Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Sztylet

Gerlach-wz 98- nóż szturmowy-oryginał

IMG_2582.jpeg

IMG_2583.jpeg

IMG_2584.jpeg

Edytowane przez CezarChrzestny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy Socom Ram-Lock i pierwsze wrażenia są takie, że to nie jest już ten sam Socom. Nie czuć Ameryki, stał się bardziej pizdrykiem, tak jakoś bardziej pachnie nożem jakich wiele z Chin niż amerykańskimi hamburgerami. Muszę się z tym przespać, ale bliższy jestem do zwrotu niż zostawienia.

IMG_20260428_133633.jpg

IMG_20260428_133554.jpg

IMG_20260428_133610.jpg

IMG_20260428_133621.jpg

IMG20260428133049.jpg

IMG_20260428_133633.jpg

IMG20260428133121.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, herbee napisał(-a):

Jak oceniasz pracę blokady?

Jeżeli pytasz o sam suwak to jest taki sam w działaniu jak w innych MT Ram-Lock czyli nic nie haczy, działa płynnie. Oparta jest na sprężynie jak w długopisie czy Spyderco Manix a nie jak w BM na omedze. Są natomiast inne znane z nią problemy.

Da się ją zarwać uderzając klingę w grzbiet. To już druga, poprawiona wersja. Pierwszą, która przeszła lifting była ta w nożu Amphibian. Ja natomiast nie będę tego czynił więc jest to dla mnie bez znaczenia.

Kolejną sprawą jest Choil. To nie jest udogodnienie tylko następstwo Ram-lock. Producent musiał tak zeszlifować klingę, żeby nóż zamknął się. W tak smukłej rękojeści zabrakło miejsca i blokada mieści się w tym wycięciu. Koniec Choil i tak styka się z tą blokadą. Noże są z 03/2026 i nikt jeszcze nie wie czy jest to punkt podparcia, czy tylko punkt styku wynikający z tak niskiej tolerancji. Ostrze powinna utrzymywać w zamknięciu blokada a nie mocowanie sprężyny. Natomiast jeżeli mocowanie sprężyny okaże się również stop-pinem to jest tylko 2mm od krawędzi tnącej. Wtedy 10 ostrzeń noża spowoduj, że punkt podparcia zniknie, klinga zacznie uderzać w obudowę i będzie niszczyć się krawędź tnąca oraz wnętrze. Mam nadzieję, że producent wie co zrobił a to na co zwracają uwagę internauci to tylko ich bezpodstawny lament.

Ten film wyjaśnia w czym jest prognozowany problem.

Wydaje mi się, że recenzent nie pomyślał bo gdyby to był stop-pin a ostrze nie byłoby utrzymywane przez blokadę, to ostrze zapadłaby się w MSI Mini, który przywołuje za wzór a tam nic się nie styka i nic się nie zapada!

Podtrzymuję swoje zdanie, że Socom Elite Manual to kwintesencja noża od MT. Grubsza rękojeść lepiej leży w mojej grabie a masywne (grube) ostrze radzi sobie nawet z pomidorem na cienkie plastry. Wersja Ram-lock pozostaje zachciewajaką i bez przekonania czy zostanie.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rzeczową ocenę, poczekam i poobserwuję, póki co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi