canaletto 1 #201 Napisano 27 Listopada 2012 Ulan, blat należy jak najszybciej cyklinować, położyć politurę, żadnych lakierów na antykach to po prostugrzech, ale jak się upierasz to Ci dam farbę olejną, kolor możesz wybrać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #202 Napisano 28 Listopada 2012 Ulan, blat należy jak najszybciej cyklinować, położyć politurę, żadnych lakierów na antykach to po prostugrzech, ale jak się upierasz to Ci dam farbę olejną, kolor możesz wybrać A moze ja Ci dam duza opalarke - szybciej bedziesz podgrzewal slady na politurze .Tylko uwazaj zebys nie spalil nozek kolatkom! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #203 Napisano 28 Listopada 2012 ja właśnie raczkuje z politurą i widzę, że to nie jest takie łatwe, ale za to jak pięknie politura dodaje blasku i tego czegoś, czego żaden lakier nie da. Czyż nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #204 Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Koledzy moze kiedys zrobie wam pokazowke jak znikaja biale plamy na blacie i to w ciagu kilku minut.A i politura zostanie nietknieta.Duza opalarka sie nienadaje ale punktowa mala suszarka od wlosow zrobila by swoje.Prosze sprobowac. Edytowane 28 Listopada 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #205 Napisano 28 Listopada 2012 Drogi nasz Franku. Zapewniam, że w czasie pokazu nie w wielkości opalarki rzecz będzie, jeno w składzie i ilości płynu plamiącego. Zapisuję się. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #206 Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Jak bedzie duzo plynu plamiacego to pokaz bedzie do kitu.Ale chetnie zapisuje sie na ten plyn. Edytowane 29 Listopada 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #207 Napisano 28 Listopada 2012 Ja też , na oba tematy pokazowe i płynowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #208 Napisano 28 Listopada 2012 Tylko uwazaj zebys nie spalil nozek kolatkom! No z tymi kołatkami to trzeba będzie uważać, podobno w Stowarzyszeniu Empatia zawiązała się już silna grupa pod wezwaniem "ochrona kołatka przed renowatorami". 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #209 Napisano 7 Grudnia 2012 Mam kolejne pytanie dla Poznaniaków. Gdzie w Poznaniu najlepiej rozejrzeć się za drewnianymi elementami do renowacji zegara. Będę szukała małych elementów typu kolumienki do zegara stołowego typu kapliczka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #210 Napisano 7 Grudnia 2012 Mam kolejne pytanie dla Poznaniaków. Gdzie w Poznaniu najlepiej rozejrzeć się za drewnianymi elementami do renowacji zegara. Będę szukała małych elementów typu kolumienki do zegara stołowego typu kapliczka.Typowe "ozdóbki" do zegarów wiszących dostaniesz pewnie na "Rzeźni", ale takie "konkrety" jak szukasz Ty, to raczej będziesz musiała zamówić u stolarza. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #211 Napisano 7 Grudnia 2012 dzięki:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #212 Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Obudowa wygląda nieżle i spokojnie możesz tą renowację zrobić sama. Po odrobaczeniu skrzyni (o tym nie raz było na forum), nawoskować(nie przesadzać z woskiem) i wypolerować i ot cała renowacja. Trochę kłopotu sprawi dorobienie brakujących elementów na górze zegara. Jak nie uda Ci się poszukać drugiej obudowy aby dorobić na wzór, ja bym dorobił listwy boczne na górze zegara z wzoru listwy, który masz na środku Twojej obudowy. Udało mi się odnowić tego staruszka Junhansa. Dziękuję za cenne rady od Tomka, Jacka no i rozetki od Damiana. Ostatnie zdjęcie stan przed renowacją Edytowane 8 Grudnia 2012 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 104 #213 Napisano 8 Grudnia 2012 NO ,NO,NO moje graturlacje wyszło super Jestem pod wrażeniem i pełen uznania Pozdrawiam Damian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #214 Napisano 8 Grudnia 2012 Gratulacje, wyszło bardzo fajnie Drżyjcie renowatorzy, jedną klientkę straciliście 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #215 Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Witaj. Kasia, pięknie odrestaurowany zegar. Jeżeli sama to robiłaś to kłaniam Ci się nisko, nawet bardzo nisko. Ale jest jeden szczegół do poprawienia, bo rzuca się w oczy bardzo wyraźnie. Tylko się boję o nim napisać, bo nie chciałbym żebyś się na mnie obraziła. Albo żebyś nie mówiła, że jestem upierdliwy i się czepiam. Pozdrawiam Edytowane 8 Grudnia 2012 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #216 Napisano 8 Grudnia 2012 Dobre rady przyjmuje szczerze. Dzięki za uznanie. Skrzynie i elementy mosiężne odnawiałam sama, dzwonki galwanizator, a werk oczywiście zegarmistrz. Jeśli myślisz o śrubach,wiem, że nie pasują te nowe, i chętnie je wymienię, na niewspółczesne, tylko gdzie takowe kupić?Jeśli masz natomiast na myśli listewkę, że może nierówno przyklejona, to muszę przyznać że okazało się że skrzynia zegara jest niesymetryczna, a listewkę przykleiłam sprawdzając wasserwagą. Ale może zauważyłeś jeszcze coś innego... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #217 Napisano 8 Grudnia 2012 Listwa moim zdaniem jest w porządku. Tylko te śrubki nie pasują i rzucają się w oczy. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosta33 1 #218 Napisano 8 Grudnia 2012 Szacunek wspaniała robota ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #219 Napisano 8 Grudnia 2012 Pieknie!A teraz zauwazylem, ze to jest wersja rowniez wiszaca.Wkrecic 2 odboje w te wolne dziurki i mozna wieszac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #220 Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) No właśnie ma z tyłu haczyk z kółkiem , zostawiłam go, bo może trzeba będzie przymocować do ściany - no bo mam dwa koty, a mordziaki jedne lubią skakać tu i ówdzie. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #221 Napisano 8 Grudnia 2012 Dodam o śrubkach .Bo kiedy reszta jest perfekcyjna, to w oczy kole bardziej. W tych czasach nie było jeszcze śrubek z łebkiem Philipsa (wprowadzono je w połowie lat 30). Ale to detal i minuta pracy 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #222 Napisano 8 Grudnia 2012 Kasia mów jakie śrubki chcesz, stalowe czy mosiężne? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #223 Napisano 9 Grudnia 2012 Albo stare śrubki szczotą obrotową oczyścić i użyć, albo opcja kiniol (błagam- bez szczotki obrotowej, kiniol delikatnym jest), albo ja, również bezszczotkowo (pewnie też coś znajdę). A budzik mniam wyszedł! Cukiereczek! I ślicznie się tarcza domyła! Czym ją tak dopieściłaś?pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #224 Napisano 9 Grudnia 2012 KIniol, najlepiej mosiężne typu grzybek. Stare śrubki się nie nadają każda była z innej parafii i rozmiaru. A w kwestii tarczy była tylko zakurzona, a elementy mosiężne gronal i kiwi metal, zgodnie z Waszymi radami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #225 Napisano 9 Grudnia 2012 No to do nowego wielkiego sklepu na literę O na Franowie, który jest w kolorze pomarańczowym tramwajkiem ładnie przez nowy tunel trzeba dojechać. . Tam jest pełen asortyment wkrętów wszelakich, jestem zszokowany bogactwem asortymentu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach