Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, nav napisał(-a):

Google mówi że Ref 2251.50, JDM, albo 2261.50.

Ta pierwsza, 2251.50.00, automat. 2261.50 miała mechanizm kwarcowy i brak napisu „chronometer”.

Czerwony grot wskazówki sekundnika wygląda trochę dziwnie ale te referencje tak miały. Nie pasuje mi tylko data. Wydaje mi się, że w tym modelu powinna być biała czcionka daty na czarnym tle, ale nie znam się na tyle, żeby wykluczyć istnienie wersji z datą „czarno na białym”.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2025 o 19:26, tbn napisał(-a):

No właaśnie z tego co udało mi się wyczytać tylko otworzenie daje pewność. 

Bez otwierania 2500D odróżniamy od wcześniejszych po czcionce kalendarza, tak jak napisał @meinard. Poniżej fotka porównawcza całych kalendarzy i oś czasu głównych modeli SMP300M - rodzaj materiału luminescencyjnego, mechanizmy, pudełka, ukompletowanie.

W dniu 29.08.2025 o 11:18, piciu866 napisał(-a):

W PO od 2009-2010  były już jeżeli się nie mylę tylko mechanizmy 2500D więc zaryzykowałbym, że SM w podobnych rocznikach też już powinny mieć D.

Moja jest z 2014 i werk 2500D.😁

Mechanizmy 2500D zaczęli wkładać do PO mniej więcej wiosną 2011 roku - latem już były montowane seryjnie. Planety o numerze wyższym niż 8525xxxx mają 2500D.

2500vs8500_16.jpg

300M.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi