Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, lysolek007 napisał(-a):

Ten rok był dobrym rokiem dla zegarków, do kolekcji dołączyły trzy modele Ω ... ;] w nowym roku chciałbym się cieszyć z tego co już mam  ;] 

IMG_20251231_155334-01.jpeg

Ten Railmaster chodzi za mną już jakiś czas, ostatnio leży we wrzecionie i muszę się zebrać obejrzeć. W ogóle widzę pewną tendencję podobną do mojej. ;) Omega z lat 90 czy 2000 jest nie do pobicia w stosunku cena/ jakość w sensie tego co się dostaje, marka , historia , mechanizm , wykończenie. Chodzi mi po głowie znòw jakiś 16570 czy 14060m może w końcu, ale nie mogę się złamać. Taki sam czy nawet trochę niższej jakości zegarek za prawie 2.5 raza więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, tbn napisał(-a):

Ten Railmaster chodzi za mną już jakiś czas, ostatnio leży we wrzecionie i muszę się zebrać obejrzeć. W ogóle widzę pewną tendencję podobną do mojej. ;) Omega z lat 90 czy 2000 jest nie do pobicia w stosunku cena/ jakość w sensie tego co się dostaje, marka , historia , mechanizm , wykończenie. Chodzi mi po głowie znòw jakiś 16570 czy 14060m może w końcu, ale nie mogę się złamać. Taki sam czy nawet trochę niższej jakości zegarek za prawie 2.5 raza więcej. 

Railmaster jest świetny, polecam, dobrze wykonany, pasuje niemalże do wszystkiego, w nocy świeci jak latarka, jak stare dobre Seiko 😉🙃. Te starsze Ref. Ω nie dość że są dobrze wykonane to są przede wszystkim wygodne w noszeniu. 

Edytowane przez lysolek007

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

No to Rolex 🙂

O nie. Dwa divery i trzeci też diver?

Ex1 40mm.

Dla normalnego człowieka to jest nieosiagalne kupic z salonu. Chyba ze cos sie zmienilo😂

Ale to nie ten watek

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, swierszczu napisał(-a):

Dla normalnego człowieka to jest nieosiagalne kupic z salonu. Chyba ze cos sie zmienilo😂

Ale to nie ten watek

Czasy się zmieniły. O Exa 40 jest dużo łatwiej, a na wtórnym można wyrwać nówkę w cenie salonowej. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, swierszczu napisał(-a):

Ale to nie ten watek

Na Ex40 czekałem 6 miesięcy, nie odebrałem bo uważam ze to nieudany model. Można się było zapisać w każdym salonie w Wawie.  Duży jak na prostego trzywskazowkowca, błyszcząca tarcza. Dużo lepszy był 214270 którego miałem kiedyś. Ale jak Ci się podoba to raczej do dostania bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.12.2025 o 19:49, kingcrimson napisał(-a):

Biały Moon i koniecznie na bransolecie. Sam do niego wzdycham, ale odnośnie zegarka chrono mam pewne wahania i wątpliwości.

Słuszny kierunek. A chronografy się nosi bo się lubi, nie po to żeby ich używać, bo (podobnie jak zegarki w ogóle) właściwie nie są do niczego potrzebne.

Ja nie tylko noszę ale używam praktycznie stale, bo właśnie lubię. Jeśli akurat mam na ręce chronograf.

W dniu 31.12.2025 o 20:19, mario1971 napisał(-a):

Biały Moon to zabawka na chwilę. Prawdziwy Moon to czarny Moon.  

E tam 🙂

IMG_2148.jpeg.d1bfa3376746b71a473bedc8646add75.jpeg

W dniu 31.12.2025 o 21:06, kingcrimson napisał(-a):

Biała wersja to świeżość i pewna innowacyjność tego projektu, wersji czarnej, klasycznej przez ostatnie lata powstało na pęczki. 

Podobnie to odbieram. Może dla kogoś ma znaczenie, że czarna wersja występuje w tylu odmianach i tak często, że się już opatrzyła. Ale pewnie z tego samego powodu większość woli czarną tarczę, która zdążyła się już zrosnąć z Moonwatchem.

Dla mnie istotna jest raczej lekka zmiana charakteru tego zegarka, uzyskana w bardzo prosty sposób. Biała tarcza daje jakieś takie "odświętne" wrażenie. Nie, że człowiek codziennie idzie do roboty, czyli ubiera się w ten skafander kosmiczny i włazi po raz pięćset osiemdziesiąty szósty do tego modułu załogowego albo do symulatora, przechodzi te wszystkie testy i procedury i zawsze coś po drodze nie zadziała, żeby na koniec próbować jeszcze zdążyć do toalety przed zdjęciem skafandra. Tylko, powiedzmy, raz w tygodniu ma wolne i wtedy może sobie dla odmiany założyć normalne ubranie i białego Moonwatcha.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam? Biały też nie jest zły, jeżeli to chciałeś usłyszeć. 😃

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

Słuszny kierunek. A chronografy się nosi bo się lubi, nie po to żeby ich używać, bo (podobnie jak zegarki w ogóle) właściwie nie są do niczego potrzebne.

Ja nie tylko noszę ale używam praktycznie stale, bo właśnie lubię. Jeśli akurat mam na ręce chronograf.

E tam 🙂

IMG_2148.jpeg.d1bfa3376746b71a473bedc8646add75.jpeg

Podobnie to odbieram. Może dla kogoś ma znaczenie, że czarna wersja występuje w tylu odmianach i tak często, że się już opatrzyła. Ale pewnie z tego samego powodu większość woli czarną tarczę, która zdążyła się już zrosnąć z Moonwatchem.

Dla mnie istotna jest raczej lekka zmiana charakteru tego zegarka, uzyskana w bardzo prosty sposób. Biała tarcza daje jakieś takie "odświętne" wrażenie. Nie, że człowiek codziennie idzie do roboty, czyli ubiera się w ten skafander kosmiczny i włazi po raz pięćset osiemdziesiąty szósty do tego modułu załogowego albo do symulatora, przechodzi te wszystkie testy i procedury i zawsze coś po drodze nie zadziała, żeby na koniec próbować jeszcze zdążyć do toalety przed zdjęciem skafandra. Tylko, powiedzmy, raz w tygodniu ma wolne i wtedy może sobie dla odmiany założyć normalne ubranie i białego Moonwatcha.

Odnośnie chronografu to zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Moje wahania wynikają z prozaicznej rzeczy. Zwyczajnie lubię obserwować jak sekundnik zasuwa po tarczy, uruchomienie stopera to już nie to samo. Zabawkowy to jest MoonSwatch, według mnie zastosowanie białej, lakierowanej tarczy w połączeniu z tą kopertą i bransoletą pozwoliło stworzyć Moona naszych czasów, XXI wieku.

Edytowane przez kingcrimson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/31/2025 at 7:49 PM, kingcrimson said:

Biały Moon i koniecznie na bransolecie. Sam do niego wzdycham, ale odnośnie zegarka chrono mam pewne wahania i wątpliwości.

Biały Moon ma dla mnie niezaprzeczalną zaletę w stosunku do czarnego: milky ring nie kłuje tak po oczach jak na czarnej tarczy. 😉 Jak się już zdecyduję na kolejnego Spidka, tym razem na 3861, to póki co rozważam tylko białego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Eee tam? Biały też nie jest zły, jeżeli to chciałeś usłyszeć. 😃

Nie. Nie po to czytam forum, żeby szukać wypowiedzi zgodnych z moimi.

Zwyczajnie, napisałeś zdanie nienadające się do dyskusji, więc jej nie podjąłem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Rok dopiero się zaczął. Jeśli komuś umknął temat klubowych kalendarzy to informuję, że klubowe kalendarze jeszcze są.  Mamy wersje biurkową i ścienną. Zachęcam do nabywania

Kalendarze śmiało można zamawiać.

Link do klubowego sklepu, gdzie kalendarze można nabyć:  https://zegarkiclub.pl/forum/store/category/2-kalendarze-klubowe/

Adres e-mail na który należy wysłać dane do wysyłki kalendarza (numer paczkomatu i numer telefonu lub adres pocztowy) [email protected]

IMG_0249.jpeg

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ciągle szukam paska, nosiłem skórzany jednak przy codziennym noszeniu przy aktywnym trybie się nie sprawdza, wszystkie sailcloth które widzę w sieci są zbyt pogrubione jak na mój gust (zastanawia mnie dlaczego nie robią płaskiej wersji), paski NATO za długie i zagięcie z boku nadgarstka jest niewygodne. Tymczasowo założyłem taki jak na filmie (dużo różnych sklepów zamawia je u tego samego producenta ze swoim logo) jednak dziurki nie są trwałe i będzie się luzował. Najlepszy byłby jakiś dwu częściowy z gumy lub materiałowy jednak i te mają po wewnętrznej stronie skórę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, 70soul napisał(-a):

Witam, ciągle szukam paska, nosiłem skórzany jednak przy codziennym noszeniu przy aktywnym trybie się nie sprawdza, wszystkie sailcloth które widzę w sieci są zbyt pogrubione jak na mój gust (zastanawia mnie dlaczego nie robią płaskiej wersji), paski NATO za długie i zagięcie z boku nadgarstka jest niewygodne. Tymczasowo założyłem taki jak na filmie (dużo różnych sklepów zamawia je u tego samego producenta ze swoim logo) jednak dziurki nie są trwałe i będzie się luzował. Najlepszy byłby jakiś dwu częściowy z gumy lub materiałowy jednak i te mają po wewnętrznej stronie skórę.

IMG_8991.mov 21.49 MB · 1 pobranie

Kilka razy czytałem, że Artem straps są bardzo dobre jakościowo, sam nie mam z nimi doświadczenia.

https://artemstraps.com/products/loop-less-hydroflex™-black-sailcloth-watch-strap-with-black-stitching-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak niewątpliwie dobre i były mi już tu polecone, ale są wypchane w środku i pogrubione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi