Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

@Mikas

W zeszłym roku nosiłem slipjoint SpyUK. Ale to głównie camping, plaża bo i nie machałem nim niepotrzebnie. Na wypad do Wenecji nie brałem nic, nawet Victorinoxa 58mm choć pewnie by przeszedł na bramkach. Nie umiem włoskiego na tyle żeby się tłumaczyć a to, że robię fotki nożom to żaden argument. Ponoć im dalej na południe tym większy luz.

Z ciekawości- co zamierzasz zabrać?

54615875126_8be4a99452_b.jpg

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Chyba zrobię podobnie tj. na kempingu będę "uzbrojony", a na mieście puste kieszenie.
Zabiorę cos lekkiego i taniego... myślę, że Bestechman Dandee będzie odpowiedni. Może jeszcze jakiegoś customa fixeda do kanapeczek

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.06.2025 o 19:02, Mikas napisał(-a):

w miastach nie wolno nic nosić chyba że udowodnię zasadność posiadania.

Wystarczy być azylantem albo imigrantem i już masz loooozik .

Wszystko wolno nawet policję nożami pacyfikować (choć to jednokierunkowa droga).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Włoszech noszenie noża jest dozwolone, ale podlega ścisłym ograniczeniom. Zgodnie z prawem:

• Można posiadać nóż o długości ostrza do 7,5 cm, o ile nie jest to nóż automatyczny ani uznany za niebezpieczny.

• Noszenie noża w miejscach publicznych, takich jak szkoły, kościoły, dworce czy lotniska, jest zabronione.

• Trzeba mieć uzasadniony powód, np. wykonywanie pracy, która wymaga użycia noża. Noszenie „na wszelki wypadek” nie jest akceptowane.

• W razie kontroli to osoba nosząca nóż musi udowodnić zasadność jego posiadania.

W praktyce oznacza to, że jeśli planujesz zabrać nóż np. na kemping, to raczej nie będzie problemu, ale noszenie go w mieście może skończyć się mandatem lub konfiskatą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Noszenie noża w miejscach publicznych, takich jak [...] dworce czy lotniska, jest zabronione.

Wychodzi na to że tylko łodzią można przypłynąć z nożem, o ile porty też nie są na liście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, void napisał(-a):

Wychodzi na to że tylko łodzią można przypłynąć z nożem, o ile porty też nie są na liście.

Pomijając przepisy danego kraju i łudząc się, że nie wypadnie się na kontrolę to samo lotnisko jest olbrzymim problemem i to nawet dla multitoola. Bo jeżeli jest bagaż rejestrowany to można go przełożyć do dużej walizki. Jeżeli mamy tylko podręczny to zostanie zatrzymany i skonfiskowany. Może być szkoda jak ktoś się z nim zżył a są też drogie modele za tysiaka. Niektóre lotniska mają już paczkomaty gdzieś można zatrzymany przedmiot wysłać do siebie.

Podsumowując na wyjazdy najlepsze tańsze noże użytkowe ze sztampy do 300zł np CRKT itd. w razie "W" mówi się trudno...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosiłem nóż w Italii. Całe 2 tyg. Tak się zżylem że na lotnisku mi zabrali i zaliczył kosz. W wielu krajach miałem scyzoryk i multitoola w plecaku ale pamiętałem żeby do walizy a nie podręcznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😁

20250702_213025 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Długo polowałem na w miarę dobrą cenę . Kawał kunia.

20250702_212827 (1).JPG

20250702_212838 (1).JPG

20250702_212851 (1).JPG

20250702_212901 (1).JPG

20250702_212935 (1).JPG

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Kawał kunia

Co to dokladnie  za kun?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Microtech Combat Trodon

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Gerber Principle ma się bardzo dobrze. 

IMG_9708.thumb.jpeg.4062f9efe452e3916c4b77c9118d2ccb.jpeg

IMG_9710.thumb.jpeg.d7d7439be0eb5a949c9da879122250a1.jpeg

IMG_9712.thumb.jpeg.4967d2edb886b986e7be3a0580917b7f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Posprzedawał bym troche tych tańszych nożyków a kupił jeden lepszy. Marzy mi sie Mad Dog

Edytowane przez mirek 1969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę słabo. Wywindowali ceny bo panie dolar to zaraz 5 zeta będzie. Jest 3.6 a ceny minimum drgnęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Na forum knives są jakieś zmiany? Awarie? Bo sie tam dobijam i nic z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250706_085940.JPG

20250706_090001.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a):

Panowie. Na forum knives są jakieś zmiany? Awarie? Bo sie tam dobijam i nic z tego.

Ok. Działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi