Genovese_ 14727 #19101 Napisano Niedziela o 12:01 Taka sytuacja od dziś czyli Strider Smf : 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CezarChrzestny 121 #19102 Napisano Niedziela o 12:46 (edytowane) Sztylet Gerlach-wz 98- nóż szturmowy-oryginał Edytowane Niedziela o 12:48 przez CezarChrzestny 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #19103 Napisano 12 godzin temu (edytowane) Pierwszy Socom Ram-Lock i pierwsze wrażenia są takie, że to nie jest już ten sam Socom. Nie czuć Ameryki, stał się bardziej pizdrykiem, tak jakoś bardziej pachnie nożem jakich wiele z Chin niż amerykańskimi hamburgerami. Muszę się z tym przespać, ale bliższy jestem do zwrotu niż zostawienia. Edytowane 12 godzin temu przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 196 #19104 Napisano 11 godzin temu Jak oceniasz pracę blokady? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4933 #19105 Napisano 11 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, herbee napisał(-a): Jak oceniasz pracę blokady? Jeżeli pytasz o sam suwak to jest taki sam w działaniu jak w innych MT Ram-Lock czyli nic nie haczy, działa płynnie. Oparta jest na sprężynie jak w długopisie czy Spyderco Manix a nie jak w BM na omedze. Są natomiast inne znane z nią problemy. Da się ją zarwać uderzając klingę w grzbiet. To już druga, poprawiona wersja. Pierwszą, która przeszła lifting była ta w nożu Amphibian. Ja natomiast nie będę tego czynił więc jest to dla mnie bez znaczenia. Kolejną sprawą jest Choil. To nie jest udogodnienie tylko następstwo Ram-lock. Producent musiał tak zeszlifować klingę, żeby nóż zamknął się. W tak smukłej rękojeści zabrakło miejsca i blokada mieści się w tym wycięciu. Koniec Choil i tak styka się z tą blokadą. Noże są z 03/2026 i nikt jeszcze nie wie czy jest to punkt podparcia, czy tylko punkt styku wynikający z tak niskiej tolerancji. Ostrze powinna utrzymywać w zamknięciu blokada a nie mocowanie sprężyny. Natomiast jeżeli mocowanie sprężyny okaże się również stop-pinem to jest tylko 2mm od krawędzi tnącej. Wtedy 10 ostrzeń noża spowoduj, że punkt podparcia zniknie, klinga zacznie uderzać w obudowę i będzie niszczyć się krawędź tnąca oraz wnętrze. Mam nadzieję, że producent wie co zrobił a to na co zwracają uwagę internauci to tylko ich bezpodstawny lament. Ten film wyjaśnia w czym jest prognozowany problem. Wydaje mi się, że recenzent nie pomyślał bo gdyby to był stop-pin a ostrze nie byłoby utrzymywane przez blokadę, to ostrze zapadłaby się w MSI Mini, który przywołuje za wzór a tam nic się nie styka i nic się nie zapada! Podtrzymuję swoje zdanie, że Socom Elite Manual to kwintesencja noża od MT. Grubsza rękojeść lepiej leży w mojej grabie a masywne (grube) ostrze radzi sobie nawet z pomidorem na cienkie plastry. Wersja Ram-lock pozostaje zachciewajaką i bez przekonania czy zostanie. Edytowane 7 godzin temu przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
herbee 196 #19106 Napisano 11 godzin temu Dzięki za rzeczową ocenę, poczekam i poobserwuję, póki co. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach