Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem podawane dwie wartości rezerwy.

Wpadną TeJot z Magic'iem i pozamiatają pewnie temat.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram pomysł Krystiana. Rację ma Stanisław. Marek czy stoper skraca rezerwę? I tak i nie. Tak jeśli moment generowany przez sprężynę naciągu okaże się niewystarczający w czasie chodu stopera. Nie, jeśli przed zaistnieniem tego momentu ów stoper zatrzymamy. Więc nie jest to jednoznaczne. Oczywiście mowię o stoperze napędzanym z tej samej sprężyny co wskaźnik czasu głównego.

Widziałem podawane dwie wartości rezerwy.

Wpadną TeJot z Magic'iem i pozamiatają pewnie temat.

No to jak dwie, to zaprzeczasz Piotr temu ci napisales w pierwszym poście.

Raz jeszcze, by pominąć watki poboczne:

Czy praca stopera skraca czas rezerwy ?

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, wg mnie i tak i nie. Przeczytaj uważnie mój post i wcześniejszy kolegi mkuka.

Test musi mieć trzy fazy:

1. Pełny naciąg, praca bez stopera do zatrzymania

2. J.w., praca ze stoperem do zatrzymania

3. J.w., praca ze stoperem przez np. 24h, dalszy chód bez stopera do zatrzymania.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze przypomne, podczas pracy stopera podczas " calej" pracy rezerwy, do zatrzymania, bo od tego powstal temat.

Tag heuer, np. w opisie Carrery https://www.tagheuer.com/en-us/watches/tag-heuer-carrera-calibre-1887-automatic-chronograph-41-mm-car2111-fc6291

podaje, że przy włączonym chronografie rezerwa chodu jest mniejsza o 10h...

No i??? :);)

Kto mial racje, ja, czy....? :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniej byłoby przeczołgać w kierunku testów ze 3 chrono np.in-hałsa 1887 Taga,Jakiegoś valżu 7750 i oczywiście Lemanię (1861 lub 1863) To mogłoby być rozstrzygające,biorąc pod uwagę różne konstrukcje chronografów.

️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skraca, jeśli ma ktoś kaprys ciągle używać na włączonym to skraca.

W praktyce, gdy jedziesz np. w długą trasę i przez kilkanaście godzin bedziesz mierzył czas jazdy a potem zatrzymasz stoper i odłożysz zegarek to pochodzi tak samo długo jak zwykle czyli... nie skraca.

Koledzy,

zdolność sprężyny - czyli jej SIŁA, a nie energia- do napędu zegarka zależy wyłącznie od stopnia jej nakręcenia a nie od historii jej rozkręcania.

Energia zgromadzona w sprężynie jest dużo większa od zapotrzebowania zegarka. Decyduje SIŁA pokonująca tarcie.

Jeżeli włączymy stoper na granicy rezerwy chodu to zegarek stanie. Jeżeli go wyłączymy wcześniej, to zegarek utrzyma rezerwę chodu.

Tak więc stoper skróci rezerwę chodu jeśli będzie pracował aż do zatrzymania zegarka.

pozdr.

Tak właśnie uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skraca, jeśli ma ktoś kaprys ciągle używać na włączonym to skraca.

W praktyce, gdy jedziesz np. w długą trasę i przez kilkanaście godzin bedziesz mierzył czas jazdy a potem zatrzymasz stoper i odłożysz zegarek to pochodzi tak samo długo jak zwykle czyli... nie skraca.

Tak właśnie uważam.

No i ok, bo po takim moim stwierdzenia cala rozmowa sie rozpoczęła.

Co do drugiej czesci Twojego posta, tego nie wiesz, tak przypuszczasz.

Ja uwazam ze skraca i w tym przypadku, sprawdzałem.

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam z niecierpliwością na wiedzę naukową jaką mam nadzieję przytoczy nam Kolega @zasadas po konsultacjach.

️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @czypek555 podal link do TH ktory potwierdza moje slowa....

Wiec jak producent tak pisze.... To?, pewnie tak jest;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent podał dla pracującego do końca stopera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ to od moich wątpliwości co do postu Marak rozpoczęła się ta dyskusja, prosiłbym bardzo kolegów o uspokojenie emocji i pominiecie złośliwości pojawiających się w niektórych postach, bo i po co. Również prosiłbym by czytać od początku naszą dyskusję, a nie odnosić się do któregoś z postów po środku.

Już to pisałem i nie chcę się powtarzać, ale nie chodzi o to czy zegarek przy włączonym stoperze przez cały czas pracy zegara zatrzyma się wcześniej czy nie bo w tym zakresie się z Markiem zgadam, że się zatrzyma, lecz różni nas tylko podejście do wyjaśnienia co ma na to wpływ.

Podeprę się prostym przykładem. Jeżeli zegarek ma rezerwę chodu np. 48 godzi. włączymy stoper na pierwsze 30 godzin a później wyłączymy, to rezerwa chodu moim skromnym zdaniem pozostanie bez zmian i będzie wynosiła dale 48 godzin. Popiera to moja teorię, że przez te pierwsze 30 godzin, zegarek nie zużył więcej energii. O zatrzymaniu zegarka decyduje moment w którym poziom energii dostarczanej przez sprężynę będzie mniejszy niż zwiększone o pracę stopera zapotrzebowanie na nią i to wyjaśnia moim skromnym zdaniem wyjaśnia sprawę. Idąc dalej jeżeli stoper nie będzie używany przez pierwsze trzycieści godzin a włączymy go dopiero po upływie tego czasu, to wtedy zegarek zatrzyma się wcześniej, tak samo jak ten który miałby włączony stoper od początku. Jeżeli się mylę to przepraszam kolegów za zamieszanie i zaczekajmy na tych którzy wiedzą, a nie gdybają tak jak ja.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent podał dla pracującego do końca stopera.

I dokladnie tego dotyczy temat, jak tak napisalem, Stanislaw podzielił sie wątpliwościami, i jak pisze powyzej, rozbudował temat.

Tylko tyle, i aż tyle.

Poczatek dyskusji...

...

P.S Dodatkowo włączony stoper w dużym stopniu obniża rezerwę chodu, w znanym mi egzemplarzu Omegi to około 20%.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie nie Omega ale chronografy

Ten z czerwonym sekundnikiem Val.7734 z ręcznym naciągiem 

Ten z żółtym to automat ale z dokręcaniem val.7750    nakręcony na maxa 

Teraz test na długość chodu bez włączonego chronografu 

Dam znać ile szły i potem test z obciążeniem 

post-68206-0-73097700-1513258179_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Wprawdzie nie Omega ale chronografy

Ten z czerwonym sekundnikiem Val.7734 z ręcznym naciągiem 

Ten z żółtym to automat ale z dokręcaniem val.7750    nakręcony na maxa 

Teraz test na długość chodu bez włączonego chronografu 

Dam znać ile szły i potem test z obciążeniem 

Rożne zegarki, różne lata, różne mechanizmy, nieznana historia serwisowa i użytkowa. Test skazany na niepowodzenie a wnioski mocno przypuszczalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad ale Paweł napisał, ze testy zaczyna od wspólnego chodu obu zegarków bez włączonego stopera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Konrad ale Paweł napisał, ze testy zaczyna od wspólnego chodu obu zegarków bez włączonego stopera.

OK, przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rożne zegarki, różne lata, różne mechanizmy, nieznana historia serwisowa i użytkowa. Test skazany na niepowodzenie a wnioski mocno przypuszczalne.

Absolutnie nie. Każdy zegarek będzie miał badaną rezerwę w odniesieniu do siebie, a nie do innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno nazwac to warunkami laboratoryjnymi :)

Mam wrazenie, ze probujecie koledzy sprawdzic, czy oby na pewno modul chronografu to nie „perpetuum mobile”.

Szykuje sie epokowe odkrycie. ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Panowie co wy chcecie udowodnić? Przecież nikt tu nie kwestionuje, że przy włączonym przez cały czas stoperze zegarek zatrzyma się wcześniej. Chyba, że chcecie wiedzieć o ile w danym egzemplarzu wcześniej. ;)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno nazwac to warunkami laboratoryjnymi :)

Mam wrazenie, ze probujecie koledzy sprawdzic, czy oby na pewno modul chronografu to nie „perpetuum mobile”.

Szykuje sie epokowe odkrycie. ;)

Może nie epokowe ale na pewno chyba ciekawsze niż nieustające dywagacje nad wyższością hesalitu nad szafirem bądź bransolety nad paskiem skórzanym.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi