Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość McIntosh

WYBIERZMY ZEGAREK DEKADY

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem obiektywny (to mój ulubiony zegarek), dodatkowo na liście są już 2 Rolexy - ale z moich obserwacji, choćby na forum i rozmów ze sprzedawcami wynika, że Milgauss (zwłaszcza w wersji GV) jest niezłym hitem marketingowym. Jego specyfika polega również na tym, iż podoba się wielu ludziom, do których Rolexy ogólnie nie przemawiają. Przyznaję, że nie wiem, jak to wygląda w obiektywnych liczbach sprzedanych sztuk, ale lista hitów jest chyba trochę przykrótka i może warto ją uzupełnić :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Rolex dodany. Znam dość dobrze konstrukcję mechanizmu tego zegarka więc już nie czekałem na uzasadnienie. Może i Deep Sea powinien się na tej liście znaleźć ?. Co było jeszcze hitem marketingowym ostatnich ostatnich 10 lat ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co było jeszcze hitem marketingowym ostatnich ostatnich 10 lat ?.

Może Girard Perregaux 1945 Jackpot Tourbillon?

A może Romain Jerome Titanic DNA?

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Może Girard Perregaux 1945 Jackpot Tourbillon?

A może Romain Jerome Titanic DNA?

O Titanic DNA było rzeczywiście głośno. Jak z GP, nie wiem. Akurat znajomość tej marki nie jest moją mocną stroną. Poza tym, autor kategorii zdefiniował ją jako "zegarek dla mas". Ja pojęcie hitu marketingowego rozumiem trochę inaczej. Dla mnie hit marketingowy jest wtedy, gdy zegarek staje się znany na rynku i pożądany. Przykładem hitu marketingowego są wybrane modele Roleksa, gdzie czasami trzeba się w kolejce zapisać by kupić czasomierz choć firma produkuje dużo. Panerai z kolei, to mniejszy producent, ale zainteresowanie czasomierzami spore. Znowu mamy do czynienia z kolejkami oczekujących na zegarek, a cena modeli limitowanych bardzo często idzie ostro w górę w stosunku do ceny ustanowionej przez producenta. Żeby daleko nie szukać, PAM 127. Obecnie cena tego zegarka przekracza już kwotę 20.000 $, a w środku pracuje lekko zmodyfikowany Unitas. A mimo to są ludzie skłonni kupić ten czasomierz za tę chorą kwotę. To jest właśnie hit marketingowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dodałem typy Marcina. Czy macie jeszcze jakieś pomysły czy kończymy dyskusję ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończmy. Nie ma co rozwlekać :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo :) - przy calym szacunku dla PP (moja ulubiona firma z topu zegarkowego - nawet jest jeden zegarek w domu :) ). Mam stoper rattrapante Minerva z okolo 1970 roku z ta mila cecha:

Był jedynie jeden wskazany przez Ciebie element z tego werku PP - płynąca wskazówka minutowa chrono, natomiast wytypowany przeze mnie zegarek cechuje się przede wszystkim gabarytami werku, koperty w połączeniu z zastosowanymi komplikacjami.

Całkiem fajnego kształtu nabrał "konkurs" :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Cieszę się, że udało nam się dojść do porozumienia. Jednak nie jest z nami jeszcze tak źle :), a i merytorycznych wypowiedzi w temacie nie zabrakło. Super :). Wszystkim serdecznie dziękuję za wypowiedzi, typy, sugestie i zaangażowanie. Została tylko jedna rzecz do ustalenia - głosowanie.

Pierwotna propozycja: z każdej kategorii wybieramy 10 zegarków i przydzielamy im miejsca od 1 do 10. Za 1 miejsce 10 punktów, za 2 miejsce 9 punktów, za 3 miejsce 8 punktów itd. aż do miejsca 10 za 1 punkt. Czy akceptujecie tę propozycję czy też uważacie, że warto byłoby tu wprowadzić jakieś zmiany ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Aha, no i jeszcze jedna rzecz: na którą PO klubowicze mają głosować ?. Może weźmiemy tę z pomarańczowym pierścieniem ?. Pasuje do tej kategorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Titanic DNA było rzeczywiście głośno. Jak z GP, nie wiem. Akurat znajomość tej marki nie jest moją mocną stroną. Poza tym, autor kategorii zdefiniował ją jako "zegarek dla mas". Ja pojęcie hitu marketingowego rozumiem trochę inaczej. Dla mnie hit marketingowy jest wtedy, gdy zegarek staje się znany na rynku i pożądany. Przykładem hitu marketingowego są wybrane modele Roleksa, gdzie czasami trzeba się w kolejce zapisać by kupić czasomierz choć firma produkuje dużo. Panerai z kolei, to mniejszy producent, ale zainteresowanie czasomierzami spore. Znowu mamy do czynienia z kolejkami oczekujących na zegarek, a cena modeli limitowanych bardzo często idzie ostro w górę w stosunku do ceny ustanowionej przez producenta. Żeby daleko nie szukać, PAM 127. Obecnie cena tego zegarka przekracza już kwotę 20.000 $, a w środku pracuje lekko zmodyfikowany Unitas. A mimo to są ludzie skłonni kupić ten czasomierz za tę chorą kwotę. To jest właśnie hit marketingowy.

W kontekście Twojej definicji hitu marketingowego jak i rozumianego jako "zegarek dla mas" trochę mi nie pasuje Girard Perregaux 1945 Jackpot Tourbillon. Nie znam oczywiście historii popytu na niego jak i sprzedaży tego modelu, niemniej nie pasuje on zbytnio do pozostałych zegarków w tej kategorii. Raz to cena wersus pozostałe, co już kwalifikuje go raczej poza szeroką dostępność - nie wiem jak z pożądaniem :), dwa to trochę taki "kit" dekady :)

Jeśli już miałbym go umieścić na liście to chyba prędzej do kategorii wielka komplikacja, w końcu nie codziennie można zagrać w zegarku w jackpota :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zmienione. Przy okazji uzupełniłem trochę referencji, których brak mógłby stanowić problem. Rozumiem, że punktacja jest okay i możemy zamykać temat ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byście powiedzieli na Seiko Samurai do hitu marketingowego?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwotna propozycja: z każdej kategorii wybieramy 10 zegarków i przydzielamy im miejsca od 1 do 10. Za 1 miejsce 10 punktów, za 2 miejsce 9 punktów, za 3 miejsce 8 punktów itd. aż do miejsca 10 za 1 punkt. Czy akceptujecie tę propozycję czy też uważacie, że warto byłoby tu wprowadzić jakieś zmiany ?.

Hmm, czy nie lepiej byłoby przyznać każdemu po 10pkt. do dowolnego rozdzielenia? Dałoby to możliwość lepszego odwzorowania dystansu między popieranymi zegarkami i nie nabijało by punktów zegarkom, na które głosu oddać się nie chce (w Twojej propozycji każdy zegarek trzeba tak naprawdę ocenić - obawiam się, czy każdy da sobie z tym radę i czy w efekcie nie będzie niemerytorycznej przypadkowości w tym uszeregowaniu).

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Hmm, czy nie lepiej byłoby przyznać każdemu po 10pkt. do dowolnego rozdzielenia? Dałoby to możliwość lepszego odwzorowania dystansu między popieranymi zegarkami i nie nabijało by punktów zegarkom, na które głosu oddać się nie chce (w Twojej propozycji każdy zegarek trzeba tak naprawdę ocenić - obawiam się, czy każdy da sobie z tym radę i czy w efekcie nie będzie niemerytorycznej przypadkowości w tym uszeregowaniu).

Nie musisz oceniać każdego zegarka. Myślę, że to nawet nie będzie możliwe. Przykładowo w Wielkiej Komplikacji jest wytypowanych 16 czasomierzy. Z nich wybierasz 10, którym przydzielasz miejsca. Im wyższe miejsce tym większa liczba punktów. Jeżeli nie chcesz, możesz wytypować np. 5 zegarków i wówczas ten z pierwszego miejsca otrzyma 10 punktów, a ten z piątego 6 punktów. Punktacja w ramach jednej kategorii nie może się powtarzać, a to oznacza, że dwa zegarki nie powinny otrzymać takiej samej liczby punktów. Tak to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byście powiedzieli na Seiko Samurai do hitu marketingowego?

SS to jest hit marketingowy wykreowany przez KMZiZ, na zagranicznych forach to był zawsze outsider.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz oceniać każdego zegarka. Myślę, że to nawet nie będzie możliwe. Przykładowo w Wielkiej Komplikacji jest wytypowanych 16 czasomierzy. Z nich wybierasz 10, którym przydzielasz miejsca. Im wyższe miejsce tym większa liczba punktów. Jeżeli nie chcesz, możesz wytypować np. 5 zegarków i wówczas ten z pierwszego miejsca otrzyma 10 punktów, a ten z piątego 6 punktów. Punktacja w ramach jednej kategorii nie może się powtarzać, a to oznacza, że dwa zegarki nie powinny otrzymać takiej samej liczby punktów. Tak to widzę.

McIntosh, Twój pomysł, Twoje reguły. Ja zgłaszam swoje uwagi tak, jak je widzę. Brak jest przede wszystkim skali w tym podziale punktów - jeśli uważam coś za wybitne odkrycie, a potem długo, długo nic, to mogąc swobodnie podzielić punkty - mogę to swoje przekonanie odwzorować. No i druga uwaga, w Twojej propozycji muszę koniecznie wskazać 10 zegarków, niezależnie czy chcę je punktować czy nie - w ten sposób muszę przykładowo coś wstawić na miejsce 4-te dając 7 punktów, pomimo, że nie uważam, żeby te 7 się należało. W efekcie może być tak, że główne miejsca zajmą zegarki ze środka, które każdy uzna za OK, a te wybitne, ale podzielone między gustami, znajdą się na dole.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS to jest hit marketingowy wykreowany przez KMZiZ, na zagranicznych forach to był zawsze outsider.

nieźle, wycofuję się zatem z tego pomysłu.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

McIntosh, Twój pomysł, Twoje reguły. Ja zgłaszam swoje uwagi tak, jak je widzę. Brak jest przede wszystkim skali w tym podziale punktów - jeśli uważam coś za wybitne odkrycie, a potem długo, długo nic, to mogąc swobodnie podzielić punkty - mogę to swoje przekonanie odwzorować. No i druga uwaga, w Twojej propozycji muszę koniecznie wskazać 10 zegarków, niezależnie czy chcę je punktować czy nie - w ten sposób muszę przykładowo coś wstawić na miejsce 4-te dając 7 punktów, pomimo, że nie uważam, żeby te 7 się należało. W efekcie może być tak, że główne miejsca zajmą zegarki ze środka, które każdy uzna za OK, a te wybitne, ale podzielone między gustami, znajdą się na dole.

No właśnie nie. Nie musisz wskazywać koniecznie 10 zegarków. Mój pomysł zakładał, że nie może być więcej niż 10, ale może być mniej. Okay, spróbujmy zatem nieco poluzować reguły. Może tak... szybki regulamin.

1. Każdy głosuje na tyle zegarków na ile chce w danej kategorii.

2. Zegarkowi można przyznać od 1 (najniższa ocena) do 10 punktów (najwyższa ocena).

3. W ramach jednej kategorii, nie można przyznać czasomierzom takiej samej ilości punktów. W przeciwnym razie głos nie zostanie policzony.

4. Głosowanie trwa miesiąc czasu.

5. Zegarki które otrzymają najwięcej punktów w swoich kategoriach, otrzymają tytuł: Zegarek Dekady, a producent nagrodę w postaci statuetki.

6. Jeżeli po pierwszym głosowaniu zdarzy się, że dwa lub więcej czasomierzy, po podsumowaniu uzyska taką samą liczbę punktów, wówczas odbędzie się pomiędzy nimi dogrywka. Tym razem głosowanie będzie trwało 2 tygodnie i wyłoni ostatecznych zwycięzców.

Akceptujecie te reguły ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Odpowiedzi brak. Rozumiem zatem, że mogę zakładać temat do głosowania według powyższych reguł ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie byłoby lepiej przydzielić określoną liczbe punktów dla każdej kategorii do rozdzielenia wg własnego uznania, gdzie jeden zegarek mógłby otrzymać np 5 pkt a inny 1 lub 0 aż do wyczerpania się punktów.

Może niech inne osoby się też wypowiedzą jak będzie lepiej.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zastanawiam się czy nie byłoby lepiej przydzielić określoną liczbe punktów dla każdej kategorii do rozdzielenia wg własnego uznania, gdzie jeden zegarek mógłby otrzymać np 5 pkt a inny 1 lub 0 aż do wyczerpania się punktów.

Moim zdaniem, to nie jest dobry pomysł. Załóżmy, że na jedną z kategorii przypadnie 50 punktów do rozdzielenia. Jeżeli nie będzie obostrzenia co do ilości zegarków na które można zagłosować, to jednemu zegarkowi może przypaść te 50 punktów. Wówczas głosem jednej osoby, temat może być pozamiatany. Myślę, że pomysł sergserga jest okay. Ja dodałem do niego obostrzenie, że w tej samej kategorii zegarki nie mogą otrzymać takiej samej liczby punktów. Jeżeli jakiś model dostanie 10, to nie możesz drugiemu zegarkowi przydzielić takiej samej liczby punktów, bo wówczas typowanie w taki sposób kategorii zostanie uznane za nieważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, to nie jest dobry pomysł. Załóżmy, że na jedną z kategorii przypadnie 50 punktów do rozdzielenia. Jeżeli nie będzie obostrzenia co do ilości zegarków na które można zagłosować, to jednemu zegarkowi może przypaść te 50 punktów. Wówczas głosem jednej osoby, temat może być pozamiatany.

To prawda, myślałem raczej o zdecydowanie mniejszej ilości pounktów do rozdziału, np. 10,15. W takim kształcie walka może być bardzo wyrównana.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To prawda, myślałem raczej o zdecydowanie mniejszej ilości pounktów do rozdziału, np. 10,15. W takim kształcie walka może być bardzo wyrównana.

To może jeszcze inaczej. 10 punktów do podziału dla każdej z kategorii, ale wymóg, że trzeba wytypować minimum 5 zegarków. Wtedy maksymalna liczba punków dla jednego zegarka nie przekroczy 6 i być może w ten sposób unikniemy dziwnych sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy lista jez juz zamknieta - bo w kategorii hitu marketingowego chcialbym uscislic moja propozucje - automatyczny chinski werk Sea-Gull ST-25 - zdjecie bylo wczesniej w watku.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był jedynie jeden wskazany przez Ciebie element z tego werku PP - płynąca wskazówka minutowa chrono, natomiast wytypowany przeze mnie zegarek cechuje się przede wszystkim gabarytami werku, koperty w połączeniu z zastosowanymi komplikacjami.

Zgadza sie, ale tez nie ma co twierdzic, ze tym mechanizmem PP wynalazl kolo.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.