Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.12.2025 o 20:59, nav napisał(-a):

Załapałem się na "szybki wtorek", zobaczymy, może i częściej zagości na nadgarstku.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1765915098502.jpg

Gratulacje. Ostatnio zastanawiam się, czy nie wymienić swojej SMPc+ czegoś jeszcze właśnie na Moona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, rafi napisał(-a):

Gratulacje. Ostatnio zastanawiam się, czy nie wymienić swojej SMPc+ czegoś jeszcze właśnie na Moona. 

SMP też mi się bardzo podoba i to świetny zegarek, niby średnica podobna do Speedmastera ale jest za duża na mój nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, rafi said:

Kierunek dobry. Jak Ci się odwidzi, może być ciężko odkupić SMPc. W parce będą chować się jepiej... ;)

47 minutes ago, nav said:

SMP też mi się bardzo podoba i to świetny zegarek, niby średnica podobna do Speedmastera ale jest za duża na mój nadgarstek.

Jeżeli mówisz o aktualnych wypustach 300M, to nie... to przy Moonie, jest to waga ciężka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, tts napisał(-a):

Kierunek dobry. Jak Ci się odwidzi, może być ciężko odkupić SMPc. W parce będą chować się jepiej... ;)

Jeżeli mówisz o aktualnych wypustach 300M, to nie... to przy Moonie, jest to waga ciężka. 

Tak, mówię o aktualnej wersji SMP, przymierzyłem i byłem zaskoczony, jak to duży i masywny zegarek, nie ma moją rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, omega seeker napisał(-a):

Czy ma ktoś odwagę nosić też podobnego giganta 49.2 mm? Mimo takiego rozmiaru nie brakuje jej szyku i elegancji, a pionowa boazeria lubi się mienić w świetle 😀

Nosiłem przez lata bliźniaczy model - Railmaster XXL. Baaardzo mile wspominam :) Przed zakupem zastanawiałem się nad boazerią, ale luma przeważyła na korzyść Raila.

007.JPG

011.JPG

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, tts napisał(-a):

Wiem, że w parze lepiej, ale budżet nie jest z gumy 😉 W takim stanie jak kupiłem swoją na pewno ciężko będzie odkupić. A ewentualna sprzedaż teraz będzie ze stratą. Dlatego się waham.

6 godzin temu, nav napisał(-a):

Tak, mówię o aktualnej wersji SMP, przymierzyłem i byłem zaskoczony, jak to duży i masywny zegarek, nie ma moją rękę.

Brałem nową referencję pod uwagę jak kupowałem swoją. Ale to po prostu w mojej opinii dość niewygodny zegarek w porównaniu do starszej. Ogólnie mniej urodziwy. No i wtedy różnica w cenie była ok 5k (z drugiej ręki). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Wiem, że w parze lepiej, ale budżet nie jest z gumy 😉 W takim stanie jak kupiłem swoją na pewno ciężko będzie odkupić. A ewentualna sprzedaż teraz będzie ze stratą. Dlatego się waham.

Brałem nową referencję pod uwagę jak kupowałem swoją. Ale to po prostu w mojej opinii dość niewygodny zegarek w porównaniu do starszej. Ogólnie mniej urodziwy. No i wtedy różnica w cenie była ok 5k (z drugiej ręki). 

Te starsze refenercje SMP też dla mnie przyjemniejsze i bardziej praktyczne, nowa ładna, ale trzeba mieć kawał ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, rafi said:

Dlatego jak nie ma ciśnienia, to bym zostawił jak jest i spróbował te pomysły "rozchodzić". 😉

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, tts napisał(-a):

Dlatego jak nie ma ciśnienia, to bym zostawił jak jest i spróbował te pomysły "rozchodzić". 😉

To może być jedna z najlepszych rad, jakie tu dostałem 😉

Dzięki. 

Tym bardziej, że właśnie wpadła fajna Vratka, a za miesiąc jeszcze jeden zawodnik dołączy…

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozchodzić powiadacie? Hmm...

IMG_6824.JPG

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, rafi napisał(-a):

W takim stanie jak kupiłem swoją na pewno ciężko będzie odkupić.

Chyba, że ja kupię. 

Pewne, że jak będziesz chciał wrócić to się dogadamy.  

5 godzin temu, rafi napisał(-a):

A ewentualna sprzedaż teraz będzie ze stratą.

Tak jest z prawie wszystkimi.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, tommly said:

Rozchodzić powiadacie? Hmm...

Cóż szkodzi spróbować? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jan napisał(-a):

1000026565_edited.jpeg

O, kurcze! Oryginał czy tak ładnie odnowiona?

W dniu 17.12.2025 o 20:38, omega seeker napisał(-a):

Czy ma ktoś odwagę nosić też podobnego giganta 49.2 mm?

Ja nie, ale popatrzeć lubię.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ireo napisał(-a):

O, kurcze! Oryginał czy tak ładnie odnowiona?

W sumie to jedno i drugie 😅

Zegarek znaleziony za cokołem starej szafy. Prawdopodobnie po dziadku lub pradziadku.

Wg ustaleń to zapewne polski składak jubilerski z tarczą namalowaną w okresie (w Krakowie było kilku znanych jubilerów którzy handlowali też zegarkami np Cyankiewicz). Mechanizm Omegi i dekiel z takimiż puncami oraz na zewnątrz z polską, przedwojenną puncą złota - głowa rycerza z trójką oznaczająca towar wwożony z zagranicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Jan napisał(-a):

W sumie to jedno i drugie 😅

Zegarek znaleziony za cokołem starej szafy. Prawdopodobnie po dziadku lub pradziadku.

Wg ustaleń to zapewne polski składak jubilerski z tarczą namalowaną w okresie (w Krakowie było kilku znanych jubilerów którzy handlowali też zegarkami np Cyankiewicz). Mechanizm Omegi i dekiel z takimiż puncami oraz na zewnątrz z polską, przedwojenną puncą złota - głowa rycerza z trójką oznaczająca towar wwożony z zagranicy.

Super historia, fajnie że wyśledziłeś te szczegóły. Przez kilka lat mieszkałem w starej kamienicy w Krakowie ale niestety nie udało mi się trafić na magiczną szafę, za którą można by znaleźć złotą omegę 🤷‍♂️

Bardzo intrygujący egzemplarz. Spojrzałem na koronkę typu naleśnik i pomyślałem, "oryginał". Spojrzałem na podziałkę sekundnika i pomyślałem, "no nie, malowana". Tylko że sam krój cyfr znowu wskazywał na oryginał.

Wykonano tę tarczę naprawdę dobrze, skoro przetrwała w takim stanie. Piękna rzecz.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy tym bardziej że udało sie doprowadzić do stanu noszalnego bo po +/-60 latach w kurzu nie bylo to takie oczywiste 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi