Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

ładne te Wasze Orisy.... @roberp1 ten chronoris super! pokaż poproszę werk :)  z którego roku zegar? u mnie dzisiaj też Oris, ale skromniejszy od Waszych...

12631322_10205728113655282_5674516844269

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roberp1, czy Chronoris ma wskazówkę sekundową?

Oczywiście nie w funkcji chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Hylu. Szkoda.

Jakoś nie mogę przekonać się do zegarków bez sekundnika. I tych 24h :)

Zielony jakoś mi nie podchodzi. No i cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zostało powiedziane pomarańczowy bez sekundnika i jeśli można mieć zarzut do tego modelu to właśnie brak sekundnika.

Ale oprócz tego zegar super, w porównaniu do zielonej wersji jest nieco mniejszy przez co IMO lepiej układa się na ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładne te Wasze Orisy.... @roberp1 ten chronoris super! pokaż poproszę werk :) z którego roku zegar?

Wybacz ale obecnie zdjęcia werku nie będzie, zegar na dobrym chodzie i nie widzę potrzeby zbędnego otwierania. Edytowane przez roberp1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były już wzmianki na forum o tym modelu, ale nie w klubie Oris-owców  :D

Zatem pozwolę sobie "donieść" ta da Oris Carl Brashear Limited Edition Dive Watch

linka do całego tekstu http://www.ablogtowatch.com/oris-carl-brashear-limited-edition-watch/

Osobiście bardzo mi się podoba projekt, rozmiar idealny, koperta z brązu połączona z niebieską/granatową tarczą wygląda bardzo dobrze, cena nieco "duża" jak na Polskie realia, jednak rynkowa. Prędzej czy później dołączy do mojej kolekcji  :D

Oris-Carl-Brashear-Limited-Edition-ablogOris-Carl-Brashear.pngOris-Honors-Carl-Brashear-Bronzo-4.jpgOris-Carl-Brashear-Limited-Edition-Ref.-oris_carl_brashear_bronze_edition_prototoris_carl_brashear_bronze_edition_prototoris_carl_brashear_bronze_edition_caseba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam do tego wątku kilka razy na tydzień.... Oris jest jedynym czasomierzem poza PAM, który po prostu diabelnie mi się podoba. Czy ktoś ma może OD65 oraz jakiegoś Luminora 44mm i może cyknąć porównawcze foto? Bo to niby mało, ale PODOBNO z tym Orisem da się żyć! ;)

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy. A co to za zapiski w tle? :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej :)

Fajny maluszek, gratuluję

Dzięki  :)

Witamy. A co to za zapiski w tle? :)

Część zapisków ze studiów na tablicy suchościeralnej. Co jakiś czas się na to spojrzy i coś w głowie zostaje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć ponownie,

mam trochę wątpliwości, bo tego Oriska, którego wrzucałem wyżej dostałem. I z ciekawości chciałem zaglądnąć, co tam ciekawego w środku pracuje: No i wyszło, że ETA, ale 2846. Generalnie sam mechanizm wg. Ranfft ma datownik to raz, a dwa, że powinien mieć 17, lub 21 kamieni, a nie 25.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką zagwozdką? Czy mechanizmy ETY były modyfikowane jakoś pod konkretne modele, czy po prostu to jest fake?17127103.jpg?1454429577

Edytowane przez ichai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

ETA 2846 to day date tak jak 2836-2, a day date Oris przerabia sam na pointer day small second, albo pointer date (czyli to co u Ciebie).

Na werku powinno być wybite ilość kamieni. Normalnie ten werk ma 21, ale na tarczy masz chyba 25. Sprawdź mechanizm, co ma napisane.

Czy orientujesz się z którego roku jest zegarek? Red rotor występuje od 2002r. Eta 2846 produkowana była do 2006r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETA 2846 to day date tak jak 2836-2, a day date Oris przerabia sam na pointer day small second, albo pointer date (czyli to co u Ciebie).

Na werku powinno być wybite ilość kamieni. Normalnie ten werk ma 21, ale na tarczy masz chyba 25. Sprawdź mechanizm, co ma napisane.

Czy orientujesz się z którego roku jest zegarek? Red rotor występuje od 2002r. Eta 2846 produkowana była do 2006r.

Niestety nie znam totalnie historii tego zegarka... A i nie widzę na werku napisu. 

ale z tego co udało mi się ustalić, to eta 2846 też występowała w 25 kamieniach, jak na przykład w Zeno http://www.amazon.com/Zeno-Pilot-Oversized-Automatic-Ref/dp/B0002XQVA8

Czyli coś może być na rzeczy, ale chyba najlepiej skontaktować się bezpośrednio z Orisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Czyli coś może być na rzeczy, ale chyba najlepiej skontaktować się bezpośrednio z Orisem.

Mogą przekierować do nas, ale pisz. Może odpiszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazik, brzydki strasznie, jak mogłeś sobie to zrobić, ale co tam pomogę koledze niech będzie ☺, wyślij do mnie ☺

Gratuluję jeszcze raz, ciekawy jestem jak wytrzymałość polerowanego bezela, ale z czasem się dowiemy.

Niech się dobrze nosi !

Edytowane przez roberp1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie - to mój pierwszy 7750 i dopiero drugi automat. Przy tamtym (ETA C01.211) tego nie zauważyłem, ale w Orisku wahnik lata jak przysłowiowy Żyd po pustym sklepie od niemal każdego ruchu - tak ma być? Kręci się jak najety, choć do samego działania zegarka, precyzji czy rezerwy chodu uwag nie mam.

Wysłane z mojego SGP521 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo naciąga tylko w jedną stronę. W drugą ma ruch "jałowy" i jak mu sprzęgło odda, to się fajnie zegarek telepie na łapie ;-)

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi