Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość McIntosh

WYBIERZMY ZEGAREK DEKADY

Rekomendowane odpowiedzi

To juz nie chodzi o to, niech sobie jest czym tam chce - wszystko zalezy od gustu.Mowie o tym,ze wklejane sa tutaj zegarki z internetu,ktorych niewielu moglo nawet dotknac.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie wybieramy zegarka roku tylko zegarek dekady. Kryteria wyboru zostały określone. Teraz pozostaje wyłonić końcową listę. Na tę chwilę mamy taki zestaw...

Patek Philippe Ref. 5207P

Patek Philippe Ref. 5960P

Patek Philippe Ref. 5970P

Patek Philippe Ref. 5959P

Patek Philippe Ref. 5002

Patek Philippe Ref. 5951P

Bulova Precionist 96B133

Panerai PAM 365

Panerai Luminor Marina Paneristi Edition Pam 360

Rolex GMT MASTER II

A. Lange & Sohne Lange 31 ref. 130.025

Franck Muller Aeternitas Mega 4

Franck Muller Crazy Hours Tourbillon

Audemars Piguet Jules Audemars Equation of time Ref. 26003BC.OO.D002CR.01

Audemars Piguet Tradition d'Excellence Cabinet No.4

Audemars Piguet Royal Oak Diver

Philippe Dufour Duality

Breguet Marie-Antoinette's Watch

Breguet Classique 5347

Seiko SNR017

Vacheron Constantin Tour De L?Île

Vacheron Constantin Quai de l?Ile

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme Lab

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Grande Sonnerie

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Triptyque

Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica ? Gyrotourbillon

Jaeger-LeCoultre Grande Complication Gyrotourbillon

Jaeger-LeCoultre Reverso Triptyque

Jaeger-LeCoultre Reverso Hometime

Omega Hour Vision

Omega Planet Ocean

BLU MT3

Kari Voutilainen Decimal Reapeater 8

Andersen Geneve Perpetual Secular Calendar

H. Moser & Cie. Perpetual 1

Ulysse Nardin Safari Jaquemarts Minute Repeater

Ulysse Nardin Freak

Montblanc Metamorphosis

Greubel_Forsey Quadruple Tourbillon ? Différentiel

De Bethune Silicon-Titanium Tourbillon 2009

Tag Heuer ? Monaco Calibre V4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze bedziemy typowac zegarki,ktore chociaz raz w zyciu widzielismy na oczy (nie w katalogu,nie w internecie).Zauwazcie,ze samochodem roku 2010 jest VW Polo,a nie nowe Ferrari Italia, Bugatti Veyron SS czy Rolls Royce Ghost.Co to za zegarek dekady,ktorego na reku nosi parenascie osob,a wiekszosc nawet o nim nie slyszala?

Nie ma co zrzędzić tylko trzeba głosować. Na liście są propozycje zegarków za które można nabyć mieszkanie czy niezły dom oraz zegarki "dla ludzi".

Ja na pewno nie zagłosuję na PP którego modele z tej dekady wcale nie różnią się aż tak od tych z poprzednich dekad - ale już Panerai jest nie tylko "osiągalne" ale też i pozytywnym symbolem dekady (nowa firma która wypuszcza własne werki podczas gdy znane marki mają większość produkcji na zamówionych standardowych komponentach).

Z drugiej strony komplikacji JLC też nie kupię - ale robią wrażenie a dodatkowo jest to miłe jak firma wcale z nie najwyższej półki zostawia w tyle szacowną konkurencję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochodem dekady wedlug The Telegraph jest Ford Focus.

Ktory z tych zegarkow jest dostepny dla osoby srednio zamoznej?Juz nie mowie o minimalnej krajowej,ale klasie nizszej sredniej (wiekszosc spoleczenstwa).Z tego co widze to wszystkie prezentowane powyzej sa bardzo drogie i niedostepne.Juz nie mowie nawet o Parnisie,bo on szanse na wygrane ma zadna,ale moze wezmiecie Panowie pod uwage cos osiagalnego?

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nie mylmy pojęć. Tu nie chodzi o to, żeby wybrać zegarek budżetowy na każdą kieszeń, ale o to, aby wyłonić czasomierz, który w ciągu tych 10 lat, wniósł coś istotnego. Może to być nietuzinkowa konstrukcja mechanizmu, pomysł na komplikację, design, wyjątkowa konstrukcja koperty, cokolwiek. Szukamy rzeczy nietuzinkowych. Cena nie gra roli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku, ale z drugiej strony większość społeczeństwa w ogóle ma w nosie zegarki i dla nich zegarek za 1000zł jest "niedostępny", a dla średnio zamożnego pasjonata Omega czy Rolek są często zasięgu (kwestia bardzie determinacji w dążeniu do celu). Konkursy na samochód roku i podobne organizują jednak pisma czy też organizacje konsumenckie, nie pasjonatów - tu czynnik użytkowy jest bardzo istotny. W przypadku zegarków jest jednak trochę inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

McIntosh, obserwując jakie zegarki trafiły na listę i jaka toczy się wokół nich dyskusja mam watpliwości, czy wybór jednego zegarka będzie możliwy. Dlatego proponuję, żeby zmodyfikować zabawę i zgłoszone zegarki wybierać w trzech kategoriach np:

1)przełom technologiczny dekady - tutaj widzę zegarki zbudowane w oparciu o innowacyjne materiały, lub w których zastosowano innowacyjne rozwiązania konstrukcyjne, a więc JLC Master Compressor Extreme Lab, De Bethune, Seiko Spring Drive, jeszcze inny?

2)arcydzieło zegarmistrzostwa - w tej kategorii znalazłyby się głównie zgłoszone zegarki z komplikacjami: VC, PP, AP, JLC, etc., ale bazujące na stosowanych już rozwiązaniach i materiałach

3)hit marketingowy dekady - tu wybierany byłby zegarek dziesięciolecia "dla mas", a więc ze zgłoszonych np: Rolex GMT Master, Omega SPO, HV, Epos, FC, etc. (oprócz chinskiego zegarkowego Forda-T :) )

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden postulat,

ponieważ padła propozycja ograniczenia ilości typów od jednego producenta proponuje wzmocnić merytorycznie argumentację swoich typów. Wybrałem PP jak przykład, i tak:

(na kolor czerwony zaznaczyłem typy, których argumentacja jest wg mnie za mało merytoryczna, dodałem też pogrubioną kursywą swoją argumentację do wytypowanego przez siebie modelu PP

Patek Philippe 5207P

Za to, że jest subiektywnie najpiękniejszym zegarkiem stworzonym w latach 2000-2010 z komplikacją tourbillon, wiecznego kalendarza i minutowej repetycji

Patek Philippe 5960P

Za fenomenalne połączenie rocznego kalendarza z chronografem

Patek Philippe 5970P

Za najpiękniejsze przerobienie mechanizmu Lemania i dodanie mu wielkiej komplikacji wiecznego kalendarza

Patek Philippe Ref. 5002 z 2001 roku. To jeden z najbardziej skomplikowanych naręcznych czasomierzy genewskiego producenta wyposażony w składający się z 686 części mechanizm z certyfikatem COSC. Na pokładzie takie komplikacje jak tourbillon, repetycja minutowa, wieczny kalendarz, datownik z powracającą wskazówką, pomiar czasu słonecznego, mapa nieba, orbita księżyca, czas gwiazdowy, a wszystko pokazane na podwójnej tarczy. Razem 12 komplikacji. Nie robi tylko kanapek :). To absolutne arcydzieło zamknięte w pięknej oprawie.

Patek Philippe Ref. 5207 z 2008 roku za wielkie komplikacje podane w pięknej postaci. To zdecydowanie jeden z najładniejszych zegarków dostępnych na rynku.

4. Podobnie jak Igor: Patek Philippe 5207P , bo to zegarek , który ma wszystko co zegarek mieć powinien, ukryte pod klasycznym designem. Wielce skomplikowany zegarek bez wielkiego bałaganu jak u konkurencji :)

1. Patek Philippe ? Ref. 5959P; najbardziej płaski podwójny, pierwszy manufakturowy chronograf PP z ręcznym naciągiem, średnica koperty 33,2 mm, jeden przycisk w koronce obsługujący Chronograf, drugi nad koronką obsługuje mechanizm doskakującej wskazówki,

- werk z dwoma kołami kolumnowymi ma 27,3 mm średnicy i 5,25 mm wysokości (dla porównania werk z podwójnym chronografem ETA/Valjoux 7770 ma 30 mm śr. i 7,9 mm wys.) Precyzja werku sięga setnych części milimetra. Balans znajduje się pod kołem zębatym w odległości 0,2 mm, tolerancja pomiędzy innymi dwoma kołami, które nie mogą się zetknąć to 0,45 mm. Między chronografem a zespołem doskakującej wskazówki luz mierzony jest z dokładnością do setnych części mm. Wskazówka licznika minutowego chronografu nie przeskakuje po upłynięciu pełnej minuty (jak to zazwyczaj ma miejsce) tylko jest w stałym ruchu. Model PP5959P to najbardziej płaski (jaki kiedykolwiek powstał) podwójny chronograf z jednym przyciskiem i doskakującą wskazówką. Koperta ma wymiary 33,2 średnicy i 8,5 wysokości. Jest produkowany w ilości ok. 10 szt. rocznie i składa się z 252 części wytwarzanych w PP.

Patek Philippe - Sky Moon Tourbillon - arcydzieło;

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dzięki za propozycje. Jeżeli uważacie, że pomysł kolegi Astrala jest okay, nie mam nic przeciwko. Co do mojej argumentacji i 5207, to faktycznie mogłem się bardziej przyłożyć, ale trochę mi się spieszyło i dlatego napisałem mało. Za to pozostałe propozycje opatrzyłem już dłuższym i znacznie bardziej merytorycznym komentarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w tej dyskusji widzę inny problem.

Bo porównując nasze wybory do rynku samochodowego, to w naszych typach pojawia się zarówno hybrydowa Toyota(jako inowacja w masowej produkcji ostatnich lat), Fiat 500 (stary-nowy model) i bolid F1 np RedBull'a.

I to jest fajne, że wybieramy spośród takich skrajności, zegarków, które mamy, mieć możemy i takich, których nigdy w ręce nie będziemy trzymać. Niech wygra ten, który zbierze największą ilość głosów i tyle.

A problemem jest właśnie ilość tych głosów i ilość głosujących na zegarek dekady. I stąd obawy, że nie wygra ten, który powinien :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycje. Jeżeli uważacie, że pomysł kolegi Astrala jest okay, nie mam nic przeciwko.

Myślę, że nie ma co rozbierać zegarków na czynniki pierwsze. Cóż po komplikacjach, jeśli zegarek jest nieczytelny lub przypomina krążek hokejowy ?

Można się bawić w kategorie cenowe - ale też bym z tego zrezygnował.

Jak dla mnie zabawa będzie miała sens, jeśli weźmie w niej sporo osób, a głosowanie będzie powiązane z argumentacją.

Na marginesie to Ford-T (który był wyrobem masowym ale solidnym i nie bazował na cudzych pomysłach więc nie porównujmy go proszę do P...) to świetny przykład - czy pamiętamy inne samochody z tej epoki ? Polityka i organizacja pracy Forda była czymś zupełnie nowym dzięki czemu powstała nowa jakość (samochód jako dobro luksusowe ale prawie dla każdego).

Jeśli szukać analogii to najprędzej Rolex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden postulat,

ponieważ padła propozycja ograniczenia ilości typów od jednego producenta proponuje wzmocnić merytorycznie argumentację swoich typów. Wybrałem PP jak przykład, i tak:

(na kolor czerwony zaznaczyłem typy, których argumentacja jest wg mnie za mało merytoryczna, dodałem też pogrubioną kursywą swoją argumentację do wytypowanego przez siebie modelu PP

- werk z dwoma kołami kolumnowymi ma 27,3 mm średnicy i 5,25 mm wysokości (dla porównania werk z podwójnym chronografem ETA/Valjoux 7770 ma 30 mm śr. i 7,9 mm wys.) Precyzja werku sięga setnych części milimetra. Balans znajduje się pod kołem zębatym w odległości 0,2 mm, tolerancja pomiędzy innymi dwoma kołami, które nie mogą się zetknąć to 0,45 mm. Między chronografem a zespołem doskakującej wskazówki luz mierzony jest z dokładnością do setnych części mm. Wskazówka licznika minutowego chronografu nie przeskakuje po upłynięciu pełnej minuty (jak to zazwyczaj ma miejsce) tylko jest w stałym ruchu. Model PP5959P to najbardziej płaski (jaki kiedykolwiek powstał) podwójny chronograf z jednym przyciskiem i doskakującą wskazówką. Koperta ma wymiary 33,2 średnicy i 8,5 wysokości. Jest produkowany w ilości ok. 10 szt. rocznie i składa się z 252 części wytwarzanych w PP.

Bylo :blink: - przy calym szacunku dla PP (moja ulubiona firma z topu zegarkowego - nawet jest jeden zegarek w domu :o ). Mam stoper rattrapante Minerva z okolo 1970 roku z ta mila cecha:

post-10448-0-49187900-1331636285.jpg

post-10448-0-43891000-1331636287.jpg

Propozycja Forumowicza: Astral bardzo mi sie podoba - w tej chwili usilujemy porownywac rzeczy nieporownywalne. Dzieki niej nie musialbym glosowac na grupe zegarkow, ktorych nigdy nie widzialem i na ktorych temat nic sensownego nie jestem w stanie powiedziec. Dodalbym tylko modyfikacje w kategorii pierwszej (i moze ewentualnie w trzeciej) - nie podawac konkretnego medelu zegarka a rozwiazanie technologiczne. Wtedy w kategorii pierwszej moimi typami bylyby technologia Spring-Drive i wychwyt wspolosiowy, a w kategorii trzeciej - narodowy bazowy mechanizm automatyczny z Chin (BTW usunalem zdjecie tarczy Parnisa z wczesniejszego postu zostawiajac zdjecie mechanizmu - nie chodzi mi o robienie zadymy dla zadymy).

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Okay. Czyli w którą stronę idziemy ?. Bazujemy na kategoriach czy wybieramy po prostu jeden zegarek bez żadnego podziału ?. Fajnie by było gdybyśmy do końca tego tygodnia wyrobili się ze wszystkimi ustaleniami. Do końca roku zostanie nam tylko 6 tygodni, a miesiąc czasu będzie trwało głosowanie. Będę miał dwa tygodnie na podliczenie wszystkich głosów. Chcę jeszcze napisać artykuł, skontaktować się z producentem zwycięskiego zegarka lub zegarków (jeżeli będzie podział na kategorie) no i może uda się zrobić jakieś statuetki. Niech to wszystko ma "ręce i nogi" :blink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Staram się jak mogę, aby uwzględnić jak najwięcej Waszych opinii, sugestii. Niektórzy piszą żeby nie rozmieniać zegarków na drobne, a niektórzy, że podział na kategorie jest potrzebny. Odnoszę wrażenie, że za bardzo kombinujemy i komplikujemy temat. A każdy z nas może przecież głosować według indywidualnych kryteriów zamkniętych w określonych ramach. Dla kogoś zegarek x będzie zegarkiem dekady, bo jest skomplikowany. Ktoś oprze swój wybór na rewolucyjnej konstrukcji kalibru (nazwijmy go umownie) bazowego. Ktoś stwierdzi, że wychwyt Danielsa to jest to na co czekał zegarmistrzowski świat i Omedze przyzna maksymalną liczbę punktów choć w tej sytuacji może lepiej byłoby sięgnąć po czasomierz Danielsa ?. Myślę, że w takim podejściu do tematu dojdziemy do porozumienia. Jeżeli jednak uważacie, że kategorie są niezbędne, to oczywiście zegarki zostaną podzielone.

No i co robimy z listą ?. Ograniczamy liczbę zegarków jednego producenta do dwóch ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli już kategorie, to podane przez Astrala są bardzo wyważone, nie przeszkadzają. Nie niszczą koncepcji konkursu.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dobrze, a więc ustalone. Mamy trzy kategorie:

1. Przełom technologiczny dekady

2. Wielka komplikacja

3. Hit marketingowy dekady

Lista zegarków do rozdzielenia:

Patek Philippe Ref. 5970P

Patek Philippe Ref. 5002

Bulova Precionist 96B133

Panerai PAM 365

Panerai Luminor Marina Paneristi Edition Pam 360

Rolex GMT MASTER II

A. Lange & Sohne Lange 31 ref. 130.025

Philippe Dufour Duality

Breguet Classique 5347

Seiko SNR017

Vacheron Constantin Quai de l?Ile

Jaeger-LeCoultre Grande Complication Gyrotourbillon

Jaeger-LeCoultre Reverso Triptyque

Jaeger-LeCoultre Reverso Hometime

Omega Hour Vision

Omega Planet Ocean

BLU MT3

Ulysse Nardin Freak

Montblanc Metamorphosis

Greubel_Forsey Quadruple Tourbillon ? Différentiel

De Bethune Silicon-Titanium Tourbillon 2009

W weekend to wszystko posegreguję. Czy macie jeszcze jakieś uwagi, sugestie ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę MAriusz, że usunęłeś HUBLOT Big Bang...da rade jeszcze go dołożyć do listy ??

Jeśli tak, uzasadnie propozycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

widzę MAriusz, że usunęłeś HUBLOT Big Bang...da rade jeszcze go dołożyć do listy ??

Jeśli tak, uzasadnie propozycję.

Pewnie, że da radę. Tylko wskaż proszę konkretny model. Widzę, że ten sam problem jest z Quai de l?Ile. Ktoś podał taki typ natomiast nie wskazał konkretnie modelu zegarka. Jako przedstawiciela tej linii proponuję 85050/001X-0000.

Przełom technologiczny dekady Greube Forsey iDe Bethue Komplikacja JLC Gyrotourbillon Hit marketingowy??

Hitem marketingowym mogą być prostsze modele Panerai, może któryś z Roleksów - np. Submariner z 2010 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

No chyba powoli zaczyna to wszystko nabierać sensu. Przygotowałem zegarki w kategoriach, dodałem jeszcze kilka pozycji. Proszę, zobaczcie jak to wszystko wygląda i jeżeli macie jakieś uwagi, to piszcie.

Przełom technologiczny dekady

Audemars Piguet Tradition d'Excellence Cabinet No.5

BLU MT3

Breguet Classique 5347

Bulova Precisionist 96B133

De Bethune Silicon Titanium Tourbillon 2009

F.P.Journe Chronometre a resonance

F.P.Journe Tourbillon Souverain

Greubel Forsey Quadruple Tourbillon ? Différentiel

Jaeger-LeCoultre Duom?tre ? Chronographe Ref. 6016490

Lange & Sohne Lange 31 ref. 130.025

Montblanc Metamorphosis

Philippe Dufour Duality

Seiko SNR017

Ulysse Nardin Freak

Vacheron Constantin Quai de l?Ile 85050/001X-0000

Wielka komplikacja

F.P.Journe Repetition Souverain

Girard Perregaux 1945 Jackpot Tourbillon

Panerai PAM 365

Patek Philippe Ref. 5002

Marketingowy hit dekady

Hublot Big Bang Steel-Ceramic Ref.301.SB.131.RX

Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Taille 2708410

Jaeger-LeCoultre Reverso Hometime 700867P

Omega Hour Vision

Omega Planet Ocean 2208.50.00

Panerai Luminor Marina Paneristi Edition PAM 360

Panerai PAM 127

Rolex Milgauss 116400 GV

Rolex GMT Master II

Rolex Submariner Ref. 116610 LN

Romain Jerome Titanic DNA

Kaliber Sea-Gull ST-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzięki, napiszę jeszcze dzisiaj uzasadnienie.

Jako model proponuje podstawowy z linii HUBLOT Big Bang Steel-Ceramic Ref.301.SB.131.RX - oczywiście do kategorii "hit marketingowy".

Hublot-1034.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dzięki, Hublot dodany.

Czy macie jeszcze jakieś propozycje czy też zamykamy listy i temat ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.