża, oprócz jak rozumiem cięcia i ewentualnie dźgnięcia. I jaką antyczna broń była inspiracją? 4 godziny temu, Jędrula.wawa napisał(-a): Tyle w teorii. Jak wychodziło w praktyce, wszyscy wiemy. 🙄 ⚔️ To samo można powiedzieć o polskiej armii w w 1939 roku i potężnej armii francuskiej w maju 1940. Edytowane 1 Maja 2021 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #5103 Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, loco50 napisał(-a): Jakie są kwestie użytkowe noża, oprócz jak rozumiem cięcia i ewentualnie dźgnięcia. I jaką antyczna broń była inspiracją? To samo można powiedzieć o polskiej armii w w 1939 roku i potężnej armii francuskiej w maju 1940. Przecież napisałem, że być może projektant zapatrzył się w GLADIUSA ⚔️ No ale z tymi armiami to strzeliłeś jak ... kulą w płot. Zarówno Polacy AD 1939 jak i Francuzi AD1940 musieli przyjąć wojnę obronną na warunkach przeciwnika. Z Włochami było całkiem inaczej. Najpierw napadli na Abisynię i mieli naprawdę duże problemy z podbiciem tego państwa reprezentującego poziom wojskowości na poziomie mniej niż miernym. Potem napadli na Grecję i tu zaczęły się schody. Gdyby nie pomoc Adolfa dostaliby bęcki albo w najlepszym razie uwikłaliby się w konflikt zbrojny na lata. No a potem wszczęli awanturę z Angolami w Afryce i Adolf zamiast zbierać siły i środki do napaści lub aktywnej obrony przed ZSRR musiał kolejny raz ratować sojusznika, który i tak wbił mu na koniec nóż w plecy, nomen omen 🔪 Tak że będę się jednak upierał, że inspirowanie się Włochami na płaszczyźnie etosu wojennego to jednak słaby pomysł. Ich „złoty wiek wojskowości” skończył się ok. 300 roku naszej ery. Edytowane 1 Maja 2021 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5104 Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) To się zgadza, ale nie do końca. Zarówno Polacy jak i Francuzi byli źle dowodzeni metodami z minionej wojny.Potężna i najnowocześniejsza ówczesna armia francuska dostała łomot od mniejszego ale lepiej dowodzonego Wehrmachtu. Natomiast wracając do Col Moschin to pułk ten oceniany jest na poziomie Lublińca czy 13 brygady spadochronowej piechoty morskiej(Francja).Niektórzy mówią, że nawet na poziomie Grom czy SAS. W afganie działali DA, uwalniali zakładników, łapali talibów. Więc nie są tacy źli 😁 Edytowane 1 Maja 2021 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #5105 Napisano 1 Maja 2021 Masz racje, generałowie najczęściej przygotowują wojsko do wojny, która już była, to tak w nawiązaniu do kampanii '39 lub '40. A szanownych Włochów nie potępiam w czambuł, mieli i swoje dobre chwile. 👍 I żeby nie było OT, gratuluję nabytku. Niech cieszy 😎 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5106 Napisano 1 Maja 2021 Kupiłem dla emblematu😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #5107 Napisano 1 Maja 2021 34 minuty temu, loco50 napisał(-a): Kupiłem dla emblematu😁😁 Zostaw se emblemat i pudełko a mi wyślij nóż, przecież było Ci pisane puste pudełko. 😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5108 Napisano 1 Maja 2021 Hmmm, ciekawa koncepcja 😁. Do przemyślenia. Długi łyk-end więc jest trochę czasu na refleksję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #5109 Napisano 1 Maja 2021 Wracając jeszcze do wątku dzielności wojennej warto poczytać George Orwella. Oprócz wydania Rok 1984 i Folwarku Zwierzęcego warto poczytać na relacje z wojny domowej w Hiszpanii (W Hołdzie Katalonii). Ciekawie opisuje wydarzenia na froncie, jak oszczędnie strzelała artyleria a na dodatek niecelnie. Myślano nawet, ze artylerzyści z obu stron posługują się tym samym pociskiem. 😁 Az pewnego razu ostrzał stał się celny i niebezpieczny. I nic dziwnego, na front przerzucono jednostkę niemiecką 💣🇧🇪 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5110 Napisano 1 Maja 2021 Bo to Panie, Niemce 😁. To tak jak w piłce kopanej-wszyscy grają ale wygrywają zawsze Niemce. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7497 #5111 Napisano 3 Maja 2021 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16418 #5112 Napisano 3 Maja 2021 Trzy takie same to już lekkie zboczenie😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6439 #5113 Napisano 3 Maja 2021 Nie takie same, tylko podobne, mają inne kolory chwytu A to robi różnicę.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #5114 Napisano 3 Maja 2021 38 minut temu, mkl1 napisał(-a): Nie takie same, tylko podobne, mają inne kolory chwytu A to robi różnicę.. Racja Kto bogatemu zabroni ⁉️ 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7497 #5115 Napisano 3 Maja 2021 1 godzinę temu, satanic napisał(-a): Trzy takie same to już lekkie zboczenie😉 Tak😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 23741 #5116 Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) 7 godzin temu, satanic napisał(-a): Trzy takie same to już lekkie zboczenie😉 A kto z obecnych w tym wątku (czy raczej forum) nie jest zdrowo walnięty 😁 Edytowane 3 Maja 2021 przez rmak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16418 #5117 Napisano 3 Maja 2021 No tak🍻 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6439 #5118 Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Takie coś... Leżey u mnie już parenascie lat. Dostałem go od kolegi jako "militaria" Nie wiem czy ma jakowe wojskowe pochodzenie czy zwykły stary scyzoryk? CO to za kura? Edytowane 3 Maja 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1388 #5119 Napisano 3 Maja 2021 2 godziny temu, rmak napisał(-a): A kto z obecnych w tym wątku (czy raczej forum) nie jest zdrowo walnięty 😁 Niech pierwszy rzuci kamieniem😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5120 Napisano 3 Maja 2021 4 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Takie coś... Leżey u mnie już parenascie lat. Dostałem go od kolegi jako "militaria" Nie wiem czy ma jakowe wojskowe pochodzenie czy zwykły stary scyzoryk? CO to za kura? Mi to na smoka wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6439 #5121 Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Smok, kura, czy inny ptok, ale nie wiem czyj to znak wytrwórczy.. Nie jestem dobry w scyzorykach.. sprawdzałęm w wytwórniach broni białej ( no way" nie ma ..) na szabelkach to się troszku znam.. ale kury/smoka tam nie ma ..----a może jest? " Legend " mówi, że to nóż spadochroniarzy z IIWW( --osobiście mało wiary we mnie w tą legendę..Ale ciekawy, bo oksydowany był cały, teraz na głowni już wytarta, ale na reszcie jest.. Celowo nie czyszczę.. Nigdy nie poleruję starej broni białej, a jedynie konserwuję.. tu nawet poszedłem po "słabości" potraktowane wazeliną techniczną i koniec, nawet brudu nie zdejmowałem. Jakoś mało byłem nim zainteresowany... Pokazujecie scyzoryki to i pokazałem innego. Na codzień ma viktora Military w samochodzie. Przy sobie nie noszę nic.. No chyba, że w lesie to mały myśliwski ze stałą głonią..., do.... wszystkiego ( ) Edytowane 3 Maja 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #5122 Napisano 4 Maja 2021 Powitoł Narzędzia dosyć typowe jeśli chodzi o scyzoryk i militarny, i cywilny, więc po nich nie dojdzie. Smokur... po nim trzeba szukać i powodzenia, bo było tego mnóstwo. Śmiechałem zawsze, jak ktoś przekonywał, że kupuje toola do domu bo mu zastępuje pojedyncze narzędzia. Przeca za cenę porządnego toola można kupić skrzynkę narzędziową całkiem dobrze wyposażoną. Aż tu podczas grzebania w garażu przy moto okazuje się, że jedyne kombinerki są zaspawane(*) na głucho... (*) Dzielę garaż z nastolatkiem, który jest świeżo po kursie spawania i kupnie pierwszej spawarki 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #5123 Napisano 4 Maja 2021 22 minuty temu, porcelanowy napisał(-a): Powitoł ! Dzielę garaż z nastolatkiem, który jest świeżo po kursie spawania i kupnie pierwszej spawarki Bacz co by Ci chałupy z dymem nie puścił. Przy spawaniu niewiele trzeba 😮 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21441 #5124 Napisano 4 Maja 2021 https://www.google.com/search?q=scyzoryk+spadochronowy+z+ii+wojny+świat&client=ms-android-sonymobile-rev1&prmd=insv&sxsrf=ALeKk02ykBlM7IVpkH-zJoihwMPu4C8ZUw:1620116223905&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjjzZSgy6_wAhUog_0HHf9KCdUQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=412&bih=647#imgrc=NDgQwsN9ZMqCTM Coś podobnego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6439 #5125 Napisano 4 Maja 2021 Zbliżony też był włoski. niemiecki itp. Tamte mają okładziny z tworzywa, ten mój stalowe.. oksydowane Będę szukał.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach