arek1a2b 127 #901 Napisano 18 Sierpnia 2018 to miniatura jest ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #902 Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) nie ... 115 cm wysokości , tarcza 18-tka .Na razie wisi na stanowisku testowym ... Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #903 Napisano 18 Sierpnia 2018 Cóż mówić ... Pięknie zrobiłeś !!! Brawo !!!!Piękne zegary , a miejsca na ścianie ... to pewnie , coraz mniej .Jak będę miał coś pięknego , co ciężko uratować , to wiem do kogo się zgłosić ps. zazdroszczę takich zdolności i umiejętności !!! ... mi , to daleko , oj daleko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #904 Napisano 19 Sierpnia 2018 nie ... 115 cm wysokości , tarcza 18-tka .Na razie wisi na stanowisku testowym ... To jest hybryda? Czy wag nie powiesiłeś? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #905 Napisano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Hybryda na jedną wagę i dwie sprężyny ... Zegar "dziadek" z tych co chodzą ~ 2,5 dnia . Ciężarek 660g , około 1 cm opadu na godzinę. Z chodem wszystko ok, kwadranse też, zatrzymuje się bicie godzin. Koło bicia z osią do wymiany (trzeba dać dorobić, przy okazji) pogięte lekko zęby, ktoś zrobił wstawkę czopa... ale jako chodzik pracuje bez zarzutu.... Na ścianie , nieźle się prezentuje ... Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #906 Napisano 19 Sierpnia 2018 Nieźle to mało powiedziane jest Konkretny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #907 Napisano 24 Sierpnia 2018 Dodam tylko, że mechanizm okazał się 32 godzinny . Bicie pracuje przez około 40h bez nakręcania. Bębny przykręcane do płyt, jak i czas rezerwy chodu potwierdzają że jest to dość wczesna produkcja mechanizmu. Wydaje mi się tak na oko - połowa pierwszej połowy XIXw. Ale nie mam doświadczenia w datowaniu mechanizmów wiedeńskich z pierwszej połowy tego wieku. Szczególnie takich hybryd ... Ps. W przyszłym tygodniu jedzie do SPA 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #908 Napisano 1 Września 2018 Testuje właśnie mechanizm wiedeńczyka NN . Nie mam wagi wagi , ani długości wahadła . Powoli dochodzę do tego co i jak powinno być . Oczywiście można to wyliczyć ale nie jestem biegły w tym, więc powolutku, krok po kroczku (co 100g) zbliżam się do celu .Waga wydaje się być już ok 2100g - co jak na mechanizm miesięczny jest do przyjęcia ... jej forma już nie ... Taka ciekawostka robocza ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #909 Napisano 1 Września 2018 Waga jest super Ten czarny spojler "wymiata" - stabilizacja ruchu przy podciąganiu... i jak rozumiem na dole pracujesz na aerodynamicznym kształtem w celu niwelacji oporów powietrza przy schodzeniu wagi w dół. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #910 Napisano 1 Września 2018 Waga wagi jest równo wyważona . Przy opadzie~1,5 cm na dobę wiatr uszy urywa .Muszę sobie zrobić ciężarek o regulowanej wadze na śrut ... tylko skąd wziąć dwa kg śrutu... . W sumie takie wiaderko z rury 45-50 mm 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #911 Napisano 1 Września 2018 (edytowane) No i nie ma lekko, wszystko od początku, stawał , okazało się że wychwyt źle zamocowany na osi przeskakiwał , po paru godzinach stawał, no i parę jeszcze drobiazgów ... zmontowany ruszył , co 1/2 h chodzę oglądać czy nie stanie ... co jeszcze wyjdzie.... Edytowane 1 Września 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #912 Napisano 1 Września 2018 Obstawiam, że nie zatrzyma się tym razem :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #913 Napisano 1 Września 2018 No i nie ma lekko, wszystko od początku, stawał , okazało się że wychwyt źle zamocowany na osi przeskakiwał , po paru godzinach stawał, no i parę jeszcze drobiazgów ... zmontowany ruszył , co 1/2 h chodzę oglądać czy nie stanie ...co jeszcze wyjdzie.... A pamiętasz, jak kiedyś napisałem dlaczego zbieram zegary? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #914 Napisano 1 Września 2018 (edytowane) No i nie ma lekko, wszystko od początku, stawał , okazało się że wychwyt źle zamocowany na osi przeskakiwał , po paru godzinach stawał, no i parę jeszcze drobiazgów ... zmontowany ruszył , co 1/2 h chodzę oglądać czy nie stanie ...co jeszcze wyjdzie.... Kotwica była zbyt luźno osadzona na swej osi, tak? Powinien chodzić na 1,7 kg... Edytowane 1 Września 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #915 Napisano 1 Września 2018 (edytowane) Ja też kocham taką robotę, to najfajniejsze zajęcie , szukanie gdzie jest dziureczka w całym na pozór. Emocje za każdym razem jak na pierwszej randce . A co u delikwenta ? Idzie równo jak na "dwutakt" przystało .Sporo roboty przy nim ale będzie jeszcze bo sporo zniszczone, ale to będzie taka kwintesencja prostoty lat 50 tych XIXw. Kotwica była zbyt luźno osadzona na swej osi, tak? Powinien chodzić na 1,7 kg...Nie połączenie osi kotwicy z drążkiem. To co najczęściej wszyscy lutują. Ja zrobiłem uczciwie , bez cyny w nabijarce...Na razie idzie na 2,1kg. Nie jestem przekonany czy nie ma rezerwy chodu 45 albo 60 dni. Ciężarek opada poniżej 1cm na dobę. Jak wszystko będzie ok , będę zmniejszał. Edytowane 1 Września 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #916 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Yodek, nie zajmuj się hazardem, nie tędy droga ... przegrałaś po 6 h stanął . W naszym wieku można mu zazdrościć ... ale co tam .Puściłem teraz z wagą 1650g zoobaczymy - pół godziny idzie . A co najlepsze nic nie zapowiada żeby stanął. Czopy nie są wyrobione palety też ... Napisał bym to co Krzychu ostatnio na temat jednego zegara, ale mnie Piotr pogoni... Ps. zawsze myślałem że skrót był przez H a nie CH (tak pisaliśmy na szkole )Najgorsze, że mi się pomysły kończą ... Edytowane 2 Września 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #917 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Racja. Do hazardu się nie nadaję, nic a nic nie mam farta. Ale chciałam dobrze Tobie i "temu zegaru" życzyć :-)Na to, co masz na myśli, co to kiedyś wypadało przez "H" pisać, to ja bym mu kredą na tym - tym czarnym "spojlerze" napisała, żeby się czasem na śmierć nie obraził, znaczy ten zegar:-P Co do pomysłów to zawsze jeszcze można "odczynić" albo abra-kadabra pomoże ;-) Edytowane 2 Września 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #918 Napisano 2 Września 2018 Yodek, nie zajmuj się hazardem, nie tędy droga ... przegrałaś po 6 h stanął . W naszym wieku można mu zazdrościć ... ale co tam .Puściłem teraz z wagą 1650g zoobaczymy - pół godziny idzie . A co najlepsze nic nie zapowiada żeby stanął. Czopy nie są wyrobione palety też ... Napisał bym to co Krzychu ostatnio na temat jednego zegara, ale mnie Piotr pogoni... Ps. zawsze myślałem że skrót był przez H a nie CH (tak pisaliśmy na szkole )Najgorsze, że mi się pomysły kończą ... Lechu, mój idzie na 1700 gramowej wadze... Jeśli wykasowałeś luz drążek-oś i masz odpowiednio ustawiony wychwyt, tzn, że wierzchołek zęba koła wychwytowego przypada na spoczynek na palecie, a nie na impuls, to musi hulać... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #919 Napisano 2 Września 2018 wierzchołek zęba koła wychwytowego przypada na spoczynek na palecie, a nie na impuls, to musi hulać... mógłbyś to rozwinąć ? pokazać na przykładzie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #920 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Tu nie ma co rozwijać, to są podstawy... http://www.uhrentechnik.de/ut_old/index.html?html/tec/hem/gra.htm Und noch eine... Edytowane 2 Września 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #921 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Na moje oko trudno mi ocenić, prawa paleta (drugi fil) może mieć zbyt duży luz. Niestety nie ma na osi kotwicy łożyska regulacyjnego ... Pewnie to może być to... ...Przyjdzie chyba jednak skorzystać z pomocy zegarmistrza .... Edytowane 2 Września 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #922 Napisano 2 Września 2018 On już chyba ma tuleje na łozyskach koła wychwytowego? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #923 Napisano 2 Września 2018 Racja. Do hazardu się nie nadaję, nic a nic nie mam farta.Ale chciałam dobrze Tobie i "temu zegaru" życzyć :-)Na to, co masz na myśli, co to kiedyś wypadało przez "H" pisać, to ja bym mu kredą na tym - tym czarnym "spojlerze" napisała, żeby się czasem na śmierć nie obraził, znaczy ten zegar:-P Co do pomysłów to zawsze jeszcze można "odczynić" albo abra-kadabra pomoże ;-)Już nie pamiętam, czy to prof. Bralczyk czy prof. Miodek tak odpowiedział na pytanie "czy H czy CH" -łatwo zapamiętać, że pisze się " przez CH bo dłuższy" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #924 Napisano 2 Września 2018 Tak, bo to niby "dziadek" po remoncie ... a tu proszę ... Obawiam się że to właśnie przez tuleje coś nie gra... Jeszcze jeden filmik .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #925 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Po pierwsze, to on kuleje, ustaw go prosto. Drugie, to jakby miał trochę za głęboko ustawiony wychwyt... Ale tam nie ma jak go spłycić. Może unieś lekko mostek kotwicy... Ma kołki ustalające? Edytowane 2 Września 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach