Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

13 minutes ago, tts said:

Cóż zrobić jak klasyka sama się broni? 

Brawo Ty! Niech się nosi!

Dzięki! Oj mierzyłem wiele razy i próbowałem się polubić z klasyką, ale nie było chemii. A tutaj, mimo że na papierze przegrywa z moonwatchem pod względem rozmiaru, to jednak serducho biło mocniej za każdym razem gdy go brałem do ręki. Więc serce wygrało z rozumem 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, logann napisał(-a):

Dzięki! Oj mierzyłem wiele razy i próbowałem się polubić z klasyką, ale nie było chemii. A tutaj, mimo że na papierze przegrywa z moonwatchem pod względem rozmiaru, to jednak serducho biło mocniej za każdym razem gdy go brałem do ręki. Więc serce wygrało z rozumem 😄

No i o to chodzi. Ładny zegarek. Niech się dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@logann super, przyznaje ze mnie też korciło żeby pójść w mniej oczywistego speediego (ale nie zupełnie szalonego) ale klasyka finalnie wygrała 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, logann said:

Świetnie! Niech cieszy długo!

Mnie z kolei ciągnęło do klasyki od zawsze, a że nic nie muszę (w tym chodzić pod prąd dla zasady), a wiele mogę, to wyszło jak wyszło. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minutes ago, Jan said:

@logann super, przyznaje ze mnie też korciło żeby pójść w mniej oczywistego speediego (ale nie zupełnie szalonego) ale klasyka finalnie wygrała 

Dzięki! Wiem że to nieortodoksyjna wersja, ale nie myślałem że zaraz szalona 😅

20 minutes ago, nav said:

No i o to chodzi. Ładny zegarek. Niech się dobrze nosi.

Dziękuję 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, logann said:

Będzie trochę spamu

Taki SPAM, to ja rozumiem. Śmiało!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was posiada i może opowiedzieć o doświadczeniach z moonphasem ze swojej perspektywy? interesuje mnie głównie specyfikacja: 304.30.44.52.01.001 , caliber 

Omega 9904

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Marcusfff napisał(-a):

Ostatnio był sam Speedy jako nowy nabytek, to dziś wrzucam update Omegowej kolekcji rodzinnej. Stąd właśnie wynika wspomniany sentyment do Omegi- to pamiątki rodzinne i tykający świadkowie wielu ważnych dla nas chwil. Srebrna GPP 1900 po pradziadku, Dynamic po tacie, a te nowożytne to już moje nabytki. Jest jeszcze śliczna damska Devilka, choć nie do końca moja, bo żony, a dostała ją od mojej mamy.

1.thumb.jpg.1302d581e8cb142afb0c5e4b32107d05.jpg

Szczególnie dobrze razem wyglądają te dwie. Choć metrykę mają różną, to ich projekt powstawał w podobnym czasie i w podobnym duchu. Ładnie musiały wyglądać wystawy zegarmistrzów i jubilerów pod koniec lat 60-tych.

2.thumb.jpg.fae57c914ecc1b8ade476504d537619b.jpg

Super kolekcja w dodatku z rodzinną historią. Gratuluję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega przed wojną to był synonim zegarka w naszym kraju. Doskonale rozumiem sentyment i rodzinne pamiątki tej marki bo sam takowe posiadam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ktoś planuje się rozstać ze swoim Speedmasterem? Naszło mnie na powrót do klasyki (hesalit lub szafir) na 3861, jakby co to zapraszam na priv :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 18.03.2026 o 10:14, tts napisał(-a):

1000081013.thumb.jpg.b2a4d40607c4823bdc925250d66f7071.jpg

Podoba mnie się taka stylówa, to pasior z Ali, z polecajki Sanika?

Na całe szczęście troszeczkę się już wyleczyłem z Moona (dzięki BigEye), bo po takich zdjęciach znowu by mnie naszła ochota :D

W dniu 19.03.2026 o 16:03, Marcusfff napisał(-a):

To się pochwalę. Ale najpierw odrobina kontekstu. Dziesięć lat temu obiecałem sobie Speedyego na czterdziestkę. Zegarek, który łączy mój ogromny sentyment do Omegi, zainteresowanie programem kosmicznym i sympatię do estetyki tamtych czasów. Miałem przez ten czas dwa podejścia, ale finalnie się nie zdecydowałem, bo nie było dobrej okazji. Niedługo jednak okrągłe urodziny a prezent już przyszedł. Klasycznie- Hesalit na bransolecie, która zaraz zrobiła miejsce paskom. Cóż powiedzieć- nie zawiodłem się, spełniłem marzenie i jestem oczarowany.

1000016686.thumb.jpg.8a9741364e5712ba6e3b2ce02772f072.jpg

1000016688.thumb.jpg.9eacbd2703266c2007a2464332728fcb.jpg

1000016696.thumb.jpg.6e3fe4b52753934c8618151a25bc4dcc.jpg

Gratuluję prezentu i okrągłych urodzin. Paski świetnie dobrane.

W dniu 21.03.2026 o 22:19, logann napisał(-a):

Fajna wersja, też lubię takie z kolorowymi dodatkami, choć mnie akurat szybko nudzą.

Gratuluję, niech długo cieszy.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, tommly said:

Podoba mnie się taka stylówa, to pasior z Ali, z polecajki Sanika?

Tak jest. 

12 minutes ago, tommly said:

a całe szczęście troszeczkę się już wyleczyłem z Moona (dzięki BigEye), bo po takich zdjęciach znowu by mnie naszła ochota :D

A widzisz! U mnie z kolei odwrotnie. 

2 minutes ago, logann said:

Jest co prawda sporych rozmiarów, lubi się eksponować wychodząc spod mankietu przy każdej sposobności, ale ludzie noszą też Planet Ocean i nie narzekają 😅

Noszę PO, a tego Speemastera jednak mój nadgardstek nie ogarnia. Szkoda, bo fajny... 

3 minutes ago, logann said:

Mam tylko problem jaki pasek z czasem do niego wymyślić, poza oryginalnym czarno-pomarańczowym chyba niewiele można tu zaproponować.

Taki problem, to nie problem! Wyzwanie.. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, tommly said:

Fajna wersja, też lubię takie z kolorowymi dodatkami, choć mnie akurat szybko nudzą.

Gratuluję, niech długo cieszy.

Dzięki! Tak długo mi w głowie siedział, że mam nadzieję że na trochę się zwiążemy 😄 póki co jest zauroczenie, zobaczymy jak dalej 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, logann napisał(-a):

To jeszcze trochę fotek z dzisiaj. Tak jak moonwatch jest obfotografowany w Internecie z każdej strony, a na YT video recenzje można liczyć w setkach, tak seria Racing zdaje się być gdzieś w cieniu. Dość powiedzieć, że ta moja referencja ma jeden dłuższy filmik na YT (zrealizowany chyba przez Fratello) i jedną recenzję z dobrymi zdjęciami na ablogtowatch. A zegarek w mojej opinii jest bardzo, ale to bardzo fotogeniczny. Czy to w świetle dziennym czy sztucznym odkrywa przed noszącym masę smaczków.

Jest co prawda sporych rozmiarów, lubi się eksponować wychodząc spod mankietu przy każdej sposobności, ale ludzie noszą też Planet Ocean i nie narzekają 😅

Mam tylko problem jaki pasek z czasem do niego wymyślić, poza oryginalnym czarno-pomarańczowym chyba niewiele można tu zaproponować. Moonwatch jest zdecydowanie łatwiejszy w tym względzie.

IMG_2415.jpeg

IMG_2406.jpeg

IMG_2404.jpeg

Weź podejrzyj inspiracje. 

https://www.instagram.com/seventhcreation?igsh=NzZpNXNwbGN3Nno4

Bardzo dużo pasków robi właśnie do Omeg. U Ciebie widziałbym rally ale nie z dziurkami na wylot. Szary, czarny do tego pod spodem skóra w kolorze wskazówek i takie też szycie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, logann napisał(-a):

(...) poza oryginalnym czarno-pomarańczowym chyba niewiele można tu zaproponować

Nie zgadzam się. Masz mnóstwo opcji i fajne detale- chropowatą tarczę i pomarańczowe akcenty. Najłatwiej je będzie podkreślić. Można też spróbować "na odważnie" idąc  w pasek stricte pomarańczowy. Z drugiej strony nawet brąz będzie tu pasował znakomicie. Posłużę się niestety fotkami Ultramana, bo Racing jest rzadki, jak wspomniałeś. Zegarki są jednak podobne stylistycznie, a zwróć uwagę na zestawienie kolorów.

https://www.bandrbands.com/oak-classic-vintage-racing-watch-strap.aspx

https://www.artisanstraps.com/products/burnt-orange-suede-leather-strap?variant=39690171973763&country=AT&currency=EUR&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&srsltid=AfmBOooOq9bGXwtZGeq56cxFRhQ6sKsiTlKEaxlItq2j3i98Jyl0PcO3nek

Chropowata, mało połyskliwa tarcza będzie dobrze leżała z jakimś grafitem/ szarym, lub materiał, który w to wpada. Pasuje tu guma, sailcloth albo cordura.

https://wristbuddys.com/products/dark-grey-orange-stitches-denim-strap-18mm-21mm?variant=51852078809415

https://wristenvy.co.uk/products/sailcloth-fkm-rubber-watch-strap-band-divers-hybrid-black-orange-20-21-22-mm-uk?variant=51752413593978

https://cnswatchbands.com/premium-sailcloth-strap-black-orange/?searchid=0&search_query=orange

https://delugs.com/products/orange-saffiano-leather-signature-watch-strap?variant=39650744729713

Śmiało podejdzie tu jakaś włochata skórka.

https://www.strapcode.com/products/le-mt-pbu63-s6a100-k

O milionach NATO nawet nie wspomnę.

https://cnswatchbands.com/ribbed-strap-black-and-orange/

https://www.watch-band-center.com/watchstrap-p43831h3480s3484-Watch-strap-21mm-bla.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 hours ago, tts said:

Noszę PO, a tego Speemastera jednak mój nadgardstek nie ogarnia. Szkoda, bo fajny... 

Ale mierzyłeś, że wiesz że nie ogarnia? W sensie w specyfikacji faktycznie jest spory, ale na ręku nosi się raczej przyjemnie. Wiadomo, nie jest to komfort 40mm chronografu z grubością poniżej 12mm, ale też nikt tego nie oczekuje wybierając ten model. Nie obijam go też wcale częściej niż Aqua Terrę 41mm (może póki co pilnuję się bardziej po prostu).

9 hours ago, kornel91 said:

Weź podejrzyj inspiracje. 

1458345993_Screenshot2026-03-25at07_56_44.thumb.png.757319e8846f91d11d03ff489bc7619c.png

Zdecydowanie skorzystam z inspiracji! Na pierwszy rzut oka podoba mi się koncepcja powyższa, gdyby coś takiego wykonać w ciemnym pomarańczowym kolorze byłby sztos.

6 hours ago, Marcusfff said:

Nie zgadzam się. Masz mnóstwo opcji i fajne detale- chropowatą tarczę i pomarańczowe akcenty.

Fajnie, że pobudziłem dyskusję :) Właśnie brązu trochę sie obawiam, ale gdyby ustrzelić jakis ciekawy odcień i nie iść w elegancką fakturę, a bardziej "rally" to efekt mógłby być faktycznie spójny. Dzięki za wszystkie linki!

NATO w pierwszej chwili odrzuciłem, bo sam zegarek jest już dość gruby i  dodatkowa warstwa materiału jeszcze mocno by go wywindowała. Ale kto wie, jakąś przymiarkę może zrobię.

Edit: @Marcusfff te przykłady co wrzuciłeś z wrist envy oraz ze strap code są mega 🤩 dzięki za polecajki, zapisuję! 

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi