Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Ja bym zawęził poszukiwania tylko do uznanych marek , bez mikro .

36mm tytanowego szczęścia :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niby tak ... ale ... Sinn 556 a na pasku kosztuje 1.150 EUR.

Poza mechanizmem Premium (ekwiwalent ETA Top) nie ma nic.

Serica 6190 ma COSC, wykonana jest lepiej - i kosztuje 990 EUR.

I o ile Nodusa bralbym z 2giej reki od wlasciciela w EU to Serice bym rozwazal.

Mialem okazje mierzyc poprzednika, model 4512 (WWW -> 4512 -> 6190) i byl mega.

36 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

36mm tytanowego szczęścia :D 

... poki brak / slaby AR da sie we znaki :D

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Ja bym zawęził poszukiwania tylko do uznanych marek , bez mikro .

Oddam swojego Ezm ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

556a na bransie to jeden z najlepszych projektów zegarowych. Ja bym brał. To znaczy wziąłem chwilę temu,

IMG_3409.jpeg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

556 jest super - ale nie za 1.500€ na bransolecie. A tyle obecnie kosztuje. Sinn niestety poszedł w górę i choć nadal robi świetne zegarki to nie jest to już tak świetna okazja, jak kiedyś.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że Sinn nie idzie w mniejsze rozmiary. Aż się prosiło o reaktywację 244 na 30-lecie ery Schmidta, to nie.

W ogóle mam wrażenie, że Sinn nie ogarnia swoich rocznic (niedawno było 25-lecie EZM1).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

556 jest super - ale nie za 1.500€ na bransolecie. A tyle obecnie kosztuje. Sinn niestety poszedł w górę i choć nadal robi świetne zegarki to nie jest to już tak świetna okazja, jak kiedyś.

Warto dopłacić do bransolety.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nato - hot or not ? 🤔 

IMG_20250704_123157.thumb.jpg.88da5a951637a0578d70fd6c74c4083e.jpg

IMG_20250704_124335.thumb.jpg.306832c6cd929a2c6b285dfd03631395.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, osjd napisał(-a):

Nato - hot or not ? 🤔 

Dla mnie tylko bransoleta :) Na marginesie - świetny model!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, osjd napisał(-a):

Nato - hot or not ? 🤔 

Hot, ale ja z kolei prawie wszystko noszę na NATO, szczególnie w lecie.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, arturzbsk napisał(-a):

Oddam swojego Ezm ;) 

Z Sinna tylko 556 🙂

a jak jakościowo wypada hami khaki auto 38 w porównaniu do 556 ? 

W explorerze podoba mi się że fajnie łączy tool watcha z elegantem w Sinnie tego brakuje 😄

@Funky_Koval Ty chyba miałeś oba zegarki w rękach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Z Sinna tylko 556 🙂

a jak jakościowo wypada hami khaki auto 38 w porównaniu do 556 ? 

W explorerze podoba mi się że fajnie łączy tool watcha z elegantem w Sinnie tego brakuje 😄

@Funky_Koval Ty chyba miałeś oba zegarki w rękach ?

Khaki auto 38mm i sinn 556? Tak miałem oba. Sinn wygrywa wszystki oprócz spasowania endlinków z kopertą. Sztuka 556 (i kolejna, której zdjecia miałem ze sklepu) miały szpary. Natomiast pomijajac ten feler to sinn jest o wiele lepszym zegarkiem:

- lepsza bransoleta

- lepszy werk

- ar (khaki jest zupełnie nieczytelny przez jego brak)

- lepsza luma

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, gszydlowsky napisał(-a):

@Funky_Kovala rozmiarowo jak odczucia z 556 ? u mnie nadgarstek 17.5 - 18 cm 

Bedzie dobrze. U mnie na 18 - 18,5 cm wyglada supi dupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Będzie idealnie. Juz nie ma co przedłużać. Klikaj :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Będzie idealnie. Juz nie ma co przedłużać. Klikaj :D

Już w realizacji 😁

Dziękuje za pomoc , zawsze można na Was liczyć 👍

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Już w realizacji 😁

Dziękuje za pomoc , zawszę można na Was liczyć 👍

No to czekamy na nadgarstkowe :D skąd brany?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Bedzie dobrze. U mnie na 18 - 18,5 cm wyglada supi dupi.

3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Trochę przerobiłem zegarków i poszedłem też za modą na maluchy. Mam 16,5 do 17 cm w upały, szerokość 58 mm. No i 556, Nivada Antarctic, Halios Universa były dla mnie rozczarowaniem, mimo że to świetne zegarki. Natomiast mierząc "od niechcenia", bo przecież za duże ;-),  większe zegarki stwierdzałem, że ooo dobry!!! Dlatego 856 pasuje mi bardziej. Możliwe, że Tobie też.  Oczywiście to moje odczucie i każdy może mieć inaczej, ale uważam, że koperta stanowiąca ok. 70% szerokości nadgarstka wygląda na nim najlepiej. Przy moich 58 mm nurki z ciemnym bezelem - 41mm, z jasnym bezelem 42-43, fieldwatche 40-41 w zależności od wielkości tarczy i jej koloru. Optimum tarczy to 33-35mm. Są odstępstwa - Sinn U50 odbieram jak 38mm, i dopiero U1 podoba mi się na moim nadgarstku (pomijając grubość) - im cieńszy zegarek, tym większa optyczna tolerancja na średnicę. U50 mierzyłem i porównywałem zdjąwszy z ręki Taga Formula 1(oba tej samej średnicy 41mm). Nie wiem jaką U50 ma tarczę, ale jak dla mnie to seikowe 29mm, bo wydaje się malutkim zegarkiem, zwłaszcza z jasnym bezelem. Pojechałem po Grand Seiko GMT 39mm, którego nie kupiłem pomimo upustu 40%, a TAGa pokochałem po 3 sekundach na ręce Mimo, że nigdy nie zamierzałem go kupić, a z nim wróciłem do domu. To samo z Wise AD8 41mm, Avanger 42 (chciałem najpierw Colta 41, a potem Avangera 43 bo ładniejsze), RZE Resolute, Wolbrook Skindiver 40mm, Majtek 42mm. Jeżeli proporcje zegarka do nadgarstka są ok, to reszta "ładności" ma mniejsze znaczenie. Odwrotnie, przynajmniej u mnie, nie działa. Nawet najładniejszy zegarek jak jest za mały/duży zniechęca szybko. Zanim zamówisz wytnij sobie kółka z papieru 38mm i 40mm, pokoloruj i będziesz wiedział czy 556 czy 856 😉Kiedyś u dawnego dealera w Krakowie zapytałem o 556, a on od razu, że za mały i przyniósł 856 UTC. Wtedy poza budżetem, więc nie wziąłem, ale z 556 też zrezygnowałem.

P.S.

Jeżeli macie blisko to warto zaglądnąć do dealera Omegi, trochę mniej Breitlinga. Obie marki mają te same modele w kilku wersjach. Przykładowo Agua Terra 38 i 41 mm. Mierzysz ten sam np. czarny lub zbliżony kolor w obu rozmiarach, wybierasz który pasuje Ci bardziej i prosisz o ten sam rozmiar, ale w innym kolorze np. biały. Odbiór zegarka zmienia się dramatycznie. W Wawie wygadana blondynka, która nie daje upustów, ma dobre wyczucie do rozmiarów. U niej mierzyć, kupować u bruneta 😉 Z Sinnem jest gorzej, bo o ile linię U można porównać (ciężko o ciemne bezele), to 556 i 856 nie bardzo, bo przeważnie mają tylko popularny 556 w kilku wersjach, a 856 spotkałem tylko raz na półce. 836 to chyba optycznie największy Sinn.

Edytowane przez nononame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinn U1 to świetny zegarek :) Dawno mnie żaden zegarek tak nie ucieszył szkoda tylko że nie mój .

c06AFEP.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

No to czekamy na nadgarstkowe :D skąd brany?

Zatoka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nononame napisał(-a):

Z Sinnem jest gorzej, bo o ile linię U można porównać (ciężko o ciemne bezele), to 556 i 856 nie bardzo, bo przeważnie mają tylko popularny 556 w kilku wersjach, a 856 spotkałem tylko raz na półce. 836 to chyba optycznie największy Sinn.

Z cywilnych nazwijmy to modeli 836 jest największy i trzeba mieć naprawdę łapę jak drwal, żeby było ok.

U50 nosi się jak 39 mm - dla mnie bajka ale ja lubię mniejsze zegarki. U1, na papierze potwór, na ręce jest absolutnie ok.

Mierzylem kiedyś Arktisa, do którego długo wzdychałem i jak się okazuje nawet absurdalna grubość 17 mm dobrze się nosi.

Generalnie zależy co kto lubi, i nie ma też co patrzeć jedynie na wymiary. Design, kolor, proporcje też są ważne.

Przyklad: Damasko DS30 ma 39 mm, DK36 - 40 mm. Na ręce wizualnie ten drugi jest zdecydowanie mniejszy.

Grubsza luneta i większa wysokość kompletnie zmieniają odbiór zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nononame w moim przypadku mały rozmiar to akurat na plus , jeśli będzie mniejszy niż mi się wydaje patrząc na zdjęcia  to będę happy 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 556 akurat średnica imho jest ok. Uszy trochę za krótkie. Jednak to kwestia indywidualną.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z perspektywy niemal 10 lat użytkowania 556 mogę powiedzieć, że zegarek nic nie stracił na uroku i cały czas mi się podoba, ale dzisiaj pewnie poszedłbym w coś innego - dołożył do EZM3F albo 856, które równie dobrze leży na moim 16,5 cm nadgarstku. 556 z pewnością ma swój urok, ale satynowana koperta to nie jest najmocniejszy element tego zegarka. Szczególnie krawędzie mogłyby być lepiej wykonane, ale rozumiem, że niewiele się da z tym zrobić bez nadmiernego udziwniania (np. dodawania polerowanych przejść jak w Rangerze). No i ten przeszklony dekiel, nie wiem, po co komu potrzebny.

Zdecydowanie bardziej podobają mi się koperty piaskowane i żałuję, że zrezygnowali z 656. Gdyby wypuścili nowe 656 z tegimentem i Ar (coś jak 856), to byłby to mój pierwszy wybór z oferty Sinna.

Edytowane przez PKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi