łowca 348 #3576 Napisano 7 Października 2017 Wprawne oko wszystko zauważy - ten po prawej to ania kopia z nierdzewki "Meteor" . Rękojeść z jednego kawałka drewna z pomalowaną końcówka na czarno i dwa "łebki" mosiężnych śrub zeszlifowane na płasko, wbite/przyklejone i imitacja do lasu, do użytku, bo oryginał szybko rdza łapie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3577 Napisano 7 Października 2017 Pierwowzorem tego modelu był radziecki ZIK 1940, nóż szturmowy.W Polsce pojawil sie pod nazwą WZ 43, a WZ 55 i 56 to dalsza "reedycja".Idealny tylko do walki wręcz, wykonany z dość miękkiej stali, łatwy w ostrzeniu Poza jeszcze wz 69 , reszta naszych noży to mowiac kolokwialnie " dziadostwo". 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Testral 22 #3578 Napisano 7 Października 2017 (edytowane) Moja szafeczka/ołtarzyk z ostrościami: Edytowane 7 Października 2017 przez Testral 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ram83 119 #3579 Napisano 9 Października 2017 Fajny ołtarzyk, lubisz spiderco i vicki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekvintage 341 #3580 Napisano 10 Października 2017 Mój nowy nabytek. Forge de Laguiole 1211IN. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekvintage 341 #3581 Napisano 16 Października 2017 Doszedł jeszcze - Fontenille Pataud „One Single Hand” L7PCN. Ale raczej oba do czołgania się w panterce po lesie raczej się nie nadają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 333 #3582 Napisano 16 Października 2017 Zobaczyłem taki obrazek:I nie mam więcej pytań...https://www.fontenille-pataud.com/blog/en/page/4/ O ile rozłożony nóż wygląda ciekawie o tyle złożony już nie bardzo: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekvintage 341 #3583 Napisano 17 Października 2017 Ten akurat wklejony przez Ciebie Fontenille jest „mocno specyficzny”. To trochę jak opiniować jakoś szacowna manufakturę zegarkowa przez jeden odjechany model. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Blunio #3584 Napisano 17 Października 2017 odjechany model. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladek22 2573 #3585 Napisano 4 Listopada 2017 Czy ktoś wie co to za marka? 0 Klubowe kalendarze 2026 cały czas można nabywać. Są wersje ścienna i biurkowa. Rok dopiero się zaczął, więc na kalendarze nie jest za późno Tutaj link do klubowego sklepu gdzie kalendarze można nabyć. Wysyłka kalendarzy tego samego dnia. Zachęcam do zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3458 #3586 Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Przemek - to nóż wykonany przez Adama Kornalskiego pseudonim Jamall.To ręczna robota Edycjaz Vanadis4e 3,7 mm 62HRCbrązowa mikarta i pochwa z kydexu 1.5 mmhttps://www.kornalski.com.pl Edytowane 25 Marca 2018 przez rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #3587 Napisano 4 Listopada 2017 Panowie, elektryczna ostrzałka do nozy dobra jest? Naostrzy taka noż jak np. nowego victorinoxa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3588 Napisano 4 Listopada 2017 Tylko ręcznie, najlepszy jest kamien o roznych gradacjach 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #3589 Napisano 4 Listopada 2017 Ciezko sie ostrzy recznie nawet na najlepszych osełkach, ciezko jest zlapac kąt zeby ladnie rowno sie naostrzylo a jak jeszcze sie ma nieregolarne ostrze to juz calkiem. Ostrzalka elektryczna ma juz wejscie pod odpowiednim kątem dlatego pytalem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #3590 Napisano 4 Listopada 2017 Prowadnica na konkretny kąt dyche kosztuje Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 348 #3591 Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Tylko nie rozhartuj stali. Edytowane 4 Listopada 2017 przez łowca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #3592 Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) . Edytowane 12 Listopada 2017 przez Lestaf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3593 Napisano 12 Listopada 2017 To laminat a nie damast , żadna firma, zapewne chińszczyzna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #3594 Napisano 12 Listopada 2017 Dobra już wiem, to Dan Woo Sanoku. Stal V10 i taki sam damast jak każdy inny. To jak była robiona stal z Damaszku nikt tak na prawdę do dzisiaj nie odkrył 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3595 Napisano 12 Listopada 2017 To nie jest damast to tzw "kanapka" a pisanie "damast" to tylko chwyt marketingowy czy tam jest rdzeń z VG 10 to nie wiemtu sobie poczytaj https://forum.knives.pl/index.php/topic,85257.0.htmlswego czasu te noże były na alledrogo po ok 150-200 zł kupiłem nawet jeden do testów dla mnie to b.przeciętny nóż z kiepskiej stali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #3596 Napisano 12 Listopada 2017 Też go mam, dostałem dzisiaj i bardzo dobre zrobił na mnie wrażenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3597 Napisano 12 Listopada 2017 Wyglądowo wrażenie robi niezłe , jak nie bedziesz kroił na szklanych deskach czy tam granitowych lub na talerzach to jak dla niewymagającego to wystarczygorzej jak kiedyś dostaniesz lepszy.... moja baba dostała ode mnie fiskarsy i to z wysokiej serii Cuisine teraz już takich nie robią a i tak tylko moje japońce używa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #3598 Napisano 12 Listopada 2017 Wyglądowo wrażenie robi niezłe , jak nie bedziesz kroił na szklanych deskach czy tam granitowych lub na talerzach to jak dla niewymagającego to wystarczygorzej jak kiedyś dostaniesz lepszy.... moja baba dostała ode mnie fiskarsy i to z wysokiej serii Cuisine teraz już takich nie robią a i tak tylko moje japońce używa To nie jest mój pierwszy nóż tego typu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3599 Napisano 12 Listopada 2017 no to ten mniejszy jest 5x lepszy jak oczywista umiesz ostrzyć i to nie na byle czym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #3600 Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Ten mały jest bardzo podobny pod względem jakości, praktycznie nie widzę różnicy, nawet rękojeść mają z tego samego drewna. Jeden i drugi piekielnie ostry. Ostrzę noże na kamieniu wodnym. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Lestaf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach