Starsky001 768 #15626 Napisano 30 Października 2023 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15627 Napisano 30 Października 2023 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15628 Napisano 31 Października 2023 Na sztywno 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4337 #15629 Napisano 31 Października 2023 Helołinowo satanistyczna nowinka 🫡 10 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15630 Napisano 31 Października 2023 2 godziny temu, pisar napisał(-a): Helołinowo satanistyczna nowinka 🫡 Złoty i nieskromny 😁 Gratulacje nabytku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15631 Napisano 31 Października 2023 Miałem nie kupować noży… Słaby jestem. Następny jedzie 😐 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15632 Napisano 31 Października 2023 1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Miałem nie kupować noży… Słaby jestem. Następny jedzie 😐 Człowieku, to trzeba leczyć 🤣🤣 1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Miałem nie kupować noży… Słaby jestem. Następny jedzie 😐 Człowieku, to trzeba leczyć 🤣🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15633 Napisano 31 Października 2023 Godzinę temu, loco50 napisał(-a): Człowieku, to trzeba leczyć 🤣🤣 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15634 Napisano 31 Października 2023 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4465 #15635 Napisano 1 Listopada 2023 Taki też tu chyba jeszcze nie gościł. Również fajny "scyzoryk" na co dzień, ale trzeba uważać przy zamykaniu bo latwo sobie zrobić nim gilotynę na palce (zwolnienie blokady na samym końcu a punkt przełamania sprężyny bardzo stanowczy) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lcoolmarko85 518 #15636 Napisano 1 Listopada 2023 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7190 #15637 Napisano 1 Listopada 2023 Spokojnej środy👊 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15638 Napisano 1 Listopada 2023 Panowie nożomaniacy.Żeby nie klepać tylko fotek (mimo,że fajne i często uczta dla oka) pozwalam sobie rzucić temat do intelektualnej😁 dyskusji- Wasza piątka noży EDC. Ale nie pięknych kolekcjonerskich perełek ale takich normalnie używanych, a nawet tyranych😁 w okolicznościach czasami bardzo niesprzyjających. Wasze opinie i krótkie uzasadnienia wyboru. Ja pozwoliłem sobie wydzielić dwie grupy- A i B. A to noże nieco droższe, z nominalnie lepszych materiałów ale jeszcze w rozsądnych cenach.Nazwałem je klasą średnią, nieco wyższą😀. Grupa B to noże z mniej "premiumowych" materiałów i w niższej cenie, tzw. noże dla ludu pracującego miast i wsi. Zacznę od grupy A. I tak moja piątka edków, a w zasadzie szóstka bo jest jedne ex aequo (nie wiem czy dobrze napisałem😀 1.bezapelacyjnie PM2.Dlaczego?Bo tak i już😀. A poważnie- bo dobrze leży w ręce, rozsądny kompromis jeśli chodzi o długość klingi i zdolności"krojące", PM to już według mnie miecz.Dużo akcesoriów, jak ktoś chce sobie pociuningować. 2.Benchmade Claymor- auto, mocna sprężyna- kopie jak koń, idealne proporcje, świetnie wyprofilowana i dopasowana do mojej łapy rękojeść .No i tacticool😀 look , który lubię.Ostatnio on lata ze mną w gaciach. 3.tu dwa mocne typy- ZT 0640 i Benchmade Presidio II. Zetka za elegancję i wagę (lubię cięższe noże). Presidio za linię, świetne proporcje, przyjemną rękojeść, dość długą klingę i całkiem przyzwoity mechanizm, chociaż nie jestem fanem motylkowego suwaka. 4.znów pająk.Shaman. Kawał prostego, bez fajerwerków noża do tyrania. 5.stawkę zamyka kolejny auto. Kershaw Launch 1. Bardzo sympatyczny, wyglądający na mały (a wcale nie jest) nóż, klinga stone washed.Bardzo dobre proporcje, świetnie leży w ręce. Grupa B,później.Wieczorem.Na obiad do teściowej wyruszam i trochę drogi mam. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8247 #15639 Napisano 1 Listopada 2023 U mnie to w sumie dwa. Sage 2 s30V. Kilka lat do pojawienia się luzu na frame. Obecnie Shaman ZWear. Po roku lekko CL chrobocze. Jako tyrane rozumiem cięcie materiałów budowlanych, wiercenie otworów czubkiem noża w twardych plastikach, cięcie wszelakich izolacji, grubych folii, jakieś zabawy z cięciem w błocie, czasami podważanie czubkiem. Przynajmniej u mnie. Co oznacza tyranie u Was? ZWear dłużej trzyma w takich warunkach ostrość, ale też trochę dłużej diamentem trzeba pomachać żeby naostrzyć. No i sama klinga Shamana budzi więcej zaufania. Jest też wygodniejszy w chwycie od płaskiego Sage. Niby sam CL bardziej od FL wytrzymały, ale Sage nigdy mi się nie złożył. Cała reszta u mnie przecina jakieś opakowania, sznurki, struga patyki na ognisko i pozuje do fotek. 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15640 Napisano 1 Listopada 2023 U mnie tyranię to ogród i strzelnica 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8247 #15641 Napisano 1 Listopada 2023 O ogrodzie zapomniałem, może dlatego że głównie otwieranie jakiś worków i przycinanie sznurka. Tak z ciekawości i bez żadnych podśmiechujek bo nigdy nie byłem- do czego na strzelnicy nóż? 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67284 #15642 Napisano 1 Listopada 2023 Jak dobrze, że nóż noszę zawsze przy sobie. 6 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15643 Napisano 1 Listopada 2023 20 minut temu, Przemek84 napisał(-a): Tak z ciekawości i bez żadnych podśmiechujek bo nigdy nie byłem- do czego na strzelnicy nóż? Ostatnio zacięcie obrabialem nożem bo nic nie było pod ręką.Musiałem łuskę wydłubać. A poza tym zszywki z tarcz wydłubać,kijka do kiełbasy nastrugać. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1333 #15644 Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) Ja to tradycyjnie . Zawsze przy oglądaniu noży krew musi pyrskać😀Choby samuraj Edytowane 1 Listopada 2023 przez mirek 1969 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15645 Napisano 1 Listopada 2023 No to jestem znowu.Grupa B. 1.król jest jeden.Ontario RAT 1 w D2.Chamski nóż do chamskiej pracy.U mnie tyra i orze.Duży, nieładny ale poręczny.Dość długo trzyma ostre ale w miarę łatwo się ostrzy. 2.Civivi Praxis. Dlaczego?Bo generalnie lubię Civivi.Świetny stosunek jakości do ceny.A tu mamy kawał dużego noża, może z niezbyt wybitną blaszką, ale bardzo dobrą mechaniką. 3.Spyderco Tenacious, tani (choć jest też droższa wersja) ale bardzo przyzwoity pajączek.Niemały. Też często gości w kieszeni. 4.Ka-Bar Dozier Folder, prosty jak konstrukcja gwoździa,niezbyt ładny. No i jakieś takie dziwne proporcje.Ale płaski i poręczny.Bochna chleba nie przekroisz, ale to niezbyt ciężkich prac idealny. 5.CRTK Tuna, nieduży ale poręczny nożyk.Do miejskich działań low profile jak najbardziej😁.No i fajnie wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
void 176 #15646 Napisano 1 Listopada 2023 Mam nadzieję że dałeś szanse Manixowi. Moim zdaniem znacznie wygodniejszy niż PM2. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15647 Napisano 1 Listopada 2023 Maniek do mnie nie gada.Mam dwa,ale jakoś chemii nie ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4337 #15648 Napisano 1 Listopada 2023 Takie foto na szybko ze spotkania z @Mateo 🤝 8 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #15649 Napisano 1 Listopada 2023 2 godziny temu, loco50 napisał(-a): Maniek do mnie nie gada.Mam dwa,ale jakoś chemii nie ma. Nie ma chemii ale mam dwa 😁 Ile byś miał, jakby była chemia? 🤣 Tymczasem inne Civivi - u mnie z tanich nr 1 - Brazen Tanto green micarta. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20390 #15650 Napisano 2 Listopada 2023 Mam dla mania. Drugiego kupiłem okazyjnie od kolego Pamiko. Ale chemii nie ma 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach