Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

Macie rację: tarcza w poprzednim modelu była ciemniejsza. Zmiana sposobu przesuwania bezela to duży plus i fajnie że to zrobili. Mnie się ten nowy niebieski kolor tarczy podoba i uważam że to będzie się dobrze sprzedawać. Tylko dlaczego robią z tej wersji limitkę?

image.thumb.jpeg.cb7aafbafdc9bfd8ae0ec7a6781d7b38.jpeg

IMG_8376.jpeg

IMG_8797.jpeg

IMG_0267.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Macie rację: tarcza w poprzednim modelu była ciemniejsza. Zmiana sposobu przesuwania bezela to duży plus i fajnie że to zrobili. Mnie się ten nowy niebieski kolor tarczy podoba i uważam że to będzie się dobrze sprzedawać. Tylko dlaczego robią z tej wersji limitkę?

image.thumb.jpeg.cb7aafbafdc9bfd8ae0ec7a6781d7b38.jpeg

IMG_8376.jpeg

IMG_8797.jpeg

IMG_0267.jpeg

Limitka to ta wersja 3 jasna bez datownika. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lato za pasem, wiec trzeba wyciągnąć czerwoną gumę z pudełka 07c0559d6bcf49fe69ff9bdc668eb90c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, traczu napisał(-a):

Lato za pasem, wiec trzeba wyciągnąć czerwoną gumę z pudełka 07c0559d6bcf49fe69ff9bdc668eb90c.jpg

Musisz dopakować, bo guma wisi...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Sinnowcy, pytanie mam. Jak u niemiaszka wygląda spasowanie endlinków z kopertą? Interesuje mnie klasyczny 556 jednak nie jestem w stanie stolerować jak ostatnio ogniwo bransolety (maskownica) ma szpary albo lata jak w Seiko....

Jakie macie doświadczenia?

Sinn robi świetne zegarki btw :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście żadnego nowego modelu nie mam, ale z tego co oglądałem UX i U1 to Seiko nie ma tutaj podejścia. Trzeba by chyba spojrzeć pod światło, żeby zobaczyć jakąś szparę i teleskop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/13/2024 at 9:26 AM, Kobuz said:

Zgodnie z zeszłorocznymi plotkami powraca model 903, w tym limitka z jasnoniebieską tarczą.

Świetna wiadomość! Zatem nie muszę już szukać używki. Pozostaje przymierzyć i wybrać kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limitka już jest niedostępna. Jeszcze kilka dni temu można było zamówić, dzisiaj już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

556 zamówiony :) macie jakieś rady odnośnie skracania bransy? jakoś ją ogrzać żeby ten klej do gwintów puścił? Czy klucze z pudła w dłoń i jazda?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

556 zamówiony macie jakieś rady odnośnie skracania bransy? jakoś ją ogrzać żeby ten klej do gwintów puścił? Czy klucze z pudła w dłoń i jazda?

Porządny śrubokręt o dobrze dopasowanym rozmiarze, a jeśli śrubki bedą stawiać duży opór, to polecam 2-3 minutowe podgrzanie suszarką do włosów z bliska. Odczekać z minutę i szablę, znaczy śrubokręt w dłoń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

556 zamówiony :) macie jakieś rady odnośnie skracania bransy? jakoś ją ogrzać żeby ten klej do gwintów puścił? Czy klucze z pudła w dłoń i jazda?

556 jest świetnym zegarkiem codziennym. 

Mam go na pasku (paskach). Zastanawiam się nad dokupieniem jakiś bransy. A jeśli już bransa to musi być od Sinna czy inna też może się sprawdzić, a jeśli inna to jaka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Porządny śrubokręt o dobrze dopasowanym rozmiarze, a jeśli śrubki bedą stawiać duży opór, to polecam 2-3 minutowe podgrzanie suszarką do włosów z bliska. Odczekać z minutę i szablę, znaczy śrubokręt w dłoń.

Dzieki :) tylko on nie jest na wkretak plaski tylko na imbusy...

@mario1971

czytałem tu, że Ty w swoim sinnie wszystkie srubki rozkręcałeś. Łatwo szło?

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Przerobiłem kilka Sinnów i nigdy nie musiałem używać ponad standartowych metod do odkręcenia śrub. Zawsze wystarczały imbusy z kompletu. Nie stawiały (śruby) też jakiegoś dużego oporu. Także nie martw się na zapas ;) odkręcisz bez problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

@mario1971

Bez problemu. W komplecie masz także klej do śrubek - wykałaczką nakładałem ociupinkę na gwinty. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziękuję. Kolejny dowód na to, że to forum warto utrzymać... no cóż kasę wpłaciłem może się uratuje. No dobrze to ja sie tu pojawię już jako Sinnowiec. Hawk!

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Panowie dziękuję. Kolejny dowód na to, że to forum warto utrzymać... no cóż kasę wpłaciłem może się uratuje. No dobrze to ja sie tu pojawię już jako Sinnowiec. Hawk!

Który model 556 wybrałeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, marsalus95 napisał(-a):

Który model 556 wybrałeś? 

Chciałem prosty, codzienny zegarek wiec wjechał "zwyklak"

Sinn-556i-11.thumb.jpg.1ec7ef730de7993f28768a80279d412b.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

@mario1971

Odpowiednie imbusy są w zestawie. Z tego co pamiętam, choć to było ponad rok temu, gdy skracałem bransoletę do tego modelu, to te pierwsze od zapięcia ogniwa, były fabrycznie skręcone bez kleju, więc łatwo je odkręcić. W drugą stronę (tzn. skręcając) trzeba uważać, bo mimo, że klucze są malutkie, to łatwo przedobrzyć i urwać łeb śruby. A z klejem to tak, jak Mario napisał, odrobinkę na kilka zwojów, bo wypłynie i wszystko zapaskudzi.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Chciałem prosty, codzienny zegarek wiec wjechał "zwyklak"

Sinn-556i-11.thumb.jpg.1ec7ef730de7993f28768a80279d412b.jpg

Prosty, a jednak bardzo ładny. I nie nudzi się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jogi napisał(-a):

Odpowiednie imbusy są w zestawie. Z tego co pamiętam, choć to było ponad rok temu, gdy skracałem bransoletę do tego modelu, to te pierwsze od zapięcia ogniwa, były fabrycznie skręcone bez kleju, więc łatwo je odkręcić. W drugą stronę (tzn. skręcając) trzeba uważać, bo mimo, że klucze są malutkie, to łatwo przedobrzyć i urwać łeb śruby. A z klejem to tak, jak Mario napisał, odrobinkę na kilka zwojów, bo wypłynie i wszystko zapaskudzi.

Te, ktorych nie bede odkrecal to moge spokojnie zostawic? Bo jakos ruszac wszystkich zeby przesmarowac mazidlem to bym nie chcial wlasnie urwac lbow

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Te, ktorych nie bede odkrecal to moge spokojnie zostawic? Bo jakos ruszac wszystkich zeby przesmarowac mazidlem to bym nie chcial wlasnie urwac lbow

Ja bym zostawił (i w sumie zostawiłem), ewentualnie delikatnie imbusami dygnąć dla pewności i przyjrzeć się bransie po kilkunastu dniach.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie o to mi chodzi żeby nie grzebać niepotrzebnie. Kiedyś zajechałem tak bransę na srubki bo je za dużo razy odkręcałem

EDIT: nie mogę nigdzie znaleźć informacji o Sellicie w Sinnie 556. Niby wersja top więc +/- 12 sek na dobe? Oni je we Frankfurcie regulą czy dają jak im fabryka w szwajcarii przesłala?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wow. Zegarek leci na zwrot. Luźne endlinki. Co za rozczarowanie. Niemiecki paździeż a nie precyzja. Z drugiej strony jest lepiej ale niewiele. :(

IMG_20240526_155838070_HDR.thumb.jpg.267f45f0064f4a9a3558e3bb707a1b8f.jpg.83db8070521b5f53bb06d6be356e3d51.jpg

IMG_20240526_155850550_HDR.thumb.jpg.fd9c7d4c727fdc7ef90b3d1605ed8f53.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

O wow. Zegarek leci na zwrot. Luźne endlinki. Co za rozczarowanie. Niemiecki paździeż a nie precyzja. Z drugiej strony jest lepiej ale niewiele. :(

To co teraz będzie brane na celownik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Moze zostanę z Hamiltonem jednak. Przynajmniej jest poprawnie wykonany. Bo kolejna sztuka 556 pewnie będzie podobnie skopana.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi