czerralf 28 #601 Napisano 12 Stycznia 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #602 Napisano 12 Stycznia 2014 Zastrzeżone zawieszenie wahadła - DGMS 103274 stosowane od sierpnia 1898 roku było własnością Germanii i zostało przejęte po jej wcieleniu do VFU.Aczkolwiek są w tej sprawie (a raczej były) pewne wątpliwości: http://mb.nawcc.org/showthread.php?42121-Gustav-Becker-VFU-3-4-MVMT 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #603 Napisano 12 Stycznia 2014 Wydaje mi się także, że wskazówka godzinowa jest trochę za krótka i pochodzi od zegara z tarczą tzw. "14,5". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #604 Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Wklejam "ku pamięci". A może ktoś go jednak ma ?To pierwszy freibursko - strasburski kwadransowy mechanizm GB pokazany na forum. Bo gong już od dawna tu jest. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fretka 0 #605 Napisano 17 Stycznia 2014 Zegar znaleziony na poczcie w Broager w 1920 r.Służby telegraficzne (pocztowe) księstwa duńskiego zakupiły w 1854 r wiele takich zegarów,które wisiały w urzędach pocztowych (telegraficznych)S.A. Petersen Kartka odręczna dla mnie nie do odczytania. Moim zdaniem w środku nie ma mechanizmu Beckera, bo: 1. tarcza mocowana na śrubki, jakby nie z epoki2. sekundnik do 80 sek. - dziwne?3. oś sekundnika, koła minutowego i bębna sprężyny nie leżą na prostej!4. wskazówki wiedeńskie, a może współczesne? Gdyby mechanizm był interesujący sprzedawca by go pokazał, widocznie nie ma co pokazywać.Ponadto skrzynia odpicowana i tarcza bez skazy (150 lat i nic?) Rewelacyjny jest natomiast inkrustowany (może srebrem) symbol Duńskiej Poczty i Telegrafu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fretka 0 #606 Napisano 17 Stycznia 2014 Zegar znaleziony na poczcie w Broager w 1920 r.Służby telegraficzne (pocztowe) księstwa duńskiego zakupiły w 1854 r wiele takich zegarów,które wisiały w urzędach pocztowych (telegraficznych)S.A. Petersen Kartka odręczna dla mnie nie do odczytania. Moim zdaniem w środku nie ma mechanizmu Beckera, bo: 1. tarcza mocowana na śrubki, jakby nie z epoki2. sekundnik do 80 sek. - dziwne?3. oś sekundnika, koła minutowego i bębna sprężyny nie leżą na prostej!4. wskazówki wiedeńskie, a może współczesne? Gdyby mechanizm był interesujący sprzedawca by go pokazał, widocznie nie ma co pokazywać.Ponadto skrzynia odpicowana i tarcza bez skazy (150 lat i nic?) Rewelacyjny jest natomiast inkrustowany (może srebrem) symbol Duńskiej Poczty i Telegrafu Witam .Niedawno nabylem tez w Danii chodzik Beckera z identycznymi wskazowkami oraz ramka o nr 17000.Mechanizmu zdjecia dodam jutro dla porownania.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fretka 0 #607 Napisano 17 Stycznia 2014 Juz mam zdjecia ale nie moge ich wsadzic .Moze kolega Tarant pomoze poprzez maila.Werk nie 17000tys a 18604tys 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #608 Napisano 17 Stycznia 2014 Juz mam zdjecia ale nie moge ich wsadzic .Moze kolega Tarant pomoze poprzez maila.Werk nie 17000tys a 18604tysZdjęcia można zmniejszyć np. w programie IrfanView, jest bezpłatny i można ściagnać np. ze strony Dobreprogramy.pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #609 Napisano 18 Stycznia 2014 Juz mam zdjecia ale nie moge ich wsadzic .Moze kolega Tarant pomoze poprzez maila.Werk nie 17000tys a 18604tysNa prośbę fretki wstawię fotki werku GB o nr 18604, jestem ciekawy zdania znawców tematu, czy to komplet czy nie?Niestety nie mam fotek wieszaka i wahadła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #610 Napisano 18 Stycznia 2014 GB18xxx cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #611 Napisano 20 Stycznia 2014 Dla mnie to dziwny Becker. Numeracja koślawa i tarcza typowo wiedeńska. Minutowa winna byc blizej takiej jak na foto. Pzdr. Wymuszam trochę dyskusję, bo znowu martwo. Pzdr.Piotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #612 Napisano 23 Stycznia 2014 i takie sie zakupiło w ferworze, chyba lata 30? 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #613 Napisano 23 Stycznia 2014 Tak bardzo ostrożnie - po 27 przed 32 rokiem. Już nie Silesia a naklejka jeszcze bez Junghansa. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #614 Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Ahoj,Wczorajszy zakup "po drodze" .GB na mechanizmie Silesia, kotwica z regulowanymi paletami,numerowany ( bardzo symetryczny numer ), troche inne wyzwalanie bicia.Broumov 1913/1914. Tarcza, wyglad skrzyni - typowy Czech!Czeka w kolejce do czyszczenia, jeszcze stan strychowy. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #615 Napisano 24 Stycznia 2014 Fajny . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #616 Napisano 24 Stycznia 2014 Ahoj,Wczorajszy zakup "po drodze" . Proszę o podanie tej ,, drogi,,Numer faktycznie ,,kolekcjonerski,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #617 Napisano 25 Stycznia 2014 Proszę o podanie tej ,, drogi,,Numer faktycznie ,,kolekcjonerski,, Ja protestuje! Egzemplarz kolekcjonerski! Nie tylko numer!Jeden z pierwszych mech. Silesia.GB zaczal produkowac mech. Silesia od ...no wlasie 1914 roku.Na poczatku jeszcze z wychwytem Grahama i z pelnymi zebnikami.Zebniki kolkowe tez chyba wprowadzil w 1914.Ww info moze ktos skoryguje, bo podawane z pamieci.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #618 Napisano 25 Stycznia 2014 mam podobny jednak bez numeru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stawko 26 #619 Napisano 31 Stycznia 2014 Witam wszystkich miłośników zegarów Gustav Becker.Oto mój niewielki zegar tej marki, choć nie jestem do końca pewien czy w 100%.Mechanizm znalazłem w katalogu. Natomiast skrzynka nie jest sygnowana, poniżej kilka zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #620 Napisano 31 Stycznia 2014 Ten mech. nie pochodzi od tej skrzynki. Tak mi sie wydaje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #621 Napisano 31 Stycznia 2014 Stylistycznie tarcza i wskazówki przypominają zegary Kienzle z 1939 roku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #622 Napisano 2 Lutego 2014 Kwadransowy Gustav Becker wybija 12:00 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #623 Napisano 2 Lutego 2014 Jakżesz to miłe dla ucha . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #624 Napisano 5 Lutego 2014 Na żywo ładniej brzmi - to tak jak z muzyką 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #625 Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) No i stało się... Bekier w rodzinie... Prababka mojej Pani nabyła go nowego i tak w rodzinie dotrwał mniej lub bardziej kompletny. Jak już ma wisieć to niech ma chociaż czapkę. I tu rodzi się pytanie:jaką? Edytowane 22 Lutego 2014 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach