Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, kokeszka napisał(-a):

Bardzo dziękuję.

Płytka głębia ostrości bo tam nie ma co pokazywać :)

Co to za pudło, tak przy okazji, bo też fajne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, pablo122 napisał(-a):

Co to za pudło,

Wolf Roadster. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy mechanizm z aktualnego Speedmastera - 3861 ma jakieś wady, niedoróbki, czy jak podpowiada mi AI, to twórcze rozwinięcie i unowocześnienie względem 1861 (METAS, Co-Axial, stop sekunda). Aktualny model jest od czterech lat na rynku i jestem ciekaw, czy były jakieś problemy "wieku dziecięcego", czy to udany mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, nav said:

Panowie czy mechanizm z aktualnego Speedmastera - 3861 ma jakieś wady, niedoróbki, czy jak podpowiada mi AI, to twórcze rozwinięcie i unowocześnienie względem 1861 (METAS, Co-Axial, stop sekunda). Aktualny model jest od czterech lat na rynku i jestem ciekaw, czy były jakieś problemy "wieku dziecięcego", czy to udany mechanizm?

Były/są... np. z zatrzymującym się chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tts napisał(-a):

Były/są... np. z zatrzymującym się chrono.

Czyli lepiej szukać 1861? Stop sekunda i metas nie robią mi jakiejś różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, nav said:

Czyli lepiej szukać 1861? Stop sekunda i metas nie robią mi jakiejś różnicy.

Jak dla mnie, tak ale, nie jestem obiektywny jako posiadacz 1861. W 3861 masz inną bransoletę i więcej smaczków na tarczy, ale... piramida zniknęła... 😉 No i 1861 jest sprawdzony oraz może być serwisowany rzadziej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tts napisał(-a):

Jak dla mnie, tak ale, nie jestem obiektywny jako posiadacz 1861. W 3861 masz inną bransoletę i więcej smaczków na tarczy, ale... piramida zniknęła... 😉 No i 1861 jest sprawdzony oraz może być serwisowany rzadziej. 

Ja i tak chcę hesalit, czyli płaskie, drukowane logo, plus pełny dekiel, chyba że tam są jeszcze jakieś inne różnice na tarczy, poza nakładanym logo, o których nie wiem? Z bransoletą to nie mam zdania, nie wiem o co chodzi z tym całym "dramatem" odnośnie starej i nowej bransolety. A z piramidą to już w ogólę nie wiem o co chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, nav said:

Ja i tak chcę hesalit, czyli płaskie, drukowane logo, plus pełny dekiel, chyba że tam są jeszcze jakieś inne różnice na tarczy, poza nakładanym logo, o których nie wiem? Z bransoletą to nie mam zdania, nie wiem o co chodzi z tym całym "dramatem" odnośnie starej i nowej bransolety. A z piramidą to już w ogólę nie wiem o co chodzi...

Tu masz porównanie: Hands-On Watch Review: Omega Speedmaster Moonwatch — New Vs. Old

Odnośnie do starej bransolety, to ja również nie wiem. Wygląd mi nie przeszkadza, w przeciwieństwie do nowej, a na ręce jest po prostu wygodna. 

Odnośnie do piramidy, to porównaj sobie logo wraz z napisami poniżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tts napisał(-a):

Tu masz porównanie: Hands-On Watch Review: Omega Speedmaster Moonwatch — New Vs. Old

Odnośnie do starej bransolety, to ja również nie wiem. Wygląd mi nie przeszkadza, w przeciwieństwie do nowej, a na ręce jest po prostu wygodna. 

Dziękuję 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, tts napisał(-a):

Przeczytałem, wygląda na to, że zarówno poprzednia i aktualna wersja, to udane zegarki. 

W nowym, w pierwszych latach produkcji pojawiały się problemy: "problems with chronograph hand alignment, minute hand jump before the chrono hand hits 12, and hour hand misalignment". Czyli albo 1861, albo 3861, tylko nie z początku produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja szara AT z ramką daty właśnie wylądowała na bazarku, więc zapraszam serdecznie.

A może ktoś chętny na zamianę z dopłatą np. za Moona lub 300m (ew. Tudora BB58, jakiego Brajtka, Pama)?

0000.JPG

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy obecnie eta produkuje mechanizmy dla Omegi

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Czy obecnie eta produkuje mechanizmy dla Omegi

Zdaje się iż nadal tak. Nie słyszałem by się coś zmieniło. Jeśli dobrze pamiętam, to ETA dostarcza ekskluzywne mechanizmy dla Omegi oraz Longines, które nie trafiają do innych marek z grupy Swatch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, nav napisał(-a):

Przeczytałem, wygląda na to, że zarówno poprzednia i aktualna wersja, to udane zegarki. 

W nowym, w pierwszych latach produkcji pojawiały się problemy: "problems with chronograph hand alignment, minute hand jump before the chrono hand hits 12, and hour hand misalignment". Czyli albo 1861, albo 3861, tylko nie z początku produkcji.

3861 ma istotne ulepszenia względem 1861, ale 1861 nie przestał być bardzo dobrym i niezawodnym mechanizmem. Różnice nie są dramatyczne, bo Moonwatch musi pozostać Moonwatchem zachowując swoje charakterystyczne cechy, ale mają znaczenie. Portale zegarkowe wszystko to już opisały w te i we wte. Osobne pytanie to na ile te modyfikacje uzasadniają wyższą cenę i czy są istotne dla danego nabywcy. 

Poprzednia bransoleta robi bardziej sportowe i surowe wrażenie. Jeśli ktoś woli taki efekt, to stara wersja będzie mu odpowiadać. Nowa jest subtelniejsza, ma mniejsze ogniwa i bardziej zwęża się przy zapięciu, co daje bardziej "lejące się" układanie na ręce. Mikroregulacja ma niewielki zakres, ale jest. Co kto woli.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, SPS napisał(-a):

fota na dobranoc 😜

IMG_0803.thumb.jpeg.fe7f64da0e6b958964f5786a62229772.jpeg

Tylko te dwa i rusek zostają

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś z Was posiada nowego Railmastera ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, dsz said:

ktoś z Was posiada nowego Railmastera ??

Jak masz niedaleko to proponuję odwiedzić Butik Omegi. Tam poprzymierzasz i porównasz większość modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.07.2025 o 13:36, Wojtas79 napisał(-a):

No właśnie zastanawiałem się dlaczego nie mam takich problemów w innych zegarkach, gdzie regulacja zapięcia nie jest wcale bardziej precyzyjna (a w większości przypadków mniej precyzyjna) i wniosek jest taki, że to wynik większej masy w speedmasterze (czyli to samo co już stwierdzili koledzy powyżej).  Trochę to irytujące bo mogliby dołożyć trzeci stopień regulacji i byłoby po temacie - zakładam, że nie takie głowy nad tym myślały, to jakiś powód był, tylko estetyka do mnie nie przemawia, bo gorzej wygląda takie latanie niespasowanego, ciężkiego zegarka po ręce niż dodatkowe z 2 mm wystającej od spodu mikroregulacji.

Poniżej widać, że ogniwa różnie się układają z różnych stron klamry, różnie "spadają" na rękę w związku z wystającym motylkiem. A więc wydaje się, że faktycznie może mieć jakieś znaczenie z której strony się dokłada lub odejmuje ogniwa.  Nie widać dokładnie na zdjęciu, ale aktualnie po obu stronach klamry znajdują się po cztery ogniwa ze śrubkami (nie licząc śrubek przy samej klamrze), a więc ilość ogniw bransolety po obu stronach jest taka sama, mimo to klamra układa się asymetrycznie (jest przesunięta w prawo) pewnie ze względu na jej konstrukcję.

Wcześniej bransoleta był zmniejszona odjęciem ogniwa z lewej strony, co spowodowało, że była za mała. Zostaje mi więc wypróbowanie zmniejszenia bransolety poprzez odkręcenie jednego ogniwa tym razem z prawej strony, lub zostawienia ilości ogniw jaka jest tylko przerzucenie jednego z jednej strony na drugą, co spowoduje, że z jednej strony będą o dwa ogniwa więcej niż z drugiej, co w efekcie albo bardziej wyśrodkuje klamrę, albo ją jeszcze bardziej przesunie w prawo.

20250717_001352.jpg

20250717_001229.jpg

Skończyłem zabawy z przerzucaniem ogniw bransolety z jednej na drugą stronę klamry, w celu dopasowania jej rozmiaru do mojego nadgarstka. Przy tej samej liczbie ogniw w sumie, a jedynie ich przeniesienia z jednej na drugą stronę,  można faktycznie odczuwalnie zmienić rozmiar bransolety. Wynika to z  efektu pokazanego na poniższym zdjęciu. Zmiana pozycji klamry, według zdjęcia w prawo (czyli zwiększenie liczby ogniw  bransolety po lewej stronie, a zmniejszenie po prawej) powoduje bardziej nienaturalne opadanie bransolety na nadgarstek z prawej strony klamry  (jest wypychana do góry przez motylka)  co w efekcie ją odczuwalnie skraca. Dodam, że efekt ten jest bardzo niewielki i nie rozwiązał mojego problemu. 

Aktualnie (dodając lub odejmując ogniwo) mogę ustawić bransoletę w dwóch pozycjach:

1. Przy jednym ogniwie dodatkowym i mikroregulacji w pozycji minimum - bransoleta jest trochę za luźna. 

2. Przy jednym ogniwie mniej i mikroregulacji w pozycji maksimum - bransoleta jest trochę za ciasna.

Obie pozycję są dla mnie NOK i dodatkowo powodują, że mikroregulacja nie ma zastosowania, bo jej przełączenie może tylko jeszcze pogorszyć niechciany stan początkowy.

Na koniec złośliwość: ponad 150 lat działalności i ponad 20 lat odstępu między kolejnymi istotnymi modyfikacjami modelu (nie mówiąc ile tam minęło od jego stworzenia) to za mało dla Omegi, żeby dopracować tak prosty temat jak bransoleta,  w taki sposób, żeby była wygodna dla każdego klienta. Wygląda jakby prestiż podnoszono tutaj tylko zwiększaniem ceny na metce.

20250810_110153.jpg

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi