Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

Tutaj jest jak w domu 🤣😂

No tak🤣🤣. Nie było tematu 😁 😁 

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Viper Turn Essential

DSC_0005.JPG

DSC_0006.JPG

DSC_0007.JPG

DSC_0008.JPG

DSC_0009.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnego piątku.

558C4F27-FC34-405F-A719-BB0DEA2075EC.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena zabiją przed chwila były po 370 zł. Miałem kiedyś fazę na blura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zależy z jakiej stali. Chociaż i tak faktycznie podrożały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miał może ktoś do czynienia z Kershaw Blur? Prawdą jest że blokada ostrza lubi zawieść?
https://kolba.pl/product/33585,noz-skladany-kershaw-blur-1670s30v
Miałem blura. Osobiście mi nie pasowało wspomaganie. Zdemontowałem sprężynę. Nadal jednak pozostał kraton na rękojeści który opiekuję się krawędzią kieszeni portek jak pilnik. Są ciekawsze noże, szczególnie teraz. Blura miałem kupę lat temu.

S20FE 5G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Darecki napisał(-a):

Miał może ktoś do czynienia z Kershaw Blur? Prawdą jest że blokada ostrza lubi zawieść?

https://kolba.pl/product/33585,noz-skladany-kershaw-blur-1670s30v

Nie zauważyłem żeby przez lata na nożowym jakoś bardziej ludzie na jego blokadę narzekali w stosunku do innych noży.

Na pękającą sprężynę speedsefa już tak.

W tej cenie to nic ciekawego według mnie, nawet z S30V.

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A narzekali na luzy w Griptilianie? :) 

https://kolba.pl/product/26522,noz-benchmade-551-s30v-griptilian

W sumie to mam zasadnicze pytanie odnośnie stali. Do normalnego użytku EDC, jakieś bushcraftowanie, robota obozowa (lekka) na wyprawach offroad itd. Ogólnie żeby to było przyzwoite ostrze w kategorii użyteczność/jakość.

- w ramach Spyderco - 8Cr13Mov vs CTS BD1/BD1n vs CPM S35VN

- w innych głowniach - S30 lub szwedzka 14C28N

Edytowane przez Darecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.12.2022 o 19:36, loco50 napisał(-a):

Na początek mega tanioszka. Za 187 pln z upustami. Z taką kasą nie ma nawet po co do Biedronki iść 😁. Kubey Momentum. Też w takim, lubianym przeze mnie, militarnym stylu. 

87 mm, 127 g, D2 i z obu stron G10. 

Dobrze wyważony z bardzo dobrym chwytem. Klinga czarniawa, lekko stone washed. Do otwierania kołek lub front fliper. Otwieranie leciutkie - łożyska chodzą jak marzenie. Rampa pod kciuk dość długa, niezbyt szorstka dającą dobre podparcie. Blokada frame, dość miękka. Klips pozwala nosić głęboko. Otwór na linkę. 

Bardzo przyjemny nożyk EDC dla normalnego faceta. Dla nożowych maniaków pewnie nie🤣🤣🤣

Pójdzie do kieszeni, żeby przetestować to D2. Bo jakoś tak zauważyłem, że D2 de dwu😁 nierówne. Np w moim lubianym RAT 1 szybciej się tępi niż w PF Warrior. Fakt, że szczurek trochę brutalniej jest traktowany. Zobaczymy. 

DSC_2998.JPG

DSC_2999.JPG

DSC_3000.JPG

DSC_3001.JPG

DSC_3002.JPG

Fajny scyzoryk. Stal D2 to stal węglowa, twardość zależy od hartowania może być w granicach 56-62.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Darecki napisał(-a):

A narzekali na luzy w Griptilianie? :) 

https://kolba.pl/product/26522,noz-benchmade-551-s30v-griptilian

W sumie to mam zasadnicze pytanie odnośnie stali. Do normalnego użytku EDC, jakieś bushcraftowanie, robota obozowa (lekka) na wyprawach offroad itd. Ogólnie żeby to było przyzwoite ostrze w kategorii użyteczność/jakość.

- w ramach Spyderco - 8Cr13Mov vs CTS BD1/BD1n vs CPM S35VN

- w innych głowniach - S30 lub szwedzka 14C28N

Do bushcraftowania i innych prac obozowych to raczej powinieneś pomyśleć o jakimś nożu ze stałą głownią typu Fix. 

Jeśli chodzi o obozowanie to fajnie mieć dwa noże. Jeden do brudnej roboty, wtedy jakiś fix z wysoko węglowej stali a drugi do spożywki z nierdzewki ;) Ewentualnie zawsze można pójść w jakiegoś fixa co połączy oba te światy czyli mocny nierdzewny co pracy się nie boi  :) 

Wszystko zależy co tym nożem chcesz robić i na czym Ci najbardziej zależy. Bo jak chcesz walczyć mocno z wagą to zawsze można iść w nóż powiedzmy 4 cale fix z nierdzewki i on ogarnie większość prac obozowych choć siekiery i piły nie zastąpi :D 

Edytowane przez Pioters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. mam Esee 6 w teren i wiem, że nim mogę zrobić prawie wszystko. Zastąpi mi siekierę, piłę (choć piłę składaną zawsze raczej mam), łopatę itd. ale do spożywki mam zawsze jakiś folder, scyzoryk czy choćby picutka od Victorinoxa. Przy offroad-dzie to raczej masz miejsce i możesz upchać sporo gratów ;) 

Edytowane przez Pioters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawał porządnego czarnucha😁

WE Big Banter

DSC_0012.JPG

DSC_0013.JPG

DSC_0014.JPG

DSC_0015.JPG

DSC_0016.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokoju, zdrówka, spełnienia marzeń🎄🔪

902561F7-9D44-480B-B752-29458A7AC009.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, maariusz napisał(-a):

Wygodnie leży w ręku ten ANAX?

O tak🔪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Pioters napisał(-a):

Do bushcraftowania i innych prac obozowych to raczej powinieneś pomyśleć o jakimś nożu ze stałą głownią typu Fix. 

Jeśli chodzi o obozowanie to fajnie mieć dwa noże. Jeden do brudnej roboty, wtedy jakiś fix z wysoko węglowej stali a drugi do spożywki z nierdzewki ;) Ewentualnie zawsze można pójść w jakiegoś fixa co połączy oba te światy czyli mocny nierdzewny co pracy się nie boi  :) 

Wszystko zależy co tym nożem chcesz robić i na czym Ci najbardziej zależy. Bo jak chcesz walczyć mocno z wagą to zawsze można iść w nóż powiedzmy 4 cale fix z nierdzewki i on ogarnie większość prac obozowych choć siekiery i piły nie zastąpi :D 

Do roboty mam kilka noży 😁 More Garberg i KaBara 1211. Plus jakieś tam stare klingi. Składaków też mam kilka,  ale teraz chce wydać kilka złociszy więcej. Noże mają u mnie ciężko i zawsze było mi szkoda przepłacać... ale przyszedł czas na lepszą zabawkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi