Burns 4999 #19126 Napisano 8 Maja (edytowane) @herbee u mnie stety, niestety nic się w tej kwestii nie zmieniło, pierwsze odczucia utrzymują się więc poszedł zwrot. Jeżeli mogę coś doradzić, to jeżeli będziesz planował używać ten nóż, jeżeli go zostawisz to wybierz wersją stonewashed z następujących powodów: lepiej ślizga się przez pomidora, łatwiej czyścić a jeżeli tego nie zrobisz dłużej będzie opierało się rdzy, lepiej maskuje rysy powstające przy cięciu i często jest płynniejsze w działaniu. Wykończenie Apocaliptic na przekór temu wszystkiemu, ale jest ładniejsze jeżeli nóż ma być pułkownikiem. Edytowane 8 Maja przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19127 Napisano 8 Maja Dzięki [mention=32788]Burns[/mention], mam zamiar używać i zamówiłem Apo Tan, jeśli zostanie, to będę najwyżej yebał się z tym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4999 #19128 Napisano 8 Maja 16 minut temu, herbee napisał(-a): Dzięki [mention=32788]Burns[/mention], mam zamiar używać i zamówiłem Apo Tan, jeśli zostanie, to będę najwyżej yebał się z tym Apo to pewnie skrót od Apocaliptic a Tan to od czego ? Bo nie widziałem tego noża jeszcze w wersji Tanto, żeby już zrobili. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19129 Napisano 8 Maja Tan = kolor Za Twoją sugestią domówiłem jeszcze wersję OD green stonewashed. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4999 #19130 Napisano 8 Maja 17 minut temu, herbee napisał(-a): Tan = kolor Za Twoją sugestią domówiłem jeszcze wersję OD green stonewashed. To domów jeszcze tradycyjnego Socom Elite w manualu dla odzwierciedlenia sytuacji 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1668 #19131 Napisano 8 Maja Wskoczył UTX85 w nowej generacji. Fajny mały nożyk. Może być świetne edc do lekkich portek w upały.85% mojego ulubionego Ultratecha.Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19132 Napisano 8 Maja To domów jeszcze tradycyjnego Socom Elite w manualu dla odzwierciedlenia sytuacji Jak nie podejdzie to będzie Elite w merlocie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19133 Napisano Sobota o 14:52 Kershaw 1660RBW, w sam raz na wyjście 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19134 Napisano Wtorek o 13:19 Dopiero co wskoczyły, zobaczy się co z tego zostanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19135 Napisano Wtorek o 15:39 Pierwsze wrażenia już mam 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8910 #19136 Napisano Wtorek o 20:05 Budżetowy samuraj wpadł😉 4 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19137 Napisano Wtorek o 21:21 And the winner is: .......... ...Bestech Exploit!Będę go nazywał „SSS” czyli Spyderco Strider Style Jutro napiszę coś więcej i wrzucę fotkę. Jestem w trakcie przeprowadzki i muszę dzielić jakieś resztki wolnego czasu, więc może to nie nastąpić zbyt wcześniei 🥱 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4999 #19138 Napisano Środa o 06:47 @herbee a jak tam Socom Ram-Lock ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19139 Napisano Środa o 11:38 @Burns, jestem nim trochę rozczarowany, wygląda całkiem ładnie, ale tu kończą się jego zalety, jak dla mnie. Jako miejski EDC do kieszeni jest trochę za duży, więc odpadł już z tego powodu. Rzeczą, która najbardziej mnie irytuje, to taka jakby „puszkowatość” rękojeści. Stukanie palcem, klipsem czy nawet samo przesuwanie palców po rękojeści generuje odgłosy jakbym miał w ręku puszkę napoju właśnie. Rękojeść sprawia wrażenie jakby była wykonana z grubszej blachy albo dmuchanego aluminium. Sama mechanika noża bez zastrzeżeń, przyjemnie się klika już prosto z pudełka, a ostrość krawędzi tnącej jest wręcz niebezpieczna. Jeśli MT do kieszeni, to będę szukał Bravo Mini, a do oglądania i zabawy to już raczej Elite w tanto i merlocie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4999 #19140 Napisano Środa o 14:18 Pisałem, że nie ocieka jak amerykańskim hamburgerami. Uratowałem honor MT innym zakupem, później pokażę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1479 #19141 Napisano 22 godziny temu MOD 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19142 Napisano 21 godzin temu Jak nazwiesz tego bandziora, Mirek? @Burns tak na szybko jeszcze: Socom R-L z lekkim luzem głowni (jak jest w Elite?) i dość wiotkim czubkiem ostrza, nawet przy delikatnym używaniu byłoby mi szkoda stępić tak piekielnie ostry tip. Za to BT Exploit zachowuje się jak nóż ze stałym (sic!) ostrzem, po prostu szok, a sama głownia jest tak sztywna i mocna, że mógłbym ją wbić w drzwi samochodu i pruć blachę, do wyważania też się sprawdzi Do tego jeszcze jest tak ładny, że można się na niego gapić godzinami Jak coś, to promka na shargu trwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1479 #19143 Napisano 21 godzin temu 12 minut temu, herbee napisał(-a): Jak nazwiesz tego bandziora, Mirek? @Burns tak na szybko jeszcze: Socom R-L z lekkim luzem głowni (jak jest w Elite?) i dość wiotkim czubkiem ostrza, nawet przy delikatnym używaniu byłoby mi szkoda stępić tak piekielnie ostry tip. Za to BT Exploit zachowuje się jak nóż ze stałym (sic!) ostrzem, po prostu szok, a sama głownia jest tak sztywna i mocna, że mógłbym ją wbić w drzwi samochodu i pruć blachę, do wyważania też się sprawdzi Do tego jeszcze jest tak ładny, że można się na niego gapić godzinami Jak coś, to promka na shargu trwa Dzik😃 Postawie na stojaczek z innymi. Zrobie fotkie. I niech cieszy łoko😃 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19144 Napisano 20 godzin temu To tu macie dzika z kosmosu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23765 #19145 Napisano 16 godzin temu A to moje bezdechy 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19146 Napisano 15 godzin temu Jak nic brakuje Ci@loco50 Exploita Może jeszcze kiedyś ustrzelę Shodana albo wgl coś od TKT. Tymczasem, Socomy zwrócone i czekam na innego chinola, a być może wpadnie też coś z kraju kwitnących wiśni i dziewcząt w podkolanówkach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4999 #19147 Napisano 2 godziny temu 19 godzin temu, herbee napisał(-a): Jak nazwiesz tego bandziora, Mirek? @Burns tak na szybko jeszcze: Socom R-L z lekkim luzem głowni (jak jest w Elite?) i dość wiotkim czubkiem ostrza, nawet przy delikatnym używaniu byłoby mi szkoda stępić tak piekielnie ostry tip. Za to BT Exploit zachowuje się jak nóż ze stałym (sic!) ostrzem, po prostu szok, a sama głownia jest tak sztywna i mocna, że mógłbym ją wbić w drzwi samochodu i pruć blachę, do wyważania też się sprawdzi Do tego jeszcze jest tak ładny, że można się na niego gapić godzinami Jak coś, to promka na shargu trwa Widać zeracamy uwagę na inne rzeczy, zielony Socom ma odpowiedni ścisk i opor na pivocie oraz lepiej wyprowadzony (doostrzony) czubek niż ten drugi złotawy Co do ew. luzu w Socom Elite kołki są punktem zaparcia o rękojeść, więc szczególnie nowe noże są nie do ruszenia, w Ram-Lock kołki służą tylko do otwierania, nie stykają się z rękojeścią, spokojnie włożysz tam kartkę. Klingę utrzymuje na miejscu pivot i wspiera lekko blokada, naprężenia do góry zatrzymuje w ubudowany stop-pin. To wytrzyma wiele przeciążeń, prędzej da się złamać tą filigranową klingę. Co do puszkowatości zgoda - przez frezowane okładziny, klips też jest jaki jest. Bestech spoko, ale pogadamy za 2 lata czy nadal będzie taki cool czy pójdzie w odstawkę. Gusta nożowe ewoluują jak zegarkowe... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 217 #19148 Napisano 10 minut temu [mention=32788]Burns[/mention] analogia zegarkowa jak najbardziej trafiona. Był czas kiedy miałem ich kilkanaście, teraz zostało ich pięć, a i tak najczęściej noszę G-Shock’a i NTH. Obawiam się, że z nożami mogę mieć podobnie, ale póki co, wszystkie rotują w kieszeni i używam ich do codziennych prac bez pieszczenia się z nimi. Nie wiem czy w ogóle przerodzi się to w pasję kolekcjonerską, ale chciałbym mieć jakiś nóż li tylko do podziwiania i zabawy, a tu wybór jest ogromny i trudny. Socom R-L nie spełnił oczekiwań jako nóż użytkowy, głównie przez wielkość, natomiast BT zamówiłem tylko z ciekawości, a jednak zostaje. Co jakiś czas zwracałem się ku zakupowi Spyderco Manix 2, a tu wpadło coś bardzo go przypominającego, z równie świetną ergonomią i znacznie lepszym wyglądem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach