mario1971 67256 #10001 Napisano 20 Czerwca 2022 2 godziny temu, beniowski napisał(-a): Zrobiłem test na znajomym i powiedział że zegarki to się nawet różnią, ale noże takie same. Ale widzę że nie mam racji i się mylę 😁. A ten znajomy to profesor fizyki czy może psychologii? Obaj (Ty i profesor) się mylicie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8240 #10002 Napisano 20 Czerwca 2022 8 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10003 Napisano 20 Czerwca 2022 Genovese gratuluję pięknego noża i świetnego opisu. Pozwolę sobie na małe czepnięcie się (broń Boże do Ciebie, żeby nie bylo obrazy😁😁) do jednego z parametrów technicznych stosowanych w opisie noży. Wagi. W miligramach.Jakie ma znaczenie u faceta noszącego foldera w spodniach z pasem to czy nóż waży 68,120 czy 156 gramów?Przy w/w przeze mnie wyposażeniu przeciętnego faceta nie ma to zupelnie żadnego znaczenia. Czy włożę do kieszeni ołówek CRKT CEO, dorosłego Adamasa czy Military to jest jeden wuj. Rozmiar-ok, ma znaczenie 😁. No chyba, ze masz plecak 30-40 kg i masz przejść 40 km to tu kazdy gram gra rolę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24267 #10004 Napisano 20 Czerwca 2022 Widocznie kwestia preferencji, dla mnie ma bardzo duże znaczenie czy mam na klipsie lekką 940 czy coś dwa razy cięższego. W warunkach codziennych nóż lubię mieć lekki. 2 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #10005 Napisano 20 Czerwca 2022 6 minut temu, loco50 napisał(-a): Genovese gratuluję pięknego noża i świetnego opisu. Pozwolę sobie na małe czepnięcie się (broń Boże do Ciebie, żeby nie bylo obrazy😁😁) do jednego z parametrów technicznych stosowanych w opisie noży. Wagi. W miligramach.Jakie ma znaczenie u faceta noszącego foldera w spodniach z pasem to czy nóż waży 68,120 czy 156 gramów?Przy w/w przeze mnie wyposażeniu przeciętnego faceta nie ma to zupelnie żadnego znaczenia. Czy włożę do kieszeni ołówek CRKT CEO, dorosłego Adamasa czy Military to jest jeden wuj. Rozmiar-ok, ma znaczenie 😁. No chyba, ze masz plecak 30-40 kg i masz przejść 40 km to tu kazdy gram gra rolę. Dzięki bardzo Loco.Napisałem to w kontekście innego mid-tech custom opisywanego przeze mnie wczoraj czyli Andre de Villiers.One mają po lekko ponad 210 gram.I ja czuje tą różnicę mając w saszetce 1 AdV i Spartana Talos vs Svarn 2 + Spartana Talos.Niby tylko 90 gram różnicy między zestawami ale to naprawdę czuć.Więc moim zdaniem taki Svarn 2 do krótkich spodenek latem przypasuje większości osób ale już taki AdV będzie ciężki.Natomiast masz rację z pozycji komandosa czy innych służb mundurowych to będzie pikuś tyle ,że ja nie do nich kierowałem mój opis... 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #10006 Napisano 20 Czerwca 2022 4 godziny temu, eye_lip napisał(-a): Oj Waldek Waldek, pokaż laikowi submarinera, longinesa HQ i certine diver, będziesz miał odpowiedź. I jeszcze laik powie ze mu się certina bardziej podoba od suba😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10007 Napisano 20 Czerwca 2022 Godzinę temu, eye_lip napisał(-a): Widocznie kwestia preferencji, dla mnie ma bardzo duże znaczenie czy mam na klipsie lekką 940 czy coś dwa razy cięższego. W warunkach codziennych nóż lubię mieć lekki. Filip ale różnica 50 czy 80 gramów w kieszeni jest pomijalna. To po prostu kolejny, cytując klasyka kabatetu, "chłit martentindowy" 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24267 #10008 Napisano 20 Czerwca 2022 No nie jest pomijalna, serio, szczególnie jak masz go w spodniach z materiału o niskiej wadze, bo jak nosisz dżinsy z 30 uncjowego denimu to możesz i pół kilo noża nosić😁 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4456 #10009 Napisano 20 Czerwca 2022 ZT 0452 waży 122g więc kieszeni nie urwie a 10 cm ostrego pozwoli w kuchni chleb kroić i go masłem posmarować 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10010 Napisano 20 Czerwca 2022 (edytowane) 55 minut temu, eye_lip napisał(-a): No nie jest pomijalna, serio, szczególnie jak masz go w spodniach z materiału o niskiej wadze, bo jak nosisz dżinsy z 30 uncjowego denimu to możesz i pół kilo noża nosić😁 No chyba, że tak ale ja tego nie znam bo noszę się praktyczno-taktycznie, jak to sie modnie nazywa 😁. Dzis miałem na du...miałem Helikony z milionem kieszeni a w nich pęk kluczy na dużym karabińczyku, portfel, telefon, Olighta Warriora i RATA 1,wiec tych gramów na plus czy na minus bym nie odczuł. Aha, i jeszcze długopis 5.15 jak kubotan i pasek z klamrą Austrin Cobra😁 Edytowane 20 Czerwca 2022 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24267 #10011 Napisano 20 Czerwca 2022 To ja mam z tych rzeczy tylko pasek od Bayoneta.. 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10012 Napisano 20 Czerwca 2022 😁😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #10013 Napisano 20 Czerwca 2022 A ja telefon jak cegła.Ulefone z baterią 13000.Spodnie spadają.Więc noszę nerke 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67256 #10014 Napisano 20 Czerwca 2022 20 minut temu, loco50 napisał(-a): No chyba, że tak ale ja tego nie znam bo noszę się praktyczno-taktycznie, jak to sie modnie nazywa 😁. Dzis miałem na du...miałem Helikony z milionem kieszeni a w nich pęk kluczy na dużym karabińczyku, portfel, telefon, Olighta Warriora i RATA 1,wiec tych gramów na plus czy na minus bym nie odczuł. Aha, i jeszcze długopis 5.15 jak kubotan i pasek z klamrą Austrin Cobra😁 A granaty, gdzie miałeś granaty, bo rozumiem, że spluwa wisiała na plecach? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8354 #10015 Napisano 20 Czerwca 2022 (edytowane) 4 godziny temu, mario1971 napisał(-a): A ten znajomy to profesor fizyki czy może psychologii? Obaj (Ty i profesor) się mylicie. Nie, po prostu dyrektor artystyczny w wielkim wydawnictwie. Widać że wy tu zawsze macie rację, zdanie odrębne nie są brane pod uwagę. No cóż, życie😆. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10016 Napisano 20 Czerwca 2022 54 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A granaty, gdzie miałeś granaty, bo rozumiem, że spluwa wisiała na plecach? Dziś byłem bezbronny jak dziecko😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1809 #10017 Napisano 20 Czerwca 2022 4 godziny temu, loco50 napisał(-a): .Jakie ma znaczenie u faceta noszącego foldera w spodniach z pasem to czy nóż waży 68,120 czy 156 gramów Ja również się wcisnę między wersy. W moim przypadku tak rozmiar jak i masa ma znaczenie. Większość czasu łączy mi się z autem, do tego japońskim, dość nisko osadzonym. Noże noszę w tylnej prawej kieszeni. Duży nóż przeszkadza we wsiadaniu, przeszkadza również jak już siedzisz w czasie jazdy.. Nawet nie chodzi o to, że mnie gniecie, ale odciska się na siedzeniu po prostu i każdy ruch ciała, to walka ze świadomością, że właśnie zagniatasz okładziny. Podobnie jest, gdy jakiś średniak trafia do prawej przedniej kieszeni. Każde wsiadanie do auta, czy zgięcie się w biodrach wypycha nóż ku górze- wielokrotnie szukałem noża na podłodze z tego powodu. Mój codzienny jest zatem niewielki. Co do masy - jeśli spodnie są sztywne, to masa nie przeszkadza Gdybym nosił bojówki, nóż trafiłby w kieszeń na prawe udo - luźna kieszeń i cięższy nóż na klipsie wpięty w fałdę zewnętrzną kieszeni udowej powoduje dyskomfort podczas dynamicznego marszu a podczas biegu nóż buja się, wypina się i ląduje na dnie kieszeni lub na glebie. Nic tak nie wkur...ia, jak przymus nagłego zatrzymania się w biegu, bo zglebiłeś na betonie cenną rzecz - dobrze, jeśli świeci słońce, gorzej gdy po ciemku poza cywilizacją. Ratuje mnie jeszcze kabura przy pasku. To jest ok - nóż może być duży, cięższy a dyskomfortu większego nie ma. Z lekkim mniejszym nożem jest mniej takich sytuacji. Inaczej, gdy jestem w terenie. 200gram nie przeszkadza, nie musi być składany, może być na udzie albo pośladku, z pochwy nie wypada.. Nawet toporek co się buja przy plecaku nie drażni jak nóż na klipsie w luźnej kieszeni udowej bojówek podczas biegu... Nie ubieram się w militaria, zazwyczaj dżins, jakaś koszula albo t-szirt. Tu naprawdę trzeba obrać priorytety - gdzie wkładasz telefon, dokumenty, klucze i nóż- miejsca jest skromnie, zadysponować je trzeba z głową. Bywam w sytuacjach, gdy musisz wejść do miejsc, gdzie niemile widziane są ostre gadżety- wejście do sądu, czy zakładu penitencjarnego przez bramki z dużym nożem jest nie do przyjęcia.. Identycznie jak Wy - ja nawet nie myślę o tym, że mam codziennie przy sobie nóż - łatwo się zapomnieć. Kilka razy cofnąłem się od bramek, gdy uświadamiałem sobie co siedzi w kieszeni.. Wiem, że mniejszy nożyk o mało zadziornym wyglądzie w przypadku takiego zapomnienia się zrobi mniejszą furorę niż duży zakapior wyłożony na tacy ochroniarzowi po głośnej sygnalizacji z kogutem na bramce. W moim przypadku tak wielkość jak i ciężar ma duże znaczenie.. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10018 Napisano 21 Czerwca 2022 Jeśli chodzi i rozmiar pełna zgoda. Ale dyskusja o różnicy w wadze na poziomie kilkudziesięciu gramów to szukanie dziury w całym 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1809 #10019 Napisano 21 Czerwca 2022 12 minut temu, loco50 napisał(-a): Jeśli chodzi i rozmiar pełna zgoda. Ale dyskusja o różnicy w wadze na poziomie kilkudziesięciu gramów to szukanie dziury w całym 😁 zależy od potrzeb. Jak pisałem - w luźnych spodniach ciężki nóż przeszkadza. Nawet 120g czasami jest za dużo. Co innego 50....80g - wówczas jest znacznie wygodniej. Weź pod uwagę, że z 60g do 120 to podwojenie wagi.. jeśli chodzi o cywilne oporządzenie - czyli sytuację gdy masz dobre spodnie, kamizelkę, pas- to masa robi coraz mniejsze znaczenie, natomiast przy taktycznych możliwościach przenoszenia, to i 250g można troczyć, średni pistolet to 1000g, karabinek 4500g kilka magazynków, szprotki w oleju i konserwa turystyczna a dodatkowo świerszczyk w dużej kieszeni i bałałajka przez lewe ramię ( lub harmonia jak Czereśniak w pancernych i psie). Wszystko nabiera wówczas innej wartości i masa oraz wielkość schodzą na dalszy plan. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #10020 Napisano 21 Czerwca 2022 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #10021 Napisano 21 Czerwca 2022 Z noży z ostrzem stałym wpadły mi ostatnio w oko Winkler-y.Szczególnie Winkler Belt Knife... kozak !!! UWAGA : Czy ma ktoś tutaj jakieś Winkler-y ??? A dzisiaj taki set u mnie siedział.AdV blue plain + scyzoryk Mikov jako edc : 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #10022 Napisano 21 Czerwca 2022 U mnie dzisiaj Zetka a jutro powinien dojechać pierwszy Chińczyk do kolekcji 🍜 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20341 #10023 Napisano 21 Czerwca 2022 Kolejne pierdółki od Ukraińców 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4456 #10024 Napisano 21 Czerwca 2022 2 minuty temu, loco50 napisał(-a): Kolejne pierdółki od Ukraińców 😁 Ja też hurtem, brakuje czwartego pudełka, mam nadzieję że na dzień Ojca zdąży 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #10025 Napisano 21 Czerwca 2022 Ulala Burns ale poszedłeś... 😍 18 minut temu, loco50 napisał(-a): Kolejne pierdółki od Ukraińców 😁 Takie gadżety przy niektórych nożach wyglądają bardzo spoko.Szczególnie z tymi czaszkami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach