Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Wpływ polskiego rynku na wyniki sprzedaży / profitu Omegi / Grupy Swatch jest pewnie w wartościach mniejszych od 1% globalnie.

Tym samym Polska jest rynkiem drugorzędnym i tyle.

Nie będzie gwałtownie rosnącej dystrybucji i rabatów spotykanych w znaczących sprzedażowo krajach.

Dlaczego? Bo u nas prawdopodobnie (a na pewno wie to Omega) cenowa elastyczność popytu nie istnieje jako zjawisko.

Tu mamy niestety strategię "milking", bo tak to się nazywa...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo u nas prawdopodobnie (a na pewno wie to Omega) cenowa elastyczność popytu nie istnieje jako zjawisko.

Tu mamy niestety strategię "milking", bo tak to się nazywa...

Chcesz powiedzieć, że polski rynek zegarkowy jest doskonale nieelastyczny? Jakoś nie wierzę, że Omega realizuje u nas strategię dojenia.

Bardziej postrzegam to jako gonienie rolexa i zmiana pozycjonowania marki. Choć wyjścia z Kruka nie rozumiem. Tego typu sieć dobrze pasuje do Omegi. Może chodzi o jakieś trudności we współpracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jubitom ich wygryzł i tyle. W galerii Mokotów jak był zwykły Jubitom certina i takie tam to kruk miał trochę tych omeg w pewnym momencie zaczął się remont jubitoma z reklamami omegi i kruk i kruk juz stacjonarnie nie miał. Ciekawe co zrobią z zapasami o ile takowe mieli

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej obstawiał bym to, że to Kruk wycofał Omegę mając dość jej fanaberii. Krukowi tak tak naprawdę obojętne. Jeżeli jest towar, który daje zyski to się go trzyma a klient i tak sie znajdzie. Niemniej, Omega już nie raz udowodniła że jest trudnym graczem i w moim odbiorze z przerośniętym ego. Dlatego w mojej opinii to Kruk zrezygnował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Hmmm z drugiej strony jeśli Omega ma "wyższe aspiracje" to wyjście z tzw sieciówek typu Kruk jest całkiem zrozumiałe. W Piątek odwiedziłem na szybko Złote Tarasy takiego zagęszczenia różnych marek na m2 jeszcze nie widziałem :D. Dla nas klientów oczywiście to jest raj jeśli możemy porównać kilka marek w jednym miejscu. Dla Omegi widocznie to jest za mało prestiżowe. Widać coraz bardziej że wychodzą z założenia :klient który chce kupić Omegę pojedzie nawet na biegun północny żeby ją mieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ Omega nie wyszła z sieciówek...jubitom jest taką siecią tyle że dziś gorszą niż Kruk dla klienta... Poza tym skoro Kruk jest dobry dla Rolexa to dziwny sposób ścigania króla obrali ...chyba że to właśnie było problemem ;-) no i Omega na pewno nie jest graalem po którego pojadę na drugi koniec Polski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ale o to chyba chodzi. Dostępność. Gralem może i Omega nie jest ale czy tu nie chodzi o to czasem, że ma się stać ? Towar mniej dostępny=bardziej pożądany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gral czy nie gral, to zależy dla kogo. Dla większości synonimem zegarka jest rolex i omega. Rozpoznawalność znakomita, to i może czas na zmianę strategii sprzedażowej. A jak to wygląda na zachodzie, wie ktoś?

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex w zeszlym roku w Polsce odnotowal 150% wzrost sprzedazy vs 2014. Oczywistym jest ze latwo robic duze przyrosty w procentach na poczatku ale to pierwszy tak duzy wzrost odkad Rolex dostepny jest w Polsce.

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gral czy nie gral, to zależy dla kogo. Dla większości synonimem zegarka jest rolex i omega. Rozpoznawalność znakomita, to i może czas na zmianę strategii sprzedażowej. A jak to wygląda na zachodzie, wie ktoś?

w Londynie jest 7 butikow Omegi, ale sa tez dostepne w sieciowkach. Butik nie daje znizek, ani nie da sie kupic na kredyt, co tutaj jest popularne.

Sieciowka, znizka od 10 do 15% i kredyt 0% na 4 lata maksimum.

Polityka w zakresie butikow, przynajmniej w tym miescie, jest bardzo dziwna.

- butik na Regent Street i Oxford Street ma w okregu 200 metrow dwoch konkurentow. Sieciowka Goldsmiths i Watches of Switzerland. Wiem, z pierwszej reki, ze ludzie ida do sieciowek a pozniej przychodza do butiku po to magiczne "experience" a na koniec chca takiej samej znizki :)

Egzystencja Rolka i Omegi w jednej sieciowce jest popularna. Maja po prostu osobne sciany.

Nie czarujmy sie, kogo w Polsce stac na takie zegarki w cenie rocznych zarobkow wiekszosci spoleczenstwa? 10% ludnosci? to forum jest dosyc specyficzne pod tym wzgledem.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co fakt to fakt ale tez mentalność u nad jest inna. Nie ma u nas jeszcze kultury sukcesu a jezeli jest to nie ma dla niej zrozumienia. Zegarek za 2 tys to juz fanaberia a za ponad 10 to juz marnotrawstwo. Czasem bywam u kolegi z forum w salonie i często słyszę przy witrynie cos w stylu "8tys?! Kto to k...a kupuje?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki kraj, taka kultura sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nie wyobrażam sobie brać kredytu na zegarek.

Oszczędzanie rozumiem, ale kredyt jest czymś dziwnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też sobie tego nie wyobrażam, tak samo jak na wycieczkę wakacyjną. Nie stać mnie nie kupuję.

Ale u nas ludzie biorą kredyty aby święta zrobić lub komunię dzieciakowi w knajpie wystawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecie z sieci. Jakby PO miala taki bezel i wymiary 40/14mm to bralbym od razu :D

post-68673-0-45906900-1458425008_thumb.jpeg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie zakup zegarka jest formą oszczędzania. Inwestycja w przedmiot jest lepsza niż trzymanie na koncie gotówki.

AhAVBGU.jpg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zauważyliście ale Omega w końcu poprawiła to co było dużym minusem każdej Planety (i nie tylko) na bransolecie.

Zmienili projekt maskownic. Teraz środkowa część nie wychodzi poza szczyt uszu ale "łamie" się pomiędzy. Dzieki temu lug to lug nie jest dodatkowo sztucznie wydłużony.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex w zeszlym roku w Polsce odnotowal 150% wzrost sprzedazy vs 2014. Oczywistym jest ze latwo robic duze przyrosty w procentach na poczatku ale to pierwszy tak duzy wzrost odkad Rolex dostepny jest w Polsce.

Bartek a orientujesz się ile to jest w liczbach bezwzględnych? Bo jak czytam o tych wielomiesięcznych oczekiwaniach to zastanawiam się ile osób jest w tej kolejce - pięć? siedem? Ile osób zamówi zegarek za +50k?

Ile tak naprawdę nowych Omeg sprzedaje się w Polsce w oficjalnej dystrybucji? Może po prostu nie opłaca im się trzymać tylu miejsc sprzedaży, tak jak nie ma wszędzie salonów luksusowych marek samochodowych?

Z drugiej strony Porsche można we Wrocławiu kupić, a Omegi nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod względem prestiżowych marek to nawet Katowice są wyżej od Wroclawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to też jest dziwne a raczej chore...

Dla mnie zakup zegarka jest formą oszczędzania. Inwestycja w przedmiot jest lepsza niż trzymanie na koncie gotówki.

Masz rację, ale nie każdej marki.

Rolex z jego podwyżkami jest niezłą inwestycją.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja majac mozliwosc wziecia kredytu 0% (o takim pisal Kolega) na zegarek to chetnie bym skorzystal, a gotowka obrocilbym z dziesiec razy. Zreszta robie tak na karcie kredytowej, ale tam ma max 50dni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zmieniając temat - możecie polecić mi jakieś fajne NATO do PO - w stylu i jakości tego do 300, albo do Tudora BB ale nie w tej cenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timefactors.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Nie wiem czy zauważyliście ale Omega w końcu poprawiła to co było dużym minusem każdej Planety (i nie tylko) na bransolecie.

Zmienili projekt maskownic. Teraz środkowa część nie wychodzi poza szczyt uszu ale "łamie" się pomiędzy. Dzieki temu lug to lug nie jest dodatkowo sztucznie wydłużony.

Będzie dzięki temu zabiegowi lepiej przylegać do nadgarstka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi