Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że właśnie na tym modelu opierano kanon proporcjonalności w budowie zegarka.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od grudnia 2015 jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Omegi. Miała być 300 jednak po przymiarce wielu innych modeli wybór padł na PO 42. Moim skromnym zdaniem jest perfekcyjnie wykonana (Rolki też mierzyłem i nie widzę różnicy, może nie ten etap wtajemniczenia...), do tego bardzo mi się podoba i świetnie leży na ręce. Fajnie widać jak w zależności od światła i tła zmienia się optyka Omegi.

Czy ktoś wie gdzie nabyć jakieś fajne paski i gumy.

Mam pomarańczową gumę jak chcesz :)

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że właśnie na tym modelu opierano kanon proporcjonalności w budowie zegarka.

Chronografu ... ale jak to bywa z doskonałością wszelkie próby kombinowania kończą się porażką ( vide tarcze reduced - sorry Filip, speedmasterów racing czy wspomnianego wyżej " nowego " moonwatcha na 9300).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Speedmastera na 9300 to się nie zgodzę z zarzutami odnośnie jego proporcji. Owszem, średnica przy małym nadgarstku nieakceptowalna, przy średnim dyskusyjna ale sama grubość 16 mm to wartość typowa dla wszelkich sprzętów na chociażby popularnym 7750. 44,25/16 mm- jak dla mnie całkiem ok - choć oczywiście wolałbym 42/14 - byłoby super.

Natomiast jeśli chodzi o damską PO 39,5 mm to genezy upatrywałbym w zachowaniu samych kobiet które często zwykły używać męskich zegarków, m.in. Suba, na co fotograficznych dowodów w ostępach www znajduje się bez liku. Zresztą sam gdy widzę kobietę w przewymiarowanej busoli na nadgarstku to nie razi mnie to tak jak u faceta.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Niestety rośnie wysokość mechanizmu musi tez urosnąć średnica koperty. Co do nowych wersji i stylistyki. wydaje mi się, że Omega celuje tym razem w innego klienta jeśli chodzi o linie speedmastera . Widać, że postanawia mocno zmodernizować klasyka. co prawda legendy nie powinno się "ruszać" ale czy ta legenda będzie pasować do młodego ambitnego 19 latka, który nie rzadko prowadzi już własną firmę przechadza się w różowym polo, szortach i białych laczkach i jeździ M. CLA w kolorze white pearl najmodniejszym w tym sezonie ? No raczej nie :) ale za to nowa wersja white side of the moon jak najbardziej :D nie ważne czy to damska czy męska ważne że podkreśla look. Takie czasy mamy to i takie Omegi będziemy nosić niedługo. Pozostaje mieć nadzieje, że na następnym posiedzeniu księgowi nie usuną z portfolio klasycznej czarnej wersji z 3 totalizatorami żeby ciąć koszty i zastąpić ją wersją pink side of the moon :D Ja jednak lubię klasykę i tego będę się trzymał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech robią sobie x wersji Moonwatch'a. pod warunkiem, że nie będą ruszać klasycznego. Myślę jednak, że nam to nie grozi - to zegarek legenda i SG zdaje sobie sprawę, że takie posunięcie byłoby ze szkodą dla ich P&L'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[

Edytowane przez Repsak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Edytowane przez Repsak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Edytowane przez Repsak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o nie wierze, numer seryjny to raczej schowaj :D

Certyfikatu chronometru nie ma juz od 2 lat, tak w ogole.

A tak wyglada PO na gumie. Tak nawiasem mowiac guma z modelu 2500 nie lezy dobrze na 8500. Ma inna wysokosc i nie wypelnia uszu.

post-68673-0-47648200-1455559403_thumb.jpg

Edytowane przez stateless

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

U mnie te elementy wyglądają następująco

post-56849-0-39584400-1455560340_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

post-56849-0-07924100-1455560512_thumb.jpg

Zauważyłem pewną prawidłowość czerwone pudło=numer modelu bransolety na maskownicach i zapięciu drewniane pudło numery tylko na zapięciu. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Dziękuję koledze za zamieszczenie fot do weryfikacji. A przy temacie zmian stylistycznych Omegi. Mi sprzedawca powiedział, że ma 2 wersje: czerwone pudło ostatnia sztuka zegarka i drewniane no to już bez ograniczeń. Miałem dylemat bo osobiście uważam, że do sportowego zegarka jak ulał pasuje czerwony box, drewno to raczej do garniturowych modeli. Jakie są wasze odczucia i opinie w tym temacie ?

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to pudełko będziesz nosił z zegarkiem, że pytasz czy pasuje czerwone czy drewniane??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Oczywiście, że nie :) to tylko taka moja obserwacja, że do sportowej linii bardziej pasuje czerwone pudło. Odkąd pamiętam to Omega właśnie kojarzyła mi się z czerwonymi pudełkami :) taki rozpoznawalny element wizerunku marki.

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo mu ktoś złote logo z bransolety wydłubał ;-) , albo przywieszka jest od innego zegarka, bo wskazuje na jakiś element ze złota...., na moim de ville jest złote logo i taka też była przywieszka, a tu nic złotego nie widać, hm.... na innych zdjęciach w necie nie ma tego złotego logo, więc dziwi mnie ta przywieszka. Sam zegarek wygląda obiecująco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cal 8500 jest i w AT 38.5 i PO 45mm. Mechanizm ten sam, a średnice i wysokości kopert różne. To burzy Twoją teorię :)

Z racji większej wodoszczelności PO musi mieć grubsze szkło a w przypadku 8500 nawet dwa. Do tego ewentualnie grubsza koperta z miejscem dla lepszych uszczelnień i mamy to co mamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę aby PO miała dodane choćby jedną setną mm z uwagi na design i trendy. Grubość wynika z wodoszczelności i drugiego szkła, wg mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile grubości ma mechanizm 9300?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość obecnych modeli wygląda jak wrzody na ręce... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo mu ktoś złote logo z bransolety wydłubał ;-) , albo przywieszka jest od innego zegarka, bo wskazuje na jakiś element ze złota...., na moim de ville jest złote logo i taka też była przywieszka, a tu nic złotego nie widać, hm.... na innych zdjęciach w necie nie ma tego złotego logo, więc dziwi mnie ta przywieszka. Sam zegarek wygląda obiecująco

Moja AT miała taką przywieszkę z opisem bardzo niewielkiej ilości złota , domyślam się że chodzi o białe złoto na indeksach i znaczku Omega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem, ale nie udało mi się znaleźć informacji o grubości 9300 w sieci. Jak ktoś znajdzie niech wrzuci.

Ja już też szukanłem...od pewnej grubości Omega przestała informować o tym parametrze ...może nie chce generować problemu licząc że klienci nie zwrócą uwagi. Z drugiej strony nie prowadzi sprzedaży internetowej...klient w salonie przymierza i decyduje ..a dla ułatwienia słyszy....ślicznie Pan wygląda, leży idealnie. Normalnie jakby stworzona dla Pana nadgarstka...ta ostatnia uwaga co ciekawe niezależnie od rozmiaru nadgarstka ;-)

Takie miałem ostatnio doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi