xavras_s 124 #4401 Napisano 6 Października 2020 Po wielu rozterkach zdecydowałem się na EDC - Spyderco Chaparral. Pierwsze wrażenia świetne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16303 #4402 Napisano 6 Października 2020 24 minuty temu, xavras_s napisał: Po wielu rozterkach zdecydowałem się na EDC - Spyderco Chaparral. Pierwsze wrażenia świetne. Bardzo udany składak, szkoda tylko, że posiada jedynie ustawienie tip-up. Dlatego szybko się z nim rozstałem 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xavras_s 124 #4403 Napisano 6 Października 2020 To mój pierwszy „poważny” nóż więc jestem laikiem. Wytłumacz mi proszę, w czym przeszkadza noszenie noża w jedną lub drugą stronę. Bo tak rozumiem tip-up, końcówka w górze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24885 #4404 Napisano 6 Października 2020 Chodzi o wygodę - o to aby wyciągnąć nóż i aby bez obracania otworzyć aby od razu był gotowy do użycia. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1633 #4405 Napisano 6 Października 2020 3 godziny temu, eye_lip napisał: Chodzi o wygodę - o to aby wyciągnąć nóż i aby bez obracania otworzyć aby od razu był gotowy do użycia. No dobra, a co tip up w tym przeszkadza? Skoro czubek u góry to w przypadku spyderco pasztet dziura na dole. Wyciągasz z kieszeni i paluch od razu na otworze ląduje. Nie mówiąc już o bezpieczeństwie. Tip up i klinga grzbietem do krawędzi kieszenie. Bezpieczniej nie da się nosić folderka. Mi się kiedyś otworzyła w kieszeni zetka na łożyskach bo była tip down i grzbietem do jajek. Zeskakiwałem z dachu, na szczęście nić się nie stało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 61311 #4406 Napisano 25 Października 2020 Taki handmade dziś pod ręką. Historia jest dość śmieszna, bo dostałem nóż na urodziny (pal sześć przesądy), od gościa który za dużo pieniędzy by nie wydał. Okazuje się, że jest to jeden z 50 noży powstałych jako praca dyplomowa na metalurgii... Koleś posprzedawał, po obronie, noże kolegom w cenie materiałów😄 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #4407 Napisano 26 Października 2020 Lol 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4408 Napisano 26 Października 2020 Powitoł Dobrze, że metalurgia, a nie coś związane z projektowaniem, estetyką czy czymś podobnym, bo.... Historia IMO ciekawsza niż nóż Wiadomo choć z czego to? Ja jestem w trakcie przerabiania tego dużego: Na coś bardziej poręcznego. Skrócony do ok 22cm + miedziana tulejka + grochodrzew + mooooże pocienienie ostrza bo 3mm to ciut dla mnie za dużo I zdarzyło się też pobawić na działce wcześniej wrzucanym bowikiem MALINA Jakieś grzybki też się przydarzyły 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14715 #4409 Napisano 26 Października 2020 Tenek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 61311 #4410 Napisano 26 Października 2020 11 godzin temu, porcelanowy napisał: Dobrze, że metalurgia, a nie coś związane z projektowaniem, estetyką czy czymś podobnym, bo.... Historia IMO ciekawsza niż nóż Wiadomo choć z czego to? Doszły mnie słuchy, że są 2 opcje: 1) szyna kolejowa 2) elementy wagonu Ile w tym prawdy... Widziałem fotki kilku innych modeli i ten jest ładny (uwierzcie na słowo). Nie wiem jaki był do końca motyw tej pracy. Na podarowane się nie narzeka więc jest👌 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7403 #4411 Napisano 30 Października 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1358 #4412 Napisano 30 Października 2020 Jakby kto chciał to mam takiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4413 Napisano 1 Listopada 2020 Powitoł Cięcie, rżnięcie to nasze ulubione zajęcie Paskowane było: 2 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7403 #4414 Napisano 3 Listopada 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1358 #4415 Napisano 3 Listopada 2020 Jeszcze ciepły 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 23259 #4416 Napisano 4 Listopada 2020 Pokaż jeszcze z drugiej strony oraz zamknięty, bo fajnie wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1358 #4417 Napisano 4 Listopada 2020 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1633 #4418 Napisano 4 Listopada 2020 14 godzin temu, Pamiko napisał: Dobry sprzęt, to ultra czy utx? Ja się czaję na benchmade phateon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7403 #4419 Napisano 4 Listopada 2020 Mariaczi to Utx 70 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7403 #4420 Napisano 6 Listopada 2020 Jeszcze jeden Utx tym razem 85 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1633 #4421 Napisano 6 Listopada 2020 Miałem czarnego utx 85 spearpoint ze stali 204p. Świetna wielkość, jednak zbyt twarda mechanika. Jak dla mnie pakują zbyt mocne sprężyny. Leci do mnie Benchmade Phateon, jak dobrze pamiętam mając go kiedyś w łapach, to akcja w porównaniu do microtecha to był kosmos. Zobaczymy. Jeszcze Chodzi mi po głowie Boker Plus Houge OTF. Macałem na targach w stolicy. Miodzio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7403 #4422 Napisano 6 Listopada 2020 Jak dla mnie mechanika jest porownywalna ze wskazaniem na Microtecha . Benchmade to dobry nóż gratuluje zakupu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1358 #4423 Napisano 6 Listopada 2020 A co sądzicie marce Heretic. jest ponoć założona przez syna tego co założył Microtecha.Noże fajne .Ale czy wrte tej ceny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotoman 2463 #4424 Napisano 7 Listopada 2020 Pokaże Wam mój recyklingowy nóż kuchenny. 😁 Tak na prawdę jest to tylko przeróbka raczej taniego noża, z uszkodzoną klingą i rozwaloną rękojeścią (był tam jakiś plastik). Nóż skrócony, a na okładziny rękojeści wykorzystałem stara dębowa deskę do krojenia. Trochę jeszcze posłuży 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4425 Napisano 7 Listopada 2020 Powitoł Recycling tego typu najbardziej satysfakcjonuje. Brawo Zdarzyło mi się swego czasu starego pokancerowanego gerlacha w nowe ubranie z klepki bambusowej ubrać U mnie coś podłubał A potem odszykowany i naoliwiony poszedł w świat i chyba już z czwarty albo piąty rok u kumpla służy 2 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach