tarant 2971 #576 Napisano 21 Listopada 2013 Witam, jeśli popełniłam jakiś błąd to proszę mi wybaczyć ale wchodzę powoli w te wasze KURANTY i chciałabym co nieco wiedzieć o tym Bimbadle! GB to wiem bo pisze, nawet Silesia, ale czy pudełko oryginalne i w ogóle co byście doradzili, brak brody to też wiem, powiedźcie coś chłopy Błędy są dwa.1. Brak zdjęć werku. To jest to, co w zegarze najważniejsze. Nie to czy tralki i sterczynki są kompletne. Jeśli pisze Silesia, to powstał mniej więcej w okresie 1904 - 1925.2. Mamy tu już "baby", zatem wypowiedź trąci. Nie napiszę czym, od tego też tutaj są eksperci Na rok 1912 dostępne były opcje ze srajptakiem i kuniem: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamia 0 #577 Napisano 21 Listopada 2013 [LX]CDII dziękuję za odpowiedź, zdjęcia werku dodam trochę później. Czyli jest możliwe że wahadło jest nieoryginalne ? Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamia 0 #578 Napisano 21 Listopada 2013 Dwie fotki, dodaje Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #579 Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Wahadło jak najbardziej od GB, mogło być też z soczewką o porcelanowym środku z literkami R,A o średnicy 8 cm, jak na rysunkach taranta. Edytowane 21 Listopada 2013 przez thomass 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #580 Napisano 21 Listopada 2013 Mam też takie cudo pod swoim dachem. Ma przybitą kotwicę na tarczy i na werku, ale z Beckerem to on już nie ma chyba żadnego związku. Oprócz tych sygnatur oczywiście.Łamane widełki.JPGDzięki, tak myślałem, że to już bardziej JUNGHANS, niż GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #581 Napisano 27 Listopada 2013 Kolejny ciekawy GB. Podobny nieco do tego z ciekawym wahadlem.Nadal jest na sprzedaz, jak sadze. ( zaznaczam ze nie moj ) Unusual Torsion spring clock.400 day Anniversary timepiece.This is a very rare otherwise typical Torsion Spring clock because of its imposing wooden case with pillars.The 400 day duration movement (because it only needs winding once every 400 days) with a Dead-beat escapement. Behind a 3 1/2" diameter cream enamel dial with Arabic numerals and brass bezel. Also with floral brass crest and stood upon a seat plate with two brass pillars and contained under a round glass dome. The movement backplate is stamped with the maker's mark of 'Gustav Becker' and operates a rare 4-ball rotating pendulum.Contained in a stained and polished white-wood case with hinged and locking top (to allow the dome to be raised for winding etc.), a moulded base with four bun feet and four turned wooden pillars with brass capitals.Dimensions: 15" high x 9 3/4 wide x 8 1/4" deep.Circa: Pre World War I.Condition: Very good. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #582 Napisano 27 Listopada 2013 Cena też niezła 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #583 Napisano 29 Listopada 2013 Cena też niezła Nie jestem pewny tego wahadla. Pochodzi od GB, ale chyba od innego modelu - w tym byly te z duza centralna kula ( to ciekawe) i dyski. Klosz na pewno nie od niego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Hos57 #584 Napisano 29 Listopada 2013 Gustaw Becker z brakami skrzyni. Proszę o pomoc w dobraniu górki i brody brakującej w nabytym zegarze, werk P-42 , Mod -1915.Nie mam wiedzy jak ma to wyglądać.Dzięki za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #585 Napisano 30 Listopada 2013 Coś w tym stylu: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Hos57 #586 Napisano 1 Grudnia 2013 Coś w tym stylu:GB.jpg Witam Dzięki za info, widzę że trzeba będzie wyłożyć deko kasy na zakup brakujących ozdób. W zaznaczonych miejscach chyba też były naklejone ozdoby? Pozdrawiam Grzegorz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #587 Napisano 1 Grudnia 2013 Były Jak już zauważyłeś, jest to skrzynka zaprojektowana pod gust francuskiego odbiorcy. Ewenementem jest w tym wypadku werk z serii 1915. Może zrzucali je z zeppelinów 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Hos57 #588 Napisano 1 Grudnia 2013 Były Jak już zauważyłeś, jest to skrzynka zaprojektowana pod gust francuskiego odbiorcy. Ewenementem jest w tym wypadku werk z serii 1915. Może zrzucali je z zeppelinów Sugerujesz że skrzynia nie jest od tego mechanizmu (fi tarczy 145 mm). Z jakiego okresu jest zegar? Hej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #589 Napisano 1 Grudnia 2013 Czemu ? Nic nie sugeruję. Zegar może być kompletem z okresu I WŚ. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #590 Napisano 5 Grudnia 2013 78823072.jpg<Podoba mi się ten zegar. Czy to budzik? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #591 Napisano 10 Grudnia 2013 Nowy nabytek. Zdjęcia nie najlepsze, ale warto zaprezentować.Lata 1877/78? Wymaga odnowienia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #592 Napisano 20 Grudnia 2013 No i w końcu mam Gustava Beckera Model Duplo 1924. Wymagał trochę pracy (Kiniol dzięki za wyprostowanie dekla i rączki), konserwacja mechanizmu. Dzwonki były zarośnięte rdzą więc zostały oczyszczone i wypolerowane. Nie wiedziałam że wypolerowane stal może tak błyszczeć.Tarcza nieco nadgryziona zębem czasu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #593 Napisano 20 Grudnia 2013 Szczerze gratuluję przeprowadzonej renowacji. Czysty profesjonalizm. I oto właśnie chodzi, żeby tym pięknym tykającym (i co niektórym dzwoniącym) przedmiotom przywracać życie i dawny blask (dosłownie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #594 Napisano 1 Stycznia 2014 Witam! Mam w Nowym Roku kolejne orzechy do zgryzienia. Czy sygnatura z obrazka należy do Gustava Beckera, czy to co innego? Chciałbym ten kuchenny zegar odratować. Mechanizm jest, ale raczej współczesny, kainfachowy. Może ktoś z kolegów wie co to jest i jaki mechanizm należy mu znaleźć i włożyć, jakie wskazówki. Średnica 27cm, środek 10,5cm. Pozdrawiam:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #595 Napisano 1 Stycznia 2014 To zapewne Gustav Bössenroth. Wytwarzał zegary kuchenne i miał własną wytwórnię porcelany. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #596 Napisano 1 Stycznia 2014 To zapewne Gustav Bössenroth. Wytwarzał zegary kuchenne i miał własną wytwórnię porcelany. Mam nadzieję, że się Beckerowcy nie pogniewają. Dzięki za podpowiedź.:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #597 Napisano 4 Stycznia 2014 Zabrano mi stąd wątek na temat zegara Woroniecki,a w rzeczywistości więcej w nim z Beckera. Mam pytanie w związku z oznaczeniem na tylnej płycie, czy opis K 5/303 może być związany z dopasowaną skrzynią, na skrzyni jest podobny numer. Czy literę K można potraktować jak skrót Kasta. Czy opis no?4 1978, t może być data montażu mechanizmu do skrzyni. Pozdrawiam:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #598 Napisano 4 Stycznia 2014 Zabrano mi stąd wątek na temat zegara Woroniecki,a w rzeczywistości więcej w nim z Beckera. Mam pytanie w związku z oznaczeniem na tylnej płycie, czy opis K 5/303 może być związany z dopasowaną skrzynią, na skrzyni jest podobny numer. Czy literę K można potraktować jak skrót Kasta. Becker2.jpg Czy opis no?4 1978, t może być data montażu mechanizmu do skrzyni. Becker3.jpg Pozdrawiam:)PPokopałem no/4 78. Przepraszam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #599 Napisano 6 Stycznia 2014 Nowy nabytek. Zdjęcia nie najlepsze, ale warto zaprezentować.Lata 1877/78? Wymaga odnowienia .20131208_123315.jpg20131203_173121.jpg Mam Endlera w identycznej skrzyni! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #600 Napisano 12 Stycznia 2014 Witam was. Zakupilem nie dawno bardzo okazyjnie zegar Gustav Becker. Skrzynia tego zegara nie jest raczej orginalna. Sam mechanizm wydaje sie byc w porzadku, jednak sam gong oraz sanki wydaje mi sie ze nie. Mam tez pytanie odnosnie zawieszenia samego wahadla czy jest orginalne?. Wskazowka sekundnika zostala przez kogos przycieta-poprosze was o opinie. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach