Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.08.2025 o 20:58, cordi7 napisał(-a):

Rolex chyba w cenie z czasów kiedy nadal były tool watch’ami bo ciężko na chwilę obecną to porównywać. I jak dla mnie osobiście zegarki na R, choć dokładne i solidne, nie są absolutnie warte pieniędzy, które sobie za nie życzą.

Przykre ale prawdziwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_4044.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne jakieś kolorowanki jak co roku o tej porze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, PKS napisał(-a):

Zapewne jakieś kolorowanki jak co roku o tej porze.

Jestem ciekawy co pokaże Sinn. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że jestem nudny, ale ja już niczego po Sinnie się nie spodziewam. Oczywiście promyczek nadziei na coś ciekawego (najlepiej nowe EZM w chłopięcym rozmiarze, np. pomniejszone EZM10), gdzieś tam jeszcze świeci, więc nie żebym tak zupełnie zobojętniał ;) 

A jak nie, to trzeba się ewakuować jak @pisar, tylko nie mam pojęcia dokąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, PKS napisał(-a):

Wiem, że jestem nudny, ale ja już niczego po Sinnie się nie spodziewam. Oczywiście promyczek nadziei na coś ciekawego (najlepiej nowe EZM w chłopięcym rozmiarze, np. pomniejszone EZM10), gdzieś tam jeszcze świeci, więc nie żebym tak zupełnie zobojętniał ;) 

Damasko wprowadza obecnie nowe modele, co jest ciekawym kierunkiem. Dla porównania, Sinn zrezygnował z kilku referencji, prawdopodobnie ze względu na niskie zainteresowanie, pozostawiając w ofercie to, co najlepiej się sprzedaje. To, moim zdaniem, rozsądna strategia.

Ciekawe, jak do tego podejdzie Damasko. Firma wprowadziła co prawda świeże modele, ale jako mniejsza manufaktura może mieć trudność w utrzymaniu całej, rozbudowanej kolekcji w stałej ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Damasko wprowadza obecnie nowe modele, co jest ciekawym kierunkiem. Dla porównania, Sinn zrezygnował z kilku referencji, prawdopodobnie ze względu na niskie zainteresowanie, pozostawiając w ofercie to, co najlepiej się sprzedaje. To, moim zdaniem, rozsądna strategia.

Ciekawe, jak do tego podejdzie Damasko. Firma wprowadziła co prawda świeże modele, ale jako mniejsza manufaktura może mieć trudność w utrzymaniu całej, rozbudowanej kolekcji w stałej ofercie.

Damasko ma taką ilość modeli i wersji, że jak powiedział mi jeden z AD niestety ciężko im to ogarnąć i trudno mieć na stanie reprezentatywne dla obecnej oferty modele. I szczerze mówiąc mogliby w końcu zatrudnić porządnego projektanta bo większość nowych modeli dla mnie jest dyskusyjnie urodziwa. No i miło by było jakby ogarnęli koperty linii DS/DK przecierające paski…

2 godziny temu, PKS napisał(-a):

Użytkownicy forum stanowią promil klientów a ich opinie mam wrażenie niestety nie bardzo pokrywają się z obecnymi trendami i życzeniami klientów. Producenci robią to, co się sprzedaje - niestety, czy nam się to podoba czy nie. Dlatego Mühle wprowadza oprócz tool watch’y kolorowe tarcze z fakturą w linii Sportivo a Sinn odpala kolorowanki 556. Póki jest w ofercie coś dla mnie to nie interesuje mnie z czego się utrzymują. To trochę jak z Porsche, każdy chce 911 ale żeby firma mogła ją produkować zarabia na Cayenne i Macanie. No dobra, zarabiała 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Damasko ma taką ilość modeli i wersji, że jak powiedział mi jeden z AD niestety ciężko im to ogarnąć i trudno mieć na stanie reprezentatywne dla obecnej oferty modele. I szczerze mówiąc mogliby w końcu zatrudnić porządnego projektanta bo większość nowych modeli dla mnie jest dyskusyjnie urodziwa. No i miło by było jakby ogarnęli koperty linii DS/DK przecierające paski…

U mnie w Sinn niczego nie brakuje, ale Damasko ma swoich fanów – pewnie dlatego nie ograniczają oferty. Swego czasu w Regensburgu przymierzałem kilka modeli, gdy jeszcze sklep firmowy działał. Faktycznie brakuje im silikonowych pasków z zapięciem jak w Sinn, ale na skórzanych też nie było tragedii. Koperty hartowane w całym przekroju do 60 HRC – dla mnie jak najbardziej ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

I szczerze mówiąc mogliby w końcu zatrudnić porządnego projektanta bo większość nowych modeli dla mnie jest dyskusyjnie urodziwa.

Mam tak samo. O ile w tych starych modelach (w większości inspirowanych Sinnem właśnie) czuć DNA Damasko, tak część nowych jest przekombinowana (DF20 najlepszym przykładem).

3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Póki jest w ofercie coś dla mnie to nie interesuje mnie z czego się utrzymują.

Właśnie w tym problem, że w ofercie Sinna widzę dla siebie coraz mniej. Fajne referencje odchodzą, a zastępstwa brak. Nie miałbym problemu z tymi wszystkimi limitkami, kolorowankami, błyskotkami z nakładanymi indeksami, gdyby nie odbywało się to kosztem "standardowej" (jeszcze) oferty.

Zdaję sobie sprawę, że na wspomnianym EZM10 dużo mniej zarabiali niż np. na kolorowych 556, ale też raczej nie dokładali, więc dlaczego nie zostawić modeli, które najlepiej oddają ducha marki i jednocześnie są pokazem możliwości technologiczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinn EZM 1.1 S – ostatnia naprawdę ciekawa nowość marki: limitowany do 500 sztuk, z centralnym licznikiem minut SZ01 i czarną, utwardzaną kopertą. Szkoda, że nie został wprowadzony na stałe do oferty.

160491-2b8edj719kyfpsm5lrnxbe69-Large.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do dziś nie wiem czemu się wycofali z TESTAF / DIN 8330. Na szczęście są nowe alternatywy typu Laco :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Sinn EZM 1.1 S – ostatnia naprawdę ciekawa nowość marki: limitowany do 500 sztuk, z centralnym licznikiem minut SZ01 i czarną, utwardzaną kopertą. Szkoda, że nie został wprowadzony na stałe do oferty.

160491-2b8edj719kyfpsm5lrnxbe69-Large.jpg

Świetny czyli tutaj był stoper minut?? 

Muszę poszukać recenzji. 

1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Ja do dziś nie wiem czemu się wycofali z TESTAF / DIN 8330. Na szczęście są nowe alternatywy typu Laco :)

No ten ezm 10 też był świetny chociaż cena trochę mniej. 

A przed jutrzejszymi nowościami chociaż na wieczór jeszcze EZM. 

mN3sTtz.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Muszę poszukać recenzji. 

mN3sTtz.jpeg

W praktyce, kiedy uruchamiasz stoper:

1. Duża centralna wskazówka rusza i odlicza sekundy.

2. Druga centralna wskazówka (minutowa) przeskakuje skokowo co 60 sekund.

3. Jeśli pomiar trwa dłużej, czas jest kontynuowany na liczniku godzin.

To rozwiązanie wywodzi się z oryginalnego EZM 1 (1997), którego Sinn opracował specjalnie dla jednostek specjalnych policji i wojska – tam liczyła się natychmiastowa czytelność, bez konieczności „szukania” wskazań na małych tarczach.

Takie informacje znalazłem w necie na temat tego chronografu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Muszę poszukać recenzji. 

To jest tzw. central minute hand chrono - jak choćby np. Damasko DC70:

image.thumb.jpeg.2d80634d3761ef4f0f9f2505c1ba8d94.jpeg

Nie ma wskazówki sekundowej, po uruchomieniu chrono wskazówka pomarańczowa prosta odlicza sekundy.

Po upływie 60 sekund wskazówka pomarańczowa z samolocikiem przeskakuje o jedną minutę - więc mierzysz do 60 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

W praktyce, kiedy uruchamiasz stoper:

1. Duża centralna wskazówka rusza i odlicza sekundy.

2. Druga centralna wskazówka (minutowa) przeskakuje skokowo co 60 sekund.

3. Jeśli pomiar trwa dłużej, czas jest kontynuowany na liczniku godzin.

To rozwiązanie wywodzi się z oryginalnego EZM 1 (1997), którego Sinn opracował specjalnie dla jednostek specjalnych policji i wojska – tam liczyła się natychmiastowa czytelność, bez konieczności „szukania” wskazań na małych tarczach.

Takie informacje znalazłem w necie na temat tego chronografu;)

Dzięki. Obejrzałem reckę ale tam nie wyłapałem tej sekundowej, że też startuje razem. Świetna sprawa :)

Dopiero na tej widać. Zresztą po recenzji Petera zdecydowałem się na 903

Świetna była ta limitka :)

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

EZM 1.1 S rozszedł się błyskawicznie – wszystkie 500 sztuk zniknęło jak świeże bułeczki. W ofercie Sinn znajdziemy inne ciekawe chronografy, jak choćby EZM 13.1 czy 156.1, ale mimo to zdecydowanie wolałbym posiadać właśnie 1.1 S.

IMG-20250831-WA0006.jpg

IMG-20250831-WA0005.jpg

Edytowane przez LUKASZOWSKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

EZM 1.1 S rozszedł się błyskawicznie – wszystkie 500 sztuk zniknęło jak świeże bułeczki. W ofercie Sinn znajdziemy inne ciekawe chronografy, jak choćby EZM 13.1 czy 156.1, ale mimo to zdecydowanie wolałbym posiadać właśnie 1.1 S.

IMG-20250831-WA0006.jpg

IMG-20250831-WA0005.jpg

Zgadza się.EZM 13.1 jest świetny ale to nie mój budżet a że udało się kupić EZM to jestem bardzo zadowolony :) Zegarek jest może tylko o 1mm mniejszy mówię o l2l za to chyba ze 4 mm cieńszy. Chociaż EZM mam nadzieję kiedyś przymierzyć zobaczyć. Może kiedyś uda się z kolegą @PKS spotkać :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Zgadza się.EZM 13.1 jest świetny ale to nie mój budżet a że udało się kupić EZM to jestem bardzo zadowolony :) Zegarek jest może tylko o 1mm mniejszy mówię o l2l za to chyba ze 4 mm cieńszy. Chociaż EZM mam nadzieję kiedyś przymierzyć zobaczyć. Może kiedyś uda się z kolegą @PKS spotkać :)

Twój EZM robi robote. Do tego ta koronka z lewej strony to znak rozpoznawczy. Nie wiem czemu w twoim modelu nie udało im się  zintegrować paska silikonowego z kopertą. Ale to szczegół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Twój EZM robi robote. Do tego ta koronka z lewej strony to znak rozpoznawczy. Nie wiem czemu w twoim modelu nie udało im się  zintegrować paska silikonowego z kopertą. Ale to szczegół.

Bransoleta z mikroregulacją jest bardzo fajna ale tak jak napisałeś na pewno szkoda, że nie można kupić paska curved jak w U1 np. Świetnie by tutaj imo wyglądał. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ta sama koperta co 105, wg mnie powinien ten pasek pasować. A zupełnie szczerze to zwykły silikon Sinna, kosztujący o wiele mniej, pasuje równie dobrze. Deployant clasp można sobie nawet gdzie indziej dokupić i korzystać :)

IMG_5534.thumb.jpeg.77081976748c776307fcf236f4e2afbb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i takie kolorowanki to ja lubię :) 

IMG_2864.jpeg

IMG_2863.jpeg

IMG_2862.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

104 Klassik 12

Sinn-Spezialuhren

EZM 3 S

Sinn-Spezialuhren

556

Sinn-Spezialuhren

104 Classic 12
  • Case made of stainless steel, polished
  • Captive pilot’s bezel with a ceramic bezel insert
  • Second time zone on 12-hour basis with hour ratcheting
  • Sapphire crystal
  • Transparent case back made of sapphire crystal
  • Black dial with sunburst decoration
  • Water-resistant and pressure-resistant to 20 bar
  • Low pressure resistant

EZM 3 S
  • Case made of stainless steel, bead-blasted
  • Black Hard Coating on a TEGIMENT Technology basis
  • Tested based on European diving equipment standards 
  • Water-resistant and pressure-resistant to 50 bar, certified by an independent institute
  • Diver’s bezel with minute ratcheting
  • Magnetic Field Protection up to 100mT (= 80,000 A/m)
  • Ar-Dehumidifying Technology enhances functional reliability and freedom from fogging
  • Functionally reliable from −45 °C to +80 °C
  • Crown at 9 o’clock to prevent pressure on the back of the hand
  • Sapphire crystal
  • Low pressure resistant

Model series 556
  • Limited to 300 pieces each
  • 556 Mauve: Guilloché dial in mauve tone
  • 556 Ice Blue: Guilloché dial in ice blue tone
  • 556 Sage: Guilloché dial in sage tone
  • 556 Sand: Guilloché dial in sand tone
  • Case made of stainless steel, satinised
  • Appliques attached by hand
  • Sapphire crystal
  • Transparent case back made of sapphire crystal
  • Water-resistant and pressure-resistant to 20 bar
  • Low pressure resistant
Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile pisanki 556 to totalny yawnmaster niepasujący do Sinna, to zarówno 104 Klassik wygląda bardzo elegancko, ale nie świecidełkowo, a EZM3 S to coś, czego się nie spodziewałem i jestem mile zaskoczony. Oczywiście z czarnym tegimentem cena jest mniej atrakcyjna, ale trochę sinnowego "techu" tutaj jest, więc powiedzmy że w miarę jest to uzasadnione. Na plus też że obydwa zegarki nie są limitowane.

Z ciekawostek to dalej nie ogarnęli nowego zapięcia w tegimencie. Mam wrażenie, że odbiór ich rozwiązania jest na tyle mieszany, że mają opory pójść w to na całego.

No i ciekawe co pokażą jeszcze podczas WatchTime, bo tam często wypuszczane są najbardziej techniczne modele w ciągu roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Kobuz napisał(-a):

Z ciekawostek to dalej nie ogarnęli nowego zapięcia w tegimencie.

A to jest dziwne, że nie ma opcji nowego zapięcia w tegminentowanych bransoletach, ale jest przy czarnych powłokach, które przecież są nakładane na tegminentowane powierzchnie. Szczerze, to nie widzę w tym sensu. Myślałem, że to kwestie technologiczne - w zapięciach z szybką mikroregulacją jest więcej elementów składanych/skręcanych - ale wychodzi na to, że to coś innego.

Btw. czy ma ktoś jakiś model z tą czarną powłoką i może podzielić się doświadczeniami, jak to jest z jej trwałością (chyba kiedyś była na forum rocznicowa 144)?

15 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Zapraszam, jak będziesz przejazdem w Krakowie, ale od razu tonuję nastroje - jeśli w EZM 3 brakuje Ci milimetra czy dwóch, to w EZM 13.1 będzie brakowało dwóch lub trzech ;)  Przez swoją grubość i zamieszanie na tarczy jak dla mnie jest wizualnie raczej mniejszy niż większy od EZM 3F.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi