Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość McIntosh

WYBIERZMY ZEGAREK DEKADY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

2. Moja ulubiona marka AP i świetny model AP ROO Diver, za doskonałe wyczucie potrzeb klientów, za ponowne wyprzedzenie bezpośredniej konkurencji w stworzeniu zegarka w danym segmencie, za wykorzystanie świetnego i sprawdzonego werku AP 3120 we wprost doskonale stworzonej dla niego kopercie ;)

Jakby nie było, AP po raz kolejny przeciera szlaki swoim dwóm konkurentom...

Świetny czasomierz :). Też lubię ten model. Kupił go jeden z naszych kolegów, ale nie napiszę kto żeby nie psuć mu radości z prezentacji zegarka na Forum. Niedługo wrzuci fotki jak znajdzie czas, aby ładnie sfotografować zegarek. Co do samego czasomierza to mam jedną uwagę / spostrzeżenie. Fajnie by było gdyby wewnętrzna podziałka obracała się nie przy pomocy koronki, ale pierścienia. To byłby fajny "frill". Dzięki Marcin za typy.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek dekady zobowiązuje .

Wg mnie powinien być

- niepodrabialny

- przełomowy

- prezentować najwyższą zegarmistrzowską technikę

- być po troszę dziełem sztuki

- działać ;)

-zapisać się w historii na trwałe

-dać się nosić użytkowo

- być zegarkiem pożądanym

- być dostępny dla w miarę szerokiej rzeszy fanów , klientów ...

1.Aeternitas Mega 4 spełnia wszystkie te warunki z wyjątkiem ostatniego

2.Rolex GMT Master II wszystkie z wyjątkiem pierwszego i trzeciego - ale jest świetnym zegarkiem na każdą okazję , działającym niezawodnie a przy tym legendą ( trochę jak Kałasznikow )

3.JLC Reverso Hometime - może nie jest przełomowy na skalę FM , może nie jest tak pożądany jak Rolex , ale ma najlepszy stosunek jakości do ceny chyba

Nie wiem , Mariusz , potraktuj mój post jako "wspomaganie" i głos w dyskusji na zegarek dekady , który bardzo ciężko wybrać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie wiem , Mariusz , potraktuj mój post jako "wspomaganie" i głos w dyskusji na zegarek dekady , który bardzo ciężko wybrać..

Głosowanie będzie trudne, ale jeszcze trudniejszy będzie wybór tych 10 finałowych zegarków :). Te miałaby wyłonić dyskusja. A ja przed chwilą napisałem maila do AP. Zapytałem ich czy nie rozważyliby zrobienia divera w którym wewnętrzną podziałkę czasu nurkowania ustawiałoby się nie za pomocą koronki, ale pierścienia ;). Ciekawe co mi odpiszą :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy:

1. A. Lange & Söhne - Lange 31 - rezerwa chodu, sposób nakręcania, ponadczasowy, przejrzysty, piękny obiekt westchnień;

2. Jaeger-LeCoultre - Hybris Mechanica 55 - Grande Sonnerie, Triptyque, Gyrotourbillon - trzy genialne, inowacyjne zegarki mojej ulubionej firmy;

ex equo

Vacheron Constantin - Tour de l'Ile - arcydzieło;

ex equo

Patek Philippe - Sky Moon Tourbillon - arcydzieło;

7. brak typu

8. brak typu

9. Officine Panerai - Luminor 1950 Regatta Rattrapante - model z 2009 roku, aczkolwiek linia rozpoczyna się wg mojej wiedzy w 2002 (jeżeli coś pomyliłem to przepraszam i proszę znawców o poprawkę) więc powinien się kwalifikować, miejsce na liście przyznaję za design w połączeniu z funkcjami oraz chęć posiadania;

10. Polpora - trzeba wspierać rodzimą produkcję, debiut w 2006 roku, chciałem tutaj wstawić zegarek, którym firma debiutowała (któregoś z Automatic'ów), ale jako, że pojawiła się nowa kolekcja wstawiam na listę - Duet - polski zegarek z największą ilością komplikacji;

Typy wielce subiektywne, pozycje 7 i 8 pozostawiam wolne, może uda mi się na coś zdecydować przez weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że propozycja Dariusza jest dosyć istotna.

Ja dodatkowo zastanawiam się nad podziałem na dwie grupy:

Zegarki Hi-End pokazujące maksymalne możliwości firm i tu proponuję:

Patek Philippe 5207P - co najważniejsze już zostało napisane

A. Lange & Sohne Lange 31 - co oczywiste za 31-dniową rezerwę chodu

Ulysse Nardin Freak - za fantazję i techniczne rozwiązania, szczególnie ustawianie i nakręcanie

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica 55 - za utarcie nosa największej piątce :)

Zegarki bardziej dostępne spełniające kryteria zaproponowane przez Dariusza:

JLC Reverso Squadra Hometime - za to, że można dopieszczać klienta wspaniałymi mechanizmami in-house za "rozsądną" cenę i zamiast pakować ten sam mechanizm do wielu zegarków, to tworzyć za każdym razem coś nowego

Omega Planet Ocean - wiem, troszkę przewrotnie, ale poza pkt. "prezentować najwyższą zegarmistrzowską technikę" udało się stworzyć prosty zegarek za "niską" cenę, który stał się marzeniem, aż tak wielu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Możemy przedyskutować różne opcje. Choć moim zdaniem, nie powinniśmy za bardzo komplikować całości. Jestem za tym, aby wybrać tylko jeden zegarek dekady. Bez względu na cenę, bez względu na ilość komplikacji itd.. Miałby to być czasomierz wyjątkowy, a owa wyjątkowość ma oznaczać przełom w zegarmistrzostwie. Coś, co sprawiło, że pasjonaci wstrzymali oddech. Tak to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się m.in. nad PP 5002, 5951P, SC 2000, 5207, VC Tour..., FM Aeternitas Mega4, RM, G-F, JLC Hybris, AP RO Tradition d'Excellence Cabinet No.4, czymś od Gerbera, Preschera, Urwerka, czy Clareta...

ale skoro ma być ten jeden - jedyny, to dla mnie jest to:

post-330-0-53899500-1331634269.jpg

post-330-0-97083100-1331634270.jpg

/Ph. Dufour, Duality/ ;)

Puryzm + perfekcja w każdym calu /mikronie/...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przed chwilą napisałem maila do AP. Zapytałem ich czy nie rozważyliby zrobienia divera w którym wewnętrzną podziałkę czasu nurkowania ustawiałoby się nie za pomocą koronki, ale pierścienia. Ciekawe co mi odpiszą ;).

Odpisali? Jeśli miałby to być pierścień, to trudno zaimplementować to w ROO (śrubki łączące pierścień, kopertę, aż po dekiel).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Odpisali? Jeśli miałby to być pierścień, to trudno zaimplementować to w ROO (śrubki łączące pierścień, kopertę, aż po dekiel).

Odpisali :). Podziękowali za komentarz dotyczący divera. Czy coś z tego wyniknie w przyszłości ?, trudno powiedzieć. Mail zasadniczo dotyczył wychwytu AP, który opisałem na HauteHorlogerie.pl więc na tym zagadnieniu się koncentrowałem. O diverze wspomniałem tylko przy okazji.

A wracając do tematu, to chyba musimy pomyśleć o zapoczątkowaniu dyskusji. Spośród Waszych typów, za które dziękuję, teraz musimy wybrać 10 zegarków na które będziemy głosowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Widzę, że cisza zapanowała w temacie. No nic, może mój wpis choć trochę ożywi dyskusję. Dobrze by było gdybyśmy temat finałowej 10 zamknęli do końca tego tygodnia. Od początku przyszłego tygodnia zaczęlibyśmy głosowanie. Przejrzałem Wasze typy i na ich podstawie ułożyłem finałowe dziesięć zegarków. Lista przedstawia się następująco:

1. Patek Philippe 5207P

2. Patek Philippe Ref. 5002

3. Franck Muller Aeternitas Mega 4

4. Seiko Spring Drive

5. Vacheron Constantin Tour De L?Île

6. Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme Lab

7. Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Grande Sonnerie

8. Jaeger LeCoultre Grande Complication Gyrotourbillon

9. Philippe Dufour Duality

10. De Bethune Silicon-Titanium Tourbillon 2009

Jeżeli uważacie, że należy coś zmienić, to proszę o Wasze wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko, to brakuje mi na liście A. Lange & Söhne - Lange 31, a z tego co pamiętam głosy na ten zegarek pojawiły się kilka razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. Seiko Spring Drive

To mechanizm a nie zegarek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Tak na szybko, to brakuje mi na liście A. Lange & Söhne - Lange 31, a z tego co pamiętam głosy na ten zegarek pojawiły się kilka razy.

Zwróciłem na to uwagę, ale w tej sytuacji musiałbym któryś zegarek z listy wyrzucić. Pytanie, który ?. Z drugiej strony zastanawiam się czy rozwiązanie A. Lange & Soehne jest aż tak wyjątkowe ?.

To mechanizm a nie zegarek...

Tutaj sprawę pozostawiłem otwartą. Padły dwa typy: SNR011 i PROSPEX SBDB001. Niech klubowicze wybiorą, który bierzemy na końcową listę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróciłem na to uwagę, ale w tej sytuacji musiałbym któryś zegarek z listy wyrzucić. Pytanie, który ?. Z drugiej strony zastanawiam się czy rozwiązanie A. Lange & Soehne jest aż tak wyjątkowe ?.

A może wydłużyłbyś listę kandydatów, a głosowalibyśmy na 10 z tej listy.

Wydaje mi się, że subiektywnie okrajając listę, zmierzasz w kierunku konwencji wyboru zegarka roku.

A tak na liście znjadą się wszystkie wymienione w postach pozycje, a głosy można będzie oddawać na najlepszą subiektywnie 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze policzyłem pięć osób typowało ten zegarek. Temat jest bez sensu, jeśli na A. Lange & Söhne - Lange 31 nie będzie można oddać głosu.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McIntoshu, jeśli to jest jeszcze możliwe, dodałbym do propozycji zegarek z tegorocznego BaselWorld, Bulova Precionist, model 96B133 (na tym samym werku modeli jest kilka, ale ten mi się najbardziej podoba kolorystycznie):

bulovap4.jpg

Za:

- nowatorska konstrukcja (wsparcie Citizena) osiągająca dokładność roczną +-10s BEZ termokompensacji (torsional resonator)

- dodatkowym efektem konstrukcji jest przesuwanie sekundnika 12x na sekundę, co powoduje, że w porównaniu do klasycznych konstrukcji sekundnik pięknie płynie

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

O ile dobrze policzyłem pięć osób typowało ten zegarek. Temat jest bez sensu, jeśli na A. Lange & Söhne - Lange 31 nie będzie można oddać głosu.

Nie upieram się. Możemy dodać Lange tylko zamiast czego ?. Chyba, że...

A może wydłużyłbyś listę kandydatów, a głosowalibyśmy na 10 z tej listy.

Wydaje mi się, że subiektywnie okrajając listę, zmierzasz w kierunku konwencji wyboru zegarka roku.

A tak na liście znjadą się wszystkie wymienione w postach pozycje, a głosy można będzie oddawać na najlepszą subiektywnie 10.

Wtedy na liście znajdą się wszystkie Wasze propozycje, a będziemy głosowali tylko na 10 zegarków. Taka modyfikacja jest chyba okay. Co o tym myślicie ?. Aha, gdyby zdarzyło się, że więcej niż jeden zegarek otrzyma najwyższą liczbę punktów, to wtedy zrobilibyśmy pomiędzy nimi dogrywkę i spróbowali wytypować tylko jeden czasomierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trzeba powiększyć listę ?

Ja akurat nie typowałem, ponieważ moje typy padły już wcześniej.

Wg mnie zegarek dekady musi wnosić coś całkowicie nowego ? dla mnie najciekawsi kandydaci to Spring Drive, BLU MT3, Ulysse Nardin Freak czy Montblanc Metamorphosis. Lange 31 też jest wyjątkowy.

Zrobienie kolejnego zegarka z zestawem komplikacji znanych od lat typu Patek Philippe 5207P wg mnie nie pasuje do tytułu zegarka dekady. No może Aeternitas Mega 4 jako wyjątkowe ?upakowanie? ale to dalej jest rzemiosło najwyższej próby, ale bez przebłysku geniuszu projektanta (BLU), czy też naprawdę innowacyjnych rozwiązań (Seiko, Freak, Metamorphosis).

Na tej liście połowa pozycji to JLC i PP - to chyba nie odzwierciedla tego co się działo i naszych fascynacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy na liście znajdą się wszystkie Wasze propozycje, a będziemy głosowali tylko na 10 zegarków. Taka modyfikacja jest chyba okay. Co o tym myślicie ?. Aha, gdyby zdarzyło się, że więcej niż jeden zegarek otrzyma najwyższą liczbę punktów, to wtedy zrobilibyśmy pomiędzy nimi dogrywkę i spróbowali wytypować tylko jeden czasomierz.

Myślę, że to dobre rozwiązanie.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Na tej liście połowa pozycji to JLC i PP - to chyba nie odzwierciedla tego co się działo i naszych fascynacji.

Dlatego zostaną ujęte wszystkie zaproponowane zegarki. To głosowanie wyłoni zwycięzcę. Jak padnie remis w najwyższej punktacji, wtedy zrobimy dogrywkę, która wyłoni jeden czasomierz. Myślę, że tak będzie najbardziej sprawiedliwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zrobiłem listę zaproponowanych modeli, tak na szybko. Wygląda to następująco:

Patek Philippe Ref. 5207P

Patek Philippe Ref. 5960P

Patek Philippe Ref. 5970P

Patek Philippe Ref. 5959P

Patek Philippe Ref. 5002

Patek Philippe Ref. 5951P

Hublot Big Bang (nie określono modelu)

Bulova Precionist 96B133

Panerai PAM 365

Panerai Luminor Marina Paneristi Edition Pam 360

Panerai Luminor 1950 Regatta Rattrapante

Rolex GMT MASTER II

A. Lange & Sohne Lange 31 ref. 130.025

Franck Muller Aeternitas Mega 4

Franck Muller Crazy Hours Tourbillon

Audemars Piguet Jules Audemars Equation of time Ref. 26003BC.OO.D002CR.01

Audemars Piguet Tradition d'Excellence Cabinet No.4

Audemars Piguet Royal Oak Diver

Philippe Dufour Duality

Breguet Marie-Antoinette's Watch

Breguet Classique 5347

Seiko PROSPEX SBDB001

Seiko SNR011

Vacheron Constantin Tour De L?Île

Vacheron Constantin Quai de l?Ile

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme Lab

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Grande Sonnerie

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Triptyque

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Gyrotourbillon

Jaeger-LeCoultre Grande Complication Gyrotourbillon

Jaeger-LeCoultre Reverso Triptyque

Jaeger-LeCoultre Reverso Hometime

Omega Hour Vision

Omega Planet Ocean

BLE MT3

Kari Voutilainen Decimal Reapeater 8

EPOS Oeuvre d'Art 3340

Andersen Geneve Perpetual Secular Calendar

Tag Heuer Monaco V4 Concept

H. Moser & Cie. Perpetual 1

Maurice Lacroix Memoire 1

Ulysse Nardin Safari Jaquemarts Minute Repeater

Ulysse Nardin Freak

Montblanc Metamorphosis

Greubel_Forsey Quadruple Tourbillon ? Différentiel

De Bethune Silicon-Titanium Tourbillon 2009

Polpora Duet

Sea-Gull (brak modelu, trzeba doprecyzować)

Chcecie coś do niej dopisać, zmienić ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A co powiecie na to:

0908-frederique-constant-3-420.jpg

Frederique Constant Tourbillon Manufacture FC-980MC4H9

albo FC-985MC4H9

FC-985MC4H9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobienie kolejnego zegarka z zestawem komplikacji znanych od lat typu Patek Philippe 5207P wg mnie nie pasuje do tytułu zegarka dekady. No może Aeternitas Mega 4 jako wyjątkowe ?upakowanie? ale to dalej jest rzemiosło najwyższej próby, ale bez przebłysku geniuszu projektanta (BLU), czy też naprawdę innowacyjnych rozwiązań (Seiko, Freak, Metamorphosis).

Moja propozycja do MacIntosha, jako "organizatora", w świetle uwag Pinusa. Może warto przedyskutować każdego kandydata do listy, czy na nią zasługuje. Da to dłuższą zabawę, a i pozwoli lepiej zapoznać się z kandydatami, co też powinno przełożyć się na bardziej świadome późniejsze głosowanie. Taka dyskusja może też ograniczyć kilka podobnych modeli do jednego - silniejszego (czyli takie wstępne sito).

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.