wafelek 54 #1301 Napisano 5 Stycznia 2019 Albo nasz buk. Twarde to ja diabli w każdym razie.To wygląda na drewno egzotyczne .Barlinek słynie z deski podłogowej,przywożą z czarnego lądu takie i podobne ,twarde jak.... tak jak napisałeś .Gwożdzia nie wbijesz w deskę ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1302 Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Taki oto...budzik. Obudowa nie pochodzi z fabryk Beckera, ale zapewne z epoki. 40 cm.20190104_193444.jpg20190104_194943.jpg20190104_194913.jpg20190104_195114.jpgA w jaki sposób ustawiasz wskazówkę włączania budzenia? Chodzi mi o dostęp do niej. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1303 Napisano 5 Stycznia 2019 Są drzwiczki (a w nich wypukłe szkiełko!), zamykane na haczyk. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1304 Napisano 5 Stycznia 2019 Aaaaa, czyli górna część frontu jest otwierana tak jak w tradycyjnym zegarze. Bardzo ładny i ciekawy egzemplarz, gratuluje!! 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1305 Napisano 5 Stycznia 2019 Chyba widziałem ze dwa Lenzkirchy w identycznej obudowie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #1306 Napisano 6 Stycznia 2019 Chyba widziałem ze dwa Lenzkirchy w identycznej obudowie. GDZIE ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1307 Napisano 6 Stycznia 2019 Odwiedzając sklepy z antykami, ale wystarczy zapytać "wujka" Google i wpisać - Lenzkirch miniature longcase clock i chyba coś tam się znajdzie.Dam namiary jak znowu na takiego trafię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1308 Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Rzeczywiście. Znalazłem tylko zdjęcie, temat już nieaktualny, opisany jako Lenzkirch.I aukcja z eBay. Ciekawe.Czy oryginalnie był to produkt Lenzkircha, czy był jakiś producent (szwarcwald?) tych skrzyneczek, który wkładał tam różne werki... Edytowane 6 Stycznia 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1309 Napisano 6 Stycznia 2019 Tak to wygląda z Beckerkiem. Górną listewkę montowano dwa razy. Front budzika docięto. Składak? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1310 Napisano 7 Stycznia 2019 Pan se zrobił obudowę, bo chciał mieć coś ładnego w domu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1311 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Krzysiu, ale to masówka była. W mojej jest budzik GB, ale jest też z wyraźnie lepiej dopasowanym Lenzkirchem. Sądzę, ze to rzeźbienie na "drzwiczkach" i podstawie to wycisk. Amerykanie to opracowali do perfekcji i robili tak swoje gingerbready i podobne w dębie i innych twardawych drewnach. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1312 Napisano 7 Stycznia 2019 To na CNC wystrugane ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1313 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) W ogóle kształt obudów tych rzeczonych budzików jest jakby czegoś początkiem... Dopasować można go tu i tam... Taki niedokończony jest... mam wrażenie. One chyba z założenia miały być pasowane w jakieś obudowy. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1314 Napisano 7 Stycznia 2019 Zegar w takiej skrzynce nie jest niczym rzadkim w UK . Osobiście miałem dwa w rękach ale dość regularnie pojawiają się to tu,to tam... Dla mnie to Lenzkirch, bo tylko takie tam mechanizmy widziałem ale całkiem możliwe jak powiedział Piotr to czyjś pomysł na rynek UK gdzie zegary podłogowe są chyba bardziej popularne niż inne, a każde małe " town" miało swojego zegarmistrza ( jak nie więcej) który takowe produkował. A taka miniatura mogła być próbą trafienia w gusta wielbicieli zegarów stojących. Kto wie może był to pomysł samych włodarzy marki Lenzkirch .Tak na marginesie ta a'la kurpiowska snycerka/prasowanka nie jest wcale obca we wzornictwie tutejszych "grandfather clock" lub jak kto woli " longkejsów" . PozdrawiamKrzysiek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1315 Napisano 8 Stycznia 2019 Taki oto...budzik. Obudowa nie pochodzi z fabryk Beckera, ale zapewne z epoki. 40 cm.20190104_193444.jpg 20190104_194943.jpg 20190104_194913.jpg20190104_195114.jpgOj cudny on Ci jest. Gratulacje. Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1316 Napisano 13 Stycznia 2019 Zegar w takiej skrzynce nie jest niczym rzadkim w UK . Osobiście miałem dwa w rękach ale dość regularnie pojawiają się to tu,to tam... Dla mnie to Lenzkirch, bo tylko takie tam mechanizmy widziałem ale całkiem możliwe jak powiedział Piotr to czyjś pomysł na rynek UK gdzie zegary podłogowe są chyba bardziej popularne niż inne, a każde małe " town" miało swojego zegarmistrza ( jak nie więcej) który takowe produkował. A taka miniatura mogła być próbą trafienia w gusta wielbicieli zegarów stojących. Kto wie może był to pomysł samych włodarzy marki Lenzkirch .Tak na marginesie ta a'la kurpiowska snycerka/prasowanka nie jest wcale obca we wzornictwie tutejszych "grandfather clock" lub jak kto woli " longkejsów" . PozdrawiamKrzysiek masz szczescie, bo mi sie nie trafil jeszcze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #1317 Napisano 13 Stycznia 2019 Może dodam że tych kilka egzemplarzy widziałem na przestrzeni kilku lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1318 Napisano 13 Stycznia 2019 Zdjęcia tego zamieszczonego pochodzą z licytacji na ebay.co.uk, z Brighton.To jakieś 100 mil od Ciebie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1319 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) No i w maju dwusetne urodziny Gustava. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1320 Napisano 24 Lutego 2019 GustavBeckerPhoto.jpg No i w maju dwusetne urodziny Gustava.Ojej! Dwusetne.. toż to trzeba jakoś uczcić!Mojego GB muszę jakoś umaić i toast wznieść ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1321 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Drugiego maja możesz zaszaleć i wznosić toasty Edytowane 24 Lutego 2019 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #1322 Napisano 25 Lutego 2019 Czesc,200 lat - jak ten czas leci Zawsze dobrze jest miec dobry powod ....hm! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1323 Napisano 25 Lutego 2019 Dobry powód to Dzień Odlewnika, imieniny Anastazego, albo inne takie . A tu mamy bardzo dobry powód! Cześć kolego miły, dobrze Cię widzieć! Jak tu nie wierzyć w magię- wczoraj myślałem o Tobie przy okazji kolejnego Rescha z opisem na tarczy. Pozdrowionka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1324 Napisano 25 Lutego 2019 A dzisiaj czytałem ostatni numer "Przeglądu Odlewniczego"... magia Panie czy urodziny? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1325 Napisano 25 Lutego 2019 Urodziny . I cóż Ty zrobisz, bardzo przyjemnie... O jeden krok bliżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach