Yodek 2548 #1326 Napisano 28 Kwietnia 2019 Fantastyczny!Deseczka testowa jakby z epoki też 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1327 Napisano 28 Kwietnia 2019 Próbuje odtworzyć zegar typu Brettluhr na mechanizmie, najprawdopodobniej wyprodukowanym w warsztacie Elsnera (znalazłem identyczny mechanizm w necie). Taka zabawka z systemem huygensa. Piewrwsza przymiarka ... bez wag ...Ladnie to wyglada,na takich deskach spotkalme juz kilka zegarow glownie Lenzkirch ,czyzby byly to oryginalne mocowania ?Troche dziwne bo kurz itd. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1328 Napisano 28 Kwietnia 2019 To bardzo proste konstrukcje chodzików . Mechanizm zamknięty jest w miarę szczelnej "puszce" i zwykle wieszany na haku. Z tego co się dowiedziałem to najwięcej takich zegarów powstało na terenach Danii, Niderlandów i okolicach, trochę w Niemczech i Anglii, sporadycznie w CK. A to tak wygląda ... I tu Gosiu deska testowa . Ta moja docelowa jest wzorowana na jakimś ta zdjęciu, zrobiona ze starej deski dębowej , nawet parę dziur po kołatkach było ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1329 Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) No i w zasadzie skończyłem .A tu widać jak i o co chodzi ... Żona na podsumowanie powiedziała, że to jakiś wypie...k taki ... Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1330 Napisano 28 Kwietnia 2019 Te wagi są super !Jakbyś nagrał jak się podciąga ... ale to chyba ciężko wyłapać ten moment ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1331 Napisano 28 Kwietnia 2019 Jak się podciąga, to jest podciągane... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1332 Napisano 28 Kwietnia 2019 Kapitalny maluch 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1333 Napisano 28 Kwietnia 2019 Jak opadnie ta z prawej to nagram podciąganie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1334 Napisano 28 Kwietnia 2019 Super Dzięki ! Nawet na filmie tego nie widziałem ( oprócz animacji ) więc .... to mnie ciekawi Może kiedyś trafię na taki ( w rozsądnej cenie ) ,,, cuda się zdarzają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1335 Napisano 28 Kwietnia 2019 No, ten dostałem w prezencie (za darmo) jako dodatek przy transakcji bo nikt nie miał chęci zająć się takim dziwadłem ... udało się go przywrócić do "życia" 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1336 Napisano 28 Kwietnia 2019 No, ten dostałem w prezencie (za darmo) jako dodatek przy transakcji bo nikt nie miał chęci zająć się takim dziwadłem ... udało się go przywrócić do "życia" No bo kto, jak nie Ty LES 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1337 Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Bez przesady ... trochę cierpliwości, szczególnie jak pada Ale dzięki za dobre słowo Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1338 Napisano 28 Kwietnia 2019 Bez przesady ... trochę cierpliwości, szczególnie jak pada Ale dzięki za dobre słowo Przesada? Jedno Twoje słowo i uwierzę w teorię płaskoziemców..! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1339 Napisano 28 Kwietnia 2019 No, ten dostałem w prezencie (za darmo) jako dodatek przy transakcji bo nikt nie miał chęci zająć się takim dziwadłem ... udało się go przywrócić do "życia" A mówiłem , że cuda się zdarzają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1340 Napisano 24 Maja 2019 Wracam do CK Monarchii . Przyszedł do mnie dziś wiedeńczyk , taki eklektyk zdobiony z pięknym maszkaronem - kawał byka w dębie i orzechu. Po przejściach trochę, ale za w sumie nie duże pieniądze. Trochę roboty będzie przy nim , ale myślę że uda się go doprowadzić do super stanu. Niestety ktoś starł sygnaturę przykręcaną na tarczy... Znaczy teraz to on jest NN.Największy problem gdzie go powiesić bo to kawał byka jest .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #1341 Napisano 24 Maja 2019 Ja bym szukał pod hasłem Woroniecki. Przejrzyj archiwum alle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1342 Napisano 24 Maja 2019 Poszukam na alle ale zegar z głębokiej Germanii przyszedł ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1343 Napisano 24 Maja 2019 Hmm. CK. Lata 90, bliżej końca. Śrubka po soczewką sugeruje przejętą myśl Rescha. Wskazówki - tu jeszcze klasyka, w tych latach pogrubiona i odfinezyjniona przez Beckera. Eduard Pfeil raczej nie, Karlstein po wycofaniu się F & G? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1344 Napisano 24 Maja 2019 Dla mnie w skrzyni wyraźne wpływy zdobnictwa niemieckiego okolice Czarnego Lasu , Lenzkircha. Co do wieku też myślę, że lata 90-te. Będę szukał. Niestety amnezja ogarnia powoli pamięć , ale gdzieś już takie . maszkarony w zdobieniu korony widziałem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1345 Napisano 24 Maja 2019 Ja, ja. Alois A. Modell. Znam to 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1346 Napisano 24 Maja 2019 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1347 Napisano 24 Maja 2019 Spróbuj naświetlić napis lampą UV, w ciemności może pojawić się zarys liter. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1348 Napisano 24 Maja 2019 Wielkiej filozofii nie ma... chyba - na cyferblacie pewnie był "sprzedający"Grawer w takiej skrzynce określa wiek, frezowana pod palec stopka drążka kotwicy i jej kształt w tak "młodym" mechanizmie wskazuje wg mnie z dużym prawdopodobieństwem producenta 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1349 Napisano 25 Maja 2019 Ta tarcz a byla juz gdzies na forum lub zatoka ,na pewno takie cos widzialem .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #1350 Napisano 25 Maja 2019 Odnośnie sprzedawcy zegara. Takie skojarzenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach