Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko "stara". Trudno to opisać, ale stara jest zegarkiem, z którym można się zestarzeć, nosić do końca życia. Nowa jest fajna, jako rozrywka, dodatek. Jeśli możesz, zostaw obydwa, starszą jako tą na zawsze, nową jako przerywnik, do następnego ciekawego modelu.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko "stara". Trudno to opisać, ale stara jest zegarkiem, z którym można się zestarzeć, nosić do końca życia. Nowa jest fajna, jako rozrywka, dodatek. Jeśli możesz, zostaw obydwa, starszą jako tą na zawsze, nową jako przerywnik, do następnego ciekawego modelu.

Mam wręcz przeciwne zdanie. Nowa jest bardziej dojrzałym ptojektem, pełniejszym. Stara nudna i bez polotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

@meXy dobrze "gada" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że nie mam duszy kolekcjonera więc kłóci mi się zostawienie obu bo szkoda mi kasy na leżący bezczynnie zegarek.
Drugi aspekt jest taki, że w każdej wyrażonej przez Was opinii znajduję trochę racji bo te zegarki pod pewnymi względami to zamienniki a pod innymi wzajemnie się uzupełniają. Ale generalnie to wciąż takie same zegarki.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nowa wersja szarej AT ma tragiczny sekundnik. W niebieskiej nie ma tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa jest poprostu bardziej sportowa i cala kampania wokoło tego zegarka skupia się na jego sportowych cechach. To dobre posunięcie bo do tej pory zapewne AT podkradała klientów serii np DeVille bo była bardziej formalna. Teraz widać chęć przywrócenia właściwego DNA tego zegarka zawartego w jego nazwie.

Niestety nowa wersja szarej AT ma tragiczny sekundnik. W niebieskiej nie ma tego problemu.

Co oznacza słowo tragiczny można odczytać w słowniku natomiast nie ma co wyrażać aż takich poglądów bo to są gusta i są poza dyskusją a dopóki się sprzedaje i podoba to tego typu opinia niczego nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta moim zdjęciu to niebieska, morska lub niebiesko-szara (jak zwał tak zwał). Sadzę, że o tym sekundniku wyraziłeś opinię.

Nowa szara jest taka:

soldier-22010412106001.png

i sekundnik jest ok bo nie jest malowany. Kolorystyka tarczy i indeksów wraz ze wskazówkami to kwestia gustu.

Powiem szczerze, że nawet ten malowany sekundnik (po tygodniu noszenia) jest do przełknięcia (początkowo był nie do zaakceptowania przez ze mnie) bo dodaje polotu zegarkowi.

Generalnie to zupełnie inne jest wyobrażenie o zegarku na podstawie krótkiej wizji w salonie a zupełnie inne gdy się ma okazję ponosić kilka dni. Okazuje się, że jedne aspekty tracą na znaczeniu i inne zyskują.  

Nowa jest poprostu bardziej sportowa i cala kampania wokoło tego zegarka skupia się na jego sportowych cechach. To dobre posunięcie bo do tej pory zapewne AT podkradała klientów serii np DeVille bo była bardziej formalna. Teraz widać chęć przywrócenia właściwego DNA tego zegarka zawartego w jego nazwie.

Podzielam w pełni zdanie!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodziło mi o wersję z niebiesko-szarą tarczą. Nie wiem, dlaczego pomalowali go w ten sposób. Na żywo niestety wygląda gorzej niż na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że nie mam duszy kolekcjonera więc kłóci mi się zostawienie obu bo szkoda mi kasy na leżący bezczynnie zegarek.

Drugi aspekt jest taki, że w każdej wyrażonej przez Was opinii znajduję trochę racji bo te zegarki pod pewnymi względami to zamienniki a pod innymi wzajemnie się uzupełniają. Ale generalnie to wciąż takie same zegarki.

Ja bym zatrzymał nową - jako całkiem udany sportowy zegarek z pazurkiem a starą , nudną wynienił na jej niedościgniony wzór ;-)

post-55792-0-25505700-1513852250_thumb.jpeg

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zatrzymał nową - jako całkiem udany sportowy zegarek z pazurkiem a starą , nudną wynienił na jej niedościgniony wzór ;-)

ha! ha! ha!

no tak.. myślałem o rolku i jeśli już to wyłącznie nowy DJ41 z karbowanym bezelem i bransoletą jubilee  

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha! ha! ha!

no tak.. myślałem o rolku i jeśli już to wyłącznie nowy DJ41 z karbowanym bezelem i bransoletą jubilee

I masz zestaw na każdą ( prawie ) okazję tylko do DJa z karbowanym bezelem i jubilee musisz pokazać dowód osobisty ; -)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do DJa z karbowanym bezelem i jubilee musisz pokazać dowód osobisty ; -)

Siwy jestem już nie muszę

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha! ha! ha!

To ja też tak bym celował.

Robert, odpowiednikiem Datejusta u Omegi może nawet bardziej jest de Ville. A Aqua Terra to jak Explorer/Air King/ Milgauss - klasycznego kształtu budowa plus delikatny sportowy faktor, którego zupełnie brak u DJ.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nicon - date just jest kwientesencją prostego sportowego 3 wskazówkowego zegarka z datą, podobnie jak Omega Seamaster AT. Decydują upodobania charktersytycznych detali - szlif słoneczny vs "pokład łajby", data w okienku czy pod lupą, mniej lub bardziej masywna bransoleta z trochė innymi udogodnieniami i wreszcie stosunek emocjonalny do tego czy innego logo. A co do generyczności - po pierwsze to bardzo klasyczny wzór zegarka a po drugie w tej parze to raczej Seamaster naśladuje DJa biorąc pod uwagę moment powołania do życia protoplastów obydwu modeli.

Piotr - De Ville to jednak delikatna seria najczęściej na pasku, jak bransoleta to niemal biżuteryjna się zdarzała. DJ w 41 mm to kawał sportowego , prostego klasyka więc dla mnie AT jest naturalnym " komparatorem" Zresztą odniosłeś AT do Milgausa który patrząc przez pryzmat koperty z bransoletą dla mnie jest bardzo blisko współczesnego DJa z gładkim bezelem na oysterze. Tylko te kolorowe szafiry :-(

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest tak , że porównywanie Rolka do Omegi szkodzi Rolkowi , ze względu na jego ociężały design ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Robert zamieniłem DJ na AT i po tym czasie absolutnie nie żałuję. Fajnie by było mieć obydwa te zegarki i przez jakiś czas miałem, a dzięki temu bezpośredniemu porównaniu wiem, że dla mnie AT jest dużo ciekawszym zegarkiem.

kv641_A1E7AADB-AF42-40DB-AB91-BC75F21570

fl837_C2C86581-B2E3-4918-A5A2-4D20AD7F3A

eo657_B5E9902B-3543-4086-B0E4-74703DB80E

om385_422DB844-728D-49E7-ABDF-2B36EC2A36

jh228_051EA3BC-D5F0-402C-91A2-C07A0D2CC7

au681_DD1EE80F-236C-4AC3-B844-E34A3FE9B3

ty384_CDB819E7-21E0-4436-94CF-1292D0303C

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystian, Ty miałeś małego DJa - nie ta sama kategoria wagowa. Ale faktycznie na Twoich zdjęciach i z NATO wygląda świetnie. Z bransoletą jak zwykle ...nudy ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na te fotki AT Krystiana to słyszę z pokoju jak mi się w kurtce portfel otwiera!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znasz się , ale faktycznie na paskach jej dobrze. Jak to mówią „ładnemu we wszystkim dobrze”

bk31_A77B9A9A-2DC7-47A1-A889-E0FF927DE6C

oc735_43864E03-3825-4CF0-ABE6-2CE15B24CC

hy258_3E58082A-27DF-4357-8747-B5D92C53A6

zd69_4E273A07-696E-4CC1-80F7-D2B0DB37A92

i takie na szybko dla Roberta co by na bransoletę nie narzekał

uj772_4B1E437D-C863-4ED3-AB4D-70F225ABCE

Ale fakt, że bransoleta (a przynajmniej zapięcie) w DJ wygrywa (chociaż do tego szybko się idzie przyzwyczaić, a dzięki niemu wygląda jednolicie z zegarkiem)

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Znacie jakiś hosting, który nie szmaci zdjęć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imgur

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imgur

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzięki. Teściowa jednak spoko skoro jeszcze żyjesz

Kocha, tylko że na dystans :lol:

Edytowane przez Krystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DJ w 41 mm to kawał sportowego , prostego klasyka więc dla mnie AT jest naturalnym " komparatorem"

Ja mam ten problem, że niespecjalnie ten sport w DJ widzę a jak jeszcze jest hojnie obdarzony karbowanym bezelem i Jubilee to już w ogóle.

Chyba, że pomyślę o Cellini to DJ rzeczywiście mniej elegancki od razu się robi :)

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi