Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę stwierdzić, że temat Steinhart Klub wywarł na mnie duży wpływ. Od tygodnia intensywnie myślałem na zakupem Stowy w wariancie Marine, ewentualnie Antea. Szukałem zegarka w klasycznej i prostej formie (tak jak większość z moich skromnych zbiorów). Ale w niedzielę trafiłem na ten wątek i mnie wciągnął  :) Zacząłem go czytać od samego początku (swoją drogą 113 stron to niezły dorobek uczestników, ale i spory wysiłek czytelniczy dla dołączających w trakcie) i początkowo trochę przestraszyły mnie niedoróbki, ale odniosłem wrażenie, że im dalej w las, tym lepiej, albo to lepsza kotrola jakości ze strony forumowego sprzedawcy. Efektem tego był już w poniedziałek kontakt z kolegą SIRLUKE1 i finalnie zamówienie Mariny, ale oczywiście w wydaniu Stenka  ;)  A dalej szybka wysyłka we wtorek i anonsowana na dzisiaj dostawa  :D No i teraz czekam na kuriera i nie bardzo mogę skupić się na pracy, stąd ten post, ponieważ tylko tutaj jest spora szansa na znalezienie osób, co jakiś czas czujących się tak samo :lol:  A zawsze w grupie raźniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie Pan zadowolony  :P

U mnie dzisiaj Stenek na reku:

9613912174_5fff32a409_c.jpg
IMAG0258_1_1 by muchacho86, on Flickr

Ten model też robi na mnie wrażenie, a na ręce wygląda świetnie.

Pasek oryginalny, czy coś zmieniałeś (wydaje mi się, że w standardzie jest bransoleta) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no pewnie, ze dobrze :)

Idealny zestaw na lato, szkoda tylko, ze to lato sie konczy  -_-

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....jest...

l2bv.jpg

sdy8.jpg

gu6t.jpg

pierwsze wrażenie  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja się dokładam do życzeń - niech się dobrze nosi :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Właśnie wróciłem do domu i zaczynam "delektowanie sie" nowym nabytkiem  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Właśnie wróciłem do domu i zaczynam "delektowanie sie" nowym nabytkiem  :rolleyes:

Takiemu to dobrze :)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam stalowego Aquariusa. Może ktoś chce odsprzedać?

Jak coś zapraszam na ÓW.

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem jednego ze steinhartow, lecz nie potrafię się zdecydować. http://www.steinhartwatches.de/de/Nav-B-Uhr-44-Automatic-A-Muster,120.html  czy http://www.steinhartwatches.de/de/NavB-Uhr-44-Automatik-Premium,782.html  , który z nich jest tak naprawdę lepszy? 

Czy istnieje możliwość zakupu tego typu paska ? https://www.stowa.de/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi?action=largepic&pic=/z/fliegerchronohandaufzug/g/Flieger_Chrono_1.jpg&artnum=fliegerchronohandaufzug&wkid=137815156523727&ls=de&nocache=1378152809-3150

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem jednego ze steinhartow, lecz nie potrafię się zdecydować. http://www.steinhartwatches.de/de/Nav-B-Uhr-44-Automatic-A-Muster,120.html  czy http://www.steinhartwatches.de/de/NavB-Uhr-44-Automatik-Premium,782.html  , który z nich jest tak naprawdę lepszy? 

Żaden nie jest "lepszy" - oba są tak samo dobre :) wybór to kwestia gustu i wyboru czy chcesz mieć napis na tarczy, czy też nie chcesz i czy chcesz wiedzieć co się aktualnie dzieje w zegarku czy też nie jesteś zainteresowany...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony technicznej jak najbardziej zastanawia mnie mechanizm, w końcu się różnią, tylko właśnie czym ? I tu mnie bardziej interesuje który z nich jest trwalszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! Wreszcie jakieś zdrowe podejście do tematu.

"Który z nich jest trwalszy" a nie który spóźni sekundę mniej na dobę?  :) 

Myślę ze nie masz co sie martwić trwałością. Idzie ona głównie tym jak dbasz o zegarek. Jeśli nie uzywasz go jako młotka i przesmarujesz wd40 :rolleyes:  raz na kilka lat to bedzie ok

http://www.orangewatchcompany.com/movements/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się jednak, że Stowa ma pasek typu "closed-loop" - np taki RIOS Aviator 209

Czyli jak w oryginale B-Uhra

Czyli tylko dokupić pasek i wymieniać w zależności od stroju i nastroju:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz widzieć mechanizm na żywo, kiedy tylko zechcesz, to myślę, że warto kupić premium. Ja osobiście i tak wolę wersję manualną. A w kwestii pasków, to można praktycznie wszystko robić samemu, jak się chce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukaszu jak to bedzie z ETĄ i Steinhartem w przyszłości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co będzie w miarę normalnie, jak już widać ETA bardzo ogranicza dostawy, dla producentów z poza Swatch Group. Obecnie Gunter wszedł we współpracę z Soprod'em. Mechanizmy są tej samej klasy co ETA, w wersjach premium znacznie lepiej wykończone, ale droższe.

Na koniec roku pojawi się "własny", automatyczny werk Steinharta z centralną sekundą. Co ciekawe bazą ma być ... ETA, ale zapewne w wersji surowej, która zostanie poddana modyfikacjom, ale jak to mówią czas pokaże ;)

Łukasz

Edytowane przez SIRLUKE1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym poście chciałbym się pochwalić najnowszym nabytkiem oraz wspomnieć o profesjonaliźmie sprzedającego. Kilka dni przed rozpoczęciem wakacji przyszedł do mnie OceanOne Black, wersja posiadająca szafirowy bezel.Warto przytoczyć inicjatywe sprzedającego. Pisałem z Panem Łukaszem na temat zielnego egzemplarza, niestety ten z dnia na dzień został sprzedany. Sklep zaproponował wysyłke zegarka w kolorze czarnym (szafir) udzielając  mi przy tym rabatu. Dodatkowo zamawiając pasek nato, dostałem obiecaną wcześniej wkładkę bezela w kolorze zielonym, obie rzeczy w gratisie, bezpłatnie.

W tej chwili pakuję zegarek do wysyłki z powodu nieszczelności. W dniu zgłoszenia problemu otrzymałem telefon i usłyszałem kilka opcji rozwiązania tej sytuacji. Sam czasomierz jest bardzo solidny, na pasku nato wygląda rewelacyjnie. Osobiście polecam markę Steinhart. Stosunek ceny do jakości bardzo dobry. Sprzedający, klasa sama w sobie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi