loco50 21386 #8476 Napisano 10 Marca 2022 Z bratem przyrodnim od ojca bez sir przed nazwiskiem 😁 I kuzynem z sąsiedniej wsi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8477 Napisano 10 Marca 2022 Godzinę temu, loco50 napisał(-a): Z bratem przyrodnim od ojca bez sir przed nazwiskiem 😁 I kuzynem z sąsiedniej wsi I co? Jakaś przewaga Zetki nad pariasami poza Sir przed nazwiskiem??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21386 #8478 Napisano 10 Marca 2022 Bardziej mi leży w ręce, ten G10 pasuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8479 Napisano 10 Marca 2022 Godzinę temu, loco50 napisał(-a): Bardziej mi leży w ręce, ten G10 pasuje. Jutro odbiorę swojego. Nie mogę się doczekać 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8480 Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) W dniu 10.03.2022 o 06:19, mario1971 napisał(-a): Do zdjęcia, aby pokazać jego rozmiar i ergonomię. Twój chwyt pokazuje zupełnie nic, stąd moje pytanie podszyte ironią. Bo tak to możesz sobie objąć przyrodzenie a nóż gdy kogoś lub coś chcesz dźgać (Moje zdjęcie 1). A że trochę się znamy to mimo przekory nie podejrzewam Ciebie o dewiacje, chociaż kto wie ;). W przypadku pizdryka a nazywając rzeczy po imieniu z tej bajki są omawiane nożyki, ciężko mówić o ergonomii bo u dorosłego mężczyzny rękojeść nigdy nie wyjdzie za obrys dłoni. (Moje zdjęcie 2 i 3 - mały palec otwarty celowo, żeby zobrazować powyższe zdanie ) O ile to ma znikome znaczenie przy otwieraniu kopert i rozcinaniu taśmy na kartonach to już przy cięciu kartonów, struganiu, ostrzeniu patyków, gdzie potrzebna jest duża siła i zdecydowany nacisk na rękojeść szybko da znać o sobie. Jeżeli krótka rękojeść jest jakoś wyprofilowana i zaokrąglona to to trochę niweluje niedogodną sytuację. Krótki, mały nóż zawsze już takim będzie i nic tego nie zmieni. Wszyscy rzucają zasłyszanym hasłem EDC (ciekawe ilu wie co to znaczy z angielskiego - pomińmy) a odpowiedzieć trzeba sobie na jedno pytanie, co nóż jest w stanie i musi zrobić dla Ciebie. Jak ktoś chce otwierać zgrzewki w sklepie bo nie umie palcem, paczkę czy list od kuriera a czasem odciąć opaskę zaciskową lub metkę z ubrań i nie chce się obnosić z kosą powinien i może sobie kupić pizdryka - wystarczy, aż nadto. Jeżeli ktoś pracuje na magazynie, jest mechanikiem samochodowym czy innym fizycznym zakładzie pracy, zaopatrzeniowcem a może i kucharzem i po nóż sięga kilkanaście razy dziennie bo otwiera kilkanaście kartonów, tnie kilkanaście opasek zaciskowych, albo chce sobie zrobić śniadanie (niekoniecznie tym samym nieumytym nożem) bo w zakładowej kuchni co chwilę coś ginie, to nie dla niego pizdryki. Trzeba sobie uczciwie odpowiadać co się w życiu robi i czego oczekuje od noża, bo na ołtarzyk każdy da się postawić a nóż, który ma być użytkowy i pracować niekoniecznie. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między małym a długim (najbliżej 100/230mm) folderem proponuję jeden prozaiczny test. Bochenek zwykłego chleba i przekroić go dwoma nożami o tak różnej długości przez środek , ukroić kromkę i obejrzeć jak one wyglądają. Podczas krojenia policzyć ile obrotów chlebem trzeba wykonać przy krojeniu krótkim nożem. Edytowane 11 Marca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8481 Napisano 11 Marca 2022 Zetka z latareczkami 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7488 #8482 Napisano 11 Marca 2022 Olamic Tactical . Powiem krótko wspaniały nóż. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8483 Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) Wreszcie u mnie. Bardzo poręczny, dobrze wyważony. Strzela słabiej od ZT 0350. Lepiej naostrzony fabrycznie. G10 bardzo fajna w dotyku i dobrze trzyma. Dobrze wycentrowany. Rozmiar w sam raz na EDC (nie wiem co to znaczy ale może Marcin wytłumaczy). Edyta. Za 155€ średnie edc z 20cv w świetnym wykonaniu i mechanice. Jak dla mnie MASTHEF miłośnika scyzorów. Świetny… Edytowane 18 Października 2022 przez Louis Cypher 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
just_nobody07 6290 #8484 Napisano 11 Marca 2022 28 minut temu, Pamiko napisał(-a): Olamic Tactical . Powiem krótko wspaniały nóż. za***isty 😍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7488 #8485 Napisano 11 Marca 2022 Może ktoś skorzysta The Marfione Podcast A brand new project by Microtech Knives. Find us on YouTube at “The Marfione Podcast” We will upload the first episode with Jamie Villamor and Anthony Marfione on Sunday, March 13th at noon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8486 Napisano 11 Marca 2022 1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Rozmiar w sam raz na EDC (nie wiem co to znaczy ale może Marcin wytłumaczy). Wręcz przeciwnie, chętnie posłucham do czego tobie może przydać się nóż na statku, bo tam chyba okazji i miejsc gdzie można go użyć pewnie nie brakuje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8487 Napisano 11 Marca 2022 55 minut temu, Burns napisał(-a): Wręcz przeciwnie, chętnie posłucham do czego tobie może przydać się nóż na statku, bo tam chyba okazji i miejsc gdzie można go użyć pewnie nie brakuje ? Zdecydowanie paczkowo - warsztatowo. Pływam po cywilizowanym białym świecie. Piję sporo wody w plastikowych butelkach na burcie. Potem poszatkować polietylen to sama przyjemność (No i efekt ekologiczny kompaktowania odpadów)… 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
just_nobody07 6290 #8488 Napisano 12 Marca 2022 Dzień doberek weekendowo 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8489 Napisano 12 Marca 2022 Ładne te wasze pizdryki, ale do krojenia chleba nie nadają się. Z tego powodu nabyłem RESILIENCE LIGHTWEIGHT BLUE CPM S35VN. 107mm ostrego 🤣😂🤣😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68777 #8490 Napisano 12 Marca 2022 Ja tam wolę, jak mi chleb pokroją w piekarni. O dokładnie tak ładnie, jak ten u Ciebie na desce. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8696 #8491 Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Nie proś o krojony, bo ci się szybciej zeschnie. No chyba że masz tylu głodomorów w domu że bochenek schodzi w kilka godzin😂. Edytowane 12 Marca 2022 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21386 #8492 Napisano 12 Marca 2022 Marcin, skąd go zawłaszczyłeś w tej stali? A, już znalazłem. U Sharggiego😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 10361 #8493 Napisano 12 Marca 2022 MT Stitch + Microtech/Bastinelli Bee + Ultratech Carbon damast : 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16041 #8494 Napisano 12 Marca 2022 Fajny… 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8495 Napisano 12 Marca 2022 Zieloni już by Cię oskalpowali za coś takiego. 5 minut temu, Genovese_ napisał(-a): MT Stitch + Microtech/Bastinelli Bee + Ultratech Carbon damast : Jest też kawałek jakiejś klamki, ale na wyobraźnię najbardziej działa Microtech/Bastinelli Bee. 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21386 #8496 Napisano 12 Marca 2022 28 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Fajny… Mówiłem 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 10361 #8497 Napisano 12 Marca 2022 37 minut temu, Burns napisał(-a): na wyobraźnię najbardziej działa Microtech/Bastinelli Bee. 😎 Bardzo go lubię.Jest do niego oczywiście oryg. kydex..Było tylko jedno ale przed finalnym zakupem.Okazało się bowiem ,że Bastinelli , który lubi się bardzo chwalić w sieci ( np. Instagram) jak ostre wychodzą od niego noże zapomniał naostrzyć na samym czubku tego Bee ( podejrzewam ,że cała seria taka wyszła) w wyniku czego był on po prostu tępy..No ale kolega z forum wyprowadził na nowo KT i teraz jest igiełka.😉 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7488 #8498 Napisano 12 Marca 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebak 3453 #8499 Napisano 12 Marca 2022 Ultratech carbon damast miodzio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8500 Napisano 12 Marca 2022 11 godzin temu, loco50 napisał(-a): Marcin, skąd go zawłaszczyłeś w tej stali? A, już znalazłem. U Sharggiego😁 Kula pokazuje mi, że kupiłeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach